Jump to content

[Pieczywo]Przepisy na chleb i bułki


Recommended Posts

Guest Wiesław

Trochę nie rozumiem powyzszego zdania. Chciałeś zrobić chlebek na zakwasie ?

początkowo chcieliśmy upiec chlebek na zakwasie, ale poniewaz nie udal sie, wykorzystalismy zakupione na wszelki wypadek gotowe mieszanki do ktorych oczywiscie dodalismy drozdzy, nie wiem jaki byl sklad mieszanek, nie przywiazuje do tego wagi (mieszanka to mieszanka) chlebki bede piekl na zakwasie i normalnej mace, pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 533
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Na grilu nie da się zrobić chleba, to fakt.

Najprostszym sposobem, jest zrobienie pieco – paleniska, w kształcie skorupy żółwia.

Takie palenisko muruje się koniecznie z cienkiej cegły szamotowej 3 cm (odizolowanej od konstrukcji pieca – na 1 wypiek), można ewentualnie z normalnej cegły szamotowej lub otoczaków, ale potrzeba o wiele większej ilości drewna i czasu do wygrzania, ale za to można upiec 2 chleby (jeden po drugim, lub nawet 3 i więcej zależy od wielkości).

Chleb najlepiej układać na liściach chrzanu, wtedy nie przypala się od dołu a wilgoć z nich zapewnia odpowiedni "mikroklimat).

Piec opala się powoli drewnem - niekopcącym.

Otwór przez który wkłada się chleb, służy również do wkładania drewna i jednocześnie jako komin.

Po wygrzaniu wnętrza usuwa się popiół i układa chleb, otwór zasłania się drewnem (płytą) i uszczelnia.

Zrobienie takiego pieca jest bardzo proste, najważniejsze aby ścianki były w miarę równo oddalone od przyszłego wkładu (chleba / chlebów) wtedy chleb piecze się równo ze wszystkich stron. Nie należy robić komory zbyt małej. Wyczucie takiego pieca to kwestia paru prób.

 

Takie palenisko można wygrzać też prądem, lub gazem - koszta! więc proponuje tylko do cienkiego szamotu.

 

 

PS

Zakwas to między innymi własne drożdże więc zależy tylko od kondycji zakwasu rośnięcie chleba. Spokojnie mozna dodać zwykłych drożdży piekarskich (w mniejszej ilości) do zakwasu i ma się super wyrośnięte chlebki.

Od biedy można kupić zakwas sklepowy (taki na żurek) + drożdże piekarskie i ma się już chleb na zakwasie

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Wiesław

Witam

Przegladając stronę "Chleb - moja domowa piekarnia" znalazłem ciekawy przepis na chleb pszenny na zakwasie http://www.chleb.info.pl/index.php?id=49 - jest to bardzo przejrzysty i prosty przepis na bardzo smaczny chlebek w sam raz dla poczatkujących.

Chlebek wykonałem scisle według przepisu, do pieczenia uzyłem tortownicy o srednicy 24 cm, wyszedł troche płaski za to bardzo lekki i wysmienity w smaku, następnym razem uzyję tortownicy o mniejszej średnicy, a wtedy ciasto będzie wyrastało ku górze, tortownica 24 cm okazała sie zbyt duża do ilosci ciasta, a oto przepis:

 

 

Składniki na zaczyn 130g:

20 g zakwasu (użyłam żytniego)

70g maki pszennej, najlepiej o dużej zawartości białka

ok. 40g wody

 

składniki na ciasto chlebowe 900g:

130g zaczynu jw.

440g maki pszennej

300g wody

10g soli

15g cukru

1 łyżka oliwy

 

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.

W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.

Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.

Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.

Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.

Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę.

Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.

 

Chleb jest niezwykle aromatyczny, z niezbyt grubą skorką, a jego wnętrze ma dużo równych, regularnych dziurek.

 

Wyrób finalny wygląda tak:

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Wiesław

Witam

Teraz opiszę jak upiekłem chlebek w automacie bifinett KH 1170 na zakwasie.

Po wielu próbach i lekturze postów w końcu udało mi się wyhodować własny zakwas, okazuje się, że nie jest to trudne, ale co by tu nie mówić wymaga to trochę cierpliwości.

A oto przepis:

- zakwas z maki zytniej 500 ml,

- woda 200 ml

- maka pszenna typ 650 800 g,

- łyzeczka soli,

- łyzeczka cukru,

- 2 łyzki oleju,

- garść ziaren słonecznika

 

1. do pojemnika wlewam 500 ml (500 g) zakwasu, wsypuję 800 g maki,

2. włączam automat na program 2 szybki (nagrzewanie 5 min, zagniatanie 19 min),

3. w czasie nagrzewania dodaje po jednej łyżeczce (5 g) soli i cukru oraz wlewam dwie łyzki oleju, wsypuję garść nasion słonecznika,

4. po 5 minutach włączają się mieszadła, teraz wlewam cienką strużką 200 ml (200 g) wody, po upływie 19 min (czas na wyświetlaczu 1:34) wyjmuję wtyczkę z gniazda, mokrą ręką wygładzam powierzchnię ciasta i pozostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę, (ciasto na zakwasie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie),

5. po upływie godziny włączam automat do prądu, nastawiam program 1 normalny (stopień wypieczenia II, wielkość chleba II),

6. po zakończeniu drugiego zagniatania (czas na wyswietlaczu 2:52) wyjmuję mieszadła, ponownie wygładzam powierzchnie ciasta i pozwalam automatowi dokończyć dzieła,

 

Chlebek wychodzi bardzo dobrze wyrośniety i w sam raz wypieczony, bardzo dobrze wychodzi z formy, teraz tylko na kratke do wystudzenia i na stół - smacznego.

Wyrób finalny wyglada tak:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

na opakowaniu drożdży Dr.Oetker jest napisane że 7g suchych to 25 gram świeżych

praktyka może być różna

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Pod wpływem waszych opisów zacząłem nie tylko mięskiem się zajmować, ale i innymi

wyrobami. Efektem tego jest to, że już od ponad miesiąca nie kupujemy żadnego pieczywa.

Prosty przepis na codzienny chlebek czteroosobowej rodziny, wystarcza na kolację plus śniadanie:

200 g maki żytniej

500 g mąki pszennej 650

21 g świeżych drożdży

4 g suchego zakwasu

21 g soli

20 g cukru

420 ml wody

ewentualnie dodatki w rodzaju pestek dyni, słonecznika

Wszystko dokładnie wymieszac, ewentualnie dodać troszkę wody jeśli ciasto jest za gęste, powinno mieć

konsystencję wyrobionej plasteliny. Ja mieszam w mikserku z misą obrotową około 20 minut.

Po wymieszaniu dać ciastu odpocząć ok 20 min, a następnie przełożyć na wysmarowaną oliwą lub olejem blachę

posypaną otrębami pszennymi. Pozostawić pod przykryciem około godziny - ciasto podwoi swoją objętość.

Przed upływem tej godziny nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. U mnie trwa to około 15 minut.

Przed wstawieniem ciasta do piekarnika smarujemy wierzch letnią wodą.

Pieczemy godzinę do czasu aż wierzch ciasta bedzie lekko brązowy.

Nie zdarzyło mi się aby chlebek się nie udał :)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Link to comment
Share on other sites

roj61 ,wnuczku mogę probować czy muszę opłacić licencję :wink: :grin:

 

Wydaje mi się, że wszystkie przepisy na tym forum są typu "open source" :wink: :grin:

Czyli ... działaj :)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Link to comment
Share on other sites

Zamiast suchego zakwasu możesz część wody (ok 30%) zastąpić żurkiem w płynie. Da Ci podobny smak, moim zdaniem lepszy.

W najbliższym czasie spróbuję dodać żurku.

Podałem przepis na dość duży chlebek.

W zależności od potrzeb można zmiejszyć ilość składników.

Moje próby doprowadziły mnie do takich proporcji składników:

 

mąka żytnia około 1/3

mąka pszenna 2/3

drożdże 3 g na każde 100 g mąki

sól 3 g na każde 100 g mąki

cukier 3 g na 100 g mąki

zakwas suchy ok 0,6 g na 100 g mąki

woda 60 ml na 100 g mąki

 

Drożdży możesz dać mniej, ok. 15g wystarczy na taki chlebek.

 

czyli drożdze można dawać ok 2 g na 100 g mąki

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Link to comment
Share on other sites

A wie ktoś z Was jak upiec sucharki?

qrde, Andy to jakiś test :cool: :lol: :wink: :blush: :devil: powiem krótko - sucharki robiliśmy z ciasta którego używaliśmy do innej produkcji (pączki, strucle), do ciasta dosypywana była mąka aby nieco "zagęścić" konsystencję, po czym dzieli się ciasto na kęsy i formuje do postaci cienkiego wałka na długość blachy (przekrój ok 4cm :wink: ), biny - batony (ot taka śmieszna nazwa :lol: ) posmarowane rozmąconym jajem poddaje się rozrostowi a następnie wypieka,

wypieczone i ostudzone (najlepiej dnia następnego) kraja się na plastry ok1 - 1,5cm i rozkłada na blachach po czym obsusza z przypiekaniem w piecu (temp ok 180stopni)do pożądanego koloru

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
Share on other sites

abratek, to nie żaden test! :blush: Ja za mało wiem, żeby kogoś testować :blush: . Po prostu myślałem, że ciasto na nie jest jakieś inne-specjalne na suchary. Ania kupiła młodemu do mleka na śniadanie i mnie też naszła na nie ochota. A co swoje to swoje. Dzięki za odpowiedzi. :grin:

 

P.s. Nie jest dziwne, że Mistrz cukierniczy takie rzeczy wie, a laik musi pytać :smile:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.