Marko Posted June 23, 2014 Report Share #476 Posted June 23, 2014 Dość długo nic nie pisałem (od lutego), ale przez cały ten czas piekłem chleb raz w tygodniu i chyba wreszcie wypracowałem własną metodę i recepturę.Teraz mój chleb żytnio-pszenny na zakwasie wychodzi tak jak na załączonym obrazku. Quote PozdrawiamMarko Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-358800 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 23, 2014 Report Share #477 Posted June 23, 2014 Teraz mój chleb żytnio-pszenny na zakwasie wychodzi tak jak na załączonym obrazku. Marko i o to chodzi... sam uczyłeś się na błędach aż w koncu osiągnąłeś swój cel... teraz poproszę o przepisik bo chlebek wygląda super.. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-358810 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 23, 2014 Report Share #478 Posted June 23, 2014 Teraz mój chleb żytnio-pszenny na zakwasie Ladnie wyrosniety ,skorka rowna gratuluje Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-358828 Share on other sites More sharing options...
Marko Posted June 24, 2014 Report Share #479 Posted June 24, 2014 Miło usłyszeć pochwały od takich autorytetów. Bardzo dziękuję.A to przepis:Składniki:400 – 450 g zakwasu500 g mąki żytniej 720500 g mąki pszennej 650szklanka otrąb (używam pszenne lub orkiszowe)po garści ( około 40 – 45 g) nasion dyni i słonecznikatrochę kminkuczubata łyżka soli2 łyżeczki cukru2 łyżki puree ziemniaczanegowodaWykonanie:Dzień przed pieczeniem wyjmuję zakwas z lodówki i czekam aż dojdzie do temperatury pokojowej ( jest go około 200 – 250 g).Wieczorem dokarmiam zakwas 75 g mąki żytniej 2000 i 75 g wody, mieszam i zostawiam do rana.Przed spaniem sprawdzam czy nie ma ochoty wyjść ze słoika, jeżeli bardzo rośnie to go lekko mieszam.Na drugi dzień rano około godz. 8 przelewam 400 – 450 g zakwasu do miski, wsypuję mąkę żytnią typ 720, dodaję 500 ml wody, mieszam mikserem, przykrywam drugą miską odwróconą do góry dnem i zostawiam w spokoju.Ponieważ około godz. 15 przychodzę do domu na obiad, w tym czasie biorę się dalej za chleb.Z miski przekładam do słoika po zakwasie około 200 g zaczynu a do zaczynu w misce dodaję pozostałe składniki, które wcześniej mam już wsypane i wymieszane w osobnym pojemniku, dodaję 350 ml wody i mieszam mikserem.Wymieszane ciasto przekładam do keksówek posmarowanych olejem i wysypanych otrębami.Wierzch posypuję kminkiem, nasionami słonecznika i dyni, powierzchnię wyrównuję zmoczonym w wodzie pędzelkiem. Keksówki przykrywam plastikowymi workami tak żeby tworzyły nad nimi czapkę i odstawiam w spokojne miejsce.To co teraz mam w słoiku (zaczyn, zakwas nie wiem jak to nazwać) dokarmiam mąką żytnią 2000 w ilości 75 g oraz wodą w tej samej ilości i pozostawiam w spokoju do rana sprawdzając czasami czy nie ucieka ze słoika (w razie potrzeby lekko mieszam).Przeważnie około godz. 18 – 19 ciasto wypełnia kesówki prawie po brzegi.Włączam piekarnik na 220 st C, zdejmuję z keksówek i stawiam je na kuchence, w tym czasie ciasto jeszcze trochę podrośnie. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury spryskuję chleb wodą i wstawiam do piekarnika, po około 10 min. zmniejszam temperaturę do 180 st. C i piekę jeszcze 40 – 50 min. Piekarnik zwykły, gazowy. Z tej ilości wychodzą dwa chleby o wadze powyżej 1 kg.I to chyba wszystko. Jutro piekę, zakwas już wyjęty. Quote PozdrawiamMarko Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-358961 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted June 24, 2014 Report Share #480 Posted June 24, 2014 Bardzo ladny chlebek :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-358967 Share on other sites More sharing options...
Marko Posted June 25, 2014 Report Share #481 Posted June 25, 2014 Dzięki eli55. Quote PozdrawiamMarko Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-359143 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted October 1, 2021 Author Report Share #482 Posted October 1, 2021 Odkopie temat, po długiej przerwie wróciłem do pieczenia chlebaw piekarnikujuż gotowy Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-724811 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 1, 2021 Report Share #483 Posted October 1, 2021 Oj, przepiekny Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-724814 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted October 1, 2021 Author Report Share #484 Posted October 1, 2021 Oj, przepiekny jeszcze trzeba popracować nad kształtem w smaku jest super Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-724815 Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted November 2, 2021 Report Share #485 Posted November 2, 2021 Skoro pojawił się ruch w temacie to zapytam o formy nierdzewne do pieczenia chleba na zakwasie. Zwykłe nie starczą nawet na rok. poszukuję nierdzewnych. Ale ciężko znaleźć. Nasz kolega od szynkowarów tego nie robi. Macie jakieś sprawdzone żródło, oczywiście nie w kosmicznych cenach? Quote szakira Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-729964 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted November 2, 2021 Author Report Share #486 Posted November 2, 2021 ciężko znaleźć Te są dobre: https://epiekarnia.com/pl/p/Forma-do-wypieku-chleba-stal-nierdzewna-1kg-31-x-10-x-7-cm/1101 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-729972 Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted November 3, 2021 Report Share #487 Posted November 3, 2021 Dzieki za info, faktycznie fajne. Quote szakira Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-730147 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.