Jump to content
Przypominam wszystkim Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi, możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Giełda cen mięsa


Recommended Posts

Gdzie ma być błąd?

No tak!

Chwila nieuwagi i ubzdurałem sobie na moment, że klasy posortowane są od najlepszej do najgorszej wg słowa SUPER, a nie SEUROP :lol:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

  • Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nie ma błędu.

Kiedyś było EUROP a teraz w związku z pojawieniem się coraz bardziej mięsnych ras mamy SEUROP. A to dla zainteresowanych:

KLASY JAKOŚCI HANDLOWEJ TUSZ

1) klasa S - o zawartości mięsa w tuszy 60 % i większej

2) klasa E - o zawartości mięsa w tuszy 55 % i większej, ale mniejszej niż 60 %

3) klasa U - o zawartości mięsa w tuszy 50 % i większej, ale mniejszej niż 55 %

4) klasa R - o zawartości mięsa w tuszy 45 % i większej, ale mniejszej niż 50 %

5) klasa O - o zawartości mięsa w tuszy 40 % i większej, ale mniejszej niż 45 %

6) klasa P - o zawartości mięsa w tuszy poniżej 40 %

Pozdrawiam!

andrzej k - z pewnością to jest prawidłowe przecięcie, ale stosowane podczas rozbioru półtuszy.

 

Przecięcie półtuszy z kolei na dwie ćwiartki musi być "gdzieś w środku" tak, żeby każda z ćwierćtusz zawierała trochę schabu itp.

Tak sobie myślę.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

BonAir - ćwiartka tylna zawiera szynkę :lol: żebra, boczek i schab - w całości, tak mi mówiono :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Czyli sugerujesz, że "ćwierćtusza" tylna jest dużo cięższa od przedniej ?

Tak jak na tym zdjęciu ?

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Witam

Ja jak kupuję tylną ćwiartkę w ubojni to jest przecięta na pół zaraz jak kończy się polędwiczka i zaczynają się żebra tak chyba na trzecim żeberku od tyłu, boczku z tylnej ćwiartki jest nie dużo.Jest za to tylny schab, polędwiczka, cała szynka, golonka, biodrówka.Bardziej mi się opłaca tylna ćwiartka niż przednia nie mam tylko karczku.No i jak ktoś robi salcesony i inne podrobowe to nie ma łba.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....

Witam .

 

Może nie w temacie ale blisko tego o czym rozmawiamy . Gdy sprzedawałem w rożnie kurczaki i ktoś prosił ćwiartkę to połówkę kurczaka rozcinało się na połowę i wychodziła nóżka i pierś lub skrzydełko tak się mówiło . Problem był jednak w tym że większość chciała nóżkę a skrzydełka zostawały . Moim zdaniem ćwiartka świniaka jest ćwiartką tylko przednia i tylna a wszystko zależy od tego co sprzedaje . W ubojni tam gdzie ja kupuję, sprzedaje się tylko półtusze i problemu nie ma .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Guest Anonymous

Ja kupuję w kilku ubojniach, ale zwykle tną połówki na ćwiartki. Podział jest podobny do tego, o jakim pisał Wosiu.

Osatnio trafiła mi się połówka świniodzika z uboju gospodarczego. Niech ten co bił cieszy się dobrym zdrowiem, bo jak tak dalej będzie to robił, to trafi na kogoś kto go tego zdrowia pozbawi.

Ja płaciłem za 1kg po 7.50zł ale w ostatecznym wyliczeniu wyszło po 8.00zł . (powiedziały jaskółki, że niedobre są spółki) :cry:

Niech ten co bił cieszy się dobrym zdrowiem, bo jak tak dalej będzie to robił, to trafi na kogoś kto go tego zdrowia pozbawi.

JZP!

Opowiadaj! Bardzo jestem ciekaw sytuacji.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Guest Anonymous

Na bawolej skórze nie spisać. Gostek źle zabił i sporo krwi zostało w środku. Całe podgardle przekrwione i część karkówki. Połówki rozrąbane tak,że część schabu poszła do drugiej połówki. Podzielone na ćwiartki tak, że schab środkowy rozrąbany w 1/3 i poszarpany. W środku źle wyczyszczone i sporo różnych flaczków zostało przy kręgosłupie i sadle. i.t.d i.t.d :devil: :devil: :devil:

Poza tym łeb odrąbany tak, że zostało przy nim sporo karczku i podgardla :cry::cry::cry:

Ciekawe ile miał promili ? :devil:

...oczywiście rzeźnik, a nie świniodzik :wink: :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Wosiu- napisał o podziale półtuszy zgodnie z prawdą, czyli półtusz wieprzowa została podzielona po połowie. Niektórzy dzielą jeszcze głowę na pół, wówczas nabywcy mogą zrobić sobie salceson.

Właśnie w tym miejscu występuje środek półtuszy, dlatego przy ocenie klasyfikacyjnej półtusz pomiar jest dokonywany pomiędzy 13 a 14 żebrem co daje, pozostawienie w ćwiarce tylnej trzech żeber, z reguły jest 16 żeber w półtuszy.

Niektórzy dzielą jeszcze głowę na pół,

A ogon ? :rolleyes: .......dla lewicy, czy prawicy ? :sad:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Rzeźnika nie wzięli sami z sąsiadem zabili i takie są tego efekty

Trzeba było im pokazać płytkę technologiczną z I Zlotu :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.