Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Piec chlebowy
Napisano 26 sty 2007 - 20:24
Ma ktoś rysunek na piec chlebowy zasilany w trakcie pieczenia .???????
Proszę o pomoc
Napisano 26 sty 2007 - 20:57
poszukam i dam znać
Napisano 26 sty 2007 - 22:10
Napisano 27 sty 2007 - 07:51
Pozdrawiam,
--
Smoczny Smok

Napisano 27 sty 2007 - 09:23
Pozdrawiam
Napisano 27 sty 2007 - 09:30
O ile dobrze myśle to Szczepanowi chodziło o to aby taki piec mógł być jeszcze podgrzewany podczas pieczenia.A co to znaczy, zasilany w trakcie pieczenia?
Kiedyś piec się nagrzewało przed pieczeniem przez wrzucenia rozrzażonych węglów, puźniej węgle się zabierało i wkładało chleb. O ile się nie myle, jak coś napisałem źle to poprawiać

Pozdrawiam Marek_!
Gość_Anonymous_*
Napisano 27 sty 2007 - 09:48
Często kładziono pod bochenki liście chrzanu lub tataraku.
Natomiast piec o którym tu piszemy ma zasilanie ciągłe czyli pali się w nim w trakcie całego procesu pieczenia. tutaj komora w której piecze się chleb jest oddzielona od paleniska.
W moim piecu który wybudowałem w zeszłym roku można piec obiema metodami i to, żeby było weselej mogę to robić jednocześnie.
:grin: :grin: :grin:
Napisano 27 sty 2007 - 11:15
A chleba nie piekłem, miałem ochote, ale biorąc pod uwage ceny mąki żytniej ( ponad 3zł za kg) to podziękowałem

Gość_ChefPaul_*
Napisano 27 sty 2007 - 13:43
... :blush: :blush: :blush: ... bez przesady Małgosiu ... wprawdzie ... "z niejednego pieca się już chlebek jadło", ale bez przesady :grin:Może Chef Paul będzie mógł pomóc..on to potrafi....(wszystko!) :tongue:
... wracając do meritium ...
... ładnie opisał rzecz całą Jarek ZP ... dodam tylko iż do komory tradycyjnego pieca chlebowego można przyłączyć dodatkowy kanał (zaizolowana rura) i w celu uzyskania równomiernej i przez długi okres czasu temperatury tłoczyć gorące powietrze z elektrycznej nawiewnicy (elektryczna tłoczy powietrze "bezzapachowe" ... olejowa lub gazowa już nie i trzeba by zastosować dodatkowe filtry) ... oczywiście dodatkowy kanał musi być zaopatrzony w szyber
pzdr
Napisano 27 sty 2007 - 14:17
Gość_Anonymous_*
Napisano 27 sty 2007 - 14:25
@ Mrku ja za kilogram mąki na targu płacę 70gr. nie wiem gdzie są takie ceny mąki, :shock: bo dla mnie to już zakrawa na ździerstwo i to nawet nie ździerstwo tylko rozbój w biały dzień. :devil: :devil:
Gość_ChefPaul_*
Napisano 27 sty 2007 - 14:56
... :blush: :blush: :blush: ... "dżizas" :grin: :wink: ... uwielbiam "a nie mówiłam" :grin: :wink:A nie mówiłam ..że potrafi????!!!!! :shock: :grin:
... zakładam, że Szczepan wie o izolacji :grin: ... nie wiem "co knuje" (do pieczenia prosiąt i warchlaków w całości nie potrzeba dodatkowego "zasilania") ... odpowiedziałem tylko na zadane pytanie :grin:Chefie masz rację, ale jeżeli jest dana dobra izolacja termiczna i warstwa utrzymująca ciepło (ponad dwie taczki tłuczonego szkła i glina) to nie potrzeba żadnego dodatkowego zasilania w ciepło. gdy piec już się dobrze nagrzeje ze wszystkich stron to po upieczeniu chleba jest jeszcze tak gorący, że można np upru :grin: żyć kaszę. :grin: :grin:
......
... w moim projekcie jako izolację zastosowałem wysokiej jakości wełnę i aluminiową folię budowlaną i gwarantuję iż spełnia to wszelkie wymogi (tłuczone szkło, zmieszane wraz ze słomą /lub trzciną/ i gliną stosowano dawniej i jest napewno dobrym izolatorem, ale ... (moim zdaniem) trochę za dużo z tym roboty

pozdrawiam serdecznie
Gość_Anonymous_*
Napisano 27 sty 2007 - 15:06
Napisano 27 sty 2007 - 16:05
w tesco też się rozglądałem, było powyżej 3 zł
na allegro cena hurtowa
http://allegro.pl/it...aka_zytnia.html
a na mój najbliższy targ nie mam kiedy pojechać żeby się rozejrzeć, gdyż zawsze o tej poże na uczelni mam zajęcia.:/
Gość_ChefPaul_*
Napisano 27 sty 2007 - 16:12
pzdr
Napisano 28 sty 2007 - 11:55
Dzięki za porady
Piec chlebowy mam, ale okazuje się ze jest to za mało, ponieważ można upiec 1 prosiaka 2lub 3 szynki i temperatura spada ponowne pieczenie jest nie możliwe bez rozpalania w piecu i czekanie aż osiągnie temperaturę, na co nie mam czasu Np. mam zamówienie na 23 prosiaka i 1w nocy 3 szynki a jeszcze wyskoczy indyk na 00 to jest poważny problem, bo taki piec tradycyjny nie zdaje egzaminu.Dlatego buduje piec, w którym można palić w trakcie pieczenia.Dziękuje z góry za każda pomoc
Napisano 28 sty 2007 - 16:37
Może Abratek może ma coś w swoich szkolnych podręcznikach?
Napisano 28 sty 2007 - 18:23
Napisano 28 sty 2007 - 18:51
Sponsor
Napisano 28 sty 2007 - 20:21
przepraszam za nadzieje.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych