Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sauna w SDM


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#61 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 18 mar 2011 - 10:42

Pamiętaj , że nie jesteś w stanie rozgrzać ciała do temp 100 C - powierzchnię skóry podniesiesz oczywiście odrobinę ...

Polej się wrzątkiem to zobaczysz czy się da czy nie :grin:

W saunie temperatura skóry jest regulowana przez krążenie krwi, która transportuje ciepło z zewnątrz do wewnątrz i przez parowanie potu. W bani ten drugi mechanizm jest ograniczony na skutek dużej wilgotności powietrza. Organizm się szybciej przegrzewa.

Ja cały czas nie rozumiem, po co to robić? Po co balansować na granicy oparzenia? No chyba że ktoś lubi sobie zadawać lekki ból :lol:
Nawet jeśli to ma jakiś sens zdrowotny to i tak wymaga dużego doświadczenia, żeby nie przegiąć pały. To jest naprawdę bardziej skomplikowane niż zjeżdżalnia w aquaparku.

O wpływie wilgotnego środowiska na rozwój patogenów już było wspominane. Sauna fińska, sucha, jest pod tym względem znacznie zdrowsza.

[size=9][ Dodano: Pią 18 Mar, 2011 10:51 ][/size]

Obiekt zostałby zlokalizowany poza budynkiem i pewnie już na stałe. Korzystaliby z niego zarówno nasi kursanci (jesli będą mieli ochotę i czas), jak i pozostali goście gospodarstwa.

I taki sposób lokalizacji daje szansę na powodzenie całego przedsięwzięcia - na miejscu byłby ktoś kto by to wszystko ogarniał, instruował nowicjuszy, pilnował, żeby nikt sobie krzywdy nie zrobił.
Takiej osobie, trzeba by oczywiście na początku pomóc, pokazać jak saunowanie/baniowanie powinno się odbywać, przeszkolić teoretycznie i praktycznie.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#62 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 30 maj 2011 - 10:38

a może taka bania?




W trakcie rozpalania i nagrzewania ok. 2-3h można wędzić oscypki, a potem coś dla ciała :wink:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych