Jump to content

Giełda cen mięsa


Guest Anonymous

Recommended Posts

  • Replies 986
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ceny brutto z dn. 28-11-2014 r. Hurtownia Nowy Targ

 

1. Schab b/k - 14,07 zł / kg

2. Szynka kulka - 14,60

3. Boczek b/k - 11,45

4. Golonko tył - 9,44

5. Zeberka paski - 15,65

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Link to comment
Share on other sites

Nie bardzo wiem gdzie napisać więc napiszę tu ;-)

 

Mam pytanie czy mogę od rolnika kupić byczka i zawieść go do ubojni, zapłacić i wziąć sobie mięsko na własny użytek?

 

Znalazłem ogłoszenie z mojej okolicy o sprzedaży byczków ok 1- 1,5 roku. Nie znam wagi. Cena ok 1000 pln.

 

Co o tym sądzicie?

Link to comment
Share on other sites

 

 

  Mam pytanie czy mogę od rolnika kupić byczka i zawieść go do ubojni, zapłacić i wziąć sobie mięsko na własny użytek? ..... Co o tym sądzicie?
Można kupić. Jednak, wszystkie dokumenty musi wypełnić właściciel zwierzęcia.
Link to comment
Share on other sites

 

 

nalazłem ogłoszenie z mojej okolicy o sprzedaży byczków ok 1- 1,5 roku. Nie znam wagi. Cena ok 1000 pln. Co o tym sądzicie?

 

Co to za byczek za 1000zł - 9 zł/kg - trochę ponad sto kilo  przybrał przez 1-1,5roku-? Sądzę o tym ogłoszeniu :facepalm:  nic - :cool: A za 1000zł - to można kości  byka kupić, byka na pewno nie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Kolego od kości. Niestety w ogłoszeniu jest błąd adresowy to nie jest woj. mazowieckie. Sprawdziłem po kodzie pocztowym i to nie moje okolice. Fajnie się mądrzyć. czuwaj

 

Kolego czuwaj - kupuj- dalej posłuchasz co Ci  powiem -  ....  :cool:   Licytacja owszem - za 900 zł - kości 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
Share on other sites

Moje  rozważania.

 

Jakie części wieprzowiny najkorzystniej kupować.

 

Kupujemy żywca 134 kg wagi. założenie ceny - 4,5 pln = 603

 

Po uboju zostaje nam ok. 100 kg mięsa

 

1. Słonina - 16 kg = 16 x 3,5 = 56,00 pln

2. Sadło - 3 kg  = 0,00 pln ???

3. Szynka zadnia - 19 kg  = 19 x 11,90 = 226,10 pln

4. Polędwica - 1/2 kg ??? = 0,5 x 21,00 = 10,50 pln

5. Schab - 7 kg = 7 x 14,50 = 101,5 pln

6. Karkówka - 5 kg = 5 x 14,00 = 70,00 pln

7. Podgardle - 4 kg = 4 x 4,00 = 16 pln

8. Głowa - 6 kg = 6 x 1,6 = 9.60 pln

9. Łopatka - 8 kg = 8 x 10,50 = 84,00 pln

10. Boczek - 19 kg = 19 x 10,50 = 199,50

11. Grube nogi - 5 kg = 5 x 3,5 = 17,50 (cena jak za słoninę, bd)

12. Stopki - 2,5 kg = 2,5 x 3,5 = 9,00 pln

13. Wyschnięcie i wycięcie - 5 kg = 0,00 pln

 

RAZEM = 799,70 (800 w przybliżeniu)

 

Chodzi mi o to żeby mniej więcej policzyć jakie części wieprzowiny "opłaca" się kupować najbardziej. W stosunku jak byśmy np. kupili żywca.

 

Jak coś pokręciłem to biorę na klatę!

 

Sugerowałem się cenami z hurtowni w Nowym Targu i "Nauka o zawodzie Rzeźników" cz. II.

 

czuwaj

 

PS. Jutro dokończę ;-)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mirekr134a Najciekawsze są odpowiedzi. Ciekawe czy te sklepy zatrudniają firmy które wyszukują wszystko co się na ich temat pisze i w zależności od tekstu są "za" a nawet "przeciw". Niestety miałem z tą branżą do czynienia i potwierdzam że tak jak na tym filmiku nastrzykiwało się nawet półtusze po uboju, a piersi kurczaka to standard. Specjalne solanki, masowanie w temperaturze 2-4 st. i na koniec 18-23 % do przodu. Faktem jest że mięsa kulinarne mogą lub powinny być w jakimś stopniu nastrzyknięte dla poprawy kruchości. O tym pewnie mogą się wypowiedzieć nasi technolodzy. Ale kupujący powinien być o tym fakcie poinformowany i wyjaśniony cel tej operacji. Niestety jedzenie to jest już przemysł. Nawet Ci którzy coś tam sobie hodują na własne potrzeby, korzystają z tych samych genetycznych odmian. A one zostały uwarunkowane do tych cudów nazywanych paszami. SMACZNEGO.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tarczyn.

 

post-66927-0-62567200-1425462752_thumb.jpg

Jesień 2014 post-66927-0-74054500-1425462793_thumb.jpg

Dziś             post-66927-0-12071900-1425462819_thumb.jpg

Kawałek od Warszawy, ale sklep osobiście sprawdzony kilkakrotnie. :thumbsup:

 

(Co ciekawe, w Tarczynie są trzy sklepy mięsne, a w soboty rano, dzień targowy, tylko w tym bywają kolejki.

Klienci stoją aż na ulicy, pomimo chyba ponad ośmiu osób obsługi :D )

Link to comment
Share on other sites

Wszystko po dychu, biała też, na dodatek bez nastrzyku.  :frantics: Moja biała mnie kosztuje 12,80 przy zakupie wolowiny II po 19,94, z jedynką drożej.


A szynkę z golonką, skórą i kością klasy E wczoraj kupiłem za 11,54 - zdzierstwo  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

A ja kupilam ostatnio miesnie z szynki ,niestety nie wiem jak sie one nazywaja ale beda do bialej na I w super cenie po 35 zl(80 sek)

szkoda ze tak malo kielbas jest z wolowiny bo u nas tania jest oczywiscie procz poledwicy  :D

Edited by electra
Link to comment
Share on other sites

Paweł, kiedyś kupowałeś większe kawałki - może Ci się przyda, teraz półtusze 7,90. Od domu masz jakieś 30 km.

W podobnej cenie też mi na Jelonki przywiozą na następny dzień, ale połówka ma kości ileś procent. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

"

W podobnej cenie też mi na Jelonki przywiozą na następny dzień, ale połówka ma kości ileś procent. 

 

Pawel ,to bedziesz robil "psia warszawska" :D

Link to comment
Share on other sites

Dziekuje Anno :)  ,cielecina u nas droga, bede musiala sie wybrac do "turka" po baranine i pogadac czy maja jelita bo kiedys widzialam to moze w koncu bym sobie kabanoski zrobila....wiosna idzie bedzie cieplo trzeba przygotowania robic  :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.