Jump to content

Giełda cen mięsa

Recommended Posts

Guest Anonymous
A może coś bardziej konkretnego, czy to aby nie knur, albo locha w nieodpowiednim stanie? Bo miałem już takie propozycje. ktoś chciał sprzedać knura i to na szybko bo potrzebował kasy. A jak sam wiesz takie mięso niezbyt się nadaje.
  • Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Myślę, że cena 2.80 za kilogram żywca to jest już gruba przesada, oczywiście myślę tytaj o dobru hodowców. Nic więc dziwnego, że mięso jest tak niskiej jakości skoro przy tak małej cenie skupu hodowcom nie opłaca się hodować, a ci którzy hodują karmią byle czym, aby obniżyć koszty własne. :cry::cry:

Gdzie te czasy kiedy świnki były karmione ziemniakami i śrutą, ważyły po 300 kg, miały słoninę na 4 palce, a przede wszystkim mięso miało smak, aromat , wygląd i nie było gumowate :grin: :grin:

Ja jestem starej daty i karmie swinki tradycyjnie kartofelkami.Pozdrawiam

Irku, ja też nie praktywkowałem, ale myślisz że to coś da. To co napisał jarek jest wg. mnie bardziej wiarygodne.

Z tego co pamiętam mięso knurów niekastrowanych uznaje się za warunkowo zdatne do spożycia (dlaczego warunkowo chyba wszyscy wiedzą ze względu na specyficzny zapach tego mięsa).

A co do macior to one nadają się na kiełbase, bo na szynke to bym nie polecał, maciory są stare a co za tym idzie i mięsko będzie twardsze.

To jest oczywiście moje zdanie i nie wszyscy muszą się z nim zgadzać :wink:

• 1 month later...
To chyba odosobniony przypadek ,że zostało jedno prosiątko bo to tylko cena 0,7 dodatku do do zakąski, a tak na poważnie w mojej okolicy żywiec jest po 3 zł i można wybierać, ale znając nasz kraj już niedługo będziemy szukać wieprzowiny za granicą, bo u nas z jednej skrajności popadamy w drugą.
Tomuś
  • 4 weeks later...

Boczek 7,21 zł

Boczek łuskany 8,24 zł

Boczek z żebrami 8,24 zł

Głowa 1,03 zł

Golonka 5,15 zł

Golonka peklowana* 6,70 zł

Karkówka b/k 11,33 zł

Karkówka z/k 8,76 zł

Kości karkowe, schabowe 1,03 zł

Kości rurkowe 0,21 zł

Kości z mięsem 1,96 zł

Kości żeberkowe 0,80 zł

Łopatka b/k 8,76 zł

Łopatka z/k 6,70 zł

Łopatka z/k b/s 7,73 zł

Mostki 2,58 zł

Nogi 0,82 zł

Ogony 3,09 zł

Pachwina surowa 4,64 zł

Paluszki 7,21 zł

Podgardle surowe 3,09 zł

Schab b/k 14,42 zł

Schab z/k 10,82 zł

Słonina 2,58 zł

Słonina bez skóry 2,06 zł

Smalec 3,09 zł

Szynka b/k 10,82 zł

Szynka z/k 8,24 zł

Tłuszcz miękki 0,62 zł

Tłuszcz twardy 1,50 zł

Wieprzowina kl I 12,36 zł

Wieprzowina kl IIa 7,21 zł

Żeberka 7,21 zł

Kark wołowy b/k 10,30 zł

Łata wołowa 10,30 zł

Polędwica wołowa 41,20 zł

Rozbratel, antrykot, rozbeft z/k 12,36 zł

Szponder 10,30 zł

Udziec 16,48 zł

Udziec z łopatki 15,45 zł

Wołowina kl. I 16,00zł

Wołowina kl. II 10,30 zł

Mogę załatwić w takich cenach dostawa Warszawa, Siedlce, Mińsk Mazowiecki, Biała Podlaska, Dęblin, Puławy, Lublin, Lubartów, Hajnówka, Kleszczele, Siemiatycze, Łosice, Międzyrzec Podlaski, czasami Tomaszów Mazowiecki, Opoczno, Rawa Maz, Radom

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Mam pytanie co to jest udziec z łopatki . a może masz głowy z szynki, lub ogonówkę z łopatki -tak to ceny dobre Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

inaczej łopatka wołowa bez kości i ścięgien, pewnie chodzi ci o szynkę 4D?

To jest szynka bez tłuszczu, skóry, golonki z biodrowką. Samą ogonówkę z łopatki nie sprzedają

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

zemet -wejdź na stronie głównej w mięso tam znajdziesz jak co sie nazywa ,żebyś dobrze znał części zasadnicze to byś na tym forum nie powielał głupot .A byś napisał mięso b/k z łopatki na pieczeń zachwalane jako ,,udziec z łopatki ''-dla mnie masło maślane ,A ogonówka jako mięsień z łopadki występuje w handlu jako wędzonka .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Zemat nie walcz z Dziadkiem na słowa :grin: bo Dziadek jest jak nasz guru i pewne jest , że mądrzejszy od niego nie jesteś :devil:

A tak wogóle ciężko się czyta Twoje posty :cry:

Pozdrawiam Anetka :lol:

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Kolego w nazewnictwie to jest bałagan ogólny, poczytaj PN-A-82003 i PN-A-82002 potem pogadamy lub starą normę branżową. A w życiu jest inaczej i nawet jest różnica między regionami w nazewnictwie.

Różne sieci handlowe wymuszają na zakładach różne idiotyczne nazwy i akurat ten mięsień z łopatki nazywany przez ciebie ogonówką nazywany jest też myszką, lub karówka nazywana jest schabem karkowym a prawdziwa ogonówka (jako surowiec na wędzonkę) pozyskiwana jest z biodówki i szynki.

Bynajmnie tak mnie uczyli w szkole.

Wracając do udźca z łopatki wołowej to masz rację że takiego nie ma. Ale łopatka wołowa bez kości sprzedaje się gorzej niż udziec z łopatki a to jest przecież tosamo w branży wszyscy wiedzą o co chodzi ;) Poprostu chwyt marketingowy, popatrz na półki w marketach dlaczego stek a nie roztbeft z koscią?

Ja z nikim nie walcze poprostu normalna konwersacja a moim guru jest profesor Pazecki a nie dziadek, ale każdy może mieć swojego :wink:

Prośba do ciebie Zemat i nie tylko, abyście dla potrzeb tego forum używali prawidłowego nazewnictwa, czyli tego którego uczyliśmy sie w szkole i chociaż my tutaj nie róbmy zamieszania nazwamy.

Zemat jako doświadczony fachman mogłeś napisać "udziec z łopatki"- mięsień trójgłowy.

w nazewnictwie to jest bałagan ogólny

akurat ten mięsień z łopatki nazywany przez ciebie ogonówką nazywany jest też myszką,

-myszka pozyskiwana jest tylko z szynki.

Masz rację bałagan straszny- prawdziwa demokracja a jesli tak dalej pójdzie to na słoninę będziemy mówić smalec.

zemat - nie powołujmy się na szanowane i lubiane autorytety tylko na to co nam w głowach z ich nauk pozostało.Nie jestem żadnym autorytetem na tym forum normalnym użytkownikiem wspaniałej strony i czuję się zażenowany gdy mnie ktoś próbuje usadowić trochę wyżej od innych.POZDRAWIAM

Małgoś, Ty także jesteś zbyt skromna.

Należy Ci sie specjalne wyróżnienie za samą choćby konsekwencje w działaniu, dzieki której zmusiłaś Męża do przesunięcia linii technologicznej w zakładzie tak, by zrobic miejsce wędzarence. :wink: Nie mówiąc już o wspaniałych wyrobach, będących owocem tych działań i uważam, już w profesjonalnym wydaniu.

Pozdrówka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein