EL GREGOR Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 8 Marca 2011 Andyandy :grin: zapraszamy na zlot Warminski :grin: chcemy poznać tą własciwa nutkę po wedzeniu :grin: Tylko nie pisz,ze CIĘ,, głowa boli,,.Szynki robię dokładnie z tabeli na 7 dni,przyprawy doprowadzam do wrzenia,reszte wody biore z kranu :grin: Nastrzykuję rostworem peklosoli z przyprawami.Nie było nigdy przebarwienia, przypraw jak Wiecie daję sporo.Ta szynka była robiona z miesiąc temu,3 tygodnie leży w lodówce.Parze tak jak pisze kol.Bagno. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 8 Marca 2011 grzegorz565, Jakich używasz przypraw i kiedy je przygotowujesz. To że parzysz to bardzo dobrze bo zabijasz drobnoustroje. Mały dodatek cukru lub wina do zaparzenia wspomaga ługowanie co zwiększa ilość aromatu w wywarze. PS. Bardzo dokładnie nastrzykujesz, bo jest jednak bardzo jasna szyneczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 8 Marca 2011 Koleżanki i koledzy.Po co drążyć temat.Zaczyna robić się komedia.Dla początkujących jest Akademia Dziadka i niech kolega się na razie tego trzyma.Nastrzyki winem ,masłem i czym tam kto chce zostawcie na później jak kolega nabierze doświadczenia.Sądzę ,że już kolega wie co źle zrobił i finito. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petrek Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 8 Marca 2011 Petrek zastanawia mnie to że nadal drążysz temat mimo iż uzyskałeś odpowiedź. pytanie się o - nastrzykiwanie "przepracowana" solanka (miała już z 7-8 dni) - nastrzykiwanie na sam koniec peklowania -nastrzykiwanie dawkami jak dla konia. Takie wysnułem wnioski. Kolejne peklowanie bedzie chyba sama woda i peklosol.daje mi do myślenia,że teraz to z nami w jakieś gierki pogrywasz,choć już tak stało się wesoło... Możesz rozwinąć o co Ci chodzi? Bo chyba źle przeczytałeś i zinterpretowałeś moją wypowiedz. Według mnie jest ona jednoznaczna, i wskazuje co źle zrobiłem ( moze ktos poczatkujacy uniknie tych samych błędów). I jakie pytanie się??? Piszę dokładnie że: "miro ja domniemywam że moim blędem był nastrzykiwanie - nastrzykiwanie "przepracowana" solanka (miała już z 7-8 dni) - nastrzykiwanie na sam koniec peklowania -nastrzykiwanie dawkami jak dla konia. Takie wysnułem wnioski. Kolejne peklowanie bedzie chyba sama woda i peklosol." I tak jak pisze arkadiusz kolejne peklowanie bedzie raczej ( na pewno) woda +peklosol i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 8 Marca 2011 Możesz rozwinąć o co Ci chodzi? Bo chyba źle przeczytałeś i zinterpretowałeś moją wypowiedz.Petrek przeczytałem ze zrozumieniem.Piszesz "chyba" i chyba...albo kolejne peklowanie "będzie raczej" (na pewno) zdecyduj się,podejmij decyzję i zrób tą solankę, albo daj komuś ją zrobić. przeczytaj jak pisze Arkadiusz Akademie Dziadka i zrób to tak jak jest opisane. jak jeszcze czegoś nie będziesz wiedział to proszę pytać,odpowiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petrek Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Marca 2011 Dobra temat uważam za zamknięty, kolejna solanka i jej rodzaj nie jest tematem tego posta.Przyczynę zniszczenia szynki poznaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petrek Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 9 Marca 2011 Oczywiście wszystkim serdecznie dziękuję za zaangażowanie w temacie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.