Darino Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Maja 2011 ale racja jak mam wytruć okolicę to lepiej niech psy zjedzą...Spoko... wszystko jest w Twojej ręce, umyj i wysusz niech spokojnie ocieknie i wędź. A potem jak się boisz, to daj psu lub teściowej jak Z..... Tu jest moja półgąska https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=184102#184102 Powiem, miód w gębie( słowa mojej córki) :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Maja 2011 niedobry78, Nie wiem, co zadecydowałeś. Na Twoim miejscu zrezygnowałabym z wędzenia i niezwłocznie, po dokładnym wymyciu, poddałabym watpliwy kawałek obróbce termicznej. Drób dosyć szybko dojrzewa więc suche peklowanie przez sześć dni, z cebulą w środku i liśćmi laurowymi, które zawierają enzymy trawiące białka (tak, tak), nie rokowało zbyt dobrze :sad: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Maja 2011 właśnie kończę wędzić resztę...dwa balerony, dwie łopatki i dwie szynki...pierś dostał najgrzeczniejszy w dniu dzisiejszym z psów moich...szkoda bo to była ostatnia z ostatniego uboju...tak myślałem, że przez cebulę...ale jeszcze sobie powędzę następnym razem tylko w tym roku chyba nie będę miał gęsi a tak chciałem sobie półgęska spróbować a był solidny na oko z półtorej kilo ((...soliłem na oko najpierw zwykła solą potem po dwóch dniach pokryłem mięsko peklującą i wyjąłem cebulkę dałem liście i czosnku ciutkę...taki porąbany dzień...przez 5 godzin nie chce mi się gęsto dymić, jeszcze teraz są jaśniejsze niż zwykle...pół godziny temu zobaczyłem, że za szeroki wlot do paleniska mi się zrobił bo eksperymentowałem z "powodem" potrzymam dłużej najwyżej parzył będę nad ranem...ale tej gąski to sobie nie odżałuję ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((aha trzymałem w lodówce pewnie około 4 stopniaaa...i jeszcze z baboli dzisiejszych to, mi się dwie szynki stykały w wędzarni i z góry nie było widać w dymie...i teraz mają jasne placki to już po prostu mój brak doświadczenia, głupota i chyba niedbałość zwykła..to przez te operacji z gęstością dymu...kurcze ale jesetm zły na siebie...teraz zwiesiłem chwilę temu, niżej zestaw, może nadgonią troszkę...no co za dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Maja 2011 właśnie kończę wędzić resztęNajwyższy czas jakieś fotki zapodać. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 31 Maja 2011 dzisiaj nie robiłem...ale...jutro chyba wkleję chociaż jedną fotkę z ostatniego smolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Czerwca 2011 właśnie kończę wędzić resztęNajwyższy czas jakieś fotki zapodać. :grin: oto one... nie wiem czy z tego tematu nie zostanę wyrzucony z nimi...ale tu nawiązaliśmy to tu wlepiam...dopiero raczkuję w wędzeniu to moje trzecie lub czwarte wędzenie było...wędzę w beczce samorobnej, z metrowym kanałem z rury...nakrywam starą poszwą ehehhe i wędzę bukiem plus wiórami bukowymi i dokładam sporo wiśni...ostatnio też dorzuciłem trochę suchych owoców jałowca...póki co wychodzi fajnie...ale chciałbym jeszcze lepiej... http://img18.imageshack.us/img18/609/zdjcie0050g.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Czerwca 2011 niedobry78, Prawie dobrze tylko zamontuj deflektor lub zmniejsz temperaturę wędzenia i będzie "Gucio" Chyba że, piekłeś i grillowałeś więc jest bardzo udane :grin: Jak na początek to super!!! :wink: Ps. Zastanawiam się jaka musi być duża gęś, :grin: żeby takie kawałki wędzić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Czerwca 2011 AHAHAA...no tak spora gęś...ja celowo troszkę podpiekałem bo potem chyba krócej mogę parzyć tak z obserwacji...i wydaje mi się (pewnie tylko wydaje) , że wtedy są bardziej soczyste...ja niebawem zbuduje sobie taką porządna ceglano-kamienną wędzarnie z długim tunelem...i tam w porządnym zamknięciu i prawdziwym cugiem będzie mi chyba łatwiej operować temperaturą i zasadniczo najbardziej mi się marzy zimnym dymem kilkakrotne wędzenie...z tym deflektorem to właśnie jakos przerasta moja wyobraźnię...czytam sobie o generatorach itd...ale chyba jestem za tępy hehe...jak ustawiałem tą moja beczkę to na wylocie w komorze, chciałęm umieścić bo mam z rozebranego inkubatora... taką kwadratową blachę dziurkowaną ale tak czy inaczej tak mi się podpiekają wędlinki, jak je zdejmę na niższe piętro w komorze-beczce ...na tym wysokim za to wydaje mi się, że za wolno się wędzą i barwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Czerwca 2011 niedobry78, :grin: bardzo śmieszne :grin: bardzo śmieszne :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Czerwca 2011 a tego półgęska w końcu nie wędziłem a fotka jest z wcześniejszego wędzenia ta akurat...a pierś dostała ta kudłata suka bo była najgrzeczniejsza w tym dniu eheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Moja półgąska dojrzewana a la parmeńska wyszła tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7bf93ca89edd86ec.html :grin: Dopiero dzisiaj zobaczyłem Twoje dokonanie. :grin: Fantastyczny pomysł z tym dojrzewaniem gęsinki! A kiełbaska dojrzewająca również będzie ciekawym eksperymentem. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.