Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 486
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

To ja smigam po makę żytnia typ 720, pszenną typ 650 mam... a w piwnicy wynalazłem taki starodwany słój o poj. 1,3 litra, nada sie na zakwas ?

Przemek a ten chleb to bedzie zwięzły, tzn ciasto, potrzebna bedzie jakaś forma czy na blasze wystarczy... moze jakis koszyk? Ale koszyk to sie spali w piekarniku chyba :mellow:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

koszyk to do wyrastania jeśl pieczemy chleb w formie bochenka, ale na początek to chyba lepiej upiec w formie :)

Tak przykładowo wygląda koszyk do wyrastania: http://www.chleb.republika.pl/wyposazenie/07a.jpg

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Dobra mistrzu, bedzie kilka dni tokoszyk sobie jeszcze sprawie :) Zakupiłem maki !!! Mozemy dzisiaj zacząć robic zakwas, a cha, na zdjeciu po lewej stronie mam kg takiej maki zytniej razowej, przyda sie do czegoś?

ale najpierw robimy jak mówiłeś, typ 720 zytnia i pszenna 650 :)

Możemy zaczynać !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Doszliśmy z Pokemonem do wniosku, że zaczniemy od początku przygodę z zakwasem i wypiekami chleba na zakwasie myślę, że wspólnie uda nam się upiec nie jeden pyszny chlebek.

czekam na efekty :) coś mi ostatnio chodzi po głowie aby jakiś chlebek upiec :lol:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Zakwas zrobimy z żytniej 2000 do słoika wlej 100ml wody i dodaj 100gr mąki wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce(25-30stC) mieszaj co 12 godz. a dokarmiaj co 24 godz.(takie same porcje 100 na 100) i tak przez 5 kolejnych dni... :grin:

To ja podam swój niezawodny sposób na zakwas:

 

 

Składniki:

- jogurt naturalny świeży (mały),

- mąka żytnia,

- woda,

 

Bierzemy świeży jogurt (mały), ogrzewam go do temperatury pokojowej. Następnie przelewam do szklanego (ewentualnie kamionkowego) naczynia, dosypujemy mąkę żytnią (ilość zależy od konsystencji jogurtu) i mieszamy, aż powstanie gęsta śmietana (mieszamy łychą drewnianą- ponoć nie wolno metalową).

 

Przykrywamy ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 3-5 dni (może to być piekarnik z włączoną żarówka oświetlenia). Od czasu do czasu mieszamy (przynajmniej raz dziennie); zazwyczaj po tym czasie mam już gotowy zakwas. Mieszamy do momentu , gdy się pojawią pęcherzyki, a papka będzie ładnie i kwaskowo pachniała; wtedy zaczynamy delikatnie dokarmiać zakwas.

 

Pachnie lekko kwaskowato i ma mnóstwo pęcherzyków. Aby go jeszcze bardziej uaktywnić dosypujemy mąki żytniej ok 50g i dolewamy ciepłej wody (tyle aby mieszanina była jak gęsta śmietana) i odstawiamy, aż zakwas podwoi swoją objętość (zazwyczaj dzieje się to już po kilku godzinach, ale ja wykorzystuję go najczęściej następnego dnia).

 

 

Smacznego wypieku

 

[ Dodano: Pią 18 Mar, 2011 18:52 ]

czy zakwas można zrobić z czegoś innego niż mąka żytnia ?

można z mąki ... pszennej

Zakwas zrobimy z żytniej 2000 do słoika wlej 100ml wody i dodaj 100gr mąki wymieszaj

przemek zrobiłem jak mówiłes, ale ten zakwas wyszedł strasznie gęsty, ledwie go wymieszałem... dodac wody jeszcze?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

ale ten zakwas wyszedł strasznie gęsty, ledwie go wymieszałem... dodac wody jeszcze?

Zdecydowanie dodaj, ma być konsystencja gęstawej śmietany.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Dodałem troche wody... w sumie wyszło 100g maki zytniej 2000 i 130 ml wody

Mam nadzieje, że jeszcze nie jest za gęste... niech stoi do jutra... przykryłem szklaną pokrywka... :tongue:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

przemek zrobiłem jak mówiłes, ale ten zakwas wyszedł strasznie gęsty, ledwie go wymieszałem... dodac wody jeszcze?

jak na razie wszystko jest w porządku :grin:

Mam nadzieje, że jeszcze nie jest za gęste

nie jest za gęsty powinien mieć właśnie taką konsystencje po 24h zrobi się trochę lużniejszy daj do ciepłego(BARDZO WAŻNE!) i spokojnie czekaj :grin:

 

[ Dodano: Pią 18 Mar, 2011 20:35 ]

Mistrz przemek mnie prowadzi

ja dopiero początkujący :blush:

daj do ciepłego(BARDZO WAŻNE!

stoi w kuchni przy kaloryferze ale do rana moze być nizsza temp ok 20st, bo chyba nie bedepodkładał na noc do pieca... :mellow: zobaczymy...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

To mój dzisiejszy wypiek:

To na zakwasie ? ale super !!! i piekłes na kratce? Czy to tylko studzenie... musze takie koszyki gdzieś znaleźć...

:thumbsup: :clap: :clap: :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

przemek, to ja jutro po sklepach śmigam, gdybym wiedział wcześniej, to bym po rodzinie poszukał... koszyków... pewnikiem wiklinowy... a ten zakwas sprawdzam... i nic... on ma jakos bulgotać? rosnąć? czy jak... :mellow: boję się, że mu za zimno będzie... 21 stopni tylko w domu... moze go opatulić w coś?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

pewnikiem wiklinowy

taki najlepszy :grin:

a ten zakwas sprawdzam... i nic... on ma jakos bulgotać? rosnąć? czy jak

to dopiero pierwsza doba na razie nic się nie będzie działo od trzeciego dnia powinien ruszyć także na razie wszystko w porządku :smile:

 

[ Dodano: Sob 19 Mar, 2011 02:18 ]

boję się, że mu za zimno będzie

jak nie masz możliwości dać go do piekarnika z włączoną żarówką to możesz go trochę opatulić temperatura jest najważniejsza :grin:

:mellow: boję się, że mu za zimno będzie... 21 stopni tylko w domu... moze go opatulić w coś?

Owiń go w kocyk , albo przykryj kołderką :grin: :wink: ...żartuję :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Ja robiłem zakwas zgodnie z przepisem beny Sam zakwas ładnie wyrósł i pięknie pachnie, ale masa na chleb w foremkach już tak nie wyrosła.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

[ Dodano: Sob 19 Mar, 2011 02:18 ][/size]

boję się, że mu za zimno będzie

jak nie masz możliwości dać go do piekarnika z włączoną żarówką to możesz go trochę opatulić temperatura jest najważniejsza :grin:

A może garnek w wodą i np. http://allegro.pl/super-grzalka-do-akwarium-100w-z-termostatem-i1493781482.html i po kłopocie.

Pozdrawiam

Waldek

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.