beiot Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Kiełbasa a’la żywiecka z dziczyzny Składniki: - mięso z jelenia kl. I 2kg, - mięso z dzika kl. II 1kg, - mięso z dzika kl. III 1,25kg, - mięso tłuste z dziczyzny (boczek, ścinki) 0,75kg, - cukier 1g/kg, - pieprz naturalny 1g/kg, - czosnek 2-3g/kg - jałowiec 0,5g/kg, - osłonki białkowe 65mm - peklosól 17g/kg. Po pokrojeniu w kostkę mięso peklujemy na sucho 3dni. Mięso kl. I rozdrabniamy na szarpaku, kl. II na sitku 10mm, kl. III na sitku 3mm i kutrujemy z dodatkiem lodu lub wody oraz przypraw. Mieszamy dokładnie, a następnie napełniamy osłonki w odcinki ok. 35-40cm. Osadzamy ok. 2-3h. Wędzimy dymem o temp ok. 70-80 stopni ok. 2, 2,5h. Parzymy w wodzie o temp ok. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni. Studzimy. Następnego dnia wędzimy dymem zimnym ok. 4h. Podsuszamy 1-2 tygodnie w temp ok. 10 stopni. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.