roger Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Listopada 2011 Wiesz Zbojaszku taki farsz watrobiany ląduje zawsze do kurczaka luzowanego i jak myślisz co jest w tym ptaku najlepsze ? Oczywiście ma smak drobiowej watrobki bo skąd ma mieć inny ale połączenie z rodzynkami i duża ilością natki jest zaskakująco dobre... Kiedyś tak na leniwca zapiekalem taki farsz w keksowce owiniety w rozbite piersi kuraka i tez było OK ... Jak lubisz watrobke to jestem spokojny o wrażenia smakowe Normalnie mieli się watrobke a posiekalem ja z czystego lenistwa bo nie chciało mi się myć maszynki :blush: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Grudnia 2011 A może komuś się przyda takie roladowe ABC zawijania zrobiłem zdjęć parę "przy okazji" -1/2kg mielonego mięsa wieprzowego -3 cebule -mieszanka warzywna mrożona (zupa jakaś tam X z brukselką pietruszką kalafiorem i marchwią) -5-6 pieczarek -3 jajka (2 rozmieszane z przestudzonym farszem, 3-e do posmarowania przed pieczeniem) -dwie łyżki koncentratu pomidorowego -dwa płaty gotowego ciasta francuskiego (Lidl 2,60pln ) - przyprawy do smaku Mięso przesmażyć z warzywami - ja podsmażam oddzielnie mięso, oddzielnie cebulę z pieczarkami doadaję warzywa i mięso i doprawiam. http://img841.imageshack.us/img841/647/dsc0811cr.jpg Rozkładam równo na rozwinięte płaty ciasta http://img263.imageshack.us/img263/1283/dsc0816q.jpg Zawijam http://img94.imageshack.us/img94/6808/dsc0817e.jpg Sklejam od spodu i z boku http://img802.imageshack.us/img802/3459/dsc0818k.jpg Podwijam klejenie http://img43.imageshack.us/img43/3922/dsc0819dl.jpg Odwracam http://img823.imageshack.us/img823/3598/dsc0820f.jpg http://img249.imageshack.us/img249/13/dsc0821o.jpg Smaruję jajkiem http://img542.imageshack.us/img542/3301/dsc0822r.jpg Potem do nagrzanego piekarnika 180-200stC na 30-35 minut (do koloru) http://img811.imageshack.us/img811/8523/dsc0823b.jpg http://img193.imageshack.us/img193/8718/dsc0825v.jpg http://img525.imageshack.us/img525/4384/dsc0826t.jpg W weekend troszkę z nudów zrobiłem parę kilo kabanosów klasycznych i diabelskich :devil: http://img710.imageshack.us/img710/9342/dsc0807wq.jpg http://img542.imageshack.us/img542/1162/dsc0809.jpg ten farsz po lewej i te osadzające się z przodu to te "ogniste" z zacna porcją substancji palących trzewia ... Potem wędzenie 2,5h w 55st i podpiekanie w 90st prawie godzinkę teraz się podsuszają więc zdjęcie gotowych niebawem ... Przy okazji podczas nadziewania mały wypadek - tradycyjny dla "chińczyka" mianowicie "wybuch" dolnej silikonowej uszczelki ponieważ potrzeba jest matką wynalazku trzeba było coś "na szybko" pomajstrować i pomajstrowałem tak : - TYLKO nie śmiać się prosze http://img72.imageshack.us/img72/8691/dsc0813k.jpg http://img16.imageshack.us/img16/4844/dsc0814a.jpg http://img843.imageshack.us/img843/3662/dsc0815xu.jpg :grin: to działa ale docelowo dotoczę taką tuleję uszczelniającą z nierdzewki albo z mosiądzu bo o dorobieniu uszczelki można zapomnieć Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Przy okazji podczas nadziewania mały wypadek - tradycyjny dla "chińczyka" mianowicie "wybuch" dolnej silikonowej uszczelki ponieważ potrzeba jest matką wynalazku trzeba było coś "na szybko" pomajstrować i pomajstrowałem tak : - TYLKO nie śmiać się proszeJa w swoim chińczyku na szybko użyłem takiej czerwonej gumy od słoika typu WEK, potem drobna przeróbka i na razie działa. ale ten pomysł :shock: :clap: Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Robert, te roladki to ja pojutrze zrobię :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zimno za oknem i nie wiadomo ile ta zima potrwa .... trzeba było uzupełnić piwniczne zapasy http://img15.imageshack.us/img15/9054/produkcja1.jpg http://img855.imageshack.us/img855/1541/produkcja2.jpg http://img29.imageshack.us/img29/7909/produkcja3.jpg 3 balony po 5l Łychy 60% - dodany do leżakowania pieczony dąb szypułkowy po 2gr na litr i po 40ml/litr esencji dębowej produkcji własnej (wanilia, dąb palony, rodzynki, migdały i parę innych patentów) ... teraz minimum 3 miesiące dojrzewania - ponieważ powierzchniowo ilość dębu mająca kontakt z destylatem jest zbliżona do beczki mimo szklanego balona trunek będzie się uszlachetniał stale ... im dłużej poleży tym lepiej ... Morelówka robiona sierpień/wrzesień potem mozolnie długo klarowana a teraz wzmocniona super spirytem (96 +++++ - mierzone w niecałych 20stC ) i do leżakowania .... http://img856.imageshack.us/img856/4905/tempwli.jpg http://img259.imageshack.us/img259/4974/procenty.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Oj Roberto Roberto, psotniku ty jeden :grin: Patrząc na to piękne "tło" widzę ze wyszło tak jak miało wyjść :tongue: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Stycznia 2012 roger, witaj, mógłbyś więcej napisać o esencji dębowej produkcji własnej, jak z tym kombinujesz!!! Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Ponieważ ja lubię smaczek Danielsa więc bardziej burbona niż łychy to esencja ma mocną nutę waniliową na naturalnych laskach wanilii rozciętych na pół (około 8 sztuk na 2,5 litrowy słoik) i dąb jest zdecydowanie mocno pieczony (około 3h w 220-230st) wtedy słodkie waniliowe aromaty są najmocniejsze ... do esencji daję dębu minimum 20-30gr na litr i destylat 50-55%. Dodatkowo daję pieczone migdały i rodzynki oraz lekko palony karmel - żeby nie był spalony i gorzki .... Taka esencja stoi minimum pół roku ...Taka "łycha" na szybko to 40-60ml esencji na 0,7 czystej i doba w lodówce ... a słoiczek uzupełniam czystym alkoholem ... Ta na zdjęciach jest robiona troszkę inaczej bo na śrucie kukurydzianej ale to nie temat na tu i teraz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Kurde roger, To jest dopiero szkoła jazdy J&D To mój ukochany trunek ale mi smaka zrobiłeś :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: PS Ostatnio w TV powtórka przebiegu produkcji była od beczek po produkt zabutelkowany :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Dzięki!!!, trzeba będzie spróbować, fajowy zestaw!!!! Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Stycznia 2012 ale to nie temat na tu i teraz Mogę prosić więcej na PW ??? Z góry dziękuję Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Roger, gratuluję super wyniku. Fotki mówią same za siebie. To jest najlepszy przykład,że dobrze działająca kolumnę można zbudować przy odrobiniechęci, i garści narzędzi, materiałów oraz wiary w końcowy sukces.Na pohybel "Polmosowi" pijmy zdrowo i ekologicznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Tu napiszę jeszcze prosty patent jak chcemy żeby mielone mięso ładnie się podczas smażenia rozdzielało i nie kawaliło dodajemy cukruRobert, możesz napisać coś więcej, o tym patencie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Andrzeju mielone mięso podczas smażenia (do spaghetti bolognese na przykład) ma tendencje do kawalenia się jak posypiesz je lekko cukrem rozpada się ładnie podczas mieszania ... i nie kawali ... Nie potrafię tego wyjaśnić fizyko chemicznie ale pokazał mi to kucharz z dużego Warszawskiego hotelu od tego czasu zawsze tak robię smażąc mielone mięso i to faktycznie działa Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Lutego 2012 No i znowu "popełniłem" kotleciki jajeczne http://img689.imageshack.us/img689/6158/dsc0920t.jpg http://img59.imageshack.us/img59/9567/dsc0923sb.jpg http://img818.imageshack.us/img818/80/dsc0922b.jpg http://img525.imageshack.us/img525/1151/dsc0925q.jpg http://img710.imageshack.us/img710/5471/dsc0929lk.jpg Do tego galaretka warzywna z gotowanymi żołądkami - też troszkę zapomniane http://img809.imageshack.us/img809/102/dsc0935rb.jpg http://img713.imageshack.us/img713/1659/dsc0941e.jpg http://img812.imageshack.us/img812/3613/dsc0948q.jpg I jedno-garnkowy kurczak duszony na kapuście po Czesku ( dokwaszana octem z cukrem, kminkiem i pomidorami) i kiełbachą (całą) ... i kawałkami słodkier kapusty ... do takich rzeczy wykorzystuję wolnowar ... http://img851.imageshack.us/img851/7628/dsc0930g.jpg http://img62.imageshack.us/img62/8386/dsc0931zt.jpg A to zestawik obiadowy do pracy http://img20.imageshack.us/img20/3373/dsc0933t.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Lutego 2012 Bardzo smakowicie to wygląda, ale narobiłeś mi smaka na takie kotleciki, nie jadłem takich od kilku lat :thumbsup: :thumbsup: , Na pewno zrobię je w tym tygodniu. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Lutego 2012 Polecam Zbyszku bo to "ten PRL-owski smak" - hahaha powrót do szkoły i przedszkola 10 jajek ugotowanych na twardo, 2 - surowe jajka, bułka kajzerka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta + 3-4 ziemniaki gotowane i "utłuczone" troszkę masła (1 łyżkę), sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy, posiekany szczypiorek lub pietruszka można też koperek (ja daję duży pęczek szczypiorku lub dymki - te marketowe to dwa ) bułka tarta i tłuszcz do smażenia Jajka utrzeć na warzywnym oczku tarki lub posiekać (lepsze są tarte) , bułkę rozdrobnić wymieszać z przyprawami, surowym jajkiem, masłem i zieleniną, gdyby było za rzadkie dosypać można trochę tartej bułki ( masa nie powinna być zbyt gęsta - luźniejsza niż mięsna do mielonych). Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 13 Lutego 2012 Dzięki za przypomnienie przepisu, robiłem je bardzo podobnie ale do gotowania ziemniaków dodawałem jeszcze białą część pora i razem je "gniotłem" :thumbsup: . Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 17 Lutego 2012 Polecam Zbyszku bo to "ten PRL-owski smak" Jaki tam PRL-owski :grin: Ostatnio po całych wiekach zaszedłem na obiad do Baru Mlecznego a tam główna pozycja w menu to kotlety jajeczne :grin: I podobno miałem farta ze się załapałem taką się cieszą popularnością wśród konsumentów. Oj przypomniały się człowiekowi stare czasy, łezka w oku zakręciła :lol: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 17 Lutego 2012 Polecamroger !!! Zrobię na 100% jutro na obiadek !!! Dzieki za przepis Ja jak przez siedem lat swego czasu byłem wegetarianinem, robiłem różniaste mielone, z kapusty, soi, kalafiorów Pozdrawiam, wszystko wyglada apetycznie !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 17 Lutego 2012 No i ja sie podpisuje.Pamietam smak lecz niestety jakos wogole wypadly z glowy wiec "komuno" wroc.Jutro na obiadzik je zaserwuje,ciekawe czy moja dziatwa zgadnie co je :grin: Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr S Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 17 Lutego 2012 Nie jadłem takich z 20 lat na szkolnej stołówce ostatnie...ale warte zrobienia .. Cytuj http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 17 Lutego 2012 Też takie robię tylko że dodaję gęsie jajko (jaj jest sezon)https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=123892#123892 Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 17 Lutego 2012 Ja jak przez siedem lat swego czasu byłem wegetarianinem :shock: .......... :shock: ......... :shock: .......... :shock: ......... :shock: .......... :shock: .......... :shock: .......... :shock: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 17 Lutego 2012 pokemon15, dziwota, nie!! ja też kilka lat temu nie jadłem mięsa ponad 6 lat a z rybami trzymałem ponad 3 lata, / bez żadnych ideologii/ a potem wrócił tak zwany zew mięsa, do tej pory nie umiem sobie wytłumaczyć tego, niemniej warto było, pozdrawiam!!! ps. aż trudno w to uwierzyć..... Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.