dzus Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Maja 2011 witam pierwszy raz sobie nadziewałem coś tam w osłonki białkowez rozpędu zrobiłem batony po 45 cmpotem zorientowałem się że nie mam tu garnka w którym to sparzę po uwędzeniuMoże ktoś podpowie sposób na sparzenie tego inaczej(piekarnik itp) Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Maja 2011 a co to jest ? kiełbasa?- trzeba było dopiec w wędzarni Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Maja 2011 no kiełbasa na razie się osadza rano pójdzie z szynkami do wędzenia zastanawiam się czy dam rade ją dopiec skład 60 % mjięso mielone z karczku 10 % mięso mielone z szynki 30% mięso krojone z szynki wczesniej zapeklowane plus przyprawy Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Maja 2011 no kiełbasaa kiełbasa tylko ja w domyśle pytałem o rodzaj i wielkość osłonki :blush: w sumie sześćdziesiątka gruba bardzo nie jest... ale troszkę się zejdzie :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Maja 2011 jutro niedziele i tak planowałem powędzić z 6-8 godzinekmam pare szyneczek i troche schabu chociaz po dzisiejszej golonce w kapuscie kiszonej robionej w woku na grillu brzuszek pełnyoj pełny p.s. zostało mi tego nadzienia z kiełbaski wiec wrzuciłem w foremkę i na 180 st do piekarnika na 45 minwłasnie konsumujęjest dobre wyraziste (po wystygnięciu pewnie jeszcze bardziej )ale mięso było peklowane wiec czuć sólmam nadizeje ze jak wystygnie i da sie kroić w cieńsze plasterki bedzie ok. Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Maja 2011 jeśli nie chce Ci się siedzieć z dopiekaniem w wędzarni to możesz dopiec w piekarniku - nic na przeszkodzie nie stoi.. kładziesz na siatce i umieszczasz w połowie wysokości.... patrząc na skład to po pieczeniu poddałbym te batony procesowi podsuszania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Maja 2011 poddałbym te batony procesowi podsuszania polecasz coś konkretnego? jeden baton pewnie zostanie rozszarpany przez "hieny" ale drugi zapewne się uchowa Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Maja 2011 :grin: Bym ich nie parzył,1szt. wędzenie 4h,2szt. wędzenie 5h.Za tydzień będą bardzo smaczne :grin: :thumbsup: Tylko muszą wisieć w chłodnym miejscu.Różne czasy wędzenia dla porównania smaków na przyszłość :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Maja 2011 jeśli nie chce Ci się siedzieć z dopiekaniem w wędzarni to możesz dopiec w piekarnikuZ tym podpiekaniem to radzę troszkę uważać.. bo może osłonka popękać. Z doświadczenia wiem bo próbowałam , nie kontrolowałam temp i wszystko popękało..choć w smaku pychota. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Maja 2011 dzięki za radę na razie testuję moją wedzarnie przed wykonczeniem, w razie co bedzie mniej rozbierania, chociaż jak do tej pory nie mam na co narzekać sprobuje jak radziłeś [ Dodano: Sob 14 Maj, 2011 22:06 ] Posiedzę przy wędzarni, odpuszczę piekarnik przecież to sama przyjemność Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Maja 2011 Przypuszczam, że nie miałeś takiej siły jak nadziewarki przemysłowe i spokojnie batony możesz przewiązać ponownie w połowie.Problem parzenia z głowy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Maja 2011 obawiam się że nabiłem zbyt mocno, bo przy nabijaniu jedna osłonka pękła na końcuwiec przewiązanie nie wchodzi w rachubę, myslałem juz o tym, mozna rozwiązać, wyciągnąć trochę mieska i związać w połowieale zostane przy dłuższym wędzeniu i podpieczeniu w wedzarni Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Maja 2011 Mozesz tez wsadzic w rekaw do pieczenia.Wystarczy rekaw przyciac na odp. dlugosc , wsadzic twoj baton , nalac do niego troszke wody i zwiazac scicle konce.Ustaw piekarnik na odpowiednia temperature i na pewno wspaniale sie sparzy Twoja wedlina...Ahaaa...Nie zapomnij zrobic ostrym czubkiem noza kilku naciec na gorze rekawa aby para moglo sie spokojnie wydostawac :-) Taki rekaw jest w paczkach po 10 metrow i kosztuje kilka zlotych.Dostaniesz w kazdym wiekrzym sklepie... pozdro.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Maja 2011 jutro niedziele i tak planowałem powędzić z 6-8 godzinek mam pare szyneczek i troche schabu chociaz po dzisiejszej golonce w kapuscie kiszonej robionej w woku na grillu brzuszek pełny oj pełny p.s. zostało mi tego nadzienia z kiełbaski wiec wrzuciłem w foremkę i na 180 st do piekarnika na 45 min własnie konsumuję jest dobre wyraziste (po wystygnięciu pewnie jeszcze bardziej ) ale mięso było peklowane wiec czuć sól mam nadizeje ze jak wystygnie i da sie kroić w cieńsze plasterki bedzie ok.Kolego dzus radziłbym ,(przy mięsie peklowanym) nie przekraczać 120oC w piekarniku Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Maja 2011 Można wiedzieć dlaczego ? Tzn co się dzieje po przekroczeniu temperatury ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Maja 2011 Bagno - Sob 15 Gru, 2007 21:48W czasie pieczenia mięsa peklowanego w temperaturze powyżej 120 C, mogą powstawać tzw. nitrozoaminy, substancje odpowiedzialne za powstawanie komórek rakowych. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Maja 2011 :grin: I tak dzus uwędzi po swojemu :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Maja 2011 Grzegorz, pewnie że zrobi jak uważa - spytał to dostał kilka porad i tyle Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Maja 2011 tak wyszła w smaku pierwsza klasa, lekko słonawa ale to wina peklowania zapewne Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Maja 2011 Jak sparzyłeś bo nie napisałeś ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Maja 2011 podpiekłem z szynkami i schabami w wędzarni pycha Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.