jackfantom Posted March 25, 2011 Report Share #1 Posted March 25, 2011 Dostałem dzisiaj w prezencie wyroby z małej masarni zapakowane w całości - hermetycznie. Szynka wędzona w całości, schab wędzony, kiełbasa, kabanosy - wszystko wieprzowe. Jak długo można przechowywać tak zapakowane wyroby?Czy nadają się do zamrożenia? Uprzejmie proszę o pomoc. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted March 25, 2011 Report Share #2 Posted March 25, 2011 A nie ma na produktach terminów przydatności :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jackfantom Posted March 25, 2011 Author Report Share #3 Posted March 25, 2011 Nie ma jakiejkolwiek informacji, goła folia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jackfantom Posted March 25, 2011 Author Report Share #4 Posted March 25, 2011 Wszystko wygląda tak jakby było to zrobione za pomocą wyssania powietrza, odwrotnie do osłony gazowej. Wyroby są swojskie z małej, najprawdopodobniej prywatnej masarni. Prezent był formą odwdzięczenia się za pomoc, a ja po prostu zapomniałem się spytać o szczegóły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 25, 2011 Report Share #5 Posted March 25, 2011 Myślę że to jest opakowanie zbiorcze , tak przychodzi teraz mięso WP do naszego sklepu . Z takich opakowań jest wykładane do sprzedaży . Chyba że się mylę :sad: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jackfantom Posted March 25, 2011 Author Report Share #6 Posted March 25, 2011 Dokładnie tak, opakowanie próżniowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted March 25, 2011 Report Share #7 Posted March 25, 2011 Panowie jest to metoda pakowania , która się zwie vacum , czyli wyssane zostało powietrze za pomocą tzw. zamykarki próżniowej. Maxell pisał o metodzie MAP(Modyfikowana Atmosfera Pakowania) , czyli do opakowania jest wpuszczana specjalna mieszanina gazów. Andrzejk napisał: Myślę że to jest opakowanie zbiorcze , tak przychodzi teraz mięso WP do naszego sklepu . Z takich opakowań jest wykładane do sprzedaży . Chyba że się mylę :sad: No Andrzeju czy to zbiorcze , czy jednostkowe etykieta powinna być ! Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jackfantom Posted March 25, 2011 Author Report Share #8 Posted March 25, 2011 No dobrze, technologia, technologią, a ja problem mam dalej, co z przybliżoną datą do spożycia, uznając, że produkt jest świeży, oraz czy można mrozić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 25, 2011 Report Share #9 Posted March 25, 2011 Wacum wędliny- przydatność do spożycia do 21 dni .Termin zależy od temperatury zapakowania surowca jak i warunków przechowywania . Najlepsze warunki ,to temperatury zamykania i przechowywania 4-6 st C. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jackfantom Posted March 25, 2011 Author Report Share #10 Posted March 25, 2011 O na odpowiedzi DZIADKA z całą pewnością możemy polegać. Dziękuję bardzo DZIADKU. A co z mrożeniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 25, 2011 Report Share #11 Posted March 25, 2011 Mrozić zawsze można .Podany okres przydatności do spożycia nie dotyczy wędlin drobno rozdrobnionych, tutaj przydatność 10-14 dni . Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted March 25, 2011 Report Share #12 Posted March 25, 2011 Wacum wędliny- przydatność do spożycia do 21 dni .Termin zależy od temperatury zapakowania surowca jak i warunków przechowywania . Najlepsze warunki ,to temperatury zamykania i przechowywania 4-6 st C. I jeszcze dużo innych czynników które mogą wpłynąć na skrócony , lub wydłużony termin przydatności do spożycia np: - zawartość chemii - rodzaj wędliny - warunki higieniczne w których wyrób został wyprodukowany i zamknięty i takie tam różne :wink: No dobrze, technologia, technologią, a ja problem mam dalej, co z przybliżoną datą do spożycia, uznając, że produkt jest świeży, oraz czy można mrozić?Najlepiej zadzwonić do darczyńcy i popytać co i jak z tym się zachować :mellow: Przypomniałem sobie aferkę z CON........ jak ich udupila jedna ze stacji telewizyjnych na zrywaniu etykiet ze zwrotów i naklejaniu na nowo etykiet w celu ponownej sprzedaży :shock: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 25, 2011 Report Share #13 Posted March 25, 2011 spec 202- pracowałem przy tym kilka lat i wiem co piszę . Najważniejsze to jest na ile barów ustawimy zamykanie Chemii i wody to było tyle że po trzech dniach przechowywania w wacum już były wycieki.,dlatego wymyślono skin i map. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted March 25, 2011 Report Share #14 Posted March 25, 2011 spec 202- pracowałem przy tym kilka lat i wiem co piszę . Chemii i wody to było tyle że po trzech dniach przechowywania w wacum już były wycieki.,dlatego wymyślono skin i map. Dziadku przecież ja nic nie negowałem w twoich wypowiedziach i nie wiem czemu się czepiasz mojej osoby! aaa jeszcze Pytanie ode mnie jaki jest okres przechowywania wędlin w opakowaniu vacum podrobowych i na przykład suszonych (krakowska z krakusa może być przykładem) Pozdro) :wink: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 25, 2011 Report Share #15 Posted March 25, 2011 Podrobowe generalnie 14 dni ale są odstępstwa na minus . Suszone generalnie 30dni ale i 60 dni też bywało . Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 25, 2011 Report Share #16 Posted March 25, 2011 Pytanie ode mnie jaki jest okres przechowywania wędlin w opakowaniu vacum podrobowych i na przykład suszonych (krakowska z krakusa może być przykładem) Drugie pytanie, jaki jest okres przechowywanie wyrobów domowych bez opakowań? Sam odpowiem-odpowiednio długi, by je zjeść, zanim zaczną wykazywać jakiekolwiek objawy starzenia. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted March 25, 2011 Report Share #17 Posted March 25, 2011 Podrobowe generalnie 14 dni ale są odstępstwa na minus . Suszone generalnie 30dni ale i 60 dni też bywało . Ta odp. może być dla mnie zadowalająca , ale nie jest piszesz dwuznacznie :!: Ja kończę polemikę w tym temacie :???: Pozdrowienia dla wszystkich :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 25, 2011 Report Share #18 Posted March 25, 2011 Przecież nie będę wymieniał wszystkich asortymentów i podawał terminy przydatności bo po co to komu. Podałem uśrednione i to na naszym forum powinno wystarczyć. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziutek Posted April 1, 2011 Report Share #19 Posted April 1, 2011 Spec202wszystkie nadwyżki, pakuję próżniowo i do zamrażarki,a póżniej wolne rozmrażanie i jak znalazł.Np parówki, trudno zjeść 6-7 kg w ciągu tygodnia. Quote „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Link to comment Share on other sites More sharing options...
czoper4 Posted October 29, 2020 Report Share #20 Posted October 29, 2020 Pytanie do Dziadka. Jak długo będzie przydatna np. mielonka w otoczce z galarety parzona w osłonce barierowej termokurczliwej. Chcę zrobić więcej i nie mrozić. [Dodano: 29 paź 2020 - 23:24] Albo szynkowa parzona w osłonce barierowej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 30, 2020 Report Share #21 Posted October 30, 2020 (edited) Myślę że bezpieczny termin to 10-12 dni, pod warunkiem że zachowany jest reżym produkcyjny. Pakowane w woreczki o temp 4-6 st C. Tak samo przechowywanie. Edited October 30, 2020 by DZIADEK Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 30, 2020 Report Share #22 Posted October 30, 2020 Pakowane w woreczki o temp 4-6 st C. Tak samo przechowywanie. Przesunęłabym te temperatury na 0+ do 4.Szczególnie dla produktu z galaretką. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
czoper4 Posted October 30, 2020 Report Share #23 Posted October 30, 2020 dziękuję za rzeczową odpowiedź. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 30, 2020 Report Share #24 Posted October 30, 2020 U mnie 'parzeliny' nawet 14 dni wytrzymują bez uszczerbku na smaku i zapachu Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.