SMORODINA Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Cześć Zgodnie z zapowiedzią chcę podać przepisy na różne rodzaje chleba: Chleb maślankowy składniki na 1000 g bochenek pieczony w maszynie do pieczenia. 260 g maślanki 120 ml wody 660 g mąki pszennej typ 812 60 g mąki żytniej typ 997 1,5 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 łyżeczka nasion kolendry, kminku Do maszyny wlać fazę płynną z rozpuszczonymi drożdżami, wsypać pozostałe składniki i uruchomić program podstawowy po 3:30 godz. wyjąć gorący , chrupiący chlebek.[/b] Chleb orkiszowy pełnoziarnisty program pieczywo pełnoziarniste składniki na 1000 g 450 g maślanki 30 g zakwasu 400 g śruty orkiszowej grubej 260 g śruty orkiszowej drobnej 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki miodu 40 g drożdży Do maszyny wlać fazę płynną z rozpuszczonymi drożdżami, wsypać pozostałe składniki i uruchomić program pieczywo pełnoziarniste po 3:30 godz. wyjąć gorący , chrupiący chlebek.[/b] Teraz coś dla pań ( odchudzanie) może być i dla panów. Chleb błonnikowy program pieczywo pełnoziarniste lub podstawowy składniki na 1000 g 450 ml wody 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g otrębów owsianych 20 g zakwasu 40 g drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka nasion kolendry, kopru włoskiego,kminku, anyżu ( lokko utłuc w moździerzu) 1 łyżeczka cukru trzcinowego ( brązowy) Do maszyny wlać fazę płynną z rozpuszczonymi drożdżami, wsypać pozostałe składniki i uruchomić program pieczywo pełnoziarniste po 3:30 godz. wyjąć gorący , chrupiący chlebek.[/b] Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Przepisy fajne , do tej pory robię chleb własnymi rączkami ale ostatnio miałam myśl co by zapatrzyc sie w maszynę do chleba - ale :!: ktoś na stronie napisał , że ten chlebek z maszyny nie ma chrupiącej skórki a ty piszesz o chrupiacym chlepku :question: a tak wogóle to mam pytanie czy to urządzenie jest bardzo prądożerne :question: pozdrawiam :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Nie używałem nigdy takiej maszynerii więc nie wiem jak to jest ale podejrzewam że jeśli wyciągnie się chleb jeszcze gorący (natychmiast po zakończeniu pieczenia) to zyska on "chrupiącą " skórkę - pozowtawienie w formie (a taką jest maszyna) powoduje zaparowanie Przyjmując że taka maszynka ma 800-850W i zakładając że pracuje non stop (nie wiem czy tak jest - raczej nie), to w trzy i pól godziny zużyjesz jakieś 3kWh co przy cenie ok 37gr (zależnie od rejonu) za/kWh daje ok. 1,30zł Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Stycznia 2007 sam noszę się z zamiarem wrzucenia paru przepisów na chleb, ale zawsze brakuje czasu. moja maszyna ma 1000 W mocy znamionowej, oczywiście nie ciągnie tyle przez cały czas trwania cyklu przez pierwsze 2,5 godz. pobiera dość mało prądu (tylko przez pierwsze 20min trochę więcej - podgrzewanie składników) dopiero podczas pieczenia ok ostatniej godziny pracuje pełną parą. a toteż czasami robi przerwy w zależności od ustawionych parametrów pieczenia. Słusznie Abratek napisał, że wystarczy gdy chleb jest gorący wyjąć go z foremki, a skórka będzie chrupiąca. ja zawsze tak postępuję i skórka po wystygnięciu jest chrupiąca. o ile w pobliżu nie ma MirkaB bo wtedy chleb nie zdąży wystygnąć. :grin: :grin: :grin: A jeszcze jak przywiezie masło swojej produkcji to bochenek znika w parę chwil :grin: :grin: @do maszyny (przynajmniej mojej) dołączona jest konkretna książka z instrukcją obsługi i wieloma przepisami na pieczywo i inne wyroby. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Maja 2007 Wszystkim piekącym chleb zadaję pytanie czy pieką również - wykopieniek. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Maja 2007 Wykopieniek- to słowo jest mi obce. W domu pieczemy chleb w piecu chlebowym. Gdy jeszcze jest za wcześno zeby wkładac chleb do pieca- na łopacie robi sie cienki placek z ciasta chlebowego,mozna posypac makiem, cebula i do pieca. Piecze sie na tzw trzonie, nie na blasze.Ten cienki placek nazywamy popłomykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Savio Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Maja 2007 Jeśli się nie mylę to wykopieniek był (jest) oznaką kurpiowskiej gościnności, którym częstowano wszystkich, którzy byli w domu w czasie wypieku chleba.Trzeba mieć tylko odpowiednio "stary piec", żeby takie rarytasy mogły pogłaskać nasze podniebienia... Cytuj wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Maja 2007 Wiesia wszystko się zgadza tak to nazywano w moim regionie na Podlasiu .a więc ten placek pieczono na samym początku gdy jeszcze paliło się w piecu odgarniano węgle do tyłu formowano na łopacie placek i wkładano do pieca w lecie na liście chrzanu .Po upieczeniu smarowano jego skórką ze słoniny i przez ten zabieg pięknie błyszczał. Często nim częstowano znajomych Czemu tak robiono z prostego powodu chleb był zawsze pożądany i nie zawsze jego starczało.Nie mogli się doczekać i w ten sposób przyśpieszali by można było szybciej jeść A pieczono przeważnie żytni i to zmielony grubo jak na osypkę .Niektórzy odsiewali a nie którzy nie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Maja 2007 ...Czemu tak robiono z prostego powodu chleb był zawsze pożądany i nie zawsze jego starczało.Nie mogli się doczekać i w ten sposób przyśpieszali by można było szybciej jeść...jest jeszcze jedna przyczyna (może nawet najważniejsza :lol: ) - sprawdzano w ten sposób gotowość pieca do wypieku chleba właściwego Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Maja 2007 W rozmowie z rodzicami nie padło takie stwierdzenie a tylko to co napisałem i nie bardzo się z tym zgadzam ponieważ ten placek jest cienki w porównaniu z bochnami chleba a pieczono jego w czasie nagrzewania pieca jeszcze przed usunięciem węgli . http://mpopowski.w.interia.pl/kuchnia/7.htm Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Maja 2007 Możliwe że nie o to chodziło, ale taki cienki placek mógł być jednak "próbnym wypiekiem", gdyż nie "ściągał" zbytnio temperatury, a na podstawie czasu jego wypieku można ocenić stan pieca,niemniej nie zamierzam się upierać przy tej teorii , ale skoro linkujemy to:http://pl.wikipedia.org/wiki/Podp%C5%82omyk Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Maja 2007 A jak tak przeglądam przepisy ze trony podanej przez Dziaka to mam ochotę na coś takiegohttp://mpopowski.w.interia.pl/kuchnia/9.htmAle nie mam warunków ani doświadczenia przy samym wypieku .No i jest coś o kindzukuhttp://mpopowski.w.interia.pl/kuchnia/2.htmkiedyś była o nim mowa. Wg. mnie temat ciekawy :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Maja 2007 U mnie w domu rodzinnym moja mama a teraz bratowa pieką jeszcze chleb i również pieką podpłomyki. z tego co wiem i pamiętam podpłomyk był pieczony a w zasadzie jest do tej pory dla może nie sprawdzenia temperatury pieca , ale dlatego , że chleb piecze się , jak sie już skończy poprzedni wypiek i do świeżego jeszcze trzeba czekać z pól dnia , a tak to podpłomyk jest za paręnaście minut, jak się napali w piecu. Bardzo lubiliśmy w domu jak na ciasto posypało się cukier i ten cukier polało prawdziwą kwaśną śmietaną po prostu niebo w gębie. Piszę lubiliśmy , bo niestety krówki już nie ma i nie ma śmietany . Nie dodałem , że to wszystko musiało się upiec. Cukier razem z śmietaną tworzył taką zapieczoną polewę coś pysznego.pozdrawiam wszystkich. Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Maja 2007 ...mam ochotę na coś takiego SĘKACZ Ale nie mam warunków ani doświadczenia przy samym wypieku ... i faktycznie, jeśli nie ma się specjalnie przygotowanego paleniska (rożna) to można zapomnieć o właściwie wykonanym sękaczu - sęk w tym aby źródło ciepła pochodziło z boku sękacza a nie od dołu, pod piekącym się sękaczem umieszcza się blachę na nadmiar ściekającego ciasta, niby można polewać wałek tak aby ciasto nie ściekało , ale wtedy jego warstwa może być zbyt cienka, co w efekcie da wyrób o mało "puszystej" strukturze Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Do tej pory piekłem chleby w piekarniku i zastanawiam się, czy zakup takiego automatu nie jest pójściem na łatwiznęmożesz być rozczarowany końcowym efektem - dziurami po mieszadłach i wyglądem skórki wierzchniej Ja kupiłem sobie tani popokazowy Biffinet - choć byłem przeciwnikiem takich aparatów :lol: , ( mimo możliwości jakie posiadam, rano nie było czasu a później już się nie chciało :shock: ) na razie sprawuje się bobrze firmowe poza wyższą ceną za naklejkę z nazwą prawdopodobnie nie są proporcjonalnie lepsze Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Smorodina, powinienem się obrazić - ja mieszkam na katowickiej! Nie słyszałem takiego powiedzonka ale kupuję je, powiedziałem Papciowej - ale się uśmiała! tylko nie wiem dlaczego. TYLKO bez podtekstów!!! Fajnie jest uśmiać się z samego rana! Pomimo, że dziś podprowadzono mi wentyl z prawego przedniego koła i do pracy zamiast na 7 dojechali moi na 7,30 - komu był potrzebny odcięty wentyl? - coraz mniej rozumiem ten świat! Wesołego dnia! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 19 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Czerwca 2007 WitamPapcio bez obrazy u nas tak nazywa się "gierkówkę"( trasa katowicka) i pracujących panienek jest bez liku i są ciężko zapracowane (mój automat tak właśnie pracuje bywa,że i 2x dziennie).Życzę miłego dnia i pozdrawiam. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Teraz to wszystko jasne, faktycznie słyszałem o tej trasie. Chciałem tylko rozweselić ten dzień, już mam nowy wentyl i ciekaw jestem kiedy mi znów podprowadzą. Dzięki za przepis na boczek, zakupiłem już odpowiednią porcję i za chwilę będę działał wg. Twojego przepisu. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witch Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Witam Rowniez nosze sie z zamiarem zakupu maszyny do chleba, aczkolwiek mieszkam w Anglii i jesli dokonam tego zakupu to w komplecie otrzymam rowniez kilka przepisow... jednakze obawiam sie, ze beda to przepisy na typowo angielskie chlebki, a te kompletnie mi nie pasuja... juz ponad dwa lata mecze sie z angielskim chlebem i mam juz dosyc... nie zauwazylam tu na forum zbyt wiele przepisow na chlebki z maszyny (zakwasu w Anglii pewnie tez nie dostane)... na szczescie na stronie troche tych przepisow jest, mam nadzieje ze uda mi sie polaczyc polskie przepisy z angielskimi produktami, a bywa to czesto bardzo trudne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Czerwca 2007 mąki zapewne dostaniesz, a mając mąkę żytnią zrobisz zakwas, może spróbować aby ktoś z Polski w paczce lub przez kogoś dostarczył Ci zakwasu i ewentualnie innych składników Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witch Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Czerwca 2007 W pobliskim hipermarkecie widzialam specjalne "maki na chlebek", nawet calkiem niezly wybor. Drozdze tez sa, a zakwas tak jak piszesz moge sprobowac zrobic samemu Co do innych skladnikow.... z tego co widze pieczenie chleba jest tu dosyc popularne, klopot moze byc natomiast w nazewnictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 20 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Witam Witch te mieszanki supermarketowe to spora ilość chemii próbowałem z nich piec ( na próbę) to pieczywo wychodzi typowo przemysłowe. Zrób z tego przepisu w maszynie: - męka pszenna 450 ( tortowa) 300 g - mąka żytnia 1400 350 g - drożdże suche 2 torebki - sól 2 łyżeczki od herbaty - cukier 2 łyżeczki od herbaty - kminek 2 łyżeczki od herbaty - olej 3-4 łyżki - płyn 400-480 ml ( mleko lub woda,lub maślanka, lub żur lub pomieszać )Ja robię na żurku wtedy chleb jest lekko kwaskowy i nie dodaję zakwasu. Maszynę ustawiam na program podstawowy po 3:26 minutach mam chrupiący chlebek. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witch Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Czerwca 2007 SMORODINA, dzieki serdeczne Skozystam z tego przepisu jak tylko zakupie sobie maszyne Dobrze, ze jest tu ten watek to tez mi pomoze w wyborze odpowiedniej maszynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 20 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Witam Jeśli mieszkasz w Angli to kup sobi automat "Delta" ja takowy używam ( wersja angielska) musiałem wymienić wtyczkę na polską Oryginał miał płaskie bolce.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witch Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Czerwca 2007 hmmmm Delty nie widzialam Jedyne jakie widze w pobliskich marketach czy sklepach online to Morphy Richards, Russel Hobbs, Kenwood lub Panasonic. Morphy Richards jest najtanszy, na chlebki 1lb-1,5lb (cos w okolicy 0,5-1kg), 10 programow (w tym "jam"), timer, a jego moc to "2000watts baking power"..... Chyba bedzie dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.