Jump to content

Giełda cen mięsa


Recommended Posts

Witam

 

Gdy ostatnio kupowałem półtuszę to klasa mięsności w moim przypadku U była pisana jakby ręcznie w kolorze chyba niebieskim lub zielonym . Nie była to na pewno pieczątka w kolorze czerwonym .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

  • 2 weeks later...
  • Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • 1 month later...

Chodzą słuchy o światowych podwyżkach cen żywności.

Wrosną ceny pasz to i mięsko pójdzie w górę.

Słyszałem już od moich dostawców, że latem będzie drożej.

Czy ktoś ma może jakieś konkretne dane na ten temat?

ceny żywności mają spadać w drugiej polowie tego roku , a co za tym idzie wyhamuje wzrost inflacji z obrotem wektoru na spadkowy, stopy procentowe będą spadać po czerwcu a to znaczy spadek ceny złotego. Więc nie ma co panikować będzie taniej . Chyba że ceny ropy dalej będą rosły to może być i wojna :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Jasiu nie widzę tego tak różowo ponieważ:

 

- Chiny wprowadziły 134 % cło na export towarów typu ryż, kasze, mąka ze względu na brak

żywności na potrzeby własne

- Chiny wprowadziły 40 % cło na export innych towarów spożywczych np jelit wieprzowych

- Chiny odebrały exporterom 7% dopłatę do exportu

- rosną ceny ropy naftowej a ta jak wiadomo jest nośnikiem wszystkich cen

 

Może i te zapory exportowe nie miały by wpływu na ceny światowe gdybyśmy tak nie byli od nich uzależnieni ale fakty są takie że większość fabryk przeniosła swoje siedziby właśnie do Chin ze względu na niskie koszty produkcji i rynek światowy zalany jest Chińskim towarem.

 

Owszem pewne towary z importu nie wzrosły tak wysoko ale to tylko ze względu na bardzo niski kurs walut inaczej byłoby już teraz bardzo źle.

 

Dziwi mnie że światowe głowy biznesu nie przewidziały że przechodząc praktycznie we wszystkich dziedzinach na surowce pochodzenia Chińskiego SAME ZROBIŁY SOBIE KUKU a co najgorsze odbije się to na nas czyli kliencie końcowym.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

witam

odnosnie cen informacja z agro

 

Wieprzowina 20.05.08.

 

 

Jeśli zwyżki na rynku nadal będą się utrzymywały, to już niedługo nie będziemy mieli handlować ani czym, ani z kim – mówią maklerzy.

 

 

 

A sytuacja już jest trudna, bo ceny wieprzowiny co tydzień rosną o 40 – 60 groszy za kilogram. Jeszcze w ubiegłym tygodniu za kilogram chłodzonych półtusz w klasie E, przetwórcy płacili około 5 złotych 80 groszy.

 

Dzisiaj średnia cena jest o 40 groszy wyższa, ale są regiony w kraju, gdzie maksymalna oferta sprzedaży sięga już blisko 7 złotych. Wieprzowina drożeje z dwóch powodów. Po pierwsze mniej jest żywca. Po drugie zachodni producenci podnoszą ceny zdecydowanie częściej niż do tej pory. Import w ogóle przestał się opłacać.

 

Najbardziej poszukiwana wciąż jest karkówka, łopatka i schab. Ale popularność zdobywają też mięsa drobne. Przetwórcy kupują teraz każdą ilość tego towaru, bo zwiększa się produkcja kiełbas. Największym zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy drugiej. Średnio kilogram kosztuje 5 i pół złotego.

 

 

Wieprzowina – giełdy towarowe zł/kg

 

elementy bez kości

 

łopatka 6,80 – 9,00

 

karkówka 9,00 – 12,60

 

schab 11,50 – 17,00

 

mięsa drobne kl.II 3,00 – 8,00

 

 

Stella Norowska

Ciekawa dyskusja. Odkąd pamiętam i obserwuje rynek mięsny z pozycji malutkiego przedsiębiorcy to: zawsze w okresie wakacyjnym drożało mięso i produkty mięsne.

W tym roku doszło dodatkowe zło w postaci braku równowagi pomiędzy ceną sprzedaży żywca wieprzowego a paszami, dlatego drobni hodowcy zaprzestali lub wkrótce zaprzestana hodowli świń ( ile czasu można dopłacać z własnej kieszeni ).

Znam takich hodowców a`la przemysłowych, którzy musieli szukać dodatkowego zajęcia by móc utrzymać rodzinę.

Zawsze będzie źle do momentu, gdy przemysł i hodowcy nie usiądą do wspólnego stołu i nie ustalą cen żywca wieprzowego. Nie byłoby, takich cen jak w okresie zimowym 2,8-3,0 zł/kg żywca. A teraz wszyscy "mędrcy od ekonomi" mają za złe, że żywność drożeje.

  • 1 month later...

Robi się coraz gorzej.Podwyżki dotykają coraz większej gamy produktów i nie o 5 czy 10 % ale po 40-100 %.Już mi się nie dobrze robi od tego handlowania.

Nich mi nikt nie piszę że nie będzie drożej bo to bzdura.

 

I czas najwyższy rzucić palenie, dziś za fajki zapłaciłem nie 7,95 a 9,20 niech to szla... :devil:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Robi się coraz gorzej.Podwyżki dotykają coraz większej gamy produktów i nie o 5 czy 10 % ale po 40-100 %.Już mi się nie dobrze robi od tego handlowania.

Nich mi nikt nie piszę że nie będzie drożej bo to bzdura.

 

I czas najwyższy rzucić palenie, dziś za fajki zapłaciłem nie 7,95 a 9,20 niech to szla... :devil:

Wszystko idzie do góry i to jest coś, co szybko się nie ustabilizuje. Czynników jest na to wiele, wię nie będę przynudzał, ale tern i przyszły rok będzie dla nas ciężki.

ps co ty MIRO palisz, że kosztuje takie sianko, gandzię? :grin: Jak ja rzucałem palenie 1,5 roku temu to Cristal'e kosztowały 5,3zł

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

  • 3 months later...

Witam

Ma może ktoś rozeznanie ocenie wieprzowiny (żywca) na śląsku

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Famful

 

"życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"

____________________

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

Witam .

 

U nas to ceny nie znam , ale już ostro krzyczą że do świąt to tylko podwyżka , zresztą jak co roku . Ja mam zamówioną u kolegi na 4 grudnia , umowa jest taka że płacę tak jak jest w skupie na dzień kupna . Wielką zaletą jest to ,że świnka pasiona prawie tradycyjnie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Witam

 

prawie robi różnicę :wink: :wink: :wink:

Bo to jest tak : po pierwsze to ja za bardzo nie wierzę w słowa które mówią ci co hodują na sprzedaż ,

 

Po drugie : jest to osoba znana prze zemnie i na pewno do pasienia świń wykorzystuje swoją paszę dodając tylko "witaminki ".

 

Po trzecie : W tym roku już kupowałem od tego gościa ,są zdjęcia ze świniobicia na stronie głównej i sztuka była wspaniała . Może i teraz też tak będzie :question: :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Witam

 

Żyrardów pełna półtusza 8 zł/kg, a półtusza bez łba i nóg 8,50 zł/kg.

Oj! o takiej cenie to ja jeszcze nigdy nie słyszałem . Sporo podrożało .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.