Jump to content

Giełda cen mięsa

Recommended Posts

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ceny brutto z dn. 28-11-2014 r. Hurtownia Nowy Targ

1. Schab b/k - 14,07 zł / kg

2. Szynka kulka - 14,60

3. Boczek b/k - 11,45

4. Golonko tył - 9,44

5. Zeberka paski - 15,65

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Nie bardzo wiem gdzie napisać więc napiszę tu ;-)

Mam pytanie czy mogę od rolnika kupić byczka i zawieść go do ubojni, zapłacić i wziąć sobie mięsko na własny użytek?

Znalazłem ogłoszenie z mojej okolicy o sprzedaży byczków ok 1- 1,5 roku. Nie znam wagi. Cena ok 1000 pln.

Co o tym sądzicie?

Mam pytanie czy mogę od rolnika kupić byczka i zawieść go do ubojni, zapłacić i wziąć sobie mięsko na własny użytek? ..... Co o tym sądzicie?
Można kupić. Jednak, wszystkie dokumenty musi wypełnić właściciel zwierzęcia.

nalazłem ogłoszenie z mojej okolicy o sprzedaży byczków ok 1- 1,5 roku. Nie znam wagi. Cena ok 1000 pln. Co o tym sądzicie?

Co to za byczek za 1000zł - 9 zł/kg - trochę ponad sto kilo  przybrał przez 1-1,5roku-? Sądzę o tym ogłoszeniu :facepalm:  nic - :cool: A za 1000zł - to można kości  byka kupić, byka na pewno nie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Proszę -  http://www.licytacje.komornik.pl/Notice/Details/178463

Kolego od kości.

Niestety w ogłoszeniu jest błąd adresowy to nie jest woj. mazowieckie. Sprawdziłem po kodzie pocztowym i to nie moje okolice.

Fajnie się mądrzyć.

czuwaj

Kolego od kości. Niestety w ogłoszeniu jest błąd adresowy to nie jest woj. mazowieckie. Sprawdziłem po kodzie pocztowym i to nie moje okolice. Fajnie się mądrzyć. czuwaj

Kolego czuwaj - kupuj- dalej posłuchasz co Ci  powiem -  ....  :cool:   Licytacja owszem - za 900 zł - kości 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Moje  rozważania.

Jakie części wieprzowiny najkorzystniej kupować.

Kupujemy żywca 134 kg wagi. założenie ceny - 4,5 pln = 603

Po uboju zostaje nam ok. 100 kg mięsa

1. Słonina - 16 kg = 16 x 3,5 = 56,00 pln

2. Sadło - 3 kg  = 0,00 pln ???

3. Szynka zadnia - 19 kg  = 19 x 11,90 = 226,10 pln

4. Polędwica - 1/2 kg ??? = 0,5 x 21,00 = 10,50 pln

5. Schab - 7 kg = 7 x 14,50 = 101,5 pln

6. Karkówka - 5 kg = 5 x 14,00 = 70,00 pln

7. Podgardle - 4 kg = 4 x 4,00 = 16 pln

8. Głowa - 6 kg = 6 x 1,6 = 9.60 pln

9. Łopatka - 8 kg = 8 x 10,50 = 84,00 pln

10. Boczek - 19 kg = 19 x 10,50 = 199,50

11. Grube nogi - 5 kg = 5 x 3,5 = 17,50 (cena jak za słoninę, bd)

12. Stopki - 2,5 kg = 2,5 x 3,5 = 9,00 pln

13. Wyschnięcie i wycięcie - 5 kg = 0,00 pln

RAZEM = 799,70 (800 w przybliżeniu)

Chodzi mi o to żeby mniej więcej policzyć jakie części wieprzowiny "opłaca" się kupować najbardziej. W stosunku jak byśmy np. kupili żywca.

Jak coś pokręciłem to biorę na klatę!

Sugerowałem się cenami z hurtowni w Nowym Targu i "Nauka o zawodzie Rzeźników" cz. II.

czuwaj

PS. Jutro dokończę ;-)

• 2 weeks later...

Ciekawostka o drobiu.

Zwróćcie uwagę na króciutki film - wstawkę jak się robi promocję .

http://www.wykop.pl/link/2292354/test-ile-wody-jest-w-kurczaku/?utm_source=gadugadu&utm_medium=link_2292354&utm_campaign=gadugadu_element

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:

Mirekr134a Najciekawsze są odpowiedzi. Ciekawe czy te sklepy zatrudniają firmy które wyszukują wszystko co się na ich temat pisze i w zależności od tekstu są "za" a nawet "przeciw". Niestety miałem z tą branżą do czynienia i potwierdzam że tak jak na tym filmiku nastrzykiwało się nawet półtusze po uboju, a piersi kurczaka to standard. Specjalne solanki, masowanie w temperaturze 2-4 st. i na koniec 18-23 % do przodu. Faktem jest że mięsa kulinarne mogą lub powinny być w jakimś stopniu nastrzyknięte dla poprawy kruchości. O tym pewnie mogą się wypowiedzieć nasi technolodzy. Ale kupujący powinien być o tym fakcie poinformowany i wyjaśniony cel tej operacji. Niestety jedzenie to jest już przemysł. Nawet Ci którzy coś tam sobie hodują na własne potrzeby, korzystają z tych samych genetycznych odmian. A one zostały uwarunkowane do tych cudów nazywanych paszami. SMACZNEGO.

• 2 months later...

Tarczyn.

post-66927-0-62567200-1425462752_thumb.jpg

Jesień 2014 post-66927-0-74054500-1425462793_thumb.jpg

Dziś             post-66927-0-12071900-1425462819_thumb.jpg

Kawałek od Warszawy, ale sklep osobiście sprawdzony kilkakrotnie. :thumbsup:

(Co ciekawe, w Tarczynie są trzy sklepy mięsne, a w soboty rano, dzień targowy, tylko w tym bywają kolejki.

Klienci stoją aż na ulicy, pomimo chyba ponad ośmiu osób obsługi :D )

Wszystko po dychu, biała też, na dodatek bez nastrzyku.  :frantics: Moja biała mnie kosztuje 12,80 przy zakupie wolowiny II po 19,94, z jedynką drożej.

A szynkę z golonką, skórą i kością klasy E wczoraj kupiłem za 11,54 - zdzierstwo  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

A ja kupilam ostatnio miesnie z szynki ,niestety nie wiem jak sie one nazywaja ale beda do bialej na I w super cenie po 35 zl(80 sek)

szkoda ze tak malo kielbas jest z wolowiny bo u nas tania jest oczywiscie procz poledwicy  :D

Edited by electra

Paweł, kiedyś kupowałeś większe kawałki - może Ci się przyda, teraz półtusze 7,90. Od domu masz jakieś 30 km.

W podobnej cenie też mi na Jelonki przywiozą na następny dzień, ale połówka ma kości ileś procent. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

"

W podobnej cenie też mi na Jelonki przywiozą na następny dzień, ale połówka ma kości ileś procent. 

Pawel ,to bedziesz robil "psia warszawska" :D

Dziekuje Anno :)  ,cielecina u nas droga, bede musiala sie wybrac do "turka" po baranine i pogadac czy maja jelita bo kiedys widzialam to moze w koncu bym sobie kabanoski zrobila....wiosna idzie bedzie cieplo trzeba przygotowania robic  :)