Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Woreczki do szynkowaru


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#21 strampek

strampek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 169 postów
  • MiejscowośćŁasin

Napisano 01 gru 2007 - 00:09

A jak!!!

#22 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3241 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 01 gru 2007 - 00:15

EAnna no to masz konkretną odpowiedź :grin:

#23 strampek

strampek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 169 postów
  • MiejscowośćŁasin

Napisano 01 gru 2007 - 00:17

Praktyka czyni mistrza...

#24 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 01 gru 2007 - 08:02

Po woreczek podłożyć tasiemkę bawełnianą i wyjmowanie załatwione odgórnie. :grin:

#25 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12681 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 01 gru 2007 - 09:02

Witam

Robiłem podobnie jak miro . Zamiast tasiemki miałem zastosowany sznurek bawełniany zresztą zakupiony u mira . Ciągnąc za sznurek i woreczek foliowy dało radę wyjmować mięsko z szynkowarki czeskiej . Teraz idąc za myślą mira będzie jeszcze łatwiej .

Pozdrawiam

#26 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 gru 2007 - 16:46

miałem zastosowany sznurek bawełniany

Wpadłam na ten sam pomysł i zastosowałam we wczorajszej, pierwszej szynkowarkowej produkcji. Całe szczęście, bo prawdopodobnie przy wyjmowaniu uszkodziłabym zawartość. A tak wyszło jak na zdjeciu. Dodam, że zrobiłam wsad z wszystkiego, co było w domu, to znaczy boczek + polędwiczka z indyka. Ponieważ nie zmieściło się wszysto do szynkowarki, pozostałości i jeden ugotowany ozorek zapakowałam do osłonki. Stąd te dwa różne produkty na półmisku. Dołączona grafika

#27 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 01 gru 2007 - 17:09

JA CIE PIERDZIU! ALE ŁADNE !!! :grin:

Z czym jest ozorek i jak poradziłaś sobie z różnymi czasami parzenia ?
Chodzi mi o to, że ozorki wymagają dużo dłuższego czasu gotowania.

#28 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 01 gru 2007 - 17:14

Tomku, czytać uważnie :lol:

...nie zmieściło się wszysto do szynkowarki, pozostałości i jeden ugotowany ozorek zapakowałam do osłonki.



#29 sokoz

sokoz

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 565 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 01 gru 2007 - 17:30

EAnno!
Te wzorki są stokroć ładniejsze niż w mortadeli z misiem. Świetnie wyszło!

#30 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 gru 2007 - 17:51

Te wzorki są


W którymś z postów czytałam coś w tym rodzaju, że dobrze zrobiony blok powinien wyróżniać się dobraną kolorystyką. A tu wyszła taka pstrokacizna; ale na szczęście wszystkim ... smakowało.

#31 strampek

strampek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 169 postów
  • MiejscowośćŁasin

Napisano 01 gru 2007 - 17:55

Pięknie wyglądają knajpianie posiłki. A tak smakują że trzeba je popijać

#32 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 01 gru 2007 - 17:57

W którymś z postów czytałam coś w tym rodzaju, że dobrze zrobiony blok powinien wyróżniać się dobraną kolorystyką. A tu wyszła taka pstrokacizna

To się tyczyło wyrobów jako blok z jednego rodzaju mięsa - u Ciebie jest to łączenie farszów, taka feria barw w tym przypadku to zaleta

#33 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 18 mar 2010 - 12:58

Witam
Jakich woreczków używacie do takiego szynkowaru?
Dołączona grafika

Ja używam worków do pieczenie. Jednak z uwagi na ich wymiar zdarza się że czasem któryś pęknie i wiadomo. :devil: Są ciut za krótkie do tej praski.
Wstawiałem dystans zmniejszając długość wsadu, ale przecież nie o to chodzi. Parzę w zatopieniu.
Robiłem też w osłonkach poliamidowych, ale po co osłonki. Jak osłonki to można w barierowej bez praski.

Może macie jakiś sprawdzone opakowanie na wsad do tego typu praski?

Pozdrawiam :wink:

#34 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 18 mar 2010 - 13:26

Witam.
Beiot, w takiej prasce to ja bez woreczków szynkowarzę. Tylko dobrze podłożyć papier pergaminowy tak jak do ciasta, żeby łatwiej zawartość odeszła od ścianek a zwłaszcza spodu bo przy ściankach to nożem przejedziesz.

Pozdrawiam :wink:

#35 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 18 mar 2010 - 14:29

Gonzo,
ale w takiej sytuacji nie topisz całej praski.
raz robiłem nie zatapiając i w środku wyszła surowa przy takich samych warunkach jak zawsze.

SMORODINA,
ja też tak robię tylko do osłonki trudniej wkładać np. boczek w płatach, czy golonkę.

#36 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 18 mar 2010 - 14:32

Boczek owijam w folię celulozową.
Pozdrawiam

#37 vito_miks

vito_miks

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 160 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 18 mar 2010 - 14:45

Proponowałbym zainteresować się rękawami do pieczenia. Ostatnio w Carrefour zaopatrzyłem się na jakiś czas, bo 3 m w opakowaniu za 1,19 zł, to żaden wydatek.
Zapewniam, że sprawdzą się doskonale.

#38 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 18 mar 2010 - 14:56

Boczek owijam w folię celulozową.

ale woda jest poniżej górnej krawędzi szynkowarki?

#39 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 18 mar 2010 - 14:58

Całe ustrojstwo jest zatopione . Tylko bardzo szczelnie i ścisło owijam(kilka warstw)

#40 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 18 mar 2010 - 15:01

Całe ustrojstwo jest zatopione . Tylko bardzo szczelnie i ścisło owijam(kilka warstw)

Muszę spróbować. Mam taką folię.

Torebek używam jaan 35x40 i są za małe po wypełnieniu :cry:

Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych