Johny1981 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Mięso z gęsi to nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale również duża wartość odżywcza. Tłuszcz z gęsi z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych zaliczany jest do zdrowszych tłuszczów drobiowych. Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Wartości odżywcze gęsiny: Aminokwasy: Izoleucyna1168 mg Leucyna1922 mg Lizyna 1947 mg Metionina 615 mg Cystyna 349 mg Fenyloalanina 954 mg Tyrozyna 866 mg Treonina 972 mg Tryptofan 317 mg Walina 1190 mg Arginina 1452 mg Histydyna 601 mg Alanina 1441 mg kwas asparaginowy 2228 mg kwas glutaminowy 3559 mg glicyna 1274 mg prolina 1117 mg seryna 979 mg Składniki mineralne: Sód 87 mg Potas 420 mg Wapń 13 mg Fosfor 312 mg Magnez 24 mg Żelazo 2.6 mg Cynk 2.3 mg Miedź 0.3 mg Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego. Witaminy: witamina A (ekwiwalent retinolu) 40 μg retinol 12 μg witamina B1 (tiamina) 0.1 mg witamina B2 (ryboflawina) 0.4 mg niacyna 4.3 mg witamina B6 (pirydoksyna) 0.6 mg foliany (kwas foliowy) 0 μg witamina B12 (cyjanokobalamina) 0.5 μg witamina C 7.2 mg Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego. Kwasy tłuszczowe nasycone: Kwas kaprynowy (10:0) 0 g Kwas laurynowy (12:0) 0.03 g Kwas mirystynowy tetradekanowy (14:0) 0.03 g Kwas palmitynowy heksadekanowy (16:0) 1.47 g Kwas stearynowy (18:0) 0.92 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.8 g Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: Kwas oleinowy oktadekanowy (18:1) 1.58 g Kwas oleinowy eikozenowy (20:1) 0 g Kwas erukowy (22:1) 0 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 1.9 g Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: Kwas linolowy (18:2) 0.8 g Kwas linolenowy (18:3) 0.1 g Kwas arachidonowy (20:4) 0 g Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy (20:5) 0 g Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy (22:5) 0 g Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy (22:6) 0 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.9 g Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego. Cytuj Johny1981 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 A gdzie ta gęś? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Podobno żołądki gęsie to rewelacja ,ale gdzie je kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Gęsi smalec z rycyną do smarowania na bolące kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Pierś gęsia wędzona Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego.Surowego, czy po obróbce termicznej? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Maja 2011 EAnna, kolega Johny1981, zaczerpnął wiedzę z http://drobgeninfo.blox.pl/html Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Maja 2011 Pierś z gęsiny wędzona ale lekko surowa w środku, ciekawe jak to smakuje ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Maja 2011 Pierś z gęsiny wędzona ale lekko surowa w środku, ciekawe jak to smakuje ? też jestem ciekawa... :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Maja 2011 Przyznam że mięso z gęsiny zawsze kojarzyło mi się z szarym kolorem a tu pięknie różowe jak przy wołowinie.Czyżby gęsina peklowana, czy to wina zdjęcia ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Maja 2011 Pic na wodę - fotomontaż - Tyle do tej fotki . :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Maja 2011 Pic na wodę - fotomontaż - Tyle do tej fotki . Bardzo Mi przykro ale nie jest to fotomontaż - Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Maja 2011 Bardzo Mi przykro ale nie jest to fotomontaż :clap: Moja półgąska dojrzewana a la parmeńska wyszła tak :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Maja 2011 Bardzo Mi przykro ale nie jest to fotomontażCzemu ma Ci być przykro ? Piękny kolor mięsa. Zdradzisz jak taki osiągnąć ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Maja 2011 Czemu ma Ci być przykro ?Ponieważ Henio, się pomylił odnośnie fotomontażu Zdradzisz jak taki osiągnąć ?Peklowanie 7 dniowe mieszaniną peklosól 60% sól 40% + dodatek przypraw do piernika Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Maja 2011 Ponieważ Henio, się pomylił odnośnie fotomontażu Sorry - Zmyliły mnie te "pypcie" na skórce tak idealnie rozłożone jak jabłonie w sadach . :blush: i ten kolor . Jeszcze raz przepraszam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Maja 2011 Henio, a ja myślałem że zmyliła cię ta czarna ramka. Już Mi lepiej :grin: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Maja 2011 Panowie...nie wiem czy zagaduje w odpowiednim wątku, ale nie chce zakładać oddzielnego...mianowicie, chodzi mi o pierś gęsia...leżała 6 dni natarta solą i peklosolą z dwoma liśćmi laurowymi i kawałkiem czosnku a wcześniej jeden dzień czy dwa dni z cebulą w środku i teraz tak...ma dziwny zapach albo nie przywykłem do gęsiny aha zamierzam z niej uwędzić półgęsek ale jest lekko lepka i dziwnie pachnie nie śmierdzi tylko pach nie inaczej niż si,e spodziewałem i na krawędziach pociemniała także w miejscach gdzie były liście laurowe...nie wiem...co z nią hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Maja 2011 ponawiam pytanie bo już uciekło i nikt nie zauważy a wieczorem chce wędzić...pomóżta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Maja 2011 jest lekko lepka i dziwnie pachniePo tym co napisałeś raczej odradzam użycie tego mięsa. Przypuszczam, że mięso było w lodówce ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Maja 2011 Mięso dokładnie umyj,osusz papierowym ręcznikiem,włóż na 1h do lodówki.Po godzinie zobacz jak wygląda powierzchnia i zapach mięsa.Nawet najmniejsze wątpliwości co do wyglądu i zapachu dyskwalifikują je.Ja tak bym zrobił. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Maja 2011 no właśnie było w lodówce trzymane w soli...kurcze szkoda takiej wielkiej piersi...to nie jest zapach smrodu ale jakiś taki tępy dziwny...a lepkie może po tej peklosoli...ale racja jak mam wytruć okolicę to lepiej niech psy zjedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Maja 2011 Moje skromne zdanie jest takie, że mięso i nie ważne z czego pozyskane nie może mieć zapachu który nasz nos uważa za dziwny a co gorsza podejrzany. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Maja 2011 ale jest lekko lepka i dziwnie pachnie nie śmierdzi tylko pach nie inaczejpewnie to wina cebuli której użyłeś. Peklowałeś na sucho i dlatego przy krawędziach pociemniała (wyschła) Mój półgęsek miał inny smak i zapach niż się spodziewałem, tylko że ja peklowałem w zalewie z dodatkiem przyprawy do piernika(wcześniej zaparzonej i dodanej do zalewy) Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Maja 2011 Mnie by sie nie podobała ta lepkość o której piszesz ale tak na odległość nikt Ci nie udzieli 100% odpowiedzi czy mięso jest jeszcze dobre czy już nie :mellow: A w jakiej temperaturze trzymałeś tę pierś i ile użyłeś soli w stosunku do mięsa bo 6 dni to trochę długo. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.