Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Woreczki do szynkowaru


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#41 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7174 postów

Napisano 18 mar 2010 - 15:08

Jakich woreczków używacie do takiego szynkowaru?

Mam taką praskę od miro, folia do tych prasek też jest u miro w sklepie :smile:

[size=9][ Dodano: Czw 18 Mar, 2010 15:14 ][/size]
https://wedlinydomow...p=126569#126569

#42 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 18 mar 2010 - 18:14

Witam.
Beiot, fakt nie da się zatopić :mellow: ale woda jest zawsze trochę wyżej od wsadu.robiłem kilka razy golonkę i zawsze wychodziła dobra.Może za krótko parzyłeś.Moja szynkowarka ma wymiary 10x10x25.

Pozdrawiam :wink:

#43 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 18 mar 2010 - 18:53

Beiot za krótko parzyłeś.Ja swojego nie zatapiam i wsad mam wyżej od lustra wody i jest ok.Zawijam tylko w folię celulozową.

Dołączona grafika

#44 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 18 mar 2010 - 19:22

Procedury produkcyjne parzenia - gotowania wyrobów mięsnych prasowanych w praskach przewidują ich parzenie całkowicie zanurzonych w wodzie by proces parzenia przebiegał jednakowo ze wszystkich stron. Każdy robi jak uważa . Wszystkim propagującym inne metody parzenia proponuję parzenie kiełbas, kaszanek, salcesonów itd. zanurzonych w wodzie tylko do wysokości trzech czwartych . Pozdrawiam

#45 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2033 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 18 mar 2010 - 21:18

Dziadek, pewnie nie uwierzysz, ale w tym temacie całkowicie się z Tobą zgadza i sam bym nie ujął tego problemu lepiej niż Ty.

#46 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 18 mar 2010 - 22:12

Witam
Jakich woreczków używacie do takiego szynkowaru?


Używam termokurczliwych osłonek od Mira o średnicy fi 180 [mm].
Wiem, że można parzyć bez praski, ale kwestia kształtu dopasowania do kanapek jest priorytetem, jak się robi tosty to lepiej wygląda kwadrat niż koło :-) Poza tym praski mam już lekko zużyte i osłonka pozwala na łatwe utrzymanie w czystości ich a także na bezproblemowe wyjmowanie wsadu tym lepiej jak się zostawi dłuższe końcówki przy wiązaniu końcówek.

#47 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 18 mar 2010 - 22:27

Procedury produkcyjne parzenia - gotowania wyrobów mięsnych prasowanych w praskach przewidują ich parzenie całkowicie zanurzonych w wodzie by proces parzenia przebiegał jednakowo ze wszystkich stron. Każdy robi jak uważa . Wszystkim propagującym inne metody parzenia proponuję parzenie kiełbas, kaszanek, salcesonów itd. zanurzonych w wodzie tylko do wysokości trzech czwartych . Pozdrawiam


Czyli parzenie w zwykłym szynkowarze to zwykła lipa.
Procedury produkcyjne doprowadziły do tego że powstało to forum.

#48 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5197 postów

Napisano 18 mar 2010 - 22:50

A ja parzę w osłonkach barierowych wsadzonych do szynkowara bo tak jak Papli kształt prostokątny bardziej mi się podoba :grin: ( i zanurzam cały szynkowar) .

#49 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 mar 2010 - 07:46

przewidują ich parzenie całkowicie zanurzonych w wodzie by proces parzenia przebiegał jednakowo ze wszystkich stron.

Wątek dotyczy parzenia w wodzie w garnkach , kotłach . Nie wspomniałem ani słowem o atmosach, autoklawach bo nie każdy to ma ,jak również szybkowarach ,piecach. piecykach itd.

Czyli parzenie w zwykłym szynkowarze to zwykła lipa.

.
Czym się różni szynkowar od praski- przecież to jest to samo tylko inaczej nazwane . Pozdrawiam

#50 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27419 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 mar 2010 - 07:51

W 16-tce jest pięknie opisany proces parzenia prasek z wsadem.

#51 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 19 mar 2010 - 07:56

Wiem, że można parzyć bez praski, ale kwestia kształtu dopasowania do kanapek jest priorytetem, jak się robi tosty to lepiej wygląda kwadrat niż koło

To prawda i się z tym zgadzam.
Też parzę w osłonkach i prasce. Chciałbym parzyć w zatopieniu, bo uważam że tak jest lepiej ( co potwierdza Dziadek) i mieć kształt praski w przekroju. Uważam tylko, że parzenie w osłonce i prasce trochę się mija z celem .

Chcę mieć kształt koła - parzę w osłonce barierowej.
Chcę mieć kształt prostokąta - parzę w torebce i prasce.

Problem w tym, że torebek tak dużych nie ma na rynku. Rękaw do pieczenia ma 30cm szerokości. Można go użyć ale w poziomie. Torebka jest lepsza ponieważ łatwiej do niej włożyć wkład niż do osłonki.

Pozostaje szukać odpowiedniego rozwiązania
Pozdrawiam :wink:

#52 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7174 postów

Napisano 19 mar 2010 - 08:06

Pozostaje szukać odpowiedniego rozwiązania

Może tutaj popatrz http://www.wyroby-do...x700-p-289.html ja ich używam i dają radę :smile:

#53 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 19 mar 2010 - 08:08

beiot, Ja grube osłonki nabijam ręcznie. Kawałki mięsa wielkości dłoni ciężko -nabić przez 30 mm lejek. Tylko słoninę, boczek golonkę zawijam w folię.
Pozdrawiam

#54 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 19 mar 2010 - 08:14

Zbój Madej,

Ja grube osłonki nabijam ręcznie

Ja też.
Folię mam, ale jeszcze jej nie używałem. Muszę spróbować.
Mielonki robię w osłonkach pliamidowych w prasce i w woreczkach do pieczenia lub w osłonkach barierowych bez praski.

#55 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 19 mar 2010 - 08:18

W folię zawijaj bardzo ścisło i kilka warstw zostaw dłuższe końcówki i mocno skręc , włóż pod spód. Możesz zatopić praskę woda będzie tylko w niewielkiej ilości. Ja wkładem wypełniam bardzo szczelnie praskę( lekki nadmiar)

#56 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 30 maj 2010 - 18:48

Torebka jest lepsza ponieważ łatwiej do niej włożyć wkład niż do osłonki.


Tylko , które torebki się do tego nadają , chodzi mi o symbol surowca

#57 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 31 maj 2010 - 07:13

Tylko , które torebki się do tego nadają ,

Używałem torebek do pieczenia firmy .... 30x40 cm. :grin:

Obecnie po wypróbowaniu używam folii celulozowej. Daje bdb efekty bez wiązania jak pisał SMORODINA,

Pozdrawiam

#58 szoter47

szoter47

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 07 cze 2010 - 19:06

Właśnie mam pytanko.Zgodnie z sugestiami wprawnych wędliniarzy forumowiczów kupiłam osłonki termokurczliwe.i co dalej? Napełnię zwiążę i do szynkowarki? Czy tylko do wody?Dotychczas stosowałam woreczki ale mi pękaja i sporo dobroci przedostaje się do wody.SZKODA!

#59 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 07 cze 2010 - 19:13

Napełnię zwiążę i do szynkowarki? Czy tylko do wody?

do wody....
jednak jeśli masz kształt inny niż okrągły i chcesz nadać "formę" to wtedy korzystamy z praski (szynkowaru)

#60 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 07 cze 2010 - 20:19

Dodatkowe korzystanie z praski oprócz nadania kształtu ma jeszcze tą zaletę ,że jeśli nie zalejesz ją wodą a tylko wodę dasz do wysokości wsadu to możesz mierzyć temperaturę w środku i nie musisz parzyć na czas.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych