Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parówki dietetyczne Halusi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7358 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 26 lut 2011 - 20:43

Parówki dietetyczne

Wczoraj zrobiłam parówki z myślą o mojej wnuczce.
Z tego względu żę wnuczka jest alergiczką musiałam zastąpić mleko wodą, tak jak mi doradził kolega Andrzej - Bagno.
W sumie wzorowałam się na tym przepisie ale trochę wprowadziłam zmian.
http://wedlinydomowe...cles.php?id=931
W skład parówki wchodzi
-pierś z kurczaka 1 kg
- mięso z indyka( kupiłam 2 golonki indycze)
-0.5 kg szynki
- 1.5 szkl wody na 1 kg mięsa
- przyprawy bez zmian

Parówki wyszły bardzo smaczne , wnusia dzisiaj się zajadała z wielkim apetytem.
Ale cóż... co się nie robi dla takich skarbów

Dołączona grafika
Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 Bandolini

Bandolini
  • Zbanowani
  • 358 postów
  • Miejscowośćnie za duża, nie za mała a w sam raz by cieszyć się życiem, wśród śpiewu ptaków. Bo tu i trawa zieleńsza i kwiaty bardziej pachnące a i słońce bardziej świeci.

  • Mój kącik kuchenny

Napisano 22 paź 2013 - 08:06

Szkoda, że zdjęć już nie ma.

Ja ostatnio też wykorzystałem przepis z linka. Zrobiłem parówki z filetów indyka i zamiast samego mleka dałem pół na pół ze śmietanką do kawy 10%. Parzyłem dłużej niż w przepisie: 40 minut.

 

 

Załączone pliki



#3 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12893 postów

Napisano 22 paź 2013 - 17:09

zamiast samego mleka dałem pół na pół ze śmietanką do kawy 10%.

 

A po co ten dodatek.? 



#4 piksiak

piksiak
  • Użytkownicy
  • 1552 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 22 paź 2013 - 17:46

Skoro takie pytanie to może ty arkadiusz odpowiedz dlaczego nie?



#5 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12893 postów

Napisano 22 paź 2013 - 17:46

ty arkadiusz odpowiedz dlaczego nie?

 

Moim zdaniem zbędny dodatek do parówek .Niektórzy używają maki ,ale przy tej ilości wody to niepotrzebne.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 paź 2013 - 18:01


#6 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12893 postów

Napisano 22 paź 2013 - 18:39

I jeszcze przypomnę co Dziadek wkleił na temat parówek.Parówki bez tłuszczu moim zdaniem to tak jak pasztet bez tłuszczu i żołnierz bez karabinu.Może go być nieco mniej ,ale być powinien ,żeby parówki były parówkami czy to "dietetycznymi" czy 'normalnymi"

 

https://wedlinydomow...wki#entry283692



#7 piksiak

piksiak
  • Użytkownicy
  • 1552 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 22 paź 2013 - 18:44

Ale może to mleko ze śmietanką poprawi trochę smak?



#8 Bandolini

Bandolini
  • Zbanowani
  • 358 postów
  • Miejscowośćnie za duża, nie za mała a w sam raz by cieszyć się życiem, wśród śpiewu ptaków. Bo tu i trawa zieleńsza i kwiaty bardziej pachnące a i słońce bardziej świeci.

  • Mój kącik kuchenny

Napisano 22 paź 2013 - 19:01

I jeszcze przypomnę co Dziadek wkleił na temat parówek.Parówki bez tłuszczu moim zdaniem to tak jak pasztet bez tłuszczu i żołnierz bez karabinu.Może go być nieco mniej ,ale być powinien ,żeby parówki były parówkami czy to "dietetycznymi" czy 'normalnymi"

 

https://wedlinydomow...wki#entry283692

 

 

Ale ten przepis podał naczelny technolog forum, więc komu mamy wierzyć?

 

Jednak również uważam, że powinno w nim być nieco więcej tłuszczu, stąd dodatek śmietanki.



#9 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12893 postów

Napisano 22 paź 2013 - 20:01

stąd dodatek śmietanki.

 

To moim zdaniem niestety nie zastąpi tłuszczu wp.  :(.W tym przepisie który podałeś jest napisane dla osób na diecie lub odchudzających.Dzieci chyba nie są na diecie i się nie odchudzają (to do Halusi) a po drugie to sam tłuszcz wp. nie tuczy.Tuczy w  połączeniu z węglowodanami .



Dodano: 22 październik 2013 - 20:58

Ale może to mleko ze śmietanką poprawi trochę smak?

 

To żadnego smaku nie poprawia.Służy do wiązania wody tak jak w mielonkach mąka ziemniaczana. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 paź 2013 - 19:59


#10 Bagno

Bagno
  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4430 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 22 paź 2013 - 20:04

Kiedyś a było to, na forum czarnej oliwki, jedna osoba prosiła o przepis na parówki bez tłuszczu wieprzowego. Receptura została opracowana, jak mnie pamięć nie myli, osoba wykonała parówki.

Oczywiście, możecie przepis poprawiać i dodawać rożne składniki. Najważniejsze aby wyrób smakował temu, który go wykonał.



#11 Maad

Maad
  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 22 paź 2013 - 20:08

mam nadzieję, że nie mówicie o śmietankach UHT :D



#12 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12893 postów

Napisano 22 paź 2013 - 20:09

mam nadzieję, że nie mówicie o śmietankach UHT

 

Ja nie używam żadnej :w00t:  



#13 Bagno

Bagno
  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4430 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 22 paź 2013 - 20:12

Szkoda, że zdjęć już nie ma.

Ja ostatnio też wykorzystałem przepis z linka. Zrobiłem parówki z filetów indyka i zamiast samego mleka dałem pół na pół ze śmietanką do kawy 10%.

 

mam nadzieję, że nie mówicie o śmietankach UHT :D

 

Maad. O, ile pamiętam to, śmietanka do kawy jest UHT



#14 Maad

Maad
  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 22 paź 2013 - 20:18

ja używam do kawy zwykłej słodkiej 30%

a UHT ... niech sobie stoi kolejny rok na półce w markecie .. albo i dwa :devil:



#15 pis67

pis67
  • **VIP-Organizator**
  • 7132 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 22 paź 2013 - 20:27

jedna osoba prosiła o przepis na parówki bez tłuszczu wieprzowego. Receptura została opracowana, jak mnie pamięć nie myli, osoba wykonała parówki. Oczywiście, możecie przepis poprawiać i dodawać rożne składniki. Najważniejsze aby wyrób smakował temu, który go wykonał.


Andrzeju, poprawne politycznie podejście do parówek bez tłuszczu, ale co to w końcu za dziwo? :cool:

#16 Bagno

Bagno
  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4430 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 22 paź 2013 - 20:33

pis67. Gdybyś był uczulony na tłuszcz wieprzowy lub religia zabraniała spożywania wieprzowiny to, również wykonywałbyś "różne dziwadła".



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#17 zibi187

zibi187
  • Użytkownicy
  • 1419 postów
  • MiejscowośćStargard Szczec.

Napisano 20 gru 2013 - 08:43

Po raz pierwszy zrobiłem parówki w osłonkach celulozowych. Parówki są pyszne. Jedyny problem jaki miałem to ich wiązanie w parki. Każdą musiałem wiązać z osobna bo inaczej same się rozkręcały. Ma ktoś jakiś patent na wiązanie parek ?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych