Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 26 sty 2007 - 20:24

Witam
Ma ktoś rysunek na piec chlebowy zasilany w trakcie pieczenia .???????
Proszę o pomoc

#2 oli

oli

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 406 postów
  • MiejscowośćBerzyna

Napisano 26 sty 2007 - 20:57

gdzieś maiłem opis budowy wraz ze zdjęciami.

poszukam i dam znać

#3 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5750 postów

Napisano 26 sty 2007 - 22:10

Może Chef Paul będzie mógł pomóc..on to potrafi....(wszystko!) :tongue:

#4 Smoczny Smok

Smoczny Smok

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 138 postów
  • Miejscowośćs Polska

Napisano 27 sty 2007 - 07:51

A co to znaczy, zasilany w trakcie pieczenia?

Pozdrawiam,

--
Smoczny Smok :D

#5 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2123 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 27 sty 2007 - 09:23

Oli Ja też piszę się na opis takiego pieca.
Pozdrawiam

#6 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 27 sty 2007 - 09:30

A co to znaczy, zasilany w trakcie pieczenia?

O ile dobrze myśle to Szczepanowi chodziło o to aby taki piec mógł być jeszcze podgrzewany podczas pieczenia.
Kiedyś piec się nagrzewało przed pieczeniem przez wrzucenia rozrzażonych węglów, puźniej węgle się zabierało i wkładało chleb. O ile się nie myle, jak coś napisałem źle to poprawiać:)
Pozdrawiam Marek_!

#7 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 27 sty 2007 - 09:48

Marku masz słuszną rację, na tej zasadzie działają do dzisiaj tradycyjne piece chlebowe, z tą tylko różnicą, że normalnie paliło się w takim piecu drewnem liściastym do momentu nagrzania do odpowiedniej temperatury, później wygarniało się żar i popiół, następnie podsypywało się otręby. zastosowanie otrąb miało dwa cele, pierwszy oddzielenie brudnej warstwy dna pieca od chleba, drugi to sprawdzenie temperatury pieca, gdy temperatura za wysoka to otręby się paliły.
Często kładziono pod bochenki liście chrzanu lub tataraku.
Natomiast piec o którym tu piszemy ma zasilanie ciągłe czyli pali się w nim w trakcie całego procesu pieczenia. tutaj komora w której piecze się chleb jest oddzielona od paleniska.
W moim piecu który wybudowałem w zeszłym roku można piec obiema metodami i to, żeby było weselej mogę to robić jednocześnie.
:grin: :grin: :grin:

#8 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 27 sty 2007 - 11:15

Ja mam w domu piec chlebowy wmurowny w piec kaflowy, wydaje mi się że jest on tradycyjny ale ręki nie dam soibe uciąć.
A chleba nie piekłem, miałem ochote, ale biorąc pod uwage ceny mąki żytniej ( ponad 3zł za kg) to podziękowałem :cry:

#9 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 27 sty 2007 - 13:43

Może Chef Paul będzie mógł pomóc..on to potrafi....(wszystko!) :tongue:

... :blush: :blush: :blush: ... bez przesady Małgosiu ... wprawdzie ... "z niejednego pieca się już chlebek jadło", ale bez przesady :grin:
... wracając do meritium ...
... ładnie opisał rzecz całą Jarek ZP ... dodam tylko iż do komory tradycyjnego pieca chlebowego można przyłączyć dodatkowy kanał (zaizolowana rura) i w celu uzyskania równomiernej i przez długi okres czasu temperatury tłoczyć gorące powietrze z elektrycznej nawiewnicy (elektryczna tłoczy powietrze "bezzapachowe" ... olejowa lub gazowa już nie i trzeba by zastosować dodatkowe filtry) ... oczywiście dodatkowy kanał musi być zaopatrzony w szyber

pzdr

#10 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5750 postów

Napisano 27 sty 2007 - 14:17

A nie mówiłam ..że potrafi????!!!!! :shock: :grin:

#11 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 27 sty 2007 - 14:25

Chefie masz rację, ale jeżeli jest dana dobra izolacja termiczna i warstwa utrzymująca ciepło (ponad dwie taczki tłuczonego szkła i glina) to nie potrzeba żadnego dodatkowego zasilania w ciepło. gdy piec już się dobrze nagrzeje ze wszystkich stron to po upieczeniu chleba jest jeszcze tak gorący, że można np upru :grin: żyć kaszę. :grin: :grin:
@ Mrku ja za kilogram mąki na targu płacę 70gr. nie wiem gdzie są takie ceny mąki, :shock: bo dla mnie to już zakrawa na ździerstwo i to nawet nie ździerstwo tylko rozbój w biały dzień. :devil: :devil:

#12 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 27 sty 2007 - 14:56

A nie mówiłam ..że potrafi????!!!!! :shock: :grin:

... :blush: :blush: :blush: ... "dżizas" :grin: :wink: ... uwielbiam "a nie mówiłam" :grin: :wink:

Chefie masz rację, ale jeżeli jest dana dobra izolacja termiczna i warstwa utrzymująca ciepło (ponad dwie taczki tłuczonego szkła i glina) to nie potrzeba żadnego dodatkowego zasilania w ciepło. gdy piec już się dobrze nagrzeje ze wszystkich stron to po upieczeniu chleba jest jeszcze tak gorący, że można np upru :grin: żyć kaszę. :grin: :grin:
......

... zakładam, że Szczepan wie o izolacji :grin: ... nie wiem "co knuje" (do pieczenia prosiąt i warchlaków w całości nie potrzeba dodatkowego "zasilania") ... odpowiedziałem tylko na zadane pytanie :grin:
... w moim projekcie jako izolację zastosowałem wysokiej jakości wełnę i aluminiową folię budowlaną i gwarantuję iż spełnia to wszelkie wymogi (tłuczone szkło, zmieszane wraz ze słomą /lub trzciną/ i gliną stosowano dawniej i jest napewno dobrym izolatorem, ale ... (moim zdaniem) trochę za dużo z tym roboty :)

pozdrawiam serdecznie

#13 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 27 sty 2007 - 15:06

sorki :blush: :blush: nie miałem nic złego na myśli opisałem tylko swój wynalazek dotyczący tematu. budowla stoi jak złoto tylko jeszcze nie mogę w pełni z niej korzystać, bo w części gdzie znajduje się palenisko zasilające m.in. piec ze stałym podgrzewaniem zamontowana jest dodatkowo nagrzewnica wody. a nagrzewnica wymaga podłączenia do zbiornika wody. Zbiornik jest ale nie ma ściany do której ma być przymocowany i to właśnie jest ten drobiazg uniemożliwiający korzystanie z tej częsci pieca. natomiast piec chlebowy znajdujący się z drugiej strony działa świetnie. pozdrawiam

#14 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 27 sty 2007 - 16:05

np. tu http://allegro.pl/it...wanie_1_kg.html
w tesco też się rozglądałem, było powyżej 3 zł

na allegro cena hurtowa
http://allegro.pl/it...aka_zytnia.html

a na mój najbliższy targ nie mam kiedy pojechać żeby się rozejrzeć, gdyż zawsze o tej poże na uczelni mam zajęcia.:/

#15 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 27 sty 2007 - 16:12

... @ Marek ... @ Jarek ... jak się mają ceny mąki do zapytania Szczepana ... nie żebym się czepiał (sam święty nie jestem :wink: :grin: ) ... ale chwilę temu "ktoś" za to "ganiał" Małgoś :grin: :wink:

pzdr

#16 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 28 sty 2007 - 11:55

Witam
Dzięki za porady
Piec chlebowy mam, ale okazuje się ze jest to za mało, ponieważ można upiec 1 prosiaka 2lub 3 szynki i temperatura spada ponowne pieczenie jest nie możliwe bez rozpalania w piecu i czekanie aż osiągnie temperaturę, na co nie mam czasu Np. mam zamówienie na 23 prosiaka i 1w nocy 3 szynki a jeszcze wyskoczy indyk na 00 to jest poważny problem, bo taki piec tradycyjny nie zdaje egzaminu.Dlatego buduje piec, w którym można palić w trakcie pieczenia.Dziękuje z góry za każda pomoc

#17 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4290 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 28 sty 2007 - 16:37

Szczepan, pamietam, że w dawnych gs-owskich piekarniach były piece, w ktorych nie paliło sie na trzonie tylko, gdzies indziej, nie wiem gdzie. Może ktoś z szanownych forumowiczów coś na ten tamat wie lub może był piekarzem lub nim jeszcze jest.
Może Abratek może ma coś w swoich szkolnych podręcznikach?

#18 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 28 sty 2007 - 18:23

Bagno- Tak właśnie oto chodzi może znajdziemy kogoś, kto zna się na tym

#19 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29869 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 sty 2007 - 18:51

W dwóch miejscowościach koło mnie (w promieniu ok. 30 km) sa dwie piekarnie GS opalane weglem. W wolnej chwili podjade i zobacze co sie da wyciagnąc.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 oli

oli

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 406 postów
  • MiejscowośćBerzyna

Napisano 28 sty 2007 - 20:21

Przykro mi bardzo, ale znalazłem ten opis i jest to piec zasilany metoda tradycyjną.

przepraszam za nadzieje.

pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych