Skocz do zawartości

siatki do pieczenia


cedro

Rekomendowane odpowiedzi

przeglądałem kiedyś ksiązkę kucharską gdzie były używane do pieczenia naturalne siatki . siatka taka wyglądała podobnie jak siatki do wędzenia, używało się je do nadania kształtu mięsa do pieczena. siatka ta wytapiała się naturalnie. ma ktoś więdzę co to jest i gdzie można takowe zdobyć.
cedro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

siatki takowe owszem są. Podobne do tych w jakie pakuje się szynki. Różnica polega na tym, że rozpuszczają się w trakcie pieczenia. Moi niestety tego nie mają, bo zbyt na to mają prawie zerowy. Spytaj Mira powinien wiedzieć gdzie to kupić, może u nich jest większy zbyt i mają taki rarytas. pzdr.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oczywiście jest to siatka zrobiona sztucznie a nie naturalna :devil: ale swoje zadanie spełnia. :grin: Ja jak mam większe kawałki czy też niekształtne to związuję sznurkiem takim jak do szynki. W przypadku mielonego używam foremki jak do ciasta. a jak chcę nadać kaształt batona używam ściereczki parzę a następnie dalej już jak z normalnym kawałkiem mięsa. tylko trzeba delikatnie, żeby się nie rozleciało a i z temperaturą trzeba ostrożnie, żeby za mocno podgrzane w środku mięso nie puściło za dużo soków i nie rozsadziło batona. pzdr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam wszystkich.

W trakcie przygotowywania karczku do pieczenia (na Święta) córka zapytała, czy można taki karczek włożyć do takiej siatki do jakiej wkłada się szynkę i upiec w prodiżu. Chodzi o to aby pieczeń miała ładny owalny kształt. Ze względu na dużo większą temperaturę pieczenia może to być niemożliwe, ale pewności nie mam. Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

zetes.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Nie polecałbym tej metody. W siatce do wędzenia znajdują się gumowe włókna, które są wytrzymałe na określone temperatury. do ok 100st. Przy pieczeniu tem może osiągać i do 280 st C. pod wpływem tej temperatury guma może zacząć wydzielać z siebie toksyczne związki, nie mówiąc już o zapachu i innych towarzyszących efektach.

Jeżeli już chcesz to zwiąż mięso sznurkiem masarskim i w takiej postaci upiecz. sznurkowi nic się nie stanie i nie zniszczy mięsa. Sam często praktykują taką metodę. pozdrawiam

P.S gdy nie masz sznurka, to możesz użyć szpagatu, albo innej mocnej grubej nici bawełnianej (koniecznie naturalnej, a nie sztucznej)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Typowa siatka wędliniarska NIE nadaje się do pieczenia.

Gumka wykorzystana do ściągania wyrobu stopi się a mięso będzie do wyrzucenia.

 

Miro :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

We wtorek wstawię do sklepu siatkę którą można będzie spokojnie użyć do pieczenia.

Wytrzymuje temperaturę 250 C.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.