Skocz do zawartości

Wyroby Roger-owe ...... różne i poprzeczne i podłużne ... ;)


roger

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie całe życie uczyli starzy rzemieślnicy że podłączając gniazdo elektryczna jak patrzę na nie z przodu majac bolec uziemienia na górze to po lewej ma być faza a po prawej "0"

tylko jedno małe "ale"..... :lol: - gniazda podwójne :cool: ...

- dół będzie "odwrotny" :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 190
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mnie całe życie uczyli starzy rzemieślnicy że podłączając gniazdo elektryczna jak patrzę na nie z przodu majac bolec uziemienia na górze to po lewej ma być faza a po prawej "0"

tylko jedno małe "ale"..... :lol: - gniazda podwójne :cool: ...

- dół będzie "odwrotny" :rolleyes:

No i cała nauka bierze w łeb.... :lol:

 

Ale można zastosować dwa pojedyncze gniazda lub podwójne zmodyfikować

tak , aby się faza przez urządzenie nie zamykała.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Abratku, wynika to tylko z błędnej konstrukcji gniazda - ot nasi... - ostatnio przerabiając instalację dla syna wstawiłem poprawne gniazda. Można już zakupić podwójne gniazda ze skrzyżowanym połączeniem gniazd i wtedy ma się poprawne wyjścia. A gniazda zakupiłem w Castoramie.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj nie czytacie Pany ;)

Napisałem ze te podwójne gniazda modyfikowalem ... rozcialem szyne i podlaczylem jak Bóg przykazal ;) . Ta przypadłość to cecha tych tanich gniazd podwójnych z uziemieniem wiec albo stosujemy pojedyncze albo drogie podwójne krzyzowe albo modyfikujemy ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To serki typu włoskiego .... na 12h do solanki 10% potem nockę ociekają i do wedzarni bez osuszania na 60-65st 3-3 1/2 godziny w srednio gestym dymie ..... tak je robię

Ziołami obtaczam przed wędzeniem - zioła prowansalskie , pieprz kolorowy, papryka lub czosnek .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ot nasi...

Papciu, a dlaczego tylko "Nasi"? - to nie jest tylko rozwiązanie polskich producentów..... kiedyś przykładano mniejszą wagę do prawidłowego połączenia fazowego - obecnie nawet same urządzenia już o tym informują że coś "jest nie tak"....

niestety podejrzewam że jeszcze sporo czasu upłynie zanim producenci przestroją się "na nowe"....wiadomo koszty.....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

potem nockę ociekają

A ja spróbowałem trochę inaczej.Bez ociekania bezpośrednio z solanki do osuszania w wędzarni 1h i wędzenie.Wyszły super.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roger kupuje w Lidlu.Ja też.To jest serek typu włoskiego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zima idzie trzeba ładować akumulatory .... zabrakło mi wody destylowanej to "popełniłem" takie dwa sprzęty do jej produkcji ;) .... jeden dla siebie drugi dla kolegi ....

 

http://img207.imageshack.us/img207/3651/dsc0734i.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

roger, piękne kolumny, już testowane? :cool: Oj, ile bym dał, aby coś takiego w swoim zestawie do "wyrobów domowych" posiadać :D :clap: :lol: :cool:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie jedna z tych Twoich "córek" cieszy me oczy i wku...wia małżonkę :grin:

Oto ona w prawie że całej okazałości

http://img90.imageshack.us/img90/9522/dscn1599v.jpg

Pozostało zamontować grzałki - dwie sztuki 1500 i 2000W w kształcie UU i wspawać wziernik lub jak kto woli "latarkę" w kolumnę

http://img35.imageshack.us/img35/4549/dscn1598w.jpg

A we wtorek ma dojść regulator mocy z czujnikami i wyjściem elektrozaworu E-ARC i poziomu cieczy (to tak na wszelki słuczaj w razie przysłowiowego Niemca)

http://img15.imageshack.us/img15/830/prd3.jpg

W planach jest jeszcze "wyprostowanie" Aabratka na typowego Bokaboba i będzie full LM/VM E-Arc ale to za jakiś czas. Na razie muszę się nacieszyć Rogerowym tworem i przedstylować troszku wody bo ta w kranach jakaś takaś nieciekawaś :clap:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roger Ci go wyprostuje i zrobi z tego normalną kolumnę.

 

Pozdrawiam

Pewnie za jakiś czas jak Roberto odsapnie po tym jakże wspaniałym "płodzeniu" moze się podejmie tuningu :grin:

Na razie popsocę sobie jak jest. Też krzywdy nie będzie :tongue:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Małgosiu masz rację , ten kształt jest bardzo znajomy.

Ten "kij hokejowy" podbije nasz kraj.

Niech nam żyje i dorasta ......... wiecie kto. :wink:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troszkę z nudów troszkę z potrzeby chwili a tak naprawdę dlatego że wreszcie znalazłem chwilkę zrobiłem Zbójową roladę w cieście francuskim ... ;) a właściwie rolady bo sztuk cztery z różnymi farszami.

 

http://img713.imageshack.us/img713/7889/dsc0792s.jpg

 

Pierwszy farsz to mielone mięso wieprzowe od szynki 0,5kg, 3 cebule, 10-15 pieczarek, marchewka, pietruszka, czosnek, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosmaczyć (sól ,pieprz, zioła,cukier) po swojemu. To wszystko podsmażamy i do przestudzonego dodajemy jajko. To starczyło na 2 rolady. Tu napiszę jeszcze prosty patent jak chcemy żeby mielone mięso ładnie się podczas smażenia rozdzielało i nie kawaliło dodajemy cukru ;) kiedyś mi to pokazał włoski kucharz przy spaghetti bolognese ;) - to naprawdę działa.

 

http://img714.imageshack.us/img714/8045/dsc0797t.jpg

 

Drugi farsz to wątróbka drobiowa 0,5kg drobno posiekana nożem i lekko podsmażona do tego bułka namoczona w mleku i duża garść rodzynek oraz posiekany duży pęczek natki pietruszki (sól i pieprz do smaku). Do ostudzonego farszu również dodajemy całe jajko, mieszamy i na ciasto francuskie

 

http://img710.imageshack.us/img710/1870/dsc0793i.jpg

 

Trzeci farsz to kostka mrożonego szpinaku (świeżego niestety nie dostałem), skwarki przesmażone z boczku z dużą ilością czosnku, śmietana + jajko całość przesmażona na patelni i doprawione do smaku solą i pieprzem po wystudzeniu dodajemy jeszcze jedno jajko i ser pokrojony w kostkę albo typu Rockpoll albo Camembert co kto lubi ja preferuję ostre pleśniaki ;)

 

http://img207.imageshack.us/img207/6400/dsc0795e.jpg

 

Rozkładając farsz zostawiamy wolne miejsce około centymetra na 3 brzegach można zetrzeć ser żółty na farsz i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Początek i koniec rozciągamy i sklejamy palcami jak pieroga podwijając pod spód klejenie. Układamy na blasze (2 szt maks 3 na blachę ) na papierze do pieczenia smarując rozbełtanym jajkiem wierzch i pieczemy w 180st C 30-35min.

 

http://img823.imageshack.us/img823/3041/dsc0799j.jpg

 

http://img141.imageshack.us/img141/7109/dsc0801s.jpg

 

No za długo to się całe nie uchowało ledwo zdjęcia "zwłok" dałem radę zrobić :(

http://img528.imageshack.us/img528/7169/dsc0802q.jpg

 

http://img833.imageshack.us/img833/9271/dsc0804y.jpg

 

Polecam bo to fajne i smaczne danie a dowolność komponowania farszu nawet słodkiego jest ogromna. ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troszkę z nudów troszkę z potrzeby chwili a tak naprawdę dlatego że wreszcie znalazłem chwilkę zrobiłem Zbójową roladę w cieście francuskim ..

No to zaszalałeś Robercie... :grin: aż 4 :shock:

Ale smaczności, nie ukrywam ..zjadłabym po jednym kawału z każdej... :wink: :thumbsup: albo chociaż kawałek ze szpinakiem :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm Ty Halinko to jednak wiesz co dobre ;) bo ta ze szpinaczkiem jest hmmmmm i mówię to ja który od maleńkości nie lubiłem szpinaku i był on moją przedszkolną traumą :(

 

A robiłem cztery za jednym zamachem bo wiedziałem ze to szybko znika :grin:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem Zbójową roladę w cieście francuskim

:grin: :grin: :cool:

Drugi farsz to wątróbka drobiowa 0,5kg drobno posiekana nożem i lekko podsmażona do tego bułka namoczona w mleku i duża garść rodzynek oraz posiekany duży pęczek natki pietruszki

:rolleyes: qrcze, na taki rodzaj farszu to bym nigdy nie wpadł, znaczy się na połączenie takich składników :lol: ale bardzo mnie ciekawi smak, jak nie zapomnę to za jakiś czas wypróbuję ten rodzaj farszu. Czy nie jest gorzkawy posmak po połączeniu wątróbki i ciasta franc.?? :grin:

 

Ale żeś wymyślił "wątrobiankę" :lol: :tongue:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.