Skocz do zawartości

Parówki dietetyczne Halusi


@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

Parówki dietetyczne

 

Wczoraj zrobiłam parówki z myślą o mojej wnuczce.

Z tego względu żę wnuczka jest alergiczką musiałam zastąpić mleko wodą, tak jak mi doradził kolega Andrzej - Bagno.

W sumie wzorowałam się na tym przepisie ale trochę wprowadziłam zmian.

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=931

W skład parówki wchodzi

-pierś z kurczaka 1 kg

- mięso z indyka( kupiłam 2 golonki indycze)

-0.5 kg szynki

- 1.5 szkl wody na 1 kg mięsa

- przyprawy bez zmian

 

Parówki wyszły bardzo smaczne , wnusia dzisiaj się zajadała z wielkim apetytem.

Ale cóż... co się nie robi dla takich skarbów

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Szkoda, że zdjęć już nie ma.

Ja ostatnio też wykorzystałem przepis z linka. Zrobiłem parówki z filetów indyka i zamiast samego mleka dałem pół na pół ze śmietanką do kawy 10%. Parzyłem dłużej niż w przepisie: 40 minut.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamiast samego mleka dałem pół na pół ze śmietanką do kawy 10%.

 

A po co ten dodatek.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ty arkadiusz odpowiedz dlaczego nie?

 

Moim zdaniem zbędny dodatek do parówek .Niektórzy używają maki ,ale przy tej ilości wody to niepotrzebne.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze przypomnę co Dziadek wkleił na temat parówek.Parówki bez tłuszczu moim zdaniem to tak jak pasztet bez tłuszczu i żołnierz bez karabinu.Może go być nieco mniej ,ale być powinien ,żeby parówki były parówkami czy to "dietetycznymi" czy 'normalnymi"

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-parowki-i-parowkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page-6?hl=par%C3%B3wki&do=findComment&comment=283692

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze przypomnę co Dziadek wkleił na temat parówek.Parówki bez tłuszczu moim zdaniem to tak jak pasztet bez tłuszczu i żołnierz bez karabinu.Może go być nieco mniej ,ale być powinien ,żeby parówki były parówkami czy to "dietetycznymi" czy 'normalnymi"

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-parowki-i-parowkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page-6?hl=par%C3%B3wki&do=findComment&comment=283692

 

 

Ale ten przepis podał naczelny technolog forum, więc komu mamy wierzyć?

 

Jednak również uważam, że powinno w nim być nieco więcej tłuszczu, stąd dodatek śmietanki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

stąd dodatek śmietanki.

 

To moim zdaniem niestety nie zastąpi tłuszczu wp.  :(.W tym przepisie który podałeś jest napisane dla osób na diecie lub odchudzających.Dzieci chyba nie są na diecie i się nie odchudzają (to do Halusi) a po drugie to sam tłuszcz wp. nie tuczy.Tuczy w  połączeniu z węglowodanami .

 

Dodano: 22 październik 2013 - 20:58

 

 

Ale może to mleko ze śmietanką poprawi trochę smak?

 

To żadnego smaku nie poprawia.Służy do wiązania wody tak jak w mielonkach mąka ziemniaczana. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś a było to, na forum czarnej oliwki, jedna osoba prosiła o przepis na parówki bez tłuszczu wieprzowego. Receptura została opracowana, jak mnie pamięć nie myli, osoba wykonała parówki.

Oczywiście, możecie przepis poprawiać i dodawać rożne składniki. Najważniejsze aby wyrób smakował temu, który go wykonał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam nadzieję, że nie mówicie o śmietankach UHT :D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam nadzieję, że nie mówicie o śmietankach UHT

 

Ja nie używam żadnej :w00t:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, że zdjęć już nie ma.

Ja ostatnio też wykorzystałem przepis z linka. Zrobiłem parówki z filetów indyka i zamiast samego mleka dałem pół na pół ze śmietanką do kawy 10%.

 

mam nadzieję, że nie mówicie o śmietankach UHT :D

 

Maad. O, ile pamiętam to, śmietanka do kawy jest UHT

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja używam do kawy zwykłej słodkiej 30%

a UHT ... niech sobie stoi kolejny rok na półce w markecie .. albo i dwa :devil:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jedna osoba prosiła o przepis na parówki bez tłuszczu wieprzowego. Receptura została opracowana, jak mnie pamięć nie myli, osoba wykonała parówki. Oczywiście, możecie przepis poprawiać i dodawać rożne składniki. Najważniejsze aby wyrób smakował temu, który go wykonał.

Andrzeju, poprawne politycznie podejście do parówek bez tłuszczu, ale co to w końcu za dziwo? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pis67. Gdybyś był uczulony na tłuszcz wieprzowy lub religia zabraniała spożywania wieprzowiny to, również wykonywałbyś "różne dziwadła".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po raz pierwszy zrobiłem parówki w osłonkach celulozowych. Parówki są pyszne. Jedyny problem jaki miałem to ich wiązanie w parki. Każdą musiałem wiązać z osobna bo inaczej same się rozkręcały. Ma ktoś jakiś patent na wiązanie parek ?

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.