Skocz do zawartości

parzenie bez garnka - szukam rozwiązania


dzus

Rekomendowane odpowiedzi

witam

pierwszy raz sobie nadziewałem coś tam w osłonki białkowe

z rozpędu zrobiłem batony po 45 cm

potem zorientowałem się że nie mam tu garnka w którym to sparzę po uwędzeniu

Może ktoś podpowie sposób na sparzenie tego inaczej

(piekarnik itp)

Wędzić jest rzeczą ludzką
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no kiełbasa

na razie się osadza

rano pójdzie z szynkami do wędzenia

zastanawiam się czy dam rade ją dopiec

skład 60 % mjięso mielone z karczku 10 % mięso mielone z szynki 30% mięso krojone z szynki

wczesniej zapeklowane

plus przyprawy

Wędzić jest rzeczą ludzką
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no kiełbasa

a kiełbasa tylko ja w domyśle pytałem o rodzaj i wielkość osłonki :blush:

w sumie sześćdziesiątka gruba bardzo nie jest... ale troszkę się zejdzie :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jutro niedziele

i tak planowałem powędzić z 6-8 godzinek

mam pare szyneczek i troche schabu

 

chociaz po dzisiejszej golonce w kapuscie kiszonej robionej w woku na grillu brzuszek pełny

oj pełny

 

p.s. zostało mi tego nadzienia z kiełbaski wiec wrzuciłem w foremkę i na 180 st do piekarnika na 45 min

własnie konsumuję

jest dobre wyraziste (po wystygnięciu pewnie jeszcze bardziej )

ale mięso było peklowane wiec czuć sól

mam nadizeje ze jak wystygnie i da sie kroić w cieńsze plasterki bedzie ok.

Wędzić jest rzeczą ludzką
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli nie chce Ci się siedzieć z dopiekaniem w wędzarni to możesz dopiec w piekarniku - nic na przeszkodzie nie stoi.. kładziesz na siatce i umieszczasz w połowie wysokości....

 

patrząc na skład to po pieczeniu poddałbym te batony procesowi podsuszania :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:grin: Bym ich nie parzył,1szt. wędzenie 4h,2szt. wędzenie 5h.Za tydzień będą bardzo smaczne :grin: :thumbsup: Tylko muszą wisieć w chłodnym miejscu.Różne czasy wędzenia dla porównania smaków na przyszłość :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli nie chce Ci się siedzieć z dopiekaniem w wędzarni to możesz dopiec w piekarniku

Z tym podpiekaniem to radzę troszkę uważać.. bo może osłonka popękać.

Z doświadczenia wiem bo próbowałam , nie kontrolowałam temp i wszystko popękało..choć w smaku pychota.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki za radę

na razie testuję moją wedzarnie przed wykonczeniem,

w razie co bedzie mniej rozbierania, chociaż jak do tej pory nie mam na co narzekać

 

 

sprobuje jak radziłeś

 

[ Dodano: Sob 14 Maj, 2011 22:06 ]

Posiedzę przy wędzarni, odpuszczę piekarnik

 

przecież to sama przyjemność

Wędzić jest rzeczą ludzką
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczam, że nie miałeś takiej siły jak nadziewarki przemysłowe i spokojnie batony możesz przewiązać ponownie w połowie.

Problem parzenia z głowy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

obawiam się że nabiłem zbyt mocno, bo przy nabijaniu jedna osłonka pękła na końcu

wiec przewiązanie nie wchodzi w rachubę, myslałem juz o tym, mozna rozwiązać, wyciągnąć trochę mieska i związać w połowie

ale zostane przy dłuższym wędzeniu i podpieczeniu w wedzarni

Wędzić jest rzeczą ludzką
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mozesz tez wsadzic w rekaw do pieczenia.Wystarczy rekaw przyciac na odp. dlugosc , wsadzic twoj baton , nalac do niego troszke wody i zwiazac scicle konce.Ustaw piekarnik na odpowiednia temperature i na pewno wspaniale sie sparzy Twoja wedlina...

Ahaaa...Nie zapomnij zrobic ostrym czubkiem noza kilku naciec na gorze rekawa aby para moglo sie spokojnie wydostawac :-) Taki rekaw jest w paczkach po 10 metrow i kosztuje kilka zlotych.Dostaniesz w kazdym wiekrzym sklepie...

 

pozdro..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jutro niedziele

i tak planowałem powędzić z 6-8 godzinek

mam pare szyneczek i troche schabu

 

chociaz po dzisiejszej golonce w kapuscie kiszonej robionej w woku na grillu brzuszek pełny

oj pełny

 

p.s. zostało mi tego nadzienia z kiełbaski wiec wrzuciłem w foremkę i na 180 st do piekarnika na 45 min

własnie konsumuję

jest dobre wyraziste (po wystygnięciu pewnie jeszcze bardziej )

ale mięso było peklowane wiec czuć sól

mam nadizeje ze jak wystygnie i da sie kroić w cieńsze plasterki bedzie ok.

Kolego dzus radziłbym ,(przy mięsie peklowanym)

nie przekraczać 120oC w piekarniku

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można wiedzieć dlaczego ? Tzn co się dzieje po przekroczeniu temperatury ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bagno - Sob 15 Gru, 2007 21:48

W czasie pieczenia mięsa peklowanego w temperaturze powyżej 120 C, mogą powstawać tzw. nitrozoaminy, substancje odpowiedzialne za powstawanie komórek rakowych.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz, pewnie że zrobi jak uważa - spytał to dostał kilka porad i tyle :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak sparzyłeś bo nie napisałeś ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.