laki12 Posted February 15, 2008 Report Share #126 Posted February 15, 2008 w okolicach rawicza można spokojnie wyszukać w ubojni E klase za 5,6 do 5,8 sam często kupuje i nie ma z tym większego problemu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-29142 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 7, 2008 Report Share #127 Posted March 7, 2008 Witam Dzisiaj dzwoniłem do ubojni i poinformowano mnie że cena 1kg półtuszy w klasie U kosztuje 5,80 zł . Czy to dobra na dzisiaj cena ? Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30626 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 7, 2008 Report Share #128 Posted March 7, 2008 Na dzisiaj tak. Okres przedświąteczny. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30628 Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 8, 2008 Report Share #129 Posted March 8, 2008 Bierz !! bo u nas o zeta więcej no i też biorę bo co mam robić Quote wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30641 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 8, 2008 Report Share #130 Posted March 8, 2008 Witam JASIU . W poniedziałek jadę taką podjąłem już decyzje . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30642 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 8, 2008 Report Share #131 Posted March 8, 2008 U nas niestety ciągle 6,70zł/1kg w klasie jak to pani określiła: "na zamówienie wybierają te chudsze" :-) Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30648 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted March 8, 2008 Report Share #132 Posted March 8, 2008 Witajcie :wink: Czy Ktoś wie gdzie można w okolicy miasta Łodzi :wink: kupić półtuszę?Pzdt. Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30649 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 8, 2008 Report Share #133 Posted March 8, 2008 Witam BonAir . Półtusza chuda jest jednak troszkę droższa . Jest większy popyt na takie mięsko . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30651 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 8, 2008 Report Share #134 Posted March 8, 2008 Odebrałem dzisiaj tę "chudszą" półtuszę za 6,70zł/kg. Razem 31,5kg. Podczas telefonicznego składania zamówienia poprosiłem o nacięcie półtuszy w trzech miejscach z racji tego, że nie mam siekierki do celów spożywczych :-) A oto co dostałem. 11 elementów. Zapomnieli dołożyć głowę. A i mam pewne podejrzenia, że w związku z tym trochę podgardla zniknęło... O miejscach cięć się nie wypowiadam I druga "warstwa": Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30678 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 8, 2008 Report Share #135 Posted March 8, 2008 BonAir, Poszukaj na skórze od golonki tylnej lub szynki literki S lub E, będziesz wiedział w jakiej klasie kupiłeś półtuszę. Zapomnieli dołożyć głowę. A i mam pewne podejrzenia, że w związku z tym trochę podgardla zniknęło...Tym sposobem masz półtuszę tańszą o głowę i część podgardla. Litera S oznacza najwyższą klasę mięsności powyżej 60%. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30681 Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 8, 2008 Report Share #136 Posted March 8, 2008 Tomku właśnie z powodu "fachowych" cieć kupuję półtuszę w całości ,mimo że to problem z transportem . Zamiast siekierki używam ciężkiego tasaka na razie się boję założyć piłe do kątówki jak Andrzej Przyjemnej pracy przy mięsku życzę :wink: Jasiu Quote wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30684 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 8, 2008 Report Share #137 Posted March 8, 2008 Obok klasycznej półtuszy a więc pełnej w sprzedaży są również półtusze nie kompletne takie jak Półt. wp b/głów , półt. wp.b/głów i podgardla, półt. wp b/ szynek itd zależnie co z niej wycięto. Kupiłeś półtuszę rozebraną na części zasadnicze. Cenowo zarobileś bo 1 kg głow wp kosztuje 1 zł a podgardla 3,50- 4 zł. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30685 Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted March 8, 2008 Report Share #138 Posted March 8, 2008 BonAir tym brakiem głowy się nie przejmuj, bo to nie jest wielka strata.Ale za to cięcia są fachowe przez duże CH...!Jak zobaczyłem przeciętą polędwiczkę to mnie aż ciarki przeszły.A jak nie masz siekiery do celów spożywczych to możesz użyć zwykłej tylko ją w pierw dokładnie umów i wyparz wrzątkiem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30687 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted March 8, 2008 Report Share #139 Posted March 8, 2008 BonAir, Poszukaj na skórze od golonki tylnej lub szynki literki S lub E, będziesz wiedział w jakiej klasie kupiłeś półtuszę. Która litera oznacza klasę wyższą? S? pzdr;) Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30690 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 8, 2008 Report Share #140 Posted March 8, 2008 Tutaj jest odpowiedz http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1151 Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30691 Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted March 9, 2008 Report Share #141 Posted March 9, 2008 Dzięki Dziadku :grin: pozdrawiam Ciebie, Babcie i piękne Kurpie Quote Geronimo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30713 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 9, 2008 Report Share #142 Posted March 9, 2008 Dziękuję Kurpie mają się dobrze. Podziękowania należą się Zematowi .Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30720 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 9, 2008 Report Share #143 Posted March 9, 2008 Temat, na który powołuje się Dziadek swoim linkiem, jest naprawde wartościowy i mimo protestów niektórych użytkowników, powinien być kontunuowany. Wędlinki robimy swoje, wg starych, wypróbowanych i w miarę zdrowych receptur, ale jednak mięso pozyskujemy, przynajmniej w 90-ciu% w zakładach mięsnych, hurtowniach, sklepach itp. (bardzo mało osób prowadzi własny ubój) i dlatego warto wiedzieć, jak już ktoś wspomniał, co się zmienia, w jakim kierunku, a przede wszystkim, co tak naprawdę kupujemy za ciężkie pieniądze.Postępujmy zgodnie z zasadą, że lepiej wiedzieć ciut więcej, niż ciut za mało, zwłaszcza, jesli wiąże sie to z "naszą kieszenią".Jako przykład może posłużyć, choćby dzisiejsze wyjaśnienie Dziadka dot. szynki wołowej.W rozbiorze nie występuje, ale w technologii produkcji tak (przepis na szynke wołową od bardzo dawna "wisi sobie" na stronce). Drugim, takim wyrazistym przykładem jest polędwica drobiowa wędzona, czy gotowana. Jesli ktoś znajdzie w tuszce kurczaka polędwicę - stawiam "maciorę". :wink: Takie przykłady można mnozyc, zwłaszcza jesli chodzi o drób.Co do szynki wołowej wędzonej gtowanej, własnie wczoraj taka widziałem w L.Eklerc'u. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30722 Share on other sites More sharing options...
laki12 Posted March 9, 2008 Report Share #144 Posted March 9, 2008 Obserwując te wszystkie wywody gdzie i ile tzreba zapłacić za półtusze dochodze do jednego wniosku tzreba zająć się chandlem półtusza po 6,7 to szczeze aż za dużo bym na tym zarobił w tej cenie to spokojnie by było można rozebrać i jakąś kiełbase zrobić . Trzeba poważnie nad tym pomyśleć Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30734 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 9, 2008 Report Share #145 Posted March 9, 2008 laki12 , po pierwsze stylistyka pisma :devil: co do mięsa to zdaje się pomijasz kilka bardzo ważnych spraw pośrednich - powiem krótko: jeżeli stworzysz tu na forum doskonałą ofertę na mięso, gwarantując jakość, badania, faktury etc. oraz jakiś sensowny transport a przy tym uda Ci się zjechać ostro z ceny to zbyt masz zapewniony - tylko czy po drodze nie okaże się że wszelakie opłaty pogrążą Twój interes? Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30735 Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted March 9, 2008 Report Share #146 Posted March 9, 2008 Jesli ktoś znajdzie w tuszce kurczaka polędwicę - stawiam "maciorę". Nie wiem czy się nie mylę, ale polędwiczki z kurczaka to te małe "farfocle" znajdujące się razem z tzw. piersią, które najczęściej odcinamy bo dyndają w dużym kawałku mięsa, jakim jest pierś (lub też tzw. filet z kurczaka). :rolleyes: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30790 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 9, 2008 Report Share #147 Posted March 9, 2008 To wszystko sa mięśnie piersiowe. Polędwica zawsze należy do zespołu najdłuższego mięśnia grzbietu. Własnie cała sztuka na tym polega, że kurczaki mają bardzo słabo rozwiniętą muskulaturę grzbietu - praktycznie jej nie ma. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30791 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted April 4, 2008 Report Share #148 Posted April 4, 2008 BonAir, Poszukaj na skórze od golonki tylnej lub szynki literki S lub E, będziesz wiedział w jakiej klasie kupiłeś półtuszę. Na półtuszy tej znalazłem tylko dwie identyczne pieczątki. Niestety nie widzę ani S ani E. Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-32310 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 4, 2008 Report Share #149 Posted April 4, 2008 To jest pieczątka Inspekcji Weterynaryjnej, świadcząca, iz mięso zostało przebadane i dopuszczone do spożycia. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-32314 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 4, 2008 Report Share #150 Posted April 4, 2008 Obecnie dumnie się to nazywa: "znak jakości zdrowotnej". Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-32318 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.