grzegorz36 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2007 mam ok 2 kg słoniny wędzonej ( prosiak domowego chowu)czy macie jakiś sugestie co znia zrobić :shock: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2007 tak jak pisałem już gdzieś o tym wymieszać dwa opakowania papryki słodkiej z jednym opakowaniem papryki ostrej wychodzi dość pikantne, jeżeli chcesz dawać dziecku to daj więcej papryki słodkiej lub nawet samą słodką paprykę. wklep w słoninę paprykę i powieś w chłodnym miejscu do skruszenia. później tylko cieniutkie plasterki i na chlebek. jeżeli masz możliwość to możesz po paprykowaniu delikatnie podwędzić w zimnym dymie. niestety ze dwa tygodnie musi powosieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2007 miałem zamiar zrobic coś :idea: do smarowania ( może to zagotować z przyprawami w słoiku :question: ) Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Jarku: mam ok 2 kg słoniny wędzonej Grzesiu: jeśli wątroby wytrzymają to antałek, chlebek i plasterki słoninki..... albo wykorzystać jako dodatek do jakiejś smarówki Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2007 jeśli wątroby wytrzymają to antałek, chlebek i plasterki słoninki..... albo wykorzystać jako dodatek do jakiejś smarówkiwitam :grin: sąsiada wątroby raczej ok :!: ale co to jest smarówka ( ile mozna pic :question: ) sąsiada nie ma a lusterko nie dla nas :grin: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Ewentualnie dopraw papryka i innymi przyprawami, zwiń w rulon i zrób w szynkowarze. Może byc bardzo ciekawe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Abratku często właśnie po uwędzeniu traktuję słoninę papryką i gdy powisi sobie ze dwa trzy tygodnie wychodzi pycha. a często po paprykowaniu jeszcze ją podwędzam, gdy akurat mam rozpaloną wędzarnię. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Ewentualnie dopraw papryka i innymi przyprawami, zwiń w rulon i zrób w szynkowarze. Może byc bardzo ciekawe.poproszę o inny przepis szynkowarki jeszcze nie mam :blush: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Stycznia 2007 ktoś podawał kiedyś aby pokroić w kostkę doprawić przyprawami i włożyć do słoika, później pasteryzować. Co prawda odnosiło się to chyba o ile dobrze pamiętam do słoniny surowej ale w tym przypadku efekt ze słoniną wędzoną może być dużo lepszy niż w przypadku słoniny surowej. Nie pamiętam gdzie to było musisz poszukać lub może wyszukiwarka pomoże. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Stycznia 2007 ale co to jest smarówkajak to nazwa wskazuje coś do smarowania :wink: - zmielone z dodatkami i sparzone etc. szynkowarki jeszcze nie mamto upakuj do słoja i parzenie Jarku - sądziłem że przeoczyłeś Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Stycznia 2007 pamięć już nie ta pamietałem meritum sprawy ale szczegóły już umknęły :grin: :grin: :grin:znalazłem właśnie swoje notatki dotyczące słoniny paprykowej:słoninę pekuje w proporcji 2,5 kg słoniny, 8,5 dkg peklosoli, 1 litr wody. pekluję 2 tygodnie. co 2 - 3 dni mieszam, przewracam i sprawdzam stan zalewy. po tym czasie wyjmuję, płuczę odsączam i wieszam do wyschnięcia. wędzę przez ok 3 godz zimnym dymem. do 30st C. na dwie porcje papryki słodkiej daję jedną porcję ostrej i taką mieszanką nacieram słonię. dokładnie wklepuję paprykę i wieszam do ostygnięcia. wędzę następnego dnia ok 1,5 do 2 godz zimnym dymem. jeszcze raz zabieg z papryką i następnego dnia podobnie. Później wieszam w zimnym i przewiewnym miejscu co najmniej na 2-3 tygodnie, żeby dojrzała. i to by było na tyle. smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Stycznia 2007 miałem na myśli ten sposób z papryką... a co do przepisów na słoniny to :https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=716 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=965#965http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=818 konserwa do smarowania: (też można wykorzystać)https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=677 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.