Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Drewno z orzecha włoskiego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 Szymon

Szymon

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 04 maj 2005 - 16:27

Witam
Jestem pirwszy raz na forum. Wędze od niedawna i muszę powiedzieć ,że nawet fajnie wychodzi.
Mam pytanie dotyczące drewna. Czy można wędzić orzechem włoskim? Podobno się nie nadaje, ale chcę mieć pewność, bo mam go trochę i mnie kusi.
pozdrawiam
Szymon

#2 grzes855

grzes855

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćZabrze G/Śląsk

Napisano 04 maj 2005 - 19:40

Słyszałem że się nie nadaje ze względu na zawartość jakiś związków które powodują że wędlina jest bardzo gorzka, nie wiem czy to prawda ale nie miałem odwagi się przekonać

#3 Szymon

Szymon

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 06 maj 2005 - 14:22

Dzięki, tak też myślałem, ale chciałem się upewnić.
Szymon

#4 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 19 maj 2005 - 02:01

raz próbowałem - dorzuciłem nawet parę gałązek jałowca - ale smak miało bardzo dziwny i gorzkawy - nie polecam
orzechówka z zielonych orzeszków wspaniała - polecam
sam używam drewna gruszkowego (wyciąłem kiedyś kawałek starego sadu)
pozdrawiam
ChefPaul

#5 roland

roland

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćGłogów dolnysląsk

Napisano 05 gru 2012 - 15:23

Będe ścinał wielkie drzewo myslałem że się nada do wędzenia ale chyba nic z tego prawda :question:

#6 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 05 gru 2012 - 15:34

Do samego wędzenia to musisz sprawdzić na suchym i bez kory . Ja bym je stosował do wygrzewania wędzarni. Po ścięciu okoruj , bo dużo łatwiej i teraz jest odpowiednia pora na ścinkę .Potnij na polana i ułóż w stos na wolnym powietrzu . Do wiosny nie przykrywaj niech moknie i schnie . Na wiosnę zrób zadaszenie i niech dalej schnie na wolnym powietrzu . Pod koniec lata schowaj do pomieszczenia.

#7 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 05 gru 2012 - 15:37

Ktoś wcześniej pisał, że te związki to garbniki.
W siole nieopodal jakiś typcio kiedyś "czumaczył", że orzech włoski (drewno w sensie) jest Doskonały.
Potem prostował, że tylko pod koniec wędzenia.
Kawałek sobie podrzuciłem (suchy, sezonowany x2)- nic nie zauważyłem. Więcej nie próbuję.
Myślę, że nie warto ryzykować- szkoda wyrobów.
Jest wątek o drewnie do wędzenia- poszperaj
Cierpliwości :)

#8 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 06 gru 2012 - 11:42

Będe ścinał wielkie drzewo


Nie wędź tym ;) poszukaj w swojej okolicy jakiejś dobrej stolarni myślę że chętnie się podmienią w odpowiedniej rzecz jasna ilosci bo orzech jest dużo droższym i często poszukiwanym materiałem.

#9 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29884 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 gru 2012 - 11:47

Bardzo dobre, jak zresztą drewno większości naszych drzew owocowych.

#10 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7004 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 06 gru 2012 - 12:58

Będe ścinał wielkie drzewo myslałem że się nada do wędzenia


Ja czasem dodaję do wędzenia drewno orzecha włoskiego, nie zauważyłem niepokojących objawów, może zmysły już nie takie? :cool:

#11 Miecho

Miecho

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćŁodź-Pabianice

Napisano 06 gru 2012 - 13:01

Słyszałem że się nie nadaje ze względu na zawartość jakiś związków które powodują że wędlina jest bardzo gorzka, nie wiem czy to prawda ale nie miałem odwagi się przekonać


Ta substancja jest miedzy innymi juglon. Jest to swego rodzaju trucizna, orzech oczyszcza swoje otoczenie z konkurencji. Związek ten i kilka innych wydzielanych przez korzenie i opadłe liście ma właściwości fitotoksyczne. Zjawisko to nazywa się allelopatią.

Link dla tych co chcąc bardziej szczegółowych informacji: http://laboratoria.n...ykul/12388.html

Mało mnie ten temat nie pogrązył na obronie pracy magisterskiej...fuuj.

#12 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 gru 2012 - 13:06

Również z netu

Orzech - uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie mięs, oraz specyficzny aromat potraw, do wędzenia drobiu i ryb;
Orzech zaskakuje barwą wędzonych w nim rybom i drobiu. Ciemnożółte, jakby z lekka niedowędzone, zdają się być chudsze niż są. Drobne ryby, małe ptaki, wędzone orzechem, wyglądają jak na jeden kęs, zaskakują apetycznością i specyficznym aromatem.



#13 makarcz

makarcz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • Miejscowośćtwarda góra

Napisano 06 gru 2012 - 13:54

orzech trzeba zaraz po ścięciu poszczypać jeż cze mokry bo jak wyschnie to bardzo trudna sprawa

#14 albacora

albacora

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 99 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 gru 2012 - 15:35

[quote name="pis67"][quote]...orzech odstrasza komary i inne badziewie latające. :cool:[/quote]

Nie za bardzo, wiem coś o tym.

#15 MateuszP

MateuszP

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 25 lis 2013 - 13:35

Dzień Dobry :)

 

Korzystając z założonego już tematu chciałbym zapytać, czy drewno z orzecha włoskiego nadaje się do wędzenia? I nie chodzi mi tu o łupiny z orzeszków :P

Wyszukiwarka nie dała mi żadnej odpowiedzi w tym zakresie, tak więc jeśli ma ktoś jakieś doświadczenie w tym zakresie to proszę o opinie.

Pozdrawiam :)



#16 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1649 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 25 lis 2013 - 13:41

Nie polecałbym wędzić orzechem, wędzonki będą miały specyficzny smak, można użyć do wędzenia ale jako dodatek w małej ilości.



#17 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7413 postów

Napisano 25 lis 2013 - 13:46

Pewnie że się nadaje drewno orzecha włoskiego

Dodano: 25 listopad 2013 - 13:43
Orzech włoski Pozostawia specyficzny aromat i ciemno-żółty kolor.Polecany szczególnie do ryb i drobiu

#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29884 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 lis 2013 - 13:48

Wyszukiwarka nie dała mi żadnej odpowiedzi w tym zakresie

Źle szukałeś. :D Wpisz w wyszukiwarkę np. "Drewno do wędzenia", a zobaczysz. ;)



#19 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1649 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 25 lis 2013 - 13:49

Kiedyś w lokomotywce wędziłem orzechem włoskim, był ścinany na jesieni a wędziłem zimą, wędzonki miały dziwny posmak, jakby gorzkawy. Może dlatego że nie drewno nie było sezonowane, mi osobiście ten posmak bardzo przeszkadzał.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 SŁAWEK1999

SŁAWEK1999

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćCZĘSTOCHOWA

Napisano 05 mar 2016 - 17:40

Jw. Czy orzech włoski nadaje się do wędzenia?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych