PePe Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 To dokup tłustego boczku lub tłustej łopatki i wykrój elementy tłuste które dodasz do mięsa szynki. Bo gdybyś zrobił "białą" z tego co masz, to mógłbyś tą kiełbasą gwoździe wbijać, taka będzie twarda. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Cześć.. Zrobiłem właśnie białą..Co proponujecie..Sparzyć ją w całości czy zamrozić ? dzieki :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ja proponuję mrożenie surowej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ja proponuję mrożenie surowej Ja tak robię :smile: Właśnie wyjąłem z zamrażarki coby jutro sparzyć . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 a ja za wcześniejszą namową kolegów zamroziłem i będę parzył w niedzielę rano na wielkanocne śniadanko (a że już wcześniej ten element "pracy twórczej " sprawdziłem , więc będzie rewela ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistrz Jarecki Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Marca 2012 Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i ja również szykuje niezłą produkcje domową ,oczywiście biała surowa na taką okoliczność obowiązkowo :wink: ja daje też surową od razu do zamrażarki,by potem dać prosto do garnka i na śniadanko.Ja białą robię 1kg łopatki,2kg karkówki i 2 kg boczku i dodaje wody 300ml.Przyprawiam zwykłą solą,pieprzem białym,gałką muszkatołową i obowiązkowo majerankiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Marca 2012 oczywiście biała surowa na taką okoliczność obowiązkowoAby się udała http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=149&Itemid=4 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistrz Jarecki Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Marca 2012 dodajecie do białej surowej czosnek?zwykle nigdy nie dodawałem :???: ale odważę się i troszkę dam.Dawałem czosnek jak już to do kiełbasy bawarskiej(białej parzonej) :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Marca 2012 Podstawą w "białej" to pieprz, majeranek, i czosnek. Przynajmniej ja tak robię, aczkolwiek wiem że mieszkańcy okolic Kielc zamiast majeranku dodają więcej czosnku. A gałkę muszkatołową bym sobie darował (zbyt pachnąca). Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Marca 2012 . A gałkę muszkatołową bym sobie darował (zbyt pachnąca). zamiast gałki polecam kardamon /biała wielkanocna to oczywiście musi być klasyczna - tylko pieprz,sól,majeranek i czosnek/ Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Marca 2012 Ja białą robię 1kg łopatki,2kg karkówki i 2 kg boczkuczyli poprosimy kolego "mistrzu" o klasyfilkację :tongue: Przyprawiam....gałką muszkatołowądodajecie do białej surowej czosnek?zwykle nigdy nie dodawałem :???:sorry "mistrzu gdzie ty mieszkasz, na Marsie??? :rolleyes: jak świat światem tradycyjna Biała od lat w całej Polsce ma zbliżoną recepturę w której tylko majeranejk był "wątpliwością" :rolleyes: a ty takie rewelacje prawisz Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Marca 2012 Zawsze jako przykład podaję przepis zawarty w filmiku ze strony głównej ... proszę bardzo ... to jest ten smak itd. itd. .... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistrz Jarecki Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Marca 2012 Ja białą robię 1kg łopatki,2kg karkówki i 2 kg boczkuczyli poprosimy kolego "mistrzu" o klasyfilkację :tongue: Przyprawiam....gałką muszkatołowądodajecie do białej surowej czosnek?zwykle nigdy nie dodawałem :???:sorry "mistrzu gdzie ty mieszkasz, na Marsie??? :rolleyes: jak świat światem tradycyjna Biała od lat w całej Polsce ma zbliżoną recepturę w której tylko majeranejk był "wątpliwością" :rolleyes: a ty takie rewelacje prawisz Czy to sposobem domowym czy w zakładzie to białą robię 20% wieprz kl3 40% wieprz kl2a 40%wieprz kl2b(tłustej) plus woda 9%.Nie byłem nauczony od początku robienia białej z dodawaniem czosnku,no ale co region to obyczaj :wink: siedzę w tym prawie 20 lat,i nie sugeruj się jedną kiełbaską w okienku.Ale chetnię wrzucę niebawem parę fotek z produkcji :smile: Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Marca 2012 siedzę w tym prawie 20 lat,i nie sugeruj się jedną kiełbaską w okienkunie sugeruje się i dlatego nawet Twój nick zobowiązuje..... bo kolego teraz to wiem co i jak u Ciebie : białą robię 20% wieprz kl3 40% wieprz kl2a 40%wieprz kl2b(tłustej) plus woda 9%. trzeba przyznać że w stosunku do "słynnej" "16" to średnio/oszczędna, choć nie najgorsza receptura :tongue: ....no... ale to zrozumiałe w tych czasach :rolleyes: Nie byłem nauczony od początku robienia białej z dodawaniem czosnku,no ale co region to obyczajja powiem inaczej... co zakład to obyczaj..... - biała to jakby tradycja w naszym kraju i czosnek to akurat występuje zawsze... w sumie to też z nauki zawodu parę "dziwactw zakładowych" mógłbym podać więc aż tak się nie dziwię.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Marca 2012 Nie byłem nauczony od początku robienia białej z dodawaniem czosnku,no ale co region to obyczaj siedzę w tym prawie 20 lat,i nie sugeruj się jedną kiełbaską w okienku.Ale chetnię wrzucę niebawem parę fotek z produkcji Pozdrawiam wszystkich Kolego powiem szczerze, że z uwagi na tak długi staż pracy w zawodzie masarskim , dziwię się i to bardzo, że nie eksperymentowałeś z przyprawami itd... ja bawię się z tym pewnie już ponad 10 lat i zawsze mnie kusi i robię wycieczki w inne smaki, te odbiegające od żelaznych zasad i czasem jest sukces, a czasem "kaszanka" Ale np. pamiętam jak dziś, że będą szkrabem, widziałem jak mój dziadek dodawał np. wołowinę do każdej kiełbasy, którą wykonywał...a czosnek ... hmmmm........ zawsze, zawsze Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistrz Jarecki Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Marca 2012 kolego myth.owszem mnie też kusi przygoda i podróż w inne smaki,ale szef za bardzo ingeruje,nie mam zbyt dużej swawoli :wink: na mnie ciąży cała odpowiedzialność za proces i na koledze który wędzi.Pracuje w niewielkim zakładzie.Co do wołowiny...owszem do większości wyrobów też bym chetnie dodawał,ale cena :???: wołowina jest droga i z uwagi na to rzadko kupuje i również na zakładzie niewiele jej sprowadzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Marca 2012 Mistrz Jarecki, ja mówię o eksperymentach w domu, w pracy wiadomo, że nie ma wielkiego pola do popisu .... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Marca 2012 tomaj77, to nie jest wymiana zdań, tylko dziwi mnie fakt, że ktoś pracujący w branży, jest tak mało kreatywny :shock: nie mówię, że biała ma być jałowa, albo o smaku czekolady, ale dodatek czosnku w wyrobach nie jest czymś nowym, bez względu na regionalizm wyrobu .... ale tak jak wspomniałeś, kreatywność, a raczej jej brak, nie jest w tych czasach najlepszym doradcą, a odrobina inwencji twórczej może być receptą do sukcesu nawet jeśli mowa o białej kiełbasce ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Marca 2012 ale odważę się i troszkę dam A odważ się i daj nieprzymierzając ze 2g/kg polskiego :grin: .Będzie dobrze. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Marca 2012 Arkadiusz ma rację. 2 g/kg to spokojnie. W przepisach które czytałem było 1g/kg ale jakoś mi było mało. Do swojej białej dałem 9g na 5 kg kiełbasy i powiem, że spokojnie mogło by być więcej. Przynajmniej dla mnie bo ja bardzo lubię czosnek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Marca 2012 2g jest ok, ja przy wyrobach i kwestii czosnku zawsze, albo zazwyczaj kieruję się smakiem, lubię go czuć w białej ... no i kwestia majeranku ... też musi być go sporo jak i pieprzu porządna biała musi być dobrze przyprawiona Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pika2309 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Marca 2012 WitamJa też daję do białej kiełbasy 2g/kg czosnku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Marca 2012 Proszę spróbować białej kiełbasy z zieloną pietruszką suszoną zamiast majeranku.Ciekawy smak z zielonym pieprzem, może być suszony lub z zalewy.Taka inna biała. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Marca 2012 miro, dla Mistrza czosnek to hardcore, a Ty o pietruszce mówisz Ale nie powiem, spróbuję na pewno Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Marca 2012 Proszę spróbować białej kiełbasy z zieloną pietruszką suszoną zamiast majeranku. Albo tez z suszonym koperkiem albo z calymi nasionami kminku. Ale nie za duzo bo bedzie troche gorzkawa.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.