Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Najpierw wędzić czy parzyć?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#21 aero

aero

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • Miejscowośćwawa

Napisano 18 mar 2013 - 17:15

jak najpierw gotowałem a później wędziłem to niestety mięso było bardzo suche - ciężko było to zjeść - piersi oczywiście

#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 18 mar 2013 - 17:16

Jak zrobisz odwrotnie to wielkiej różnicy nie będzie.Może przeparzyłeś i tyle.

#23 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 mar 2013 - 17:24

jak najpierw gotowałem


No to sie nie dziw ;) parzenie odbywa się w dużo niższej temperaturze niż gotowanie. Z tego co kojarzę (z innego tematu) były to udka i piersi kurczaka i musiały wyjść suche.

#24 aero

aero

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • Miejscowośćwawa

Napisano 18 mar 2013 - 17:37

czyli niższa temperatura wody i krótszy czas?

#25 janu400

janu400

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćImielin

Napisano 18 mar 2013 - 17:41

Jeśli nie zależy Ci na tym by skórka była miękka to możesz tak zrobić.


Robiłem już całego kurczaka i udka i w pierwszej kolejności parzyłem wg przepisu Dziadka i były super,ale piersi z kurczaka będę robił pierwszy raz a piersi są Arku bez skórki dlatego pytam czy najpierw je wędzić a potem parzyć czy odwrotnie.

#26 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 mar 2013 - 17:41

Oczywiście termometr to podstawa parzysz najlepiej w 75 maks 80st do uzyskania wewnątrz książkowych 72st (ja parzę do 70 ale literatura mówi inaczej).
Najlepszy rosół to długa powolna obróbka termiczna w niższej temperaturze ;)

#27 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 18 mar 2013 - 17:42

Możesz tak zrobić http://www.wedlinydo...id=899&Itemid=4

#28 janu400

janu400

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćImielin

Napisano 18 mar 2013 - 17:46

Możesz tak zrobić http://www.wedlinydo...id=899&Itemid=4

Tak według tego przepisu robiłem i udka i kurczaka w całości i wychodzi super,smaczny i mięciutki,teraz mi chodzi o same piersi z kurczaka bez skórki.

[size=9][ Dodano: Pon 18 Mar, 2013 17:48 ][/size]

Oczywiście termometr to podstawa parzysz najlepiej w 75 maks 80st do uzyskania wewnątrz książkowych 72st (ja parzę do 70 ale literatura mówi inaczej).
Najlepszy rosół to długa powolna obróbka termiczna w niższej temperaturze ;)

Dokładnie tak robię,jednak trzymam się tych 72st.

#29 aero

aero

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • Miejscowośćwawa

Napisano 18 mar 2013 - 17:55

to na dodatek z czasem też przesadziłem - gotowałem 20 min

#30 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 18 mar 2013 - 18:00

same piersi z kurczaka bez skórki.

Ja bym wędził bez parzenia i pod koniec cyklu podniósł temp. w wędzarni do 80st aż do uzyskania w batonie 70 st,oczywiście bez termometrów tu się nie obędzie.

#31 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 18 mar 2013 - 18:11

Ja bym wędził bez parzenia i pod koniec cyklu podniósł temp. w wędzarni do 80st aż do uzyskania w batonie 70 st


Ja bym tego nie robił.Pieczenie bardziej wysuszy wyrób niż parzenie.

najlepiej w 75 maks 80st do uzyskania wewnątrz książkowych 72s


Najlepiej to jak wrzucisz do wody o temp. 90C i tak poparzysz 10 min a później już jak wyżej.

#32 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 mar 2013 - 18:14

Tak jak piszesz jest najprościej i najszybciej Areczku bo temperatura wody wtedy błyskawicznie spadnie w okolice takiej jak trzeba ;) - zaleznie od temperatury i masy "wrzutu" oraz objetosci "basenu" ;)

#33 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 18 mar 2013 - 18:36

Ja bym tego nie robił.Pieczenie bardziej wysuszy wyrób niż parzenie

Oczywiście Arkadiuszu masz rację,tylko działanie tej wyższej temp. nie będzie zbyt długie,bo mówimy o piersi z kurczaka,to i czas będzie krótki.Przy piersi z indyka zrobił bym tak jak radzisz,ale to tylko moja sugestia :wink:

#34 janu400

janu400

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćImielin

Napisano 18 mar 2013 - 18:48

To jak najlepiej z tą piersią kurczka bez skórki najpierw parzyć czy najpierw wędzić ?

#35 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 18 mar 2013 - 18:59

To jak najlepiej z tą piersią kurczka bez skórki najpierw parzyć czy najpierw wędzić ?

Najlepiej zrób tak i tak będziesz miał porównanie różnych metod,a z wynikami podziel się z nami :grin:

#36 janu400

janu400

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćImielin

Napisano 19 mar 2013 - 21:10

Właśnie tak zrobię,wyniki przed świętami :wink:

#37 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 20 mar 2013 - 05:06

janu400, Witaj dokładnie tak zrób jak piszesz w ostatnim poście ,każdy z Nas ma swoje doświadczenia każdy chce ci pomóc jednak trzeba spróbować samemu wszak proces wędzenia składa się z wielu elementów które mają wpływ na wynik końcowy.Jedno jest pewne piersi czy to z indyka czy tez z kurczaka są delikatne ,jak już pisałem robiłem z parzeniem i bez z dobrym wynikiem pamiętamy o temperaturze gdyż wysoka temperatura powoduje ,że piersi stają się suche takie wiurowate.Nie bój się tylko naginaj i już Twoja decyzja Twoje smaki no i Twoje doznania moim zdanie wsiąkłeś na ąmen jak każdy z Nas.Pozdrawiam a na Twój opis rezultatów czekam jak wszyscy :lol:

#38 monbal7

monbal7

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćMotycz

Napisano 22 lis 2015 - 00:18

Witam,proszę o radę czy parzyć wędliny przed czy po wedzeniu?
Dziękuję, pozdrawiam wszystkich

#39 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5099 postów

Napisano 22 lis 2015 - 00:29

Po wędzeniu .



#40 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6734 postów

Napisano 22 lis 2015 - 06:40

koniecznie po wedzeniu




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych