Skocz do zawartości

Właściwości odżywcze gęsiny


Rekomendowane odpowiedzi

Mięso z gęsi to nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale również duża wartość odżywcza. Tłuszcz z gęsi z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych zaliczany jest do zdrowszych tłuszczów drobiowych. Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B.

Wartości odżywcze gęsiny:

 

Aminokwasy:

Izoleucyna1168 mg

Leucyna1922 mg

Lizyna 1947 mg

Metionina 615 mg

Cystyna 349 mg

Fenyloalanina 954 mg

Tyrozyna 866 mg

Treonina 972 mg

Tryptofan 317 mg

Walina 1190 mg

Arginina 1452 mg

Histydyna 601 mg

Alanina 1441 mg

kwas asparaginowy 2228 mg

kwas glutaminowy 3559 mg

glicyna 1274 mg

prolina 1117 mg

seryna 979 mg

 

 

Składniki mineralne:

Sód 87 mg

Potas 420 mg

Wapń 13 mg

Fosfor 312 mg

Magnez 24 mg

Żelazo 2.6 mg

Cynk 2.3 mg

Miedź 0.3 mg

 

Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego.

 

Witaminy:

witamina A (ekwiwalent retinolu) 40 μg

retinol 12 μg

witamina B1 (tiamina) 0.1 mg

witamina B2 (ryboflawina) 0.4 mg

niacyna 4.3 mg

witamina B6 (pirydoksyna) 0.6 mg

foliany (kwas foliowy) 0 μg

witamina B12 (cyjanokobalamina) 0.5 μg

witamina C 7.2 mg

 

Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego.

 

Kwasy tłuszczowe nasycone:

Kwas kaprynowy (10:0) 0 g

Kwas laurynowy (12:0) 0.03 g

Kwas mirystynowy tetradekanowy (14:0) 0.03 g

Kwas palmitynowy heksadekanowy (16:0) 1.47 g

Kwas stearynowy (18:0) 0.92 g

Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.8 g

 

Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego

 

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:

Kwas oleinowy oktadekanowy (18:1) 1.58 g

Kwas oleinowy eikozenowy (20:1) 0 g

Kwas erukowy (22:1) 0 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 1.9 g

 

Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego

 

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:

Kwas linolowy (18:2) 0.8 g

Kwas linolenowy (18:3) 0.1 g

Kwas arachidonowy (20:4) 0 g

Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy (20:5) 0 g

Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy (22:5) 0 g

Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy (22:6) 0 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.9 g

 

Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego.

Johny1981
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego.

Surowego, czy po obróbce termicznej?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Pierś z gęsiny wędzona ale lekko surowa w środku, ciekawe jak to smakuje ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyznam że mięso z gęsiny zawsze kojarzyło mi się z szarym kolorem a tu pięknie różowe jak przy wołowinie.

Czyżby gęsina peklowana, czy to wina zdjęcia ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo Mi przykro ale nie jest to fotomontaż

:clap:

Moja półgąska dojrzewana a la parmeńska wyszła tak

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo Mi przykro ale nie jest to fotomontaż

Czemu ma Ci być przykro ?

Piękny kolor mięsa.

Zdradzisz jak taki osiągnąć ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czemu ma Ci być przykro ?

Ponieważ Henio, się pomylił odnośnie fotomontażu

Zdradzisz jak taki osiągnąć ?

Peklowanie 7 dniowe mieszaniną peklosól 60% sól 40% + dodatek przypraw do piernika
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Panowie...nie wiem czy zagaduje w odpowiednim wątku, ale nie chce zakładać oddzielnego...mianowicie, chodzi mi o pierś gęsia...leżała 6 dni natarta solą i peklosolą z dwoma liśćmi laurowymi i kawałkiem czosnku a wcześniej jeden dzień czy dwa dni z cebulą w środku i teraz tak...ma dziwny zapach albo nie przywykłem do gęsiny aha zamierzam z niej uwędzić półgęsek ale jest lekko lepka i dziwnie pachnie nie śmierdzi tylko pach nie inaczej niż si,e spodziewałem i na krawędziach pociemniała także w miejscach gdzie były liście laurowe...nie wiem...co z nią hm?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jest lekko lepka i dziwnie pachnie

Po tym co napisałeś raczej odradzam użycie tego mięsa.

Przypuszczam, że mięso było w lodówce ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso dokładnie umyj,osusz papierowym ręcznikiem,włóż na 1h do lodówki.

Po godzinie zobacz jak wygląda powierzchnia i zapach mięsa.

Nawet najmniejsze wątpliwości co do wyglądu i zapachu dyskwalifikują je.

Ja tak bym zrobił.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje skromne zdanie jest takie, że mięso i nie ważne z czego pozyskane nie może mieć zapachu który nasz nos uważa za dziwny a co gorsza podejrzany.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale jest lekko lepka i dziwnie pachnie nie śmierdzi tylko pach nie inaczej

pewnie to wina cebuli której użyłeś.

Peklowałeś na sucho i dlatego przy krawędziach pociemniała (wyschła)

Mój półgęsek miał inny smak i zapach niż się spodziewałem, tylko że ja peklowałem w zalewie z dodatkiem przyprawy do piernika(wcześniej zaparzonej i dodanej do zalewy)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie by sie nie podobała ta lepkość o której piszesz ale tak na odległość nikt Ci nie udzieli 100% odpowiedzi czy mięso jest jeszcze dobre czy już nie :mellow: A w jakiej temperaturze trzymałeś tę pierś i ile użyłeś soli w stosunku do mięsa bo 6 dni to trochę długo.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.