abratek Opublikowano 17 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Września 2008 biorę się za pieczenieSMAŻENIE!!! :wink: Wnuczek napisał/a: Uważaj na temperaturę pomieszczenia w trakcie wyrastania ciasta. Wnuczku, co masz na mysli?stara zasada mówi: ciasto drożdżowe lubi ciepełko i brak przeciągów, a dodatkowo dla pączków należy zapewnić dość wysoką wilgotność aby na powierzchni nie zrobiła się obeschnięta skórka Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Września 2008 ciasto drożdżowe lubi ciepełkoAbratku, moje pytanie do Wnuczka było prowokacyjne. Nie chcę polemizować z takim autorytetem cukierniczym jak Ty, ale wiem jedno. Ciasto drożdżowe wyrasta świetnie również w lodówce. Otóż od pewnego już czasu specjalizuję się w wypieku crosantów, czyli rogalików z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Wyrasta ono pieciokrotnie, przy czym trzy razy w lodówce. Ciasto jest tak lekkie i puchate, że nie znam lżejszego i bardziej delikatnego. Ten sposób wytwarzania ciasta, opisany w wielu publikatorach, widziałam na własne oczy w Paryżu, na dniu chleba w maju b.r. Ponieważ próby wypieku domowego dały nadspodziewanie dobre rezultaty, regularnie wypiekam rogaliki, przechowuje nadmiar w zamrażarce i mam gotowe dla wszystkich gości. Oczywiscie zgadzam sie z tym, że w wysokiej temperaturze ciasto drożdżowe wyrasta szybciej. Ale nic ponadto. Jeżeli nie pasuje nam np. czas pieczenia, można go przesunąć wkładając ciasto do lodówki, bez żadnej dla niego szkody. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza i Jan Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Września 2008 smażyłam te pączki smażyłam i te które nadziewane były to nie wszystkie się dopiekłymuszę to dopracować :wink: zawsze idę na łatwiznę i robię pączki z dziurką ,wtedy mają ładny kolor i na 100% są dopieczone ,przepis bardzo dobry pączusie smaczne :smile: Cytuj Iza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Września 2008 Cóż....lodówka to też niezły nawilżacz, nie jestem w stanie powiedzieć jaki wpływ na pączki miałoby przechowywanie ich w lodówce, wiem jedno: przy normalnym procesie pączki w zbyt niskiej wilgotności mogą pokryć się warstwą suchej skórki, która podczas smażenia brzydko pęka tworząc nieładne pręgi, jeśli chodzi o ciasta półfrancuskie to nie to samo co drożdżowe :wink: co więcej wysuszona powierzchnia takiego ciastka mogła by być nawet podczas pieczenia zaletą te które nadziewane były to nie wszystkie się dopiekłyZbyt wysoka temperatura tłuszczu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Września 2008 Ciasto drożdżowe wyrasta świetnie również w lodówce Mam bardzo dobre doswiadczenia z ciastem drożdżowym na pizzę, przygotowywanym dzień wcześniej i przechowywanym przez noc w lodówce. Pomimo niskiej temperatury w lodówce ciasto drożdżowe nadal rośnie. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Września 2008 co więcej wysuszona powierzchnia takiego ciastka mogła by być nawet podczas pieczenia zaletąOtóż nie. W całym, wielogodzinnym procesie wyrastania chroni się ciasto francuskie drożdżowe przed wysuszeniem. Wyrasta zawinięte w folię, a ostatnie wyrastanie - już uformowanych rogalików - również odbywa sie pod folią, chociaz już nie w lodówce. Mam bardzo dobre doswiadczenia z ciastem drożdżowym na pizzę, przygotowywanym dzień wcześniej i przechowywanym przez noc w lodówceCzwarte wyrastanie ciasta, o którym piszę, również odbywa sie przez noc. No, chyba, że inaczej to zaplanuję :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 18 Września 2008 Witam moja żona zażyczyła na niedzielę pączki, oto one: Obrazek przepis Abratka ze stronki, lukier zrobiony w/g receptury z tego forum. PozdrawiamMozesz napisac jak robiles lukier ? Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 18 Września 2008 Pyszne paczki Abratka. Co prawda lukier mi sie nie udal,ale i tak rodzina stwierdzila,ze lepsze od tych,ktore do tej pory robilam. Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 27 Lutego 2009 Wszyscy robią, to i ja zrobiłem. Super przepis!!!!!! Dyiękuje Abratek Cytuj Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 27 Lutego 2009 Darek, Super przepis!!!!!!A jak podane! :grin: Jeśli można? to się poczęstuję :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejp Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 28 Lutego 2009 Dziękuję za przepis na super pączki, mają tylko jeden mankament szybko znikają z tacy. :lol: Normalnie to 1 pączek starcza mi na 1 lub 2 tygodnie, a teraz 43 sztuki na 3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CPN Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 10 Lutego 2010 Pora zabrać się za wypiek pączków /Abratek dzięki za wspaniały przepis/ i faworków. Smacznego! Cytuj Ed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 10 Lutego 2010 Przepis Abratka jest rewelacyjny.W tamtym roku smażyłam pączki wg.tej receptury. Wyszły wspaniale ..więc polecam gorąco . :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Lutego 2011 a dodatkowo dla pączków należy zapewnić dość wysoką wilgotność aby na powierzchni nie zrobiła się obeschnięta skórkaja mam pytanie w jaki sposób osiągnąć właściwą wilgotność? Obejrzałam dziś Twój filmik o formowaniu, niesamowite, zazwyczaj wykrawałam pączki szklanką, ale teraz zrobię tak, jak Ty. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 16 Lutego 2011 ja mam pytanie w jaki sposób osiągnąć właściwą wilgotność?Tu już każdy sobie musi wypracować metodę :wink: w domowych warunkach zazwyczaj sprawdza się po prostu piekarnik..... o ile jesteśmy w stanie ujarzmić jego temperaturę :rolleyes: ustawiamy sobie jakieś minimum (powinno być jakies 30-40 stopni) i wstawiamy miseczkę z gorącą wodą - powinno wystarczyć, a zazwyczaj i ta woda też nie jest potrzebna.... tak naprawdę wszystko zależy od warunków w jakich mieszkamy - czym ogrzewamy, pora roku, jaka wentylacja w domu itp... ale to już chyba zbytni komplikator :lol: i szeroko rozciągnięte rozważania teoretyczne :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 17 Lutego 2011 Taki przepis na inne małe pączusie podam . pączusie ryżowe: 15 deko mąki 2 jajka 10-12 deko ryżu ( jeden woreczek) pół szklanki gęstej śmietany (18% kwaśnej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy sól tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Ryż ugotować w osolonej wodzie , pozostałe składniki ubić na jednolitą masę , na końcu dodać ryż , odstawić na 15 min. Rozgrzać tłuszcz i kłaść na rozgrzany tłuszcz łyżeczką niewielkie kulki . Usmażyć z obu tron , odsączyć na ręczniku papierowym i obtoczyć w cukrze pudrze . Smacznego !!! Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 17 Lutego 2011 Hania dzisiaj zrobiłaIwonka robi takie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 17 Lutego 2011 Iwonka robi takie Tyz piknie :grin: Będą z lukrem , czy bez ? Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zachęcony Waszymi słodkościami zrobiliśmy wspólnymi siłami pączki wg przepisu abratka Oto fotorelacja z naszej pracy: rozczyn drożdży z mąką i cukrem Po zagnieceniu ciasta, początek zlepiania pączków, dziewczynki lepią liliputki: Właściwe względem rozmiaru pozostawione do wyrośnięcia: Smażenie w głębokim smalcu: I języki do pasa: Wyszły naprawde bardzo smaczne :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Lutego 2011 I wreszcie nadszedł wiekopomny czas na Pączki Abratkowe Ciasto zarobione czeka na wyrośnięcie Aż nie wierzyłam, po 10 minutach wyrosło aż po'' sufit '' :grin: Rozwałkowanie ciasta , wykrawanie i nadziewanie. Uformowane pączki zostawione do wyrośnięcia. No i czas na smażenie.. Gotowe pączki czekają na lukrowanie. Gotowe... można jeść :thumbsup: http://images40.fotosik.pl/626/6161452bcedd5dee.jpg Już w swoim życiu piekłam różne pączki. Ale te ABRATKOWE są po prostu ''zaj........ste'' :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Lutego 2011 o Jezu kreple z lukrem,Halusia... na wieczór jak możesz :thumbsup: :clap: napisz czym się różnią Abratkowe od innych poprosze Twoje spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Lutego 2011 o Jezu kreple z lukrem,Halusia... na wieczór jak możesz :thumbsup: :clap: Mareczku ja pokusiłam się tylko na jednego :grin: napisz czym się różnią Abratkowe od innych poprosze Twoje spostrzeżenia Jak pisałam wyżej w swoim życiu już troszkę tych pączusi upiekłam. Abratkowe są przepyszne... bardzo lekkie, puszyste i bardzo delikatne . Zawsze byłam przekonana im więcej jajek , lepsze paczki... nie prawda. Paczki te nie piją tłuszczu podczas smażenia..co Ci będę mówić , po prostu '' niebo w gębie''. Słowami nie da się tak opisać .. :wink: Godne polecenia. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Lutego 2011 Abratkowi zostało jeszcze poćwiczyć szybkość w łapaniu pcheł i będzie miał wszystkie fachy w ręku. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 19 Lutego 2011 Abratkowi zostało jeszcze poćwiczyć szybkość w łapaniu pcheł i będzie miał wszystkie fachy w ręku. :grin:Maxell ja jestem przekonana że Abratek tą sztukę również opanuje :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 19 Lutego 2011 zbig3133, @halusia@ ale i inni "pączkowicze" :wink: - nie pamiętam czy wspominałem o jednym małym szczególe :blush: - chodzi o spłaszczenie pączków zaraz po zawinięciu.... bez tego zabiegu pączusie są "piłkowate" technicznie wygląda to po prostu tak że przyciskamy dość zdecydowanie np. deską - dobrze zawinięte pączki wytrzymają naprawdę spory nacisk Abratkowi zostało jeszcze poćwiczyć szybkość w łapaniu pcheł i będzie miał wszystkie fachy w ręku. :grin:dobre, dobre... (choć tak naprawdę w tym żarcie kryje się dla mnie dość przykre drugie dno :sad: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.