Skocz do zawartości

słonina wędzona- co dalej


grzegorz36

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak pisałem już gdzieś o tym wymieszać dwa opakowania papryki słodkiej z jednym opakowaniem papryki ostrej wychodzi dość pikantne, jeżeli chcesz dawać dziecku to daj więcej papryki słodkiej lub nawet samą słodką paprykę. wklep w słoninę paprykę i powieś w chłodnym miejscu do skruszenia. później tylko cieniutkie plasterki i na chlebek. jeżeli masz możliwość to możesz po paprykowaniu delikatnie podwędzić w zimnym dymie. niestety ze dwa tygodnie musi powosieć
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jarku:

mam ok 2 kg słoniny wędzonej

:cool:

Grzesiu:

jeśli wątroby wytrzymają to antałek, chlebek i plasterki słoninki.....

albo wykorzystać jako dodatek do jakiejś smarówki

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli wątroby wytrzymają to antałek, chlebek i plasterki słoninki.....

albo wykorzystać jako dodatek do jakiejś smarówki

witam :grin: sąsiada

wątroby raczej ok :!:

ale co to jest smarówka ( ile mozna pic :question: )

sąsiada nie ma a lusterko nie dla nas :grin:

grzegorz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewentualnie dopraw papryka i innymi przyprawami, zwiń w rulon i zrób w szynkowarze. Może byc bardzo ciekawe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Abratku często właśnie po uwędzeniu traktuję słoninę papryką i gdy powisi sobie ze dwa trzy tygodnie wychodzi pycha. a często po paprykowaniu jeszcze ją podwędzam, gdy akurat mam rozpaloną wędzarnię. pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ktoś podawał kiedyś aby pokroić w kostkę doprawić przyprawami i włożyć do słoika, później pasteryzować. Co prawda odnosiło się to chyba o ile dobrze pamiętam do słoniny surowej ale w tym przypadku efekt ze słoniną wędzoną może być dużo lepszy niż w przypadku słoniny surowej. Nie pamiętam gdzie to było musisz poszukać lub może wyszukiwarka pomoże. pzdr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale co to jest smarówka

jak to nazwa wskazuje coś do smarowania :wink: - zmielone z dodatkami i sparzone etc.

szynkowarki jeszcze nie mam

to upakuj do słoja i parzenie

 

 

Jarku - sądziłem że przeoczyłeś

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pamięć już nie ta pamietałem meritum sprawy ale szczegóły już umknęły :grin: :grin: :grin:

znalazłem właśnie swoje notatki dotyczące słoniny paprykowej:

słoninę pekuje w proporcji 2,5 kg słoniny, 8,5 dkg peklosoli, 1 litr wody. pekluję 2 tygodnie. co 2 - 3 dni mieszam, przewracam i sprawdzam stan zalewy. po tym czasie wyjmuję, płuczę odsączam i wieszam do wyschnięcia. wędzę przez ok 3 godz zimnym dymem. do 30st C. na dwie porcje papryki słodkiej daję jedną porcję ostrej i taką mieszanką nacieram słonię. dokładnie wklepuję paprykę i wieszam do ostygnięcia. wędzę następnego dnia ok 1,5 do 2 godz zimnym dymem. jeszcze raz zabieg z papryką i następnego dnia podobnie. Później wieszam w zimnym i przewiewnym miejscu co najmniej na 2-3 tygodnie, żeby dojrzała. i to by było na tyle. smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miałem na myśli ten sposób z papryką...

 

a co do przepisów na słoniny to :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=716

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=965#965

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=818

 

konserwa do smarowania: (też można wykorzystać)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=677

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.