Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Sprzęt] Robot do mieszania cięzkiego ciasta chlebowego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
124 odpowiedzi w tym temacie

#61 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 19 sty 2014 - 17:08

 

Powiedz mi z doświadczenia  ile ciasta chlebowego można jednorazowo urobić w tej misie 10l?
 

 

No nie Hektor, tego to już Ci niestety nie powiem. Misa ma 10 l. pojemności, to jak myślisz, czy jak napełnisz ją po brzegi to będzie OK. Kenwood jest przecież znacznie mniejszy, prawie o połowę, więc odpowiedz sobie sam. Ja już więcj nic doradzę. Napisałem szystko co należy. Teraz ruch należy do Ciebie :D .

Pozdrawiam

 

Ja wiem ,że nie można napełnić po brzegi :)

Chodziło mi o wagę,którą uciągnie ten robot.

I właśnie nastąpiła irytacja odpowiadającego :)  :)  :)

W każdym razie wielkie dzięki za pomoc, jak już coś postanowię to dam znać.


Użytkownik Hektor edytował ten post 19 sty 2014 - 17:10


#62 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5149 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2014 - 17:18

Bauknecht Mesko uciągnie tyle, ile misa pozwoli sobie bezpicznie załadować.Czyli w prostym przełożeniu, jest to prawie dwa razy więcej niż do Kenwood Chefa. Polecanie zaś kolegom robata Bauknecht-Mesko jako lepszego, mocniejszego, i bardziej przydatnego dla takich hobbystów jak my, zamiast domowego Kenwood Chefa, to  jest tylko moja prywatna opinia.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 19 sty 2014 - 17:44


#63 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 19 sty 2014 - 18:17

Bauknecht Mesko uciągnie tyle, ile misa pozwoli sobie bezpicznie załadować.

 

Czyli się przekonam w trakcie pracy. :)


Użytkownik Hektor edytował ten post 19 sty 2014 - 18:17


#64 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 20 sty 2014 - 08:41

Bauknecht Mesko uciągnie tyle, ile misa pozwoli sobie bezpicznie załadować.Czyli w prostym przełożeniu, jest to prawie dwa razy więcej niż do Kenwood Chefa. Polecanie zaś kolegom robata Bauknecht-Mesko jako lepszego, mocniejszego, i bardziej przydatnego dla takich hobbystów jak my, zamiast domowego Kenwood Chefa, to  jest tylko moja prywatna opinia.

To będę testował :)

Twoja "...prywatna opinia" pomogła mi podjąć decyzję i zakupiłem ten sprzęt.

Pierwsze testy powinny odbyć się w środę :)

Dzięki



#65 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5149 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 sty 2014 - 09:11

Miło słyszeć (czytać), czekamy na pierwsze wrażenia i opinię :) .

Ps. Myślę że zostaniesz takim samym zwolennikiem tego sprzętu, jak inni koledzy którzy już go psiadają i ja  oczywiście. Z pośród kilku posiadanych przeze mnie robotów, Bauknech-Mesko jest moim zdecydowanym faworytem.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 20 sty 2014 - 09:17


#66 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 20 sty 2014 - 19:35

Będziesz Pan zadowolony  :thumbsup:



#67 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5149 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 sty 2014 - 08:27

Pierwsze testy powinny odbyć się w środę :)


zakupiłem ten sprzęt.

 

No "co tam panie w polityce" :D ? Dzisiaj już mamy piątek.



#68 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 25 sty 2014 - 12:08

 

Pierwsze testy powinny odbyć się w środę :)


zakupiłem ten sprzęt.

 

No "co tam panie w polityce" :D ? Dzisiaj już mamy piątek.

 

A dzisiaj sobotę :)

Sprzęt dotarł do mnie w środę,trzeba go było odtrolić,.

Dzieżę  i mieszadła potraktowałem cifem i wrzątkiem,obudowę napędu tylko płynem do mycia naczyń na rozkręcanie i dopieszczenia przyjdzie jeszcze czas. 

Jestem już po dwóch próbach i powiem,że jestem zadowolony :D

W czasie pierwszego mieszania trochę się motałem z ustawieniem rolki w odpowiednim otworze ,dzisiaj pracowałem tylko na jednym(drugi od przodu)i to był dobry ruch.

Jednak nie uzyskałem takiego efektu jak na filmie który podesłałeś czyli,że ciasto formuje się w kule i przemieszcza się miedzy rolką,ścianką dzieży i zgarniaczką.

Zrobiła się ładna kula ciasta ale w okół rolki, mimo to ciasto było bardzo ładnie wyrobione.

Czas wyrabiania 10 min /2 kg ciasta ,na pierwszym biegu

 

Mam pytanie czy w otworze/tulei napędu w który wkłada się dzieżę ma być smar?

Jakoś mi on tam nie pasuje bo wałek z dzieży klinuje się w nim i pracuje razem, nie ma tam tarcia a smaru było napakowane do pełna. 



#69 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5149 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 25 sty 2014 - 18:02

Model Pokazany na filmiku ma nieco inny sposób docisku i ustawiania rolki, bo to jest Electrolux, ale zasady takie same. Potrenujesz  i dojdziesz do perfekcji, Ważne że pierwsze wrażenie jest pozytywne. Smaru tam pod garem oże wcale nie być, bo tam nie występują żadne tarcia, a tak przy tym trollowaniu, to chyba przeczytaleś jakąś dobrą "powieść" żeby się zawsze w dobrą sronę kręcił :D .

Ps. Wydaje mi się że 2 kg. to zdecydowanie za mało na 10 litrową misę. 2,5 kg. to ja spokojnie w 5,5 litrowym kenwoodzie kręcę.

Dlatego pewnie ten efekt nie był taki jak chciałeś. Następnym razem śmiało wyrabiaj minimum 3-4 kg. (brutto).



#70 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 25 sty 2014 - 18:59

...posiadam również i taki model, aby był komplet...

http://www.bokrister...r/assistent.php

To jednak tylko moja opinia. Wybór jest Twój.

Czy to taki jak mój?  :cool:

 

41j-K0X60jL._SY450_.jpg

 

Jeżeli tak to WITAJ w ELITARNYM klubie!  :clap:  :clap:  :clap:  :frantics:

 

BTW

A naród niech "je" to co sam sobie wybrał! ;)  :facepalm: 



#71 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 25 sty 2014 - 19:55

Model Pokazany na filmiku ma nieco inny sposób docisku i ustawiania rolki, bo to jest Electrolux, ale zasady takie same. Potrenujesz  i dojdziesz do perfekcji, Ważne że pierwsze wrażenie jest pozytywne. 

Tak wiem oglądałem ten filmik kilka razy.Wrażenie jest baaardzo pozytywne :D


 Smaru tam pod garem oże wcale nie być, bo tam nie występują żadne tarcia, 

 

Też mi się tak wydaje ,jedyne tarcie jakie jest to na zewnętrznym pierścieniu napędu a wystającymi  stałymi"kulkami" w dzieży ale  tam trochę "smalcu" liznąć i wystarczy. 


 a tak przy tym trollowaniu, to chyba przeczytaleś jakąś dobrą "powieść" żeby się zawsze w dobrą sronę kręcił :D .

 

Ani literki, ostatnimi czasy mam chroniczny ból oczu i czytanie mi nie służy :D  


 

Ps. Wydaje mi się że 2 kg. to zdecydowanie za mało na 10 litrową misę. 2,5 kg. to ja spokojnie w 5,5 litrowym kenwoodzie kręcę.

Dlatego pewnie ten efekt nie był taki jak chciałeś. Następnym razem śmiało wyrabiaj minimum 3-4 kg. (brutto).

Akurat dzisiaj taką ilość robiłem bo się okazało,że nie mam mąki,a pogoda na polu nie zachęcała do wyprawy do sklepu.

Za pierwszym razem zagniatałem 3kg.

 

Wielkie dzięki za pomoc w wyborze sprzętu.


Użytkownik Hektor edytował ten post 25 sty 2014 - 19:58


#72 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5149 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 25 sty 2014 - 20:15

:thumbsup: :D  :clap: !!!



#73 DarekG

DarekG

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćPiaseczno

Napisano 27 maj 2014 - 08:37

Witajcie, po dłuższej przerwie :)

 

Miałem budować wędzarnie ale cholesterol poszedł w górę i na razie wędzonki zakazane, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

 

Zaczęliśmy piec własny chlebek na własnym zakwasie, wychodzi przepyszny. Pieczemy go co dwa, trzy dni.

 

I tu pojawiła się potrzeba zakupu urządzenia, które pomoże lub nawet wyręczy w mieszaniu ciasta.

 

Przejrzałem ten wątek, ale nie stać mnie na zakup urządzenia za 1500 :(.

 

Wiadomo, że biedny kupuje drożej bo dwa razy ale może ktoś z Was może wypowiedzieć się na temat takiego urządzenia

 

http://www.rtvagd24....cb-srebrny.html

 

lub 

 

http://allegro.pl/ro...=Karta-Produktu

 
 
Czy to są te same urządzenia?
Czy da się tym wyrobić ciasto na chleb? 
 
Pozdrawiam


#74 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5149 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 maj 2014 - 08:59

Jeżeli idzie o mieszanie ciasta chlebowego to bardzo dobra a zarazem tania maszyna z relatywnie długą gwarancją. To jest to samo co np. co Kenwood Chef. Solidny mocny sprzęt domowy.



#75 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 maj 2014 - 09:14

JAk dla mnie mala miska, wolalabym wieksza ( wyzsza), mimo ,ze za jednym razem nie wyrabiam wielkiej ilosci ciasta chlebowego. Patrz rowniez, jaki jest silnik, ten ma 1200W max, a Kenwood, ma chyba 1500 albo 1700.



#76 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5149 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 maj 2014 - 09:40

No zależy który model Anno. Miska jest wystarczająco duża na domowe potrzeby, zapewniam. Mam oprócz innych robotów również "Chefa" więc wiem o czym piszę, mocna mieszała za małe pieniądze po prostu, i tej ceny jest na pewno wart. Jednorazowo wyrabiam w nim zaczyn na 3 szt 1-1.2  kilogramowe chleby jeżeli akurat tego robota używam. trwa to zawsze ok 5-7 min. Mój Kenwodd ma ponad 20 lat i tylko 700 wat. Działa bezawaryjnie po dzień dzisiejszy.



#77 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 maj 2014 - 09:48

Ja swojego 20 letniego zmienilam na nowy model. Miska wygodniejsza ,kiedy wyzsza, silnik mocny . Dlatego tak napisalam. Uwazam, ze jesli juz kupowac, to odrobine na wyrost, w takich urzadzeniach. Nie wiem, jak tej firmy Bosman, ale Kenwood, ma tez metalowe przekladnie, co jest wazne , bardziej wytrzymay na moc i gestosc ciasta. 

 A majac tez ten nowy model, dokupuje przystawki do niego. TYpu maszynka do makaronu, czy wyciskarka do sokow, ale taka co przecie sie robi. MAm tez kilka innych na uwadze. 

Dlatego jestem zdania( moja prywatna opinia), ze lepiej odrobine poczekac , dolozyc i kupic duzy mocny mikser, taki na wyrost. Chociaz wiem, ze to sprawa kazdego indywidualna.



#78 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 maj 2014 - 09:56

Annam dokladnie wieksza miska zawsze lepiej ja mam bosch ,kupilam zanim wpadlam w domowy wypiek chlebow i jest w sumie za maly,  dopuki dziala nie wymieniam. Chleb co robie wyrabiam lewica ma, na bulki to jeszcze starcza ale kolejny bedzie juz wiekszy  bo czlowiek sie starzeje nie da rady lapka mieszac  :)



#79 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5149 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 maj 2014 - 10:23

Mam kila robotów między innymi ten Electrolux który pokazuje "Grizzly"

http://www.bokrister...r/assistent.php

Mam też przeznaczony do małej gastronomii Mesko_Bauknecht 10 litrów więc, KU2-1

http://www.meskoagd....dukty&k1=1&k2=1

mam więc porównanie i zapewniam że ten o który pyta kolega jest całkowicie wystarczający na domowe potrzeby za bardzo niewielkie pieniądze.

Ale jak mówi przysłowie "Wedle stawu grobla" Napisałem tylko swoją opinię, a kolega sobie zadecyduje czy warto, ja uważam że tak.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 27 maj 2014 - 10:24


#80 DarekG

DarekG

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćPiaseczno

Napisano 27 maj 2014 - 11:11

Dziękuję Wszystkim za chęć odpowiedzi :) 

Co prawda rozmowa zeszła na modele dużo droższe niż ten, o który się pytałem :)

 

Przedzwoniłem do Clatronic, dają gwarancję na 2 lata. Gościu z infolinii polecił

 

http://www.clatronic...-km-3323.html. 

 

Misa podobnej wielkości, ale ma pokrywkę do zamknięcia, można by więc trzymać ciasto w tej misce. 

 

Szukam teraz gdzie takie coś kupić w Wawie?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych