Jump to content

Giełda cen mięsa


Recommended Posts

Witam

U nas rolnik woła 4,30 do 4,50 zł/kg , w ubojniach co ciekawe duża rozpiętość cen tj. w jednej mi śpiewali 6,30 zł, a w innej 8,50 zł/kg. nie wiem od czego to zależy. (może od ilości wody nabitej bo ostatnio na taką ćwiartkę trafiłem)

Pozdrawiam stolarzM.
  • Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam

 

w ubojniach co ciekawe duża rozpiętość cen tj. w jednej mi śpiewali 6,30 zł, a w innej 8,50 zł/kg. nie wiem od czego to zależy.

Może chodziło o inne klasy półtusz . Stąd ta różnica

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

My kupujemy półtuszę w klasie E za 5,8-6,0zł/kg, ale to zakład i są to spore ilości. Na rynku za E trzeba zapłacić te 6,8-7,5zł/kg, R można dostać za 6,5-7,0. Jak zawsze to zależy, gdzie kupujemy, jaką dużą półtuszę, jak wygląda świeżość itd.

Jedno jest pewne, że skoro robimy dla siebie, to nie mozna oszczędzać na jakości surowca.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Witam

Jak zawsze to zależy, gdzie kupujemy, jaką dużą półtuszę

W jakiej cenie jest klasa U bo taką zawsze kupuję

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

w ubojniach co ciekawe duża rozpiętość cen tj. w jednej mi śpiewali 6,30 zł, a w innej 8,50 zł/kg. nie wiem od czego to zależy. (może od ilości wody nabitej bo ostatnio na taką ćwiartkę trafiłem)

Myślę, że nie posiadaja nastrzykiwarki do półtusz w ubojni. Wyciekająca woda z mięśni szynki i schabu jest spowodowana wadą mięsa a nie jego nastrzyknięciem.

Witam

Jak zawsze to zależy, gdzie kupujemy, jaką dużą półtuszę

W jakiej cenie jest klasa U bo taką zawsze kupuję

 

Pozdrawiam

Nie znam dokładnie cen na rynku, a to że ci podam cenę, za jaką kupujemy to i tak nie będzie adekwatna, bo my obrabiamy min 500 sztuk dziennie, i dlatego nasza cena jest zupełnie inna. Jak sądzę U powinieneś dostać 0,3-0,4zł na kg taniej niż za E.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

ja dzis kupiłem na kiełbaske dwie szyneczki bez golonka z koscia ze skóra po 8,70zl/kg

oraz słoninke bez skóry po 2,70zl/kg,miesko się juz soli,w czwartek szykują sie

kabanosy pieczone,boczek wedzony Al Maro' i polędwica wedzona dla żonki :wink:

mam wrażenie jakby ceny poleciały lekko na dół :!:

Witam

 

słoninke bez skóry po 2,70zl/kg

Mareczku , gdy bym był podłączony do autostrady to zapewne bym przyjechał po słoninkę . W moim miasteczku słonina bez skóry od 4,60 do 5,60 . Pogłupieli , a jeszcze nie dawno rozdawali . Ludzie chcą dobrego smalcu , a świnki nie mają słoninki , i to jest to :!:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Mareczku , gdy bym był podłączony do autostrady to zapewne bym przyjechał po słoninkę . W moim miasteczku słonina bez skóry od 4,60 do 5,60 . Pogłupieli , a jeszcze nie dawno rozdawali .

witam

Andrzej K u nas w sklepie sieci DUDA sprzedaja slonine po 7,99zl/kg!

ja nie kupuje miesa w tych salonach,tylko w centrum miesnym gdzie

mam jeszcze rabat 5% i czekaja tylko zeby ludzie kupowali,podgardle

to mieli bodajże po 3,5zl,z tego co obliczylem wsadzik na farsz na

kabanosy po przeliczeniu wyszedl mnie 8,45zl/1kg czyli jest bardzo

dobrze bo takiej "dwójeczki" super z szynki sie nie kupi jak sobie sam

zrobie.kiełbaske robie na samej soli warzonce z odrobina peklosoli.

o efektach dam znac.

p.s.w Bielsku zawsze jesteś mile widziany,zapraszamy

Witam

 

p.s.w Bielsku zawsze jesteś mile widziany,zapraszamy

Podgardle kupuję po 5zł , ogólnie jako tako jeżeli chodzi o ceny .

 

Jeżeli majowy -oczywiście przyszłoroczny :smile: wypad do Ustronia wypali to zapewniam że odwiedzę .

 

Pozdrawiam Twoją rodzinkę

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Marku, ceny w regionie masz bardzo przyzwoite.

Ze słoniną jest problem, bo ludzie chcą chudą wedlinę, szynkę, kiełbasę. Zaczyna się od chudych świń, które nie mają prawie wcale słoniny. Nawet przez moment nie sprzedawaliśmy słoniny w kawałkach, tylko mieloną, bo nie było z czego ciąć kawałków.

A dalej to już tylko gorzej, bo w wędlinach nie może być widać białego ( to co prawda da się obejść, ale nieraz nawet gra nie warta świeczki ), szynka wiejska nie moze mieć okrywy tłuszczowej, a najlepiej jakby było tylko czerwone. Sprzedają się salcesony za 15-17zł/kg i rózne dziwactwa prozdrowotne/proekologiczne

Tak czy inaczej chorym jest fakt, że sprzedajemy smalec ekstra z mięsem :wink: za 19,90zł/kg :shock: :shock: :shock: i to kilka/kilkanaście kg tygodniowo na jednym sklepie

I najlepsze: przychodzi klientka, starsza samotna Pani, która ma dietę ze względu na stan zdrowia ( chyba wątroba lub żołądek ) i prosi o chudą drobiową szynkę, mięso od szynki na obiad, bo będzie gotować na parze i..... metkę łososiową, na bułeczkę na śniadanie :lol: :tongue: :grin:

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Sprawdzałem dziś ceny w "Bak-Polu" masarni ,którą znacie ze Zlotu , cena półtuszy 7,50 za kg

Musimy jeszcze podawać czy z łbem, czy bez ;) . Bo chyba jest różnica w cenie. :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Witam

 

Musimy jeszcze podawać czy z łbem, czy bez ;) . Bo chyba jest różnica w cenie. :rolleyes:

W masarni to może i kupisz bez łba ,ale w ubojni gdzie ja kupuje to nie ma mowy .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Sprawdzałem dziś ceny w "Bak-Polu" masarni ,którą znacie ze Zlotu , cena półtuszy 7,50 za kg

Musimy jeszcze podawać czy z łbem, czy bez ;) . Bo chyba jest różnica w cenie. :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Przede wszyskim jakiej klasy jest półtusza.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Kupujemy półtusze wp. (pełne ) lub półtusze wp. b/głów lub półtusze wp. b/głów i podgardla bo i takie są jak również inne np. półtusze wp. b / szynek i jeszcze inne zależnie co z nich wycięto Pojęcie łeb występuje w innych zwrotach . np. pusty łeb, jak nakłaść ci do tego łba. itd. Bez urazy pomagamy i uczymy na tym forum. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Kupujemy półtusze wp. (pełne ) lub półtusze wp. b/głów lub półtusze wp. b/głów i podgardla bo i takie są jak również inne np. półtusze wp. b / szynek i jeszcze inne zależnie co z nich wycięto Pojęcie łeb występuje w innych zwrotach . np. pusty łeb, jak nakłaść ci do tego łba. itd. Bez urazy pomagamy i uczymy na tym forum. Pozdrawiam

Dziadku, zastanawiałem się jak napisać i nijak mi nie pasowało - głowa do świni :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Wszystko jest na naszej stronie tylko trzeba czytać .

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1067

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Wszystko jest na naszej stronie tylko trzeba czytać .

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1067

Pozdrawiam

Dziadku wszystko to prawda i wiem że tak powinno się nazywać - tylko tak jakoś dziwnie to brzmi - półtusza z głową. Co prawda nie gorzej jak "pusty łeb" :grin:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Gonzo - nazewnictwo jest proste jak piszemy że kupiliśmy półtuszę wp. to rozumiemy że to jest kompletna półtusza wp. w całości nic z niej nie wycięto. Gdy kupimy półtuszę wp. z wyciętym jakimś elementem zasadniczym to zawsze musimy dopisać np. półtusza wp. b/nóg. b/polędwiczek, Tutaj można mnożyć ale można wpaść w pułapkę bo czy można kupić półtuszę wp. bez podgardla - to jest pytanie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Kupujemy półtusze wp. (pełne ) lub półtusze wp. b/głów lub półtusze wp. b/głów i podgardla bo i takie są

Skoro napisałeś wcześniej, że można kupić to można. Jak dla mnie bez podgardla to już nie półtusza, ale ja młody jestem jeszcze i się uczę od mądrzejszych :-)

Pozdrawiam Paweł
Oto dzisiejsze ceny z masarni ,gdzie kupuję od pewnego czasu (ceny chyba niezbyt atrakcyjne ale nigdy nie miałam problemu z jakością mięsa tam kupionego ). Schab bez kości- 17,82 zł. , karkówka kez kości-13,39zł. , podgardle-7,59 zł. Pytałam o półtusze ,pani w cenniku miała tylko kl .E bez głowy i szynki :rolleyes: za 8,20 kg.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Pytałam o półtusze ,pani w cenniku miała tylko kl .E bez głowy i szynki :rolleyes: za 8,20 kg.

A choć łopatkę miała? :grin: :grin:

Ceny faktycznie bez łachy, to my w sklepach detalicznych mamy takie, albo niższe i pracujemy głównie na E i trochę U.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

No to ja przedstawię ceny w sklepie, gdzie kupuję.

 

Schab b/k 17.90,

Karczek b/k 14,50,

Łopatka b/k i b/t 10,90,

Szynka (wycięte elementy pod kątem wędzenia) 14,90,

Podgardle 5,00,

Golonka 6,50,

Wołowina I 18,50,

Wołowina II (gulaszowe) 12,0,

Pręga woł. 13,50,

Polędwica tzw. ślepa (ligawa ?) 22,50,

Polędwica 60,0

I to by było na tyle. Wg zapewnień szefostwa zakładu (bo jest to zakład bez ubojni) półtusze, które kupują są w klasie E i U. Zapytałem ostatnio ile kosztuje tzw. kita (tylna noga razem z golonką) i usłyszałem 10 zł/kg. Wydaje mi się troszkę dużo. Jak sądzicie ?

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.