Andyandy Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zawsze miałem problem z wykorzystaniem skóry i kości wieprzowych. Rozdawałem lub byłem najlepszym kumplem czworonogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Witam kości wędzę wszystkie te grube daje sąsiadowi do psa resztę w paczki i do zamrażarki na ,,grochówkę lub barszcz biały,, skóry dobrze odtłuszczam kroje na paski, porcjuje i zamrażam wspaniały dodatek do bigosu i ze skór gotuje wywar do galaret bo nie używam żelatyny+ 1- 2 stópki wieprzowe. Na kościach można ugotować też wywar i dodawać go do potraw np. flaków, pieczeni itp. Albo zrobić mydło ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Kości możesz ugotować ,obrać z mięsa i zużyć to mięso do bigosu lub pasztetowej.Skóry bardzo się przydają jeśli robisz wędliny podrobowe lub coś w osłonkach lub szynkowarze.Można ze skórek zrobić też chipsy albo emulsję i używać zamiast żelatyny.A słonina może być spożytkowana na pyszny smalec lub jako dodatek do wyrobów wymagających zastosowania tłuszczu np.do kiełbas i mielonek [ ta twarda]. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A słonina może być spożytkowana na uzyskanie smalcu (na którym można usmażyć pączki) i skwarek (z których potem można zrobić ciasteczka). Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Skórki na chipsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 kości wieprzowychKości surowe lub ugotowane można wykorzystać jako karme dla np. drobiu, trzody chlewnej. Inne zastosowanie to nawóz. Najlepiej nabyć młynek do mielenia kości i już. Przykładowa maszynka na stronie http://www.eidler.at/Bilder/Muehle/Knochenmuehle.html :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Skóry: PRASOWANKA Kości: kaszanka, zupa, pieski. Andyandy taki stary wyjadacz pyta o skórki i kości :question: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 :grin: kości dajesz do kaszanki :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 :grin: kości dajesz do kaszanki:shock: :rolleyes: Resztki mięsa z obgotowanych kości, a pozostałość do ziemi lub śmieci. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 :grin: Teraz lepiej Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Teraz jestem bogaty w wiedzę kostną i skórzaną. :grin: Miasto to ogromny problem z wykorzystaniem takich surowców. Zwykle skóra kojarzy się z........... i dalej już nie powiem. Mam ograniczone możliwości więc trudno zdecydować się co wybrać. Może te czipsy??? beiot do ziemi, he he, a za chwilkę straż miejska mi sto różnych kości wynajdzie razem z odpowiedzialnością za 300 lat. arkadiusz Napisz konkretnie, jak skórkę wykorzystać na te czipsy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Andyandy, tu było http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6380&highlight=chipsy są dobre do piwka i u mnie dzieci moje lubią. Obce niestety jak daję im takiego chipsa, krzyczą fuuu. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 beiot, I tak zrobię jak proponujesz, a również pozostałe przepisy spróbuję. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Beiot był szybszy :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Obce niestety jak daję im takiego chipsa, krzyczą fuuu.To może spróbuj nieco "przegiąć" z ilością przypraw i zrób mocno słone ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 o może spróbuj nieco "przegiąć" z ilością przypraw i zrób mocno słone ?albo glutaminianu dosypać :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert1 Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Października 2011 Skórki do salcesony (gotowane osobno) a kości na wywary do zup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekfin Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 witam, czy jak dodam skórki wieprzowe do mięsa kiełbasianego w słoiku, wyrób będzie bardziej smarowny? dziękuje za odpowiedź. zpirekfin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) Odwrotnie, będzie bardziej zespolony / blokowaty Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez EAnna Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Odwrotnie, będzie bardziej zespolony / blokowaty Skórki = żelatynaSmarowność daje tłuszcz i dodatek wody. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 i dodatek wody. Jeśli już dodatek wody to i dodatek mąki ziemniaczanej żeby tą wodę zatrzymać w wyrobie bo inaczej wyrób w czasie pasteryzacji puści wodę i nici ze smarowności. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Jeśli już dodatek wody to i dodatek mąki ziemniaczanej żeby tą wodę zatrzymać w wyrobie dziękuję za uzupełnienie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) dalsze / drobne / uzupełnienie, z mojej strony jeżeli oprócz wody dodaje się mąkę ziemniaczaną, to dobrze w osobnym naczyniu dokładnie wpierw rozrobić zimną wodę z mąką i dodawać taką zawiesinę / śmietanę do mięsa.Uniknie się niemiłych niespodzianek w wyrobie w formie grudek maki Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Moom zdaniem nie ma takiej potrzeby.Mąkę dodaje się na końcu wyrabiania jak mięso wchłonie wodę.Wtedy żadne grudki się nie pojawią. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekfin Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Bardzo mi pomogły. zpirekfin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.