Skocz do zawartości

Parzenie


monia38

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam się nad zależnością czasu parzenia od średnicy osłonek-proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie.

Czytając to forum,znalazłam np przepis na szynkową,gdzie w instrukcji jest napisane:czas parzenia ok 100min (średnica osłonek 100mm)

W przepisach na kiełbasy gdzie używane jest jelito 28-32mm czas jest podany ok 30minut

Czy zatem można przyjąć 1minuta/1mm średnicy?

Oczywiście używam termometru podczas parzenia wędzonek i kiełbas ,ale mam ochotę zrobić pasztetową w osłonce o średnicy 60mm i nie chcę jej przekłuwać,żeby mi farsz nie wypłynął-stad moje pytanie,czy 60mm=60 minut parzenia w temp ok 72-75 stopni ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy zatem można przyjąć 1minuta/1mm średnicy?

Dobrze kombinujesz.10min/1cm osłonki.

 

parzenia w temp ok 72-75 stopni ?

Parzenie w temp 80-82C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mniej więcej 50 min/kg wliczając w to początkowe 10 min gotowania w 100C .Radzę kupić terrmometr bagnetowy i parzyć do uzyskania w środku temp.68C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zagotować też ??

Szynkę wkłada się do wody o temperaturze 100C i gotuje przez 10 min. ,a następnie obniża się temperaturę do 80C i parzy do osiągniecia wewnątrz szynki temperatury 68C. Należy również zwrócić uwagę, że wyciągając szynkę z parzenia temperatura wewnątrz szynki powinna być około 66C, ponieważ po wyciągnięciu z parzenia temperatura w środku wzrośnie do 68C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaka jest różnica w smaku/wyglądzie/soczystości w porównaniu do szynki parzonej w temp. 80 od początku?

A to już nie do mnie to pytanie.Teorytecznie mogę powiedzieć ,że ta gotowana i potem parzona jest bardziej soczysta ale tylko teoretycznie bo ja nie robię inaczej i nie mam porównania.Z tego co się orientuję to następuje zamknięcie porów na zewnętrznej powierzchni i soczki zostają w środku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynka parzona tylko w temp.80 stopni w smaku wszystkim smakowała jednak źle odczytałam podane informacje i parzyłam ją ponad 2 godz.Nie była soczysta ale kolor i smak super.

Dzisiaj parzyłam ok.65 minut i jest dużo bardziej soczysta ale troche za słona-nie wiem co mnie podkusiło i dosypałam troche soli.

Niestety brak doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytasz a potem robisz po Swojemu i to są efekty.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakie efekty

Przeparzyłaś.I jak sama napisałaś przesoliłaś

 

[ Dodano: Pią 22 Kwi, 2011 22:06 ]

Mam w naczyniu 3 szynki po ok 1kg

Parzenie z gotowaniem powinno trwać 50min

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.