Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#21 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 28 sty 2007 - 20:36

Mam kolegę , który całe życie pracuje w piekarniach.
Złapię z nim kontakt to coś nam podpowie w tym temacie.
pzdr.

#22 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 28 sty 2007 - 21:34

Byłbym bardzo wdzięczny i z góry dziękuje

#23 kabanos

kabanos

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • Miejscowośćchorzów

Napisano 29 sty 2007 - 10:17

Witam
Właściwym typem pieca byłby piec z tzw. promieniującym sklepieniem. Inspiracją do budowy może być tradycyjny trzon kuchenny w którym ciepło powstałe w wyniku spalania paliwa w palenisku, przed ujsciem do komina omywa komorę piekarnika oddając swą energię.
Pozdrawiam

#24 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 29 sty 2007 - 12:56

Może Abratek może ma coś w swoich szkolnych podręcznikach?

no cóż... z tym trochę gorzej :blush: - zresztą w mojej edukacji główny nacisk był na technologię produkcji, a przedmiot Aparatura..., nie zagłębiał się szczegółowo w budowę urządzeń.
Ale wracając do sprawy,
piece piekarnicze/cukiernicze to były piece kanałowe, kolega Kabanos uogólnił temat , bo taka konstrukcja dobra jest dla piekarnika w domu, natomiast kiedy w grę wchodzi ogrzanie dużej powierzchni wypiekowej gorące spaliny muszą być kierowane systemem kanałów pod trzonem oraz nad sklepieniem, ma to na celu równomierny rozkład temperatur w komorze wypiekowej,
niestety jest też ujemna strona medalu - taki piec nagrzewało się kilka godzin przed planowanym wypiekiem aby mogło dojść do rozłożenia ciepła, bowiem paląc na bieżąco komora jest ogrzewana bardziej od spodu,
oczywiście można dokładać podczas wypieku ale należy to robić małymi porcjami,
powyższy opis odnosi się do codziennych czynności dużego pieca, którego samo przygotowanie do pracy (od temperatury otoczenia) trwało kilka dni!
jako ciekawostkę podam że kiedy rozbierałem taki piec (który nie był demonem wielkości - raptem 4komory po 1,7m²) trwało to ponad tydzień po zakończeniu eksploatacji i mogłem zebrać dziennie tylko po kilka warstw cegieł - tak było gorąco

SZCZEPANIE - nie wiem jakie masz wymagania, chodzi o medium zasilające oraz czy w komorze chcesz mieć aromat powstały z drewna (jak w tradycyjnych "chlebowcach") wydaje mi się jednak że skoro praca takiego pieca jest u Ciebie okresowa, a dodatkowo robisz to w ramach działalności (wiadomo koszta) to rozsądnym do tego celu wydawałoby się zbudowanie komory elektrycznej (z blach stalowych, ocieplone wełną) - jest to rozwiązanie pozwalające na szybkie nagrzanie oraz stabilną, równomierną temperaturę w czasie ciągłym,
przy piecach cyklotermicznych (kanałowych) należy liczyć się z większymi stratami energii, także ze względu na dłuższy czas potrzebny do przygotowania go do pracy (przy pracy okresowej)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#25 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 29 sty 2007 - 20:19

abratku i to jest chyba najlepsze rozwiązanie




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych