Jump to content

Giełda cen mięsa

Recommended Posts

Witam

karczek wp 14.5 kg

Myślę że jak na ubojnię to drogi , ja w sklepie widziałem u nas z kością w cenie 12 zł

Pozdrawiam

Andrzej, na 99% to jest b/k.

U mnie:

- karczek wieprzowy b/k - 14 zł

- szynka (bardzo ładna) - 16 zł

- schab b/k - 17,80 zł

- łopatka - 12 zł

- podgardle - 4,50 zł

i teraz uwaga, uwaga

- słonina - 5,50 zł (!!!)

Pozdrawiam Paweł
  • Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Tak karczek B/K ale Papla cena łopatki i szynki to kosmos wg moich cen ja podałem cenę całej szynki u nas nazywanej kulką 8zł kg

Wosiu, to są gotowe elementy, praktycznie z pół godziny dopieszczania i można peklować. Coś za coś, niestety. Jak jest czas, to się rozbiera a żreć się chce cały czas ;-)

Pozdrawiam Paweł

Właśnie byłem w sklepie. Co widziałem podaję:

- schab b/k 15,99,

- karczek b/k 11,89,

- szynka "kulka" 12,99,

- łopatka b/k 10,60,

- słonina (1,5 cm gr.) 5,50,

- biodrówka 8,60.

W porównaniu z początkiem grudnia ceny spadły. Szynka "kulka" - element gotowy do peklowania i wedzenia kosztował wtedy 13,60. Na kilka dni przed świętami ta sama "kulka" kosztowała 16,60, a dziś 12,99. Po świetach ceny wracają do normy.

Witam

No to macie fajnie z Waszymi ubojniami . Ja pojedynczego elementu z półtuszy to kupić nie mogę . :sad: . Muszę kupić całą półtuszę i przy dobrych humorach oczywiście za małą opłatą mogą po fachowemu półtuszę rozebrać jak ktoś nie potrafi samemu :smile:

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

• 2 months later...

Byłem dziś rano na targu zamówić mięsko na święta (odbiór w sobotę)

Strasznie podrożało :cry:

Szynka z golonką bez nogi 10zł/ kg , a jeszcze dwa miesiące temu płaciłem 8 zł/ kg ....

Podwyżka 25 % :devil:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

U moich sąsiadów w ubojni dzisiejsza cena hurtowa połówki świniaczka 7,20 zł, dla mnie 6,90zł. Nie brałem dzisiaj bo mieli same z dużych chlewni. W sobotę będą bić od rolników

hodujących po parę świnek, mięsko lepsze, wątroby zdrowsze - mój kolega weterynarz badający mięso, po wątrobach poznaje, czym świnkę za życia karmili. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Nie brałem dzisiaj bo mieli same z dużych chlewni. W sobotę będą bić od rolnikówhodujących po parę świnek, mięsko lepsze, wątroby zdrowsze - mój kolega weterynarz badający mięso, po wątrobach poznaje, czym świnkę za życia karmili. :grin:

Za pozwoleniem - HA HA HA

Jedno z drugim niewiele ma wspólnego. Widziałem takie okazy "od rolnika" że szczęka opada. Mięso wodniste, luźne, po zastrzykach domowym sposobem, zaropiałe schaby i karkówki itp itd. Nie twierdzę że to norma ( bo także widziałem świetne sztuki, jednak one nie trafiają do obcych, tylko są hodowane dla swoich, dla roodziny ), jednak w dzisiejszych czasach, kiedy rolnik chce oszczędzać na wszystkim jak się da, nie uwierzę, że świenie które pójdą na sprzedaż, karmi "uczciwie". Dlatego trzeba zdać sobie sprawę, że

świnie "od chłopa" to już przeszłość, teraz można mieć lepsze lub gorsze, a skąd to nie ma podstawowego znaczenia. Trzeba jeszcze pamiętac o "chorej" klasyfikacji, gdzie S, wygląda gorzej jak E, bo mierzą "w innym miejscu" niż kiedyś.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

mój kolega weterynarz badający mięso, po wątrobach poznaje, czym świnkę za życia karmili.

I cóż On Ci powie ? Powie ,że wszystko na mieszankach zbóż z dodatkami przemysłowymi i "przyspieszaczami" :wink:

Ziemniaki nieopłacalne w tuczu i to wszystko a swoją drogą taki fachowiec i tylko lek.wet.

Tomuś
Dziś na bazarku w Warszawie szynka z kością (bez nogi) 9,50 zł. Tydzień temu było 9,00 zł :(

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Kochani wszystkimi cenami sterują pośrednicy.Tak się szczęśliwie składa że mam rodzinę w pięknej wsi i wiem jakie marne grosze rolnicy dostają na skupie.To że dają taką karmę a nie inną lub inne cuda jest także podyktowane rynkiem który sterują także pośrednicy.Więc jakby nie patrzeć zawsze zachłanni pośrednicy handlu mięsem zepsują to co kiedyś było normalne.Kasa kręci światem i każdy chce się dorobić w ciągu 1 miesiąca, żal mnie ściska że brakuje u nas firm z wieloletnią tradycją które dbają o jakość a nie o ilość.Kończąc mój post napiszę tak.Cenami sterują Ci co jeżdżą "mercedesem" a nie "ciągnikiem" i to oni psują naszą żywność jak i w jakości tak i w cenie.

Pozdrawiam

Moje dłubanki

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Ej "Morski Góralu " czy "Góralski Matrosie" coś poszedłeś w politykę :wink: , "nie idż tą drogą "Piszesz ,że zarabiają pośrednicy to co mamy wracać do obowiązkowej kontraktacji jak za "młodego Milera" :wink: ,to nieubłagane prawa wolnego rynku. Szkoda ,że nasze przepisy sanitarne są takie bo w innych uwarunkowaniach producenci sami by przetwarzali mięsko i pomijając pośredników mieli by więcej pieniążków.

Dlatego dla wielu z Nas to też jeden z argumentów aby robić samemu.

Tomuś

a gdzie ją uwędzę i sparzę ? :lol:

na razie się robi schinkenspeck - faza osuszania :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

I cóż On Ci powie ? Powie ,że wszystko na mieszankach zbóż z dodatkami przemysłowymi i "przyspieszaczami

Skład koncentratów jest mi dość dobrze znany, a oglądając wątroby zwierząt w podobnym wieku i wadze można zobaczyć co nieco.

świnie "od chłopa" to już przeszłość

Może trudno w to uwierzyć, ale w poniedziałek starszy rolnik przywiózł do ubojni dwa wieprzki ok.115kg wozem ciągnionym przez dwa koniki. Niestety jedną z tych świnek zabrał dla siebie szeryf ubojni, drugą pracownicy. Świnki były lśniące, zdrowe i z całą pewnością karmione mniejszą ilością koncentratu, na który tego gościa prawdopodobnie nie stać. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

wątroby zdrowsze - mój kolega weterynarz badający mięso, po wątrobach poznaje, czym świnkę za życia karmili.

Ponieważ obracam się wokół mięsa już dobrych parę lat to, wiem o czym pisze kolega pis67. Paręnaście lat temu potrafiłem po kolorze wybrać odpowiednią wątrobę do usmażenia. Od kiedy weszły koncentraty do hodowli i nie bardzo potrafię to zrobić.

W Jarosławiu ( Podkarpackie) dziś za świnie płacono po 5 zł

II w tych zakładach po 8 zł,tydzień temu po 6,80 ( dość tłusta mimo znajomości )!! szynka w promocji ładna, odebrana po 14 zł

Pozdrawiam Paweł
... a we Wrocławiu całą wieprzowinę zjedzono już dawno :sad: Nikt nie zna dobrego i sprawdzonego miejsca na zakupy :question:

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Wczoraj skup u nas po 5,10 za kg , cena półtusz po 7,80 zł. Dla mnie cena w zaprzyjaźnionej ubojni po sąsiedzku 7,20 plus gratis podroby : dwie wątroby, 6 serc . :grin: