Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Czy ktoś używał do wędzenie drewna Katalpy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomekp

tomekp

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćJanki

Napisano 12 kwi 2011 - 22:58

Witam,

Czy ktoś używał do wędzenie drewna Katalpy, musiałem poprzycinać duże drzewo na działce i uzbierała się spora kupa drewna i szkoda by go spalić w ognisku.

w linku podaję namiary do opisu drzewa

http://ogrod-amat.st...alpa_surmia.php


Jak ktoś ma jakieś doświadczenie z tym gatunkiem drewna to proszę o info


Pozdrawiam

Tomek

#2 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 12 kwi 2011 - 23:09

szkoda by go spalić w ognisku.


Myślę, że nie będziesz miał wyboru.

Pozdrawiam :wink:

#3 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4292 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 13 kwi 2011 - 20:04

Czy ktoś używał do wędzenie drewna Katalpy

Chyba będziesz pionierem. Zawieś w wędzarni kawałek kiełbasy i zrób pełne wędzenie. Napisz o smaku i kolorze produktu uwędzonego.

#4 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 13 kwi 2011 - 20:17

Drzewa TRUJĄCE to:
-akacja
-bez
-buk
-dąb
-cis
-jałowiec
-tylkon
-kasztan
-klon (wszystkie odmiany)
-lipa
-miłorząb
-olcha
-sosna
--śliwa
-świerk
-tuja
-wiśnia
Na liście nie ma Katalpy więc możesz wędzić. Jeżeli chcesz jeść to polecam:
-brzoza
-grusza
-grab
-jabłoń
-jarzębina (suszone owoce
-leszczyna
-orzech włoski
-wierzba :wink:

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29884 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 kwi 2011 - 20:18

:devil: Andyandy, co Ty znowu za bzdety wypisujesz???

#6 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4292 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 13 kwi 2011 - 20:20

Drzewa TRUJĄCE to:

Trujące ze względu na...?

#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29884 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 kwi 2011 - 20:21

Dąb, buk, olcha, akacja i drewno z drzew owocowych to rarytas dla wędzarni. Od wieków zresztą.

#8 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 13 kwi 2011 - 20:25

Maxell, A jak myślisz czy wszystko co rośnie jest zdrowe. Np. buk idealny do wędzenia owoce zawierają truciznę, a pyłki drzewa podczas obróbki mechanicznej są bardzo rakotwórcze. itd itd. Katalpy drzewo pochodzi południowo-wschodniej części USA. Brak danych o toksyczności.
Ps. Drzewa muszą się jakoś bronić. Mamy zwierzęta, pająki itd oraz całą masę roślin.

#9 Wujaszek Tom

Wujaszek Tom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2276 postów
  • MiejscowośćKonstancin

Napisano 13 kwi 2011 - 20:25

Andyandy, Coś z tą listą trujących jest nie tak .
Czemu tam znalazły się np.olcha ,buk , śliwa , wiśnia, że o innych nie wspomnę ?

#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29884 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 kwi 2011 - 20:27

Nie wędzimy owocami, tylko drewnem, a to jest super.

#11 Wujaszek Tom

Wujaszek Tom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2276 postów
  • MiejscowośćKonstancin

Napisano 13 kwi 2011 - 20:29

Bo ,owoce spożytkujemy w odmienny sposób !!! :thumbsup: :wink:

#12 qbson3

qbson3

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćGarwolin

Napisano 13 kwi 2011 - 20:33

J. Tomanek Botanika Leśna: "Drewno ma miękkie i trwałe, używane do wyrobu słupków ogrodzeniowych, podkładów kolejowych itp." Nic więcej o drewnie nie jest napisane, ani czy roślina jest trująca poza tym, że liście nieprzyjemnie pachną po roztarciu.

#13 CzeslawFabrycki

CzeslawFabrycki

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćNeukirchen i.H.

Napisano 13 kwi 2011 - 20:33

A tak w ogóle, to ta lista drzew jest przeznaczona dla hodowcow szynszyli

#14 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29884 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 kwi 2011 - 20:34

Z tymi szynszylami to chyba trafiłeś. :grin:
Czym bardziej twarde drewno, tym lepsze do wędzenia.

#15 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 13 kwi 2011 - 20:35

Bo z tych drzew można uzyskać środki o działaniu trującym. Zawierają składniki lub posiadają właściwości mutagenne. Nie dotyczy to jednak użycia tych drzew w wędzeniu i są bardzo dobrym opałem. Natomiast drzewa na dolnej liście można z powodzeniem używać jako lekarstwa lub wypełniacz do pożywienia. Taka ciekawostka. Alkohol też zabija, a jednak pijemy.

#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29884 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 kwi 2011 - 20:37

Nie nadawaj tak makabrycznych tytułów swoim listom, gdyż wprowadzają w błąd ludzi, szczególnie tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z masarstwem domowym. Lista nadaje się do tematu diety. :wink:

#17 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 13 kwi 2011 - 20:47

Bez wiedzy tajemnej, nikt nie zrobi z tymi drzewami coś niedobrego. Można wędzić, robić zabawki i nawet podgryzać. A stolarze wiedzą co i jak. Napisałem tak dla ciekawych eksperymentów. Dobre rady wędź i spróbuj są dobre dla podpowiadaczy, a tomekp będzie jadł z duszą na ramieniu i testował na sobie. Własne gatunki też należy poznać, nie tylko z jednej strony. A jak wiadomości przeszkadzają mogę usunąć.

#18 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10164 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 kwi 2011 - 21:30

tomekp,
Napisz na PW do kol. Ligawy i poproś go o opinię.
Nawet jak nie wie to ma możliwość rozeznać.

#19 tomekp

tomekp

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćJanki

Napisano 13 kwi 2011 - 22:19

Dziękuje za zainteresowanie jutro mała próba , żeby nie zmarnować za dużo towaru uwędzę trzy ćwiartki z kurczaka, już są w zalewie, a wieczorem podzielę się informacjami odnośnie przydatności tego drewna do naszego hobby.

Pozdrawiam
Tomek

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 tomekp

tomekp

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćJanki

Napisano 15 kwi 2011 - 08:09

Witam,

Wczorajsza próba przekonała mnie ,że drewno katalpy definitywnie nie nadaje się do wędzenia. Dym o nieciekawym zapachu a samo drewno wydawało się smoliste.

Wędzenie dokończone na dębinie, wiśni i zrębkach olchowych.

Pozdrawiam Tomek




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych