Guest Anonymous Posted January 27, 2007 Report Share #26 Posted January 27, 2007 A może coś bardziej konkretnego, czy to aby nie knur, albo locha w nieodpowiednim stanie? Bo miałem już takie propozycje. ktoś chciał sprzedać knura i to na szybko bo potrzebował kasy. A jak sam wiesz takie mięso niezbyt się nadaje. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7633 Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted January 27, 2007 Report Share #27 Posted January 27, 2007 Mięso z niekastrowanego knura nie nadaje się gdyż, w tłuszczu przechowywane są hormony które nadają nieporządany zapach i smak. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7638 Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted January 27, 2007 Report Share #28 Posted January 27, 2007 Po oszołomieniu najpierw jądra potem kłucie.Nie praktykowałem ale najstarsi tak mówią. Quote Im więcej dymu tym więcej smaku. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7641 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 27, 2007 Report Share #29 Posted January 27, 2007 ja słyszałem od starych rzeźników, że jądra minimum na trzy cztery tygodnie wcześniej. A co do loch? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7644 Share on other sites More sharing options...
wiesia Posted January 28, 2007 Report Share #30 Posted January 28, 2007 Myślę, że cena 2.80 za kilogram żywca to jest już gruba przesada, oczywiście myślę tytaj o dobru hodowców. Nic więc dziwnego, że mięso jest tak niskiej jakości skoro przy tak małej cenie skupu hodowcom nie opłaca się hodować, a ci którzy hodują karmią byle czym, aby obniżyć koszty własne. Gdzie te czasy kiedy świnki były karmione ziemniakami i śrutą, ważyły po 300 kg, miały słoninę na 4 palce, a przede wszystkim mięso miało smak, aromat , wygląd i nie było gumowate :grin: :grin: Ja jestem starej daty i karmie swinki tradycyjnie kartofelkami.Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7648 Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted January 28, 2007 Report Share #31 Posted January 28, 2007 Irku, ja też nie praktywkowałem, ale myślisz że to coś da. To co napisał jarek jest wg. mnie bardziej wiarygodne.Z tego co pamiętam mięso knurów niekastrowanych uznaje się za warunkowo zdatne do spożycia (dlaczego warunkowo chyba wszyscy wiedzą ze względu na specyficzny zapach tego mięsa).A co do macior to one nadają się na kiełbase, bo na szynke to bym nie polecał, maciory są stare a co za tym idzie i mięsko będzie twardsze.To jest oczywiście moje zdanie i nie wszyscy muszą się z nim zgadzać :wink: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7658 Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted January 28, 2007 Report Share #32 Posted January 28, 2007 Zgadzam się z tobą ,ja też nie wierze we wszystko co mówią . :grin: Quote Im więcej dymu tym więcej smaku. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7660 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 30, 2007 Report Share #33 Posted January 30, 2007 Ja napisałem to co usłyszałem od rzeźnika, który zajmuje się ubojem na codzień od wielu lat. wcześniej pracował w Sokołowie ale zrezygnował i działa na własny rachunek. :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7882 Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted February 1, 2007 Report Share #34 Posted February 1, 2007 Ja pracowałem w zakładach mięsnych ''ŻERAŃ'' Quote Im więcej dymu tym więcej smaku. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7962 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 2, 2007 Report Share #35 Posted February 2, 2007 Ja pracowałem w zakładach mięsnych ''ŻERAŃ''... a ja miałem praktykę. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-8035 Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted April 1, 2007 Report Share #36 Posted April 1, 2007 W środę na targu prosięta o wadze 10kg można było kupić po 25zł za sztukę. Quote Im więcej dymu tym więcej smaku. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10886 Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted April 1, 2007 Report Share #37 Posted April 1, 2007 Co :question: :shock: .Niemożliwe, taka cena to jakby za darmo. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10888 Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted April 1, 2007 Report Share #38 Posted April 1, 2007 Kumpel handluje gołębiami i na rynku i gostek miał w klatce króla i świniaka,za królika 60zł a świniaka 30zł. Quote Im więcej dymu tym więcej smaku. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10893 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted April 1, 2007 Report Share #39 Posted April 1, 2007 To chyba odosobniony przypadek ,że zostało jedno prosiątko bo to tylko cena 0,7 dodatku do do zakąski, a tak na poważnie w mojej okolicy żywiec jest po 3 zł i można wybierać, ale znając nasz kraj już niedługo będziemy szukać wieprzowiny za granicą, bo u nas z jednej skrajności popadamy w drugą. Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10899 Share on other sites More sharing options...
zemat Posted April 25, 2007 Report Share #40 Posted April 25, 2007 Boczek 7,21 zł Boczek łuskany 8,24 zł Boczek z żebrami 8,24 zł Głowa 1,03 zł Golonka 5,15 zł Golonka peklowana* 6,70 zł Karkówka b/k 11,33 zł Karkówka z/k 8,76 zł Kości karkowe, schabowe 1,03 zł Kości rurkowe 0,21 zł Kości z mięsem 1,96 zł Kości żeberkowe 0,80 zł Łopatka b/k 8,76 zł Łopatka z/k 6,70 zł Łopatka z/k b/s 7,73 zł Mostki 2,58 zł Nogi 0,82 zł Ogony 3,09 zł Pachwina surowa 4,64 zł Paluszki 7,21 zł Podgardle surowe 3,09 zł Schab b/k 14,42 zł Schab z/k 10,82 zł Słonina 2,58 zł Słonina bez skóry 2,06 zł Smalec 3,09 zł Szynka b/k 10,82 zł Szynka z/k 8,24 zł Tłuszcz miękki 0,62 zł Tłuszcz twardy 1,50 zł Wieprzowina kl I 12,36 zł Wieprzowina kl IIa 7,21 zł Żeberka 7,21 zł Kark wołowy b/k 10,30 zł Łata wołowa 10,30 zł Polędwica wołowa 41,20 zł Rozbratel, antrykot, rozbeft z/k 12,36 zł Szponder 10,30 zł Udziec 16,48 zł Udziec z łopatki 15,45 zł Wołowina kl. I 16,00zł Wołowina kl. II 10,30 zł Mogę załatwić w takich cenach dostawa Warszawa, Siedlce, Mińsk Mazowiecki, Biała Podlaska, Dęblin, Puławy, Lublin, Lubartów, Hajnówka, Kleszczele, Siemiatycze, Łosice, Międzyrzec Podlaski, czasami Tomaszów Mazowiecki, Opoczno, Rawa Maz, Radom Quote Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11883 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 25, 2007 Report Share #41 Posted April 25, 2007 Mam pytanie co to jest udziec z łopatki . a może masz głowy z szynki, lub ogonówkę z łopatki -tak to ceny dobre Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11889 Share on other sites More sharing options...
zemat Posted April 25, 2007 Report Share #42 Posted April 25, 2007 inaczej łopatka wołowa bez kości i ścięgien, pewnie chodzi ci o szynkę 4D?To jest szynka bez tłuszczu, skóry, golonki z biodrowką. Samą ogonówkę z łopatki nie sprzedają Quote Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11904 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 25, 2007 Report Share #43 Posted April 25, 2007 zemet -wejdź na stronie głównej w mięso tam znajdziesz jak co sie nazywa ,żebyś dobrze znał części zasadnicze to byś na tym forum nie powielał głupot .A byś napisał mięso b/k z łopatki na pieczeń zachwalane jako ,,udziec z łopatki ''-dla mnie masło maślane ,A ogonówka jako mięsień z łopadki występuje w handlu jako wędzonka .Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11906 Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted April 25, 2007 Report Share #44 Posted April 25, 2007 Zemat nie walcz z Dziadkiem na słowa :grin: bo Dziadek jest jak nasz guru i pewne jest , że mądrzejszy od niego nie jesteś :devil: A tak wogóle ciężko się czyta Twoje posty Quote Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11914 Share on other sites More sharing options...
zemat Posted April 25, 2007 Report Share #45 Posted April 25, 2007 Kolego w nazewnictwie to jest bałagan ogólny, poczytaj PN-A-82003 i PN-A-82002 potem pogadamy lub starą normę branżową. A w życiu jest inaczej i nawet jest różnica między regionami w nazewnictwie.Różne sieci handlowe wymuszają na zakładach różne idiotyczne nazwy i akurat ten mięsień z łopatki nazywany przez ciebie ogonówką nazywany jest też myszką, lub karówka nazywana jest schabem karkowym a prawdziwa ogonówka (jako surowiec na wędzonkę) pozyskiwana jest z biodówki i szynki.Bynajmnie tak mnie uczyli w szkole.Wracając do udźca z łopatki wołowej to masz rację że takiego nie ma. Ale łopatka wołowa bez kości sprzedaje się gorzej niż udziec z łopatki a to jest przecież tosamo w branży wszyscy wiedzą o co chodzi Poprostu chwyt marketingowy, popatrz na półki w marketach dlaczego stek a nie roztbeft z koscią? Ja z nikim nie walcze poprostu normalna konwersacja a moim guru jest profesor Pazecki a nie dziadek, ale każdy może mieć swojego :wink: Quote Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11915 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 25, 2007 Report Share #46 Posted April 25, 2007 Prośba do ciebie Zemat i nie tylko, abyście dla potrzeb tego forum używali prawidłowego nazewnictwa, czyli tego którego uczyliśmy sie w szkole i chociaż my tutaj nie róbmy zamieszania nazwamy. Zemat jako doświadczony fachman mogłeś napisać "udziec z łopatki"- mięsień trójgłowy.w nazewnictwie to jest bałagan ogólny akurat ten mięsień z łopatki nazywany przez ciebie ogonówką nazywany jest też myszką,-myszka pozyskiwana jest tylko z szynki. Masz rację bałagan straszny- prawdziwa demokracja a jesli tak dalej pójdzie to na słoninę będziemy mówić smalec. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11919 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 25, 2007 Report Share #47 Posted April 25, 2007 zemat - nie powołujmy się na szanowane i lubiane autorytety tylko na to co nam w głowach z ich nauk pozostało.Nie jestem żadnym autorytetem na tym forum normalnym użytkownikiem wspaniałej strony i czuję się zażenowany gdy mnie ktoś próbuje usadowić trochę wyżej od innych.POZDRAWIAM Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11925 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 25, 2007 Report Share #48 Posted April 25, 2007 Dziadku, stanowczo jestes za skromny. :lol: Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11930 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted April 25, 2007 Report Share #49 Posted April 25, 2007 Dziadku..my i tak swoje wiemy-gdzie jest czyje miejsce w szeregu! Pozdrawiam z szarego koniuszka..Małgosia! :grin: Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11942 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 26, 2007 Report Share #50 Posted April 26, 2007 Małgoś, Ty także jesteś zbyt skromna. Należy Ci sie specjalne wyróżnienie za samą choćby konsekwencje w działaniu, dzieki której zmusiłaś Męża do przesunięcia linii technologicznej w zakładzie tak, by zrobic miejsce wędzarence. :wink: Nie mówiąc już o wspaniałych wyrobach, będących owocem tych działań i uważam, już w profesjonalnym wydaniu. Pozdrówka Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11952 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.