arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 5 Lutego 2013 mięso z dzika i świń badane metodą wytrawiania może być przeznaczone do robienia przetworów wędzonych surowych. Tak. To czemu Dziadku zniechęcasz smakoszy surowych wędlin? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 5 Lutego 2013 Wyczytałem w literaturze że dla swojego bezpieczeństwa należy unikać robienia wędlin surowych dojrzewających z dzika I to tylko tyle na ten temat . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 5 Lutego 2013 Wyczytałem w literaturze A czy mógłbyś podać źródło bo ja się nie spotkałem z taka opinią a zawsze warto się dokształcić tym bardziej ,że ja dość często mam dziczyznę do przerobu a szczególnie dziki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 5 Lutego 2013 Odpowiedziałem - tak. Pytanie dotyczyło, czy można spożywać mięso surowe, które zostało badane metoda wytrawiania. Gdyby w pytaniu chodziło o badanie metodą trychinoskopową, wówczas odpowiedziałbym -nie. Obecne przepisy prawne stanowią, że metoda wytrawiania jest bardzo dokładna i daje prawie 100% skuteczność. Ostatnie zdanie jest moim podsumowaniem w zakresie obowiązującego prawa. Obecnie lekarze wet., którzy wykonują badanie mięsa metoda trychinoskopową wydają potwierdzenia przeprowadzenia badania, z zaznaczeniem " spożyć po obróbce termicznej". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 22 Lutego 2013 Wczoraj dotarł do mnie "pan dzik" -przebadany i już rozebrany na elementy. Dzisiaj robię smalec i gotuję kości. Reszta w zamrażarce ..na tydzień (tak poradził mi Arkadiusz :grin: ). a to mój "pomocnik" :grin: Produkcja za tydzień.. po rozmrożeniu . Będzie kiełbasa i chyba wątrobianka :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Lutego 2013 Małgoś, przesliczne skupienie w oczach ma :wink: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 24 Lutego 2013 Trochę tutaj odświeżylem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 25 Lutego 2013 Dziki w odróżnieniu od świń podlegają prawom przyrody i huczkę mają raz w roku Z tymi prawami przyrody chudziaku to już nie jest tak prosto jak kiedyś. Huczka się wydłuża, coraz częściej we wrześniu spotyka się maleńkie pasiaki - widok dawniej zarezerwowany dla okresu wiosennego. Coraz młodsze dziki uczestniczą w huczce. Śp. prof. Fruziński przyczyn tego upatrywał w coraz większym udziale kukurydzy w diecie dzików. Wysokoenergetyczna karma może powodować zmiany. p.s. Odniesienie do postu sprzed ponad pół roku. :blush: Przepraszam najmocniej, ale takie mam tempo otwierania stron na t-mobile'u że nie wiem , na której jestem. Przedwczoraj to samo byłu w VSOP... Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.