Skocz do zawartości

Pomoc dla poczatkujacych, Pomocy!


szklAnka

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim...pomocy!

 

Wlasnie z zona sie zarejestrowalismy na tej super stronce. Mieszkamy w USA, pierwszy raz w zyciu dostalismy cwierc swini (kilka godzin temu, lezy w lodowce) do wlasnego uzytku i nie wiemy co z ta cwiartka zrobic. Nie wiemy z jakiej czesci swini jest to mieso, mamy wszystkiego po trochu (kosci, golonki, slonina, boczek, mieso-duzo czerwonego, bez tluszczu). Czytalismy pare artykulow na temat szynkowaru w plastikowej butelce (czy trzeba peklowac mieso zanim sie go uzyje do szynkowaru?). Prosimy o jakiekolwiek rady/porady :) Nie chcemy zeby miesko sie zmarnowalo.

 

Pomocy!!!

 

Ania i Artur

 

Pozdrowienia dla Wedzarniczej Braci!

Z gory dziekujemy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Was serdecznie.

Na poczatek wejdźcie na nasza stronke www.wedlinydomowe.pl i znajdźcie tam dział Pierwsze kroki. W dziale tym bedzie podkatalog Akademia Dziadka - prosze sie z tym zapoznać (mięsko w tym czasie może sobie leżeć w lodówce) :wink:

Jesli jednak chcecie zrobic cos w szynkowarze, mamy na stronie dział Wszystko o szynkowarach.

Gdyby były jeszcze jakies pytania - prosze pisać.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Irku, po to podałem linki do Akademii, aby sami doszli. :wink:

To takie proste - są tam wszystkie zdjęcia potrzebne do identyfikacji, a jaka będą mieli frajde. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Często jest bardzo trudno doradzać na odległość ponieważ nie znamy osób pod względem praktycznego przygotowania do wykonania określonej kiełbasy lub innego wyrobu.

Z treści wnioskuję, że pragniecie wykonać wyroby mięsne typu kiełbasa.

Proponuję na początek zrobić "klasyczną" białą kiełbasę http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620

gdzie:

1. Wieprzowina kl I nie peklowana 1,0 kg- oznacza mięso chube bez tluszczu i ścięgień(żył)

2. Wieprzowina kl II nie peklowana 3,5 kg-mięso z tluszczem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1264 drugie zdjecie od góry.

3. Wołowina kl I lub II nie peklowana 0,5 kg - tutaj można zastapić mięsem z golonki lub o podobnym wyglądzie.

Jeśli nie macie maszynki do mielenia miesa, to propuję pokroić mieso w kosteczke za pomoca noża-chde wieksze a tłuściejsze w miniejsze .

Mięso z golonki również pokroić i zmleć razem z lodem w mikserzelub blenderze na puszysta masę, masa nie powinna przekroczyc tem. 12 C

Jeśli jelita(osłonki) miałyby przyjść za jakiś czas to włóżcie wyrobiony farsz do słoików typ "Twist"i zróbcie pasteryzację ( http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?page=1&topic=50 ) czas pasteryzacji uzależniony od wielkości wsadu w słoiku- musicie poszukać w poszczególnych przepisach wg linku.

Jesli macie możliwośc zrobienia pdstawowej wędzarni typu beczka http://www.wedlinydomowe.com/wedzarnie/zasady.htm

to zróbic możecie szynkę, baleron i boczek.

Propopuje wam kontakt z osobami z http://www.wedlinydomowe.com/ będzie wam łatwiej poszukaćkonkretnych materiałów do produkcji.

Nie znaczy to wcale zebyście byli nie obecni na naszej stronie.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tadziu, nie kadź mi zbytnio :wink: , ja tu już tylko sprzatam. :tongue:

Rozglądnij się i zobacz jakich fachowców sie tak szybko dorobiliśmy. Az sie dusza cieszy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maxell - tu nie ma żadnego kadzenia, nie rób już się taki skromny przecież wszyscy wiedzą, że to co się tu dzieje to dzięki Tobie. Twojej pasji do tego tematu i konsekwencji w działaniu. Pozdrawiam i życzę wtrwałości w tkwieniu w tym co stworzyłeś.(zauważyłem że po ostatnich niepowodzeniach zdrowotnych próbujesz "usunąć sie w cień" zapewniam Cię że to nie jest miejsce dla Ciebie).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekujemy wszystkim za porady i komentarze :smile:

Dzis wlasnie prawdopodobnie odpalimy wlasna domowa produkcje :)

Tylko wlasnie nikt nie odpowiedzial nam na pytanie jak robimy wyroby w szynkowarze czy trzeba miesko peklowac.

 

Dziekujemy wszystkim. Maxell, Irek-74, Bagno, Tadzio :)

 

Ania i Artur

 

Pozdrowienia dla Wedzarniczej Braci.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można peklować i tylko solić. To wyłącznie wasza decyzja. Jesli zapeklujecie, mięso będzie miało różowy kolorek. Po samym soleniu będzie szare, ale wcale nie gorsze w smaku. :wink:

Powodzenia i czekam na "raport" i zdjęcia. :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.