kokos Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2011 Witam, żeby nie było za długo to bedzie krótko. Mam podobną wędzarnię elektryczną co kolega z tego linku: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4133&highlight=dymogeneratorZasada działania jest taka sama tylko u mnie komora górna ma pewnie jakies 120L i jest w kształcie kwadratu o boku 40 cm. Posiadam wentylatorek na 220V podobny kwadrat jak widać tutaj: http://www.tme.eu/pl/katalog/wentylatory-i-elementy-grzejne_41/?gclid=CL7-9OWIqKcCFUkhfAodLEsVCA#id_category%3D41%26 Gdzie go zamontować aby zwiększył ciąg do góry podczas ususzania. W sumie najlepiej byłoby pod otworem który prowadzi do komory górnej bo nad tym otworem jest grzałka i powietrze lecąc do góry by sie ogrzewało i pieknie osuszało wędlinki, ale jak zamontuje w tym miejscu o ktorym pisze to dymegenerator ktory stoi na dnie bedzie dymił na silnik wentylatora podczas dymienia. A może zrobić zdejmowany tzn. podczas osuszania włożyc go a podczas zadymiania zdjąć. Proszę o jakies porady i wskazówki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2011 Takie wentylatory wytrzymują od paru minut do parunastu godzin w wędzarni.Nie ma znaczenia gdzie je zamontujesz i tak je szlak trafi, mechanizmy silnika oklejają się smołą i po wentylatorku.Do osuszania jak najbardziej i potem je wyciągnąć.Do wędzarni szukaj wentylatorów które mają silnik oddzielony od wirnika. Coś w tym kierunku:http://allegro.pl/wentylator-promieniowy-tfl-i1467072198.html http://allegro.pl/wentylator-promieniowy-tfl-i1467072239.htmllub takie, ja je mam i są superhttp://allegro.pl/maly-wentylator-odsrodkowy-turbina-i1480772601.htmlhttp://allegro.pl/maly-wentylator-odsrodkowy-turbina-i1478553022.htmlJak za ciężko chodzą to pędzelkiem i benzyną obmywam turbine (co jakieś 200 godzin wędzenia) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lutego 2011 Ja też mam te wentylatory z ostatniego linku. Ładnie reguluje się ich prędkość obrotową, mają dużą wydajność. W oryginale służyły do chłodzenia lamp nadawczych, są całe metalowe. Porządne wojskowe wykonanie. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 2011 Mozna też zastosować turbinkę termoobiegu piekarnika, razem w komplecie z grzałką termoobiegu(ok. 2kW) moze stanowić niezłe rozwiązanie ogrzewania wnetrza wedzarni wraz z cyrkulacją wewnętrznąnp.http://allegro.pl/silnik-termoobiegu-nawiewu-kuchni-amica-i1445160909.html http://allegro.pl/grzalka-termoobiegu-piekarnika-amica-i1478599435.html Warto jednak oddzielnie zasilić grzałke i oddzielnie silnik . Podczas zimnego wędzenia właczamy tylko silnik do cyrkulacji dymu wewnatrz komory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2011 qzym oczywiście że byloby to niezłe rozwiązanie ale wedłu mnie tylko dymogeneratorem który wtłacza dym do wędzarni nad tym wentylatorem, ale w moim przypadku odpada gdyż u mnie jest tak na poziomie powiedzmy zero dymogenerator (malutka płyta grzewcza średnica jakieś 10 cm z puszka metalową o pojemności 0,3 L - wystarcza na godzine dymienia) potem patrząc od tego dymogeneratora do góry jest przestrzeń jakieś 40 cm i dopiero grzałka 2000W od termoobiegu. Najlepiej dla mnie byłoby zamontować wentylator nad dymogeneratorem i powiedzmy jakieś 10-15 cm pod grzałką, tylko jak koledzy pisali wcześniej jeżeli dym bedzie dostawał się do silnika wentylatoa żywot jego bedzie b. krótki. Dopóki nie zmajstruje sobie jakiegoś dymogeneratora z prawdziwego zdarzenia i nie zamontuje go nad grzałką to raczej pójdę w stronę zakładania wentylatora do osuszania i ściagania go przed rozpoczęciem dymienia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Marca 2011 Wracając do Twojego pytania, wentylator montuje się tak żeby wzmógł naturalny ruch dymy, czyli z dołu do góry. Ewentualnie można spowodować ruch wirowy skierowany tak czy owak lekko do góry.Wynika z tego że wentylator montuje się do góry „na dachu, lub przy dachu” i wąskim kanałem tłoczy się wszystko w dół i tam rozprowadza „rozpyla” lub na ścianach i krótkimi kanałami skierowanym w bo robisz coś na wzór trąby powietrznej.Z praktyki (ponieważ zrobiłem taki i tak) powiem że najlepszy efekt – najbardziej równy rozkład temperatur / nie przekraczający 1 st C w całej wędzarni!!) uzyskałem montując wentylatory do góry (ssanie) i tłocząc wszystko w dół. Z wyliczeń wynikało że krąży wszystko z prędkością 1 pojemność wędzarni na 5 - 30 sekund /regulacja poprzez załączanie kolejnych wentylatorów.Wykorzystałem wentylatory wojskowe, wcześniej opisywane. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Marca 2011 TOSHIBA ja jestem jak narazie amator przez małe "a" i tu gdzie mieszkam obecnie (Włochy) nie mam możliwości za wielkich do majsterkowania. Muszę się obyć własnym pomysłem i materiałami ogólnie dostepnymi i to czasami aby coś kupić muszę sie długo dopytywać gdzie, co i jak. Jak pojadę kupić to okazuje się i tu szlak mnie trafia że doja tych makaroniarzy na każdym kroku i ceny są takie jak u nas tylko że w euro i jak mam płacic za głupotę kupe kasy to wolę poczekać 2 miechy jak bede w polsce kupić sobie za 1\4 ceny. Włoch niema takiej możliwości pozatym ich możliwości majsterkowania są bardzo ograniczone z róznych często ludzkich przyczyn ha ha ha i potem idzie taki do marketu bodowlanego i placi jak frajer za na przykład kawałek cienkiej rurki miedzianej ucietej na długosc 1m i wyprostowanej 8 euro... Gdybym miał tutaj zapłacić za wszystko co potrzeba na wędzarnie od blachy po nity plus mój czas to spokojnie mógł bym sobie odpuścić i kupić w polsce gotową taką 100-130L i ewentualnie coś zmodyfikować po swojemu. Ja buduję swoją własnymi siłami i z materiału odzyskanego z: stara kuchnia elektryczna z piekarnikiem elektrycznym, stary piec blaszany z cegłami szamotowymi na drewno. Wykorzystuję każdy kawałeczek i każdy element aby zaadoptować go do swojej maszyneri, oczywiście z wielka satysfakcją i zacięciem dla mnie.Ten wentylator o którym piszę na początku tematu też z odzysku od kumpla mołdawianina i jak zamontowałbym dymogenerator z prawdziwego zdarzenie w takiej kolejności ze wszystkim elementami czyli: od dołu wentylator który pcha powietrze do góry, potem grzałka i nad nią dymogenerator to mysle że spokojnie to by funkcjonowało.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Marca 2011 Zamontowanie wentylatora od dołu raczej nie jest wskazane. Grawitacja - ciepło od grzałek wystarczająco spowoduje swobodny przepływ dymu. W kuchenkach elektrycznych zamontowano wentylatory w ten sposób żeby ciepło z grzałek równo opiekało wyroby i tą zasadę należy zastosować w wędzarni z mała zmianą. Ta zmiana, to zamontowanie nie centralnie na ścianie wentylatora, a z boku ścianki tak, żeby ruch powietrza był obrotowy wewnątrz. Zapewni równomierne rozprowadzenie ciepła i dymu wewnątrz komory i większe wykorzystanie dymu lub osuszanie wędzonek. Zabezpieczając silnik przed osadzaniem się substancji zawartych w dymie i przed temperaturą, całość może pracować bez problemu w całym zakresie wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Marca 2011 wentylator montuje się tak żeby wzmógł naturalny ruch dymy, Mam problem z własną niewiedzą. :blush: Chcę uzupełnić komorę murowanej wędzarni o wymiarach: 70cm * 55cm * 135cm = 0,50m3 o grzałkę i wentylator, DG Roberta oraz termostat do 100C już mam. Jak powinienem rozmieścić w/wym. elementy doposażając swoją komorę? A co AndyAndy może mi zaproponować? Komora jest pod dachem, gniazdko z bolcem uziemiającym obok komory. :???: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Marca 2011 Batiar, Grzałkę zamocuj tak żeby nic nie kapało z wędzonek, nawet z boku ścianki pod małym paskiem zadaszenia. Wentylator zamontuj podobnie kierując powietrze na grzałkę. Otrzymasz ruch powietrza, prawie o jednakowej temperaturze na całą komorę. Jeżeli grzałka jest okrągła od piekarnika, to wentylator można wmontować w środek obrysu grzałki i ustawić przysłonę na czoło wentylatora żeby skierować odpowiednio strumień powietrza na grzałkę. Ważne jest bezpieczeństwo więc nie zapomnij o odpowiednim zasilaniu. Może jakaś fotka grzałek i wentylatora pomoże bardziej precyzyjnie rozwiązać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Marca 2011 Jestem właśnie w trakcie zmiany ogrzewania komory. Do tej pory miałem grzałki szamotowe, bez wewnetrznej cyrkulacji. Ogółnie grzało nieżle, ale był problem z rozkładem temperatury wewnatrz komory. Zmajstroałem takie cóś, typowy termoobieg z piekarnika ale z regulacją obrotów wentylatora. Jako generatora dymu używam Borniaka, a jako 'turbo-dym" konstrukcja a'la roger. Osłona grzałki rozprasza strugi oraz zabezpiecza wędzonki przed miejscowym nagrzaniem. Myślę że wypali na 100%, w sobotę chyba "pozadymiam". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Marca 2011 W swojej przyszłej wędzarni chciałbym zrobić podobny sposób ogrzewania.Mam jedno pytanie: czy wentylator, jaki stosuję się w kuchenkach nie jest za mocny, czy nie będzie powodował wydmuchiwania dymu z komory ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Marca 2011 AndyAndy - serdeczne dzięki. :grin: Mam dwie okrągłe grzałki od piekarnika 2000 W. Jedna powinna w zupełności wystarczyć na moją komorę. Wentylator kupiłem na allegro, http://allegro.pl/maly-we...1480772601.html Dokładny schemat montażu podałeś mi w pierwszym rysunku. Zostało mi poczekać na wentylator i do roboty wg instrukcji. Pozdrawiam. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Marca 2011 Mam jedno pytanie: czy wentylator, jaki stosuję się w kuchenkach nie jest za mocny, czy nie będzie powodował wydmuchiwania dymu z komory ? dlatego zastosowałem regulację obrotów silnika, oprócz tego jest w komorze szyber(przysłona) na wylocie dymu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Marca 2011 Batiar podaj jeszcze raz ten link do aukcji bo mi nie wchodziewentualnie podaj cenę za jaką był wentylator wystawiony. Ja znalazłem w hurtowni AGD ale dosyć drogi mi się wydawał cena ponad 170,00zł pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Marca 2011 Batiar podaj jeszcze raz ten link do aukcji bo mi nie wchodzi http://allegro.pl/show_item.php?item=1480772601 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Marca 2011 Batiar podaj jeszcze raz ten link do aukcji bo mi nie wchodzihttp://allegro.pl/show_item.php?item=1480772601 Pozdrawiam :wink:Gonzo , Thx :wink: pozdrawiam [ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 15:46 ] Batiar do montażu wg. zdjęcia podanego przez Andyandy bardziej będzie pasował ten który jest widoczny w poście qzym_a. Podobny oglądałem w Hurtowni AGD. Bardzo łatwo jest przerobić oś wentylatora ( przedłużyć ) i korpus silnika ma uchwyty do mocowania płaszczyznowego na trzy wkręty. Ten ze względu na konstrukcję będzie Ci trudno przerobić aby silnik pozostał na zewnątrz komory wędzarniczej a wirnik wewnątrz. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Marca 2011 Przepraszam, adres wziąłem z naszej dyskusji. Okazuje się, że adresem poprawnym jest http://allegro.pl/show_item.php?item=1480772601 Mały wentylator odśrodkowy turbina. :blush: Kierowałem się pozytywną opinią kol. TOSHIBA [ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 17:10 ] Ten ze względu na konstrukcję będzie Ci trudno przerobić aby silnik pozostał na zewnątrz komory wędzarniczej a wirnik wewnątrz. W ścianie umocuję nierdzewną rurę odpowiednią do wirnika wentylatora. Wirnik nie musi pracować w komorze, wystarczy że będzie zapewniony napływ powietrza. Wewnątrz komory będzie kolista grzałka opasująca wylot rury nawiewnej. Zastanowię się nad regulacją obrotów wentylatora, oraz nad opracowaniem zestalenia elementów na płycie montażowej. Chciał bym mieć zapewnioną możliwość szybkiego montażu i demontażu. Ta komora służyć ma też do grillowania, suszenia ziół i wędzenia ryb, drobiu,śliwek itp. :grin: Suszone owoce czarnych jagód (łochynia) służą jako najlepszy środek przeciwko robaczycy wśród dzieci. Kompoty, kisiele podawane są rekonwalescentom oraz dzieciom - zapobiegawczo i na wzmocnienie. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Marca 2011 Ze skromnego doświadczenia moge dodać, że pewną wadą tego typu wędzarni tj. z wewnętrzna grzałką jest trochę za suchy dym. Nieistotne czy z Borniaka czy innego dymogeneratora. Nawilżanie zrebek niewiele pomaga, bo albo sie blokują albo słabo tlą. Chyba rozważę też mozliwość jakiegoś niewielkiego nawilżania, myślę że pomysł rodem z żelazka by się sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Marca 2011 dlatego zastosowałem regulację obrotów silnika,Dobry pomysł. Wędzarnię planuje postawić pod gołym niebem i trochę martwi mnie prąd, który nie lubi wody, a ja n ie lubię jego pieszczot. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Marca 2011 Wędzarnię planuje postawić pod gołym niebem i trochę martwi mnie prąd, który nie lubi wody, a ja n ie lubię jego pieszczot. moja też stoi na powietrzu, jak pada to po prostu okrywam ją plandeką jak zrobisz poprawnie instalację i uziemienie to spoko- nic się nie stanie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Marca 2011 Dzisiaj dokonałem zmiany systemu ogrzewania i zamontowałem wyżej opisywaną grzałke z silnikiem termoobiegu. Próby wypadły znakomicie. Do tej pory miałem tak jak w tym wątku http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6345 Odpaliłem Borniaka "na sucho" bez wsadu aby ocenic cyrkulacje. Dym równomiernie wypełłnia komore. Nagrzewanie dość szybkie i stabilne- do 90 st nagrzana w 12 minut ( na dworze -2). Jutro, choć pewniej dopiero w poniedziałek będzie zadymianie wędlinek :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
butcher Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Marca 2011 Ze skromnego doświadczenia moge dodać, że pewną wadą tego typu wędzarni tj. z wewnętrzna grzałką jest trochę za suchy dym. Nieistotne czy z Borniaka czy innego dymogeneratora. Nawilżanie zrebek niewiele pomaga, bo albo sie blokują albo słabo tlą. Chyba rozważę też mozliwość jakiegoś niewielkiego nawilżania, myślę że pomysł rodem z żelazka by się sprawdził.Właśnie chyba stałem się ofiarą "suchości" podczas wędzenia. Wczoraj przeprowadziłem pierwsze wędzenie kurczaka wg. Dziadka w skrzyni drewnianej. Niestety wyszło nie najlepiej, skóra na kurczaku podczas wędzenia bardzo wyschła - jak papier i stała się twarda, nie do zjedzenia(po nocy w lodówce jednak zmiękła). Nie wiem czy dobrze rozumuję ale przypuszczam, że może być to spowodowane tym, że nie wstawiłem do komory (pod dymogenerator borniaka) miseczki z wodą. A może zrębki były zbyt suche? Ponadto chyba zbyt mocno zaufałem szczelinom między deskami skrzyni i postanowiłem nie robić otworu wylotowego dymu - błąd, wędzonki wyszły kwaśnawe :sad: To moje pierwsze kroki z wędzarnią elektryczną, poprawcie mnie jeśli źle kombinuję. P.S. Dodam na marginesie, że w wędzarni tradycyjnej zawsze kurczak udawał się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czakwil Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Lutego 2019 Czy potwierdzacie, że tego typu rozwiązanie należy wykluczyć z powodu "suchego dymu"( grzałka i wentylator z termoobiegu piekarnika). A może ktoś rozwiązał problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Lipca 2019 Osobiście od pół roku używam wędzarni elektrycznej z dymogeneratorem i jestem zadowolony z rezultatów wędzenia.Wędzonki po całym procesie (osuszenie, wędzenie, parzenie, osuszenie, wędzenie) mają owszem twardą skórkę.Ale temat znika po zapakowaniu w worki próżniowe - po 12 godz skórka mięknie a wędlinki są przepyszne.Właśnie powiększyłem komorę wędzarni z 360 l na 480 l i kombinuję jak w najmniej inwazyjny a zarazem efektywny sposób dołożyć wentylator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.