stolarzM Posted November 3, 2008 Report Share #176 Posted November 3, 2008 WitamU nas rolnik woła 4,30 do 4,50 zł/kg , w ubojniach co ciekawe duża rozpiętość cen tj. w jednej mi śpiewali 6,30 zł, a w innej 8,50 zł/kg. nie wiem od czego to zależy. (może od ilości wody nabitej bo ostatnio na taką ćwiartkę trafiłem) Quote Pozdrawiam stolarzM. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-44830 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 3, 2008 Report Share #177 Posted November 3, 2008 Witam w ubojniach co ciekawe duża rozpiętość cen tj. w jednej mi śpiewali 6,30 zł, a w innej 8,50 zł/kg. nie wiem od czego to zależy. Może chodziło o inne klasy półtusz . Stąd ta różnica Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-44831 Share on other sites More sharing options...
majchal Posted November 3, 2008 Report Share #178 Posted November 3, 2008 My kupujemy półtuszę w klasie E za 5,8-6,0zł/kg, ale to zakład i są to spore ilości. Na rynku za E trzeba zapłacić te 6,8-7,5zł/kg, R można dostać za 6,5-7,0. Jak zawsze to zależy, gdzie kupujemy, jaką dużą półtuszę, jak wygląda świeżość itd. Jedno jest pewne, że skoro robimy dla siebie, to nie mozna oszczędzać na jakości surowca. Quote Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-44833 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 3, 2008 Report Share #179 Posted November 3, 2008 Witam Jak zawsze to zależy, gdzie kupujemy, jaką dużą półtuszę W jakiej cenie jest klasa U bo taką zawsze kupuję Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-44835 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 3, 2008 Report Share #180 Posted November 3, 2008 w ubojniach co ciekawe duża rozpiętość cen tj. w jednej mi śpiewali 6,30 zł, a w innej 8,50 zł/kg. nie wiem od czego to zależy. (może od ilości wody nabitej bo ostatnio na taką ćwiartkę trafiłem)Myślę, że nie posiadaja nastrzykiwarki do półtusz w ubojni. Wyciekająca woda z mięśni szynki i schabu jest spowodowana wadą mięsa a nie jego nastrzyknięciem. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-44837 Share on other sites More sharing options...
majchal Posted November 3, 2008 Report Share #181 Posted November 3, 2008 Witam Jak zawsze to zależy, gdzie kupujemy, jaką dużą półtuszę W jakiej cenie jest klasa U bo taką zawsze kupuję PozdrawiamNie znam dokładnie cen na rynku, a to że ci podam cenę, za jaką kupujemy to i tak nie będzie adekwatna, bo my obrabiamy min 500 sztuk dziennie, i dlatego nasza cena jest zupełnie inna. Jak sądzę U powinieneś dostać 0,3-0,4zł na kg taniej niż za E. Quote Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-44839 Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted November 4, 2008 Report Share #182 Posted November 4, 2008 ja dzis kupiłem na kiełbaske dwie szyneczki bez golonka z koscia ze skóra po 8,70zl/kgoraz słoninke bez skóry po 2,70zl/kg,miesko się juz soli,w czwartek szykują siekabanosy pieczone,boczek wedzony Al Maro' i polędwica wedzona dla żonki :wink: mam wrażenie jakby ceny poleciały lekko na dół :!: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-44867 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 4, 2008 Report Share #183 Posted November 4, 2008 Witam słoninke bez skóry po 2,70zl/kg Mareczku , gdy bym był podłączony do autostrady to zapewne bym przyjechał po słoninkę . W moim miasteczku słonina bez skóry od 4,60 do 5,60 . Pogłupieli , a jeszcze nie dawno rozdawali . Ludzie chcą dobrego smalcu , a świnki nie mają słoninki , i to jest to :!: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-44874 Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted November 4, 2008 Report Share #184 Posted November 4, 2008 Mareczku , gdy bym był podłączony do autostrady to zapewne bym przyjechał po słoninkę . W moim miasteczku słonina bez skóry od 4,60 do 5,60 . Pogłupieli , a jeszcze nie dawno rozdawali .witam Andrzej K u nas w sklepie sieci DUDA sprzedaja slonine po 7,99zl/kg! ja nie kupuje miesa w tych salonach,tylko w centrum miesnym gdzie mam jeszcze rabat 5% i czekaja tylko zeby ludzie kupowali,podgardle to mieli bodajże po 3,5zl,z tego co obliczylem wsadzik na farsz na kabanosy po przeliczeniu wyszedl mnie 8,45zl/1kg czyli jest bardzo dobrze bo takiej "dwójeczki" super z szynki sie nie kupi jak sobie sam zrobie.kiełbaske robie na samej soli warzonce z odrobina peklosoli. o efektach dam znac. p.s.w Bielsku zawsze jesteś mile widziany,zapraszamy Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-44876 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 4, 2008 Report Share #185 Posted November 4, 2008 Witam p.s.w Bielsku zawsze jesteś mile widziany,zapraszamy Podgardle kupuję po 5zł , ogólnie jako tako jeżeli chodzi o ceny . Jeżeli majowy -oczywiście przyszłoroczny :smile: wypad do Ustronia wypali to zapewniam że odwiedzę . Pozdrawiam Twoją rodzinkę Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-44891 Share on other sites More sharing options...
majchal Posted November 4, 2008 Report Share #186 Posted November 4, 2008 Marku, ceny w regionie masz bardzo przyzwoite.Ze słoniną jest problem, bo ludzie chcą chudą wedlinę, szynkę, kiełbasę. Zaczyna się od chudych świń, które nie mają prawie wcale słoniny. Nawet przez moment nie sprzedawaliśmy słoniny w kawałkach, tylko mieloną, bo nie było z czego ciąć kawałków. A dalej to już tylko gorzej, bo w wędlinach nie może być widać białego ( to co prawda da się obejść, ale nieraz nawet gra nie warta świeczki ), szynka wiejska nie moze mieć okrywy tłuszczowej, a najlepiej jakby było tylko czerwone. Sprzedają się salcesony za 15-17zł/kg i rózne dziwactwa prozdrowotne/proekologiczneTak czy inaczej chorym jest fakt, że sprzedajemy smalec ekstra z mięsem :wink: za 19,90zł/kg :shock: :shock: :shock: i to kilka/kilkanaście kg tygodniowo na jednym sklepieI najlepsze: przychodzi klientka, starsza samotna Pani, która ma dietę ze względu na stan zdrowia ( chyba wątroba lub żołądek ) i prosi o chudą drobiową szynkę, mięso od szynki na obiad, bo będzie gotować na parze i..... metkę łososiową, na bułeczkę na śniadanie :lol: :tongue: :grin: Quote Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-44904 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted November 5, 2008 Report Share #187 Posted November 5, 2008 Sprawdzałem dziś ceny w "Bak-Polu" masarni ,którą znacie ze Zlotu , cena półtuszy 7,50 za kg Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45016 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 5, 2008 Report Share #188 Posted November 5, 2008 Sprawdzałem dziś ceny w "Bak-Polu" masarni ,którą znacie ze Zlotu , cena półtuszy 7,50 za kg Musimy jeszcze podawać czy z łbem, czy bez . Bo chyba jest różnica w cenie. :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45017 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 5, 2008 Report Share #189 Posted November 5, 2008 Witam Musimy jeszcze podawać czy z łbem, czy bez . Bo chyba jest różnica w cenie. :rolleyes: W masarni to może i kupisz bez łba ,ale w ubojni gdzie ja kupuje to nie ma mowy . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45024 Share on other sites More sharing options...
majchal Posted November 5, 2008 Report Share #190 Posted November 5, 2008 Sprawdzałem dziś ceny w "Bak-Polu" masarni ,którą znacie ze Zlotu , cena półtuszy 7,50 za kg Musimy jeszcze podawać czy z łbem, czy bez . Bo chyba jest różnica w cenie. :rolleyes: Pozdrawiam :wink:Przede wszyskim jakiej klasy jest półtusza. Quote Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45025 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 5, 2008 Report Share #191 Posted November 5, 2008 Kupujemy półtusze wp. (pełne ) lub półtusze wp. b/głów lub półtusze wp. b/głów i podgardla bo i takie są jak również inne np. półtusze wp. b / szynek i jeszcze inne zależnie co z nich wycięto Pojęcie łeb występuje w innych zwrotach . np. pusty łeb, jak nakłaść ci do tego łba. itd. Bez urazy pomagamy i uczymy na tym forum. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45027 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 5, 2008 Report Share #192 Posted November 5, 2008 Kupujemy półtusze wp. (pełne ) lub półtusze wp. b/głów lub półtusze wp. b/głów i podgardla bo i takie są jak również inne np. półtusze wp. b / szynek i jeszcze inne zależnie co z nich wycięto Pojęcie łeb występuje w innych zwrotach . np. pusty łeb, jak nakłaść ci do tego łba. itd. Bez urazy pomagamy i uczymy na tym forum. Pozdrawiam Dziadku, zastanawiałem się jak napisać i nijak mi nie pasowało - głowa do świni :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45031 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 5, 2008 Report Share #193 Posted November 5, 2008 Wszystko jest na naszej stronie tylko trzeba czytać . http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1067Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45034 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 5, 2008 Report Share #194 Posted November 5, 2008 Wszystko jest na naszej stronie tylko trzeba czytać . http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1067 Pozdrawiam Dziadku wszystko to prawda i wiem że tak powinno się nazywać - tylko tak jakoś dziwnie to brzmi - półtusza z głową. Co prawda nie gorzej jak "pusty łeb" :grin: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45035 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 5, 2008 Report Share #195 Posted November 5, 2008 Gonzo - nazewnictwo jest proste jak piszemy że kupiliśmy półtuszę wp. to rozumiemy że to jest kompletna półtusza wp. w całości nic z niej nie wycięto. Gdy kupimy półtuszę wp. z wyciętym jakimś elementem zasadniczym to zawsze musimy dopisać np. półtusza wp. b/nóg. b/polędwiczek, Tutaj można mnożyć ale można wpaść w pułapkę bo czy można kupić półtuszę wp. bez podgardla - to jest pytanie. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45036 Share on other sites More sharing options...
Papla Posted November 6, 2008 Report Share #196 Posted November 6, 2008 Kupujemy półtusze wp. (pełne ) lub półtusze wp. b/głów lub półtusze wp. b/głów i podgardla bo i takie są Skoro napisałeś wcześniej, że można kupić to można. Jak dla mnie bez podgardla to już nie półtusza, ale ja młody jestem jeszcze i się uczę od mądrzejszych :-) Quote Pozdrawiam Paweł Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45062 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 6, 2008 Report Share #197 Posted November 6, 2008 Oto dzisiejsze ceny z masarni ,gdzie kupuję od pewnego czasu (ceny chyba niezbyt atrakcyjne ale nigdy nie miałam problemu z jakością mięsa tam kupionego ). Schab bez kości- 17,82 zł. , karkówka kez kości-13,39zł. , podgardle-7,59 zł. Pytałam o półtusze ,pani w cenniku miała tylko kl .E bez głowy i szynki :rolleyes: za 8,20 kg. Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45064 Share on other sites More sharing options...
majchal Posted November 6, 2008 Report Share #198 Posted November 6, 2008 Pytałam o półtusze ,pani w cenniku miała tylko kl .E bez głowy i szynki :rolleyes: za 8,20 kg. A choć łopatkę miała? :grin: :grin: Ceny faktycznie bez łachy, to my w sklepach detalicznych mamy takie, albo niższe i pracujemy głównie na E i trochę U. Quote Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45079 Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted November 6, 2008 Report Share #199 Posted November 6, 2008 No to ja przedstawię ceny w sklepie, gdzie kupuję. Schab b/k 17.90,Karczek b/k 14,50,Łopatka b/k i b/t 10,90,Szynka (wycięte elementy pod kątem wędzenia) 14,90,Podgardle 5,00,Golonka 6,50,Wołowina I 18,50,Wołowina II (gulaszowe) 12,0,Pręga woł. 13,50,Polędwica tzw. ślepa (ligawa ?) 22,50,Polędwica 60,0I to by było na tyle. Wg zapewnień szefostwa zakładu (bo jest to zakład bez ubojni) półtusze, które kupują są w klasie E i U. Zapytałem ostatnio ile kosztuje tzw. kita (tylna noga razem z golonką) i usłyszałem 10 zł/kg. Wydaje mi się troszkę dużo. Jak sądzicie ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45086 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted November 6, 2008 Report Share #200 Posted November 6, 2008 tylna noga razem z golonką Taki "towar" na tort :wink: Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/8/#findComment-45091 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.