Miriam Posted March 20, 2011 Report Share #51 Posted March 20, 2011 Pokemonie, przecież 500 ml wody to 500g :grin:. No, chyba że fermentacja w gaz coś zamieni :wink:. pewnie chleb z połowy zakwasu będziemy robić... no cóż, zobaczymy co przemek napisze :wink:A co z drugą połową? Bo na drugie pieczenie to ponoć lepszy zakwas wychodzi z odłożonego ciasta... Chyba będziesz musiał zrobić żurek :grin: :grin: :grin: Duuuużo żurku :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-152996 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 20, 2011 Author Report Share #52 Posted March 20, 2011 Przemku, czy można robić zakwas z mniejszych porcji mąki, np. po 50 gmożna robić z mniejszej porcji ale może się okazać, że po trzech dniach zakwas jest już gotowy do użycia z połowy porcji mąki będzie go tylko 300g, a potrzeba 400g na pierwszy chleb :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-152997 Share on other sites More sharing options...
oskp Posted March 20, 2011 Report Share #53 Posted March 20, 2011 ale nam chodzi o to, żeby od początku do końca wszystko zrobić samemu :wink: :wink: 5 dni , a 30 lat tradycji :wink: sam jestem ciekawy czy Wam to wyjdzie , trzymam kciuki :!: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153027 Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 20, 2011 Report Share #54 Posted March 20, 2011 No to jesteśmy po kolacji, ja i Pan Zakwas Nawet ładnie bąbelki puszcza Minęły dwie pełne doby, teraz Zakwas ma 300g maki i 300ml wody. Może jutro sie go dokarmi znowu wieczorem i we wtorek po południu byśmy mogli cos mysleć o chlebie ? Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153057 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 20, 2011 Author Report Share #55 Posted March 20, 2011 jeżeli ładnie bąbelkuje to nawet jutro można by zrobić zaczyn :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153062 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted March 20, 2011 Report Share #56 Posted March 20, 2011 Lepiej dokarmic przez 5 dni ,a szóstego dnia zrobić zaczyn. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153068 Share on other sites More sharing options...
Miriam Posted March 21, 2011 Report Share #57 Posted March 21, 2011 potrzeba 400g na pierwszy chleb :grin:To ja chyba za mało dałam... :sad: 200g na 500 mąki... :sad: i pewnie dlatego był taki leniwy, że rósł dwie doby... :sad: a jeszcze chyba trochę za zimno mu było... :sad: Ale jak czytam Twoje posty Pokemonie, to mi się udziela twoja pozytywna energia i szykuję się do drugiego podejścia . Dziś specjalnie pojechałam do Skierniewic po mąkę żytnią, bo poprzednia mi "wyszła" na chlebki drożdżowe :grin: Nabyłam 2 kilo, żeby mieć na czym ćwiczyć :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153204 Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 21, 2011 Report Share #58 Posted March 21, 2011 udziela twoja pozytywna energia i szykuję się do drugiego podejściaMiriam i tak trzymaj !!! :grin: przed wieczornym karmieniem Pana Zakwasa... Jakby trochę "podszedł" wodą... ale po dokarmieniu i wymieszaniu wygląda dobrze... zalatuje jakby skwaśniałym piwem... obawiam się, że trochę marźnie w nocy... w sumie w piekarniku nocuje i troche go podgrzewam... w kuchni tak 20 st mam... to mamy obecnie 400g mąki żytniej 2000 i 400ml wody... Przemek, napisz co dalej, bo ja jutro mam ranke, w srodę mam popołudniówkę... jak ten chleb bedziemy robić... ile czasu on ma wyrastać... czy ciasto sie łyzką rozrabia czy recznie zagniata... jak coś to w środę do 13 jestem w domu... wracam dopiero po 22... czwartek cały wolny... Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153215 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share #59 Posted March 21, 2011 Przemek, napisz co dalejMyślę, że zakwas jest już gotowy teraz musisz tak zaplanować czas, żeby zrobić zaczyn trójfazowy :smile: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153219 Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 21, 2011 Report Share #60 Posted March 21, 2011 jeszcze zaczyn? Dobra pisz jak ten zaczyn sie robi i ile czasu !!! to jutro zacznę dzisiaj niech sie jeszcze ułozy mu wszystko w słoiku przez noc Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153222 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share #61 Posted March 21, 2011 jak ten zaczyn sie robijuż pisałem jak podawałem przepis na chleb :rolleyes: ale specjalnie dla ciebie napisze jeszcze raz :wink: 1 - bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy ok. 150 g mąki z której będziemy robić ciasto i tyle wody aby wyszło ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. 2 - dodajemy znów ok.150 g tej samej mąki + woda.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 godzin. 3 - do mieszaniny dodajemy ponownie 100 g mąki + wodę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny. :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153238 Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 21, 2011 Report Share #62 Posted March 21, 2011 dobra... ale co z pozostałym zakwasem ? Ten zaczyn to na jeden bochenek? Czy robic od razu dwa razy wiecej zaczynu? I z mąki tej żytniej 720 ? Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153249 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share #63 Posted March 21, 2011 ale co z pozostałym zakwasemmożesz zużyć np. do upieczenia chleba razowegoTen zaczyn to na jeden bochenektak na jeden i zostaje ci zaczątek na następnyCzy robic od razu dwa razy wiecej zaczynumożesz zrobić ale musisz go wykorzystać po tych ostatnich 4h wyrastaniaI z mąki tej żytniej 720ja robię z mąki pszennej 650 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153254 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 21, 2011 Report Share #64 Posted March 21, 2011 Fajnie Wam Panowie idzie ale uważam ,że dokarmianie zaczynu przez 6 dni a potem robienie jeszcze z tego zaczynu trójfazowego to troszkę przekombinowane( nasze babki na pewno nie miały czasu by "bawić" się w takie dokarmiania). Ja zaczyn metodą trójfazową robię ale do chleba czysto żytniego, razowego bo tam rzeczywiście daję go w proporcji zaczyn do mąki jak 1:1 .W przypadku chleba żytnio -pszennego nie trzeba takiej ilości zaczynu. Najważniejsze pokemonku by Ci się ten pierwszy chleb udał a potem uprościsz sobie procedurę :lol: Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153261 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted March 21, 2011 Report Share #65 Posted March 21, 2011 Ale teraz namieszaliście pokemonkowi... :grin: a ja Ci radzę idz do piekarni i kup bochenek chleba :grin: :wink: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153264 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 21, 2011 Report Share #66 Posted March 21, 2011 A ja jeśli mogę to radzę skocz do piekarni i poproś o ciasto już zakwaszone i zrób chleb bo inaczej Ci język ucieknie. :tongue: Jak się zastosujesz do mojej rady to sobie potem zostaw trochę ciasta i tak do końca świata będziesz miał z czego robić chlebek Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153267 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 21, 2011 Report Share #67 Posted March 21, 2011 Nic nie mieszam i wcale Go nie chcę odwieść od dokończenia rozpoczętego wraz z Przemkiem projektu bo chlebek prawie już upieczony :lol: Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153271 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share #68 Posted March 21, 2011 Fajnie Wam Panowie idzie ale uważam ,że dokarmianie zaczynu przez 6 dni a potem robienie jeszcze z tego zaczynu trójfazowego to troszkę przekombinowaneTo co przez 5 dni dokarmiamy to jest ZAKWAS :rolleyes: . Robiąc go pierwszy raz lepiej jak jest dokarmiany przez tyle dni wtedy jest mocniejszy, a do zaczynu daję tylko 3-4 łyżki. Z pierwszego zaczynu zostawiam zaczątek dodaje wody, mąki i po 8h mam znowu gotowy zaczyn. Resztę zakwasu można wykorzystać do upieczenia chleba żytniego razowego do którego przychodzi 400g ZAKWASU:grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153276 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 21, 2011 Report Share #69 Posted March 21, 2011 W moim regionie zaczynem nazywano dokładnie to co zostawiamy sobie z poprzedniego ciasta (nazwy zakwas właściwie nie używano). Czytając różne informacje na temat " zaczyn a zakwas" uważam, że zakwas uzyskujemy z mąki poddanej fermentacji mlekowej a zaczyn to własnie niewielka ilość ciasta żytniego, pozostawiona z poprzedniego wypieku zawierająca już rozmnożone bakterie (choć te nazwy są używane często zamiennie) . Ale myślę,że to trochę akademicka dyskusja pozostająca na marginesie głównego tematu tego wątku na kontynuację którego czekamy . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153292 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share #70 Posted March 21, 2011 zaczyn to własnie niewielka ilość ciasta żytniego, pozostawiona z poprzedniego wypiekutak zgadza się ale najpierw trzeba mieć ten poprzedni zaczątek, a jak się robi chleb pierwszy raz to trzeba zrobić zakwas no chyba, że się ma skąd wziąć zaczątek ale to już niema tej uciechy co zrobić wszystko samemu :grin: . Jak się uciechę policzy to straty niema żadnej :grin: :wink: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153295 Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 21, 2011 Report Share #71 Posted March 21, 2011 Ale teraz namieszaliście pokemonkowi...lekko wymiękłem... :shock: :shock: :shock: :???: :mellow: 3 - do mieszaniny dodajemy ponownie 100 g mąki + wodę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny.i po tych 4h pieczemy już chleb z tego? czy jeszcze trzeba dodać mąki? Wyrabiac to ciasto jeszcze? Jaka ma mieć konsystencje? Czy ma myć lużne i do foremki dać, czy ugnieść bochenek ??? Resztę zakwasu można wykorzystać do upieczenia chleba żytniego razowego do którego przychodzi 400g ZAKWASUMam mąkę zytnią razową 2000 i mąkę żytnią 720... to zrobię mieszaninę i upieke taki żytni z tego zakwasu comi zostanie, chyba nic mu nie bedzie jak postoi jeszcze z dzień, zeby mi sie zaczyn zrobił, to upieke 3 chleby za jednym zamachem... Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153298 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted March 21, 2011 Author Report Share #72 Posted March 21, 2011 i po tych 4h pieczemy już chleb z tego?tak zaczyn będzie gotowy można dodać resztę składników dobrze zagnieść i piec :grin: Czy ma myć lużne i do foremki dać, czy ugnieść bochenekjak nie masz koszyka do wyrastania to musisz dać do foremki :smile: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153309 Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 21, 2011 Report Share #73 Posted March 21, 2011 jak nie masz koszyka do wyrastania to musisz dać do foremkiprzemek, to jeszcze mi powiedz co ja mam do niego dodac? chodzi o słonecznik jakies otręby? Bo ja już sie pogubiłem... i ile on ma wyrastać w koszyku ??? Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153312 Share on other sites More sharing options...
Miriam Posted March 21, 2011 Report Share #74 Posted March 21, 2011 Nie mów, że już nabyłeś koszyk :shock: ? Ty jesteś żywioł, nie człowiek!!! :devil: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153316 Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted March 21, 2011 Report Share #75 Posted March 21, 2011 Nie mów, że już nabyłeś koszykNo nie mam jeszcze koszyka ale cos wymyslę, ale chleb tylko w koszyku wyrasta a piecze sie go na blasze? [ Dodano: Pon 21 Mar, 2011 23:36 ] piekę na blasze, a studzę na kratceznalazłem, już wszystko wiadomo Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/3/#findComment-153317 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.