Jump to content

Giełda cen mięsa

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam

Dzisiaj dzwoniłem do ubojni i poinformowano mnie że cena 1kg półtuszy w klasie U kosztuje 5,80 zł . Czy to dobra na dzisiaj cena ?

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Odebrałem dzisiaj tę "chudszą" półtuszę za 6,70zł/kg. Razem 31,5kg.

Podczas telefonicznego składania zamówienia poprosiłem o nacięcie półtuszy w trzech miejscach z racji tego, że nie mam siekierki do celów spożywczych :-)

A oto co dostałem. 11 elementów. Zapomnieli dołożyć głowę. A i mam pewne podejrzenia, że w związku z tym trochę podgardla zniknęło...

O miejscach cięć się nie wypowiadam :(

I druga "warstwa":

Pozdrawiam

BonAir

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

BonAir, Poszukaj na skórze od golonki tylnej lub szynki literki S lub E, będziesz wiedział w jakiej klasie kupiłeś półtuszę.

Zapomnieli dołożyć głowę. A i mam pewne podejrzenia, że w związku z tym trochę podgardla zniknęło...

Tym sposobem masz półtuszę tańszą o głowę i część podgardla.

Litera S oznacza najwyższą klasę mięsności powyżej 60%.

Tomku właśnie z powodu "fachowych" cieć kupuję półtuszę w całości ,mimo że to problem z transportem . Zamiast siekierki używam ciężkiego tasaka na razie się boję

założyć piłe do kątówki jak Andrzej

Przyjemnej pracy przy mięsku życzę :wink:

Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Obok klasycznej półtuszy a więc pełnej w sprzedaży są również półtusze nie kompletne takie jak Półt. wp b/głów , półt. wp.b/głów i podgardla, półt. wp b/ szynek itd zależnie co z niej wycięto. Kupiłeś półtuszę rozebraną na części zasadnicze. Cenowo zarobileś bo 1 kg głow wp kosztuje 1 zł a podgardla 3,50- 4 zł. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

BonAir tym brakiem głowy się nie przejmuj, bo to nie jest wielka strata.

Ale za to cięcia są fachowe przez duże CH...!

Jak zobaczyłem przeciętą polędwiczkę to mnie aż ciarki przeszły.

A jak nie masz siekiery do celów spożywczych to możesz użyć zwykłej tylko ją w pierw dokładnie umów i wyparz wrzątkiem.

Temat, na który powołuje się Dziadek swoim linkiem, jest naprawde wartościowy i mimo protestów niektórych użytkowników, powinien być kontunuowany.

Wędlinki robimy swoje, wg starych, wypróbowanych i w miarę zdrowych receptur, ale jednak mięso pozyskujemy, przynajmniej w 90-ciu% w zakładach mięsnych, hurtowniach, sklepach itp. (bardzo mało osób prowadzi własny ubój) i dlatego warto wiedzieć, jak już ktoś wspomniał, co się zmienia, w jakim kierunku, a przede wszystkim, co tak naprawdę kupujemy za ciężkie pieniądze.

Postępujmy zgodnie z zasadą, że lepiej wiedzieć ciut więcej, niż ciut za mało, zwłaszcza, jesli wiąże sie to z "naszą kieszenią".

Jako przykład może posłużyć, choćby dzisiejsze wyjaśnienie Dziadka dot. szynki wołowej.

W rozbiorze nie występuje, ale w technologii produkcji tak (przepis na szynke wołową od bardzo dawna "wisi sobie" na stronce). Drugim, takim wyrazistym przykładem jest polędwica drobiowa wędzona, czy gotowana. Jesli ktoś znajdzie w tuszce kurczaka polędwicę - stawiam "maciorę". :wink: Takie przykłady można mnozyc, zwłaszcza jesli chodzi o drób.

Co do szynki wołowej wędzonej gtowanej, własnie wczoraj taka widziałem w L.Eklerc'u.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Obserwując te wszystkie wywody gdzie i ile tzreba zapłacić za półtusze dochodze do jednego wniosku tzreba zająć się chandlem półtusza po 6,7 to szczeze aż za dużo bym na tym zarobił w tej cenie to spokojnie by było można rozebrać i jakąś kiełbase zrobić . Trzeba poważnie nad tym pomyśleć

laki12 , po pierwsze stylistyka pisma :devil:

co do mięsa to zdaje się pomijasz kilka bardzo ważnych spraw pośrednich - powiem krótko: jeżeli stworzysz tu na forum doskonałą ofertę na mięso, gwarantując jakość, badania, faktury etc. oraz jakiś sensowny transport a przy tym uda Ci się zjechać ostro z ceny to zbyt masz zapewniony - tylko czy po drodze nie okaże się że wszelakie opłaty pogrążą Twój interes?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Guest pedro

Jesli ktoś znajdzie w tuszce kurczaka polędwicę - stawiam "maciorę".

Nie wiem czy się nie mylę, ale polędwiczki z kurczaka to te małe "farfocle" znajdujące się razem z tzw. piersią, które najczęściej odcinamy bo dyndają w dużym kawałku mięsa, jakim jest pierś (lub też tzw. filet z kurczaka). :rolleyes:

To wszystko sa mięśnie piersiowe. Polędwica zawsze należy do zespołu najdłuższego mięśnia grzbietu. Własnie cała sztuka na tym polega, że kurczaki mają bardzo słabo rozwiniętą muskulaturę grzbietu - praktycznie jej nie ma.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

• 4 weeks later...

BonAir, Poszukaj na skórze od golonki tylnej lub szynki literki S lub E, będziesz wiedział w jakiej klasie kupiłeś półtuszę.

Na półtuszy tej znalazłem tylko dwie identyczne pieczątki.

Niestety nie widzę ani S ani E.

Pozdrawiam

BonAir

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

To jest pieczątka Inspekcji Weterynaryjnej, świadcząca, iz mięso zostało przebadane i dopuszczone do spożycia.