@halusia@ Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lutego 2011 Parówki dietetyczne Wczoraj zrobiłam parówki z myślą o mojej wnuczce. Z tego względu żę wnuczka jest alergiczką musiałam zastąpić mleko wodą, tak jak mi doradził kolega Andrzej - Bagno. W sumie wzorowałam się na tym przepisie ale trochę wprowadziłam zmian. http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=931 W skład parówki wchodzi -pierś z kurczaka 1 kg - mięso z indyka( kupiłam 2 golonki indycze) -0.5 kg szynki - 1.5 szkl wody na 1 kg mięsa - przyprawy bez zmian Parówki wyszły bardzo smaczne , wnusia dzisiaj się zajadała z wielkim apetytem. Ale cóż... co się nie robi dla takich skarbów Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Października 2013 Szkoda, że zdjęć już nie ma.Ja ostatnio też wykorzystałem przepis z linka. Zrobiłem parówki z filetów indyka i zamiast samego mleka dałem pół na pół ze śmietanką do kawy 10%. Parzyłem dłużej niż w przepisie: 40 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Października 2013 zamiast samego mleka dałem pół na pół ze śmietanką do kawy 10%. A po co ten dodatek.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Października 2013 Skoro takie pytanie to może ty arkadiusz odpowiedz dlaczego nie? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) ty arkadiusz odpowiedz dlaczego nie? Moim zdaniem zbędny dodatek do parówek .Niektórzy używają maki ,ale przy tej ilości wody to niepotrzebne. Edytowane 22 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Października 2013 I jeszcze przypomnę co Dziadek wkleił na temat parówek.Parówki bez tłuszczu moim zdaniem to tak jak pasztet bez tłuszczu i żołnierz bez karabinu.Może go być nieco mniej ,ale być powinien ,żeby parówki były parówkami czy to "dietetycznymi" czy 'normalnymi" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-parowki-i-parowkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page-6?hl=par%C3%B3wki&do=findComment&comment=283692 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Października 2013 Ale może to mleko ze śmietanką poprawi trochę smak? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Października 2013 I jeszcze przypomnę co Dziadek wkleił na temat parówek.Parówki bez tłuszczu moim zdaniem to tak jak pasztet bez tłuszczu i żołnierz bez karabinu.Może go być nieco mniej ,ale być powinien ,żeby parówki były parówkami czy to "dietetycznymi" czy 'normalnymi" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5651-parowki-i-parowkowa-przepisy-i-wariacje-pis67/page-6?hl=par%C3%B3wki&do=findComment&comment=283692 Ale ten przepis podał naczelny technolog forum, więc komu mamy wierzyć? Jednak również uważam, że powinno w nim być nieco więcej tłuszczu, stąd dodatek śmietanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) stąd dodatek śmietanki. To moim zdaniem niestety nie zastąpi tłuszczu wp. .W tym przepisie który podałeś jest napisane dla osób na diecie lub odchudzających.Dzieci chyba nie są na diecie i się nie odchudzają (to do Halusi) a po drugie to sam tłuszcz wp. nie tuczy.Tuczy w połączeniu z węglowodanami . Dodano: 22 październik 2013 - 20:58 Ale może to mleko ze śmietanką poprawi trochę smak? To żadnego smaku nie poprawia.Służy do wiązania wody tak jak w mielonkach mąka ziemniaczana. Edytowane 22 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Października 2013 Kiedyś a było to, na forum czarnej oliwki, jedna osoba prosiła o przepis na parówki bez tłuszczu wieprzowego. Receptura została opracowana, jak mnie pamięć nie myli, osoba wykonała parówki.Oczywiście, możecie przepis poprawiać i dodawać rożne składniki. Najważniejsze aby wyrób smakował temu, który go wykonał. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Października 2013 mam nadzieję, że nie mówicie o śmietankach UHT Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Października 2013 mam nadzieję, że nie mówicie o śmietankach UHT Ja nie używam żadnej Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Października 2013 Szkoda, że zdjęć już nie ma.Ja ostatnio też wykorzystałem przepis z linka. Zrobiłem parówki z filetów indyka i zamiast samego mleka dałem pół na pół ze śmietanką do kawy 10%. mam nadzieję, że nie mówicie o śmietankach UHT Maad. O, ile pamiętam to, śmietanka do kawy jest UHT Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Października 2013 ja używam do kawy zwykłej słodkiej 30%a UHT ... niech sobie stoi kolejny rok na półce w markecie .. albo i dwa Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Października 2013 jedna osoba prosiła o przepis na parówki bez tłuszczu wieprzowego. Receptura została opracowana, jak mnie pamięć nie myli, osoba wykonała parówki. Oczywiście, możecie przepis poprawiać i dodawać rożne składniki. Najważniejsze aby wyrób smakował temu, który go wykonał. Andrzeju, poprawne politycznie podejście do parówek bez tłuszczu, ale co to w końcu za dziwo? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Października 2013 pis67. Gdybyś był uczulony na tłuszcz wieprzowy lub religia zabraniała spożywania wieprzowiny to, również wykonywałbyś "różne dziwadła". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Po raz pierwszy zrobiłem parówki w osłonkach celulozowych. Parówki są pyszne. Jedyny problem jaki miałem to ich wiązanie w parki. Każdą musiałem wiązać z osobna bo inaczej same się rozkręcały. Ma ktoś jakiś patent na wiązanie parek ? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.