Skocz do zawartości

Wyroby Roger-owe ...... różne i poprzeczne i podłużne ... ;)


roger

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz Zbojaszku taki farsz watrobiany ląduje zawsze do kurczaka luzowanego i jak myślisz co jest w tym ptaku najlepsze ? ;)

Oczywiście ma smak drobiowej watrobki bo skąd ma mieć inny ale połączenie z rodzynkami i duża ilością natki jest zaskakująco dobre... Kiedyś tak na leniwca zapiekalem taki farsz w keksowce owiniety w rozbite piersi kuraka i tez było OK ... Jak lubisz watrobke to jestem spokojny o wrażenia smakowe ;)

Normalnie mieli się watrobke a posiekalem ja z czystego lenistwa bo nie chciało mi się myć maszynki :blush:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 190
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A może komuś się przyda takie roladowe ABC zawijania ;) zrobiłem zdjęć parę "przy okazji"

-1/2kg mielonego mięsa wieprzowego

-3 cebule

-mieszanka warzywna mrożona (zupa jakaś tam X z brukselką pietruszką kalafiorem i marchwią)

-5-6 pieczarek

-3 jajka (2 rozmieszane z przestudzonym farszem, 3-e do posmarowania przed pieczeniem)

-dwie łyżki koncentratu pomidorowego

-dwa płaty gotowego ciasta francuskiego (Lidl 2,60pln ;) )

- przyprawy do smaku

 

Mięso przesmażyć z warzywami - ja podsmażam oddzielnie mięso, oddzielnie cebulę z pieczarkami doadaję warzywa i mięso i doprawiam.

http://img841.imageshack.us/img841/647/dsc0811cr.jpg

 

Rozkładam równo na rozwinięte płaty ciasta

http://img263.imageshack.us/img263/1283/dsc0816q.jpg

 

Zawijam

http://img94.imageshack.us/img94/6808/dsc0817e.jpg

Sklejam od spodu i z boku

http://img802.imageshack.us/img802/3459/dsc0818k.jpg

Podwijam klejenie

http://img43.imageshack.us/img43/3922/dsc0819dl.jpg

Odwracam

http://img823.imageshack.us/img823/3598/dsc0820f.jpg

 

http://img249.imageshack.us/img249/13/dsc0821o.jpg

Smaruję jajkiem

http://img542.imageshack.us/img542/3301/dsc0822r.jpg

Potem do nagrzanego piekarnika 180-200stC na 30-35 minut (do koloru)

http://img811.imageshack.us/img811/8523/dsc0823b.jpg

 

http://img193.imageshack.us/img193/8718/dsc0825v.jpg

 

http://img525.imageshack.us/img525/4384/dsc0826t.jpg

 

W weekend troszkę z nudów zrobiłem parę kilo kabanosów klasycznych i diabelskich :devil:

http://img710.imageshack.us/img710/9342/dsc0807wq.jpg

 

http://img542.imageshack.us/img542/1162/dsc0809.jpg

ten farsz po lewej i te osadzające się z przodu to te "ogniste" z zacna porcją substancji palących trzewia ;) ... Potem wędzenie 2,5h w 55st i podpiekanie w 90st prawie godzinkę teraz się podsuszają więc zdjęcie gotowych niebawem ;) ...

 

Przy okazji podczas nadziewania mały wypadek - tradycyjny dla "chińczyka" mianowicie "wybuch" dolnej silikonowej uszczelki :( ponieważ potrzeba jest matką wynalazku trzeba było coś "na szybko" pomajstrować i pomajstrowałem tak : - TYLKO nie śmiać się prosze :cool:

http://img72.imageshack.us/img72/8691/dsc0813k.jpg

 

http://img16.imageshack.us/img16/4844/dsc0814a.jpg

 

http://img843.imageshack.us/img843/3662/dsc0815xu.jpg

 

:grin: to działa ;) ale docelowo dotoczę taką tuleję uszczelniającą z nierdzewki albo z mosiądzu ;) bo o dorobieniu uszczelki można zapomnieć ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji podczas nadziewania mały wypadek - tradycyjny dla "chińczyka" mianowicie "wybuch" dolnej silikonowej uszczelki :( ponieważ potrzeba jest matką wynalazku trzeba było coś "na szybko" pomajstrować i pomajstrowałem tak : - TYLKO nie śmiać się prosze

Ja w swoim chińczyku na szybko użyłem takiej czerwonej gumy od słoika typu WEK, potem drobna przeróbka i na razie działa.

ale ten pomysł :shock: :clap:

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zimno za oknem i nie wiadomo ile ta zima potrwa .... :( trzeba było uzupełnić piwniczne zapasy ;)

http://img15.imageshack.us/img15/9054/produkcja1.jpg

 

http://img855.imageshack.us/img855/1541/produkcja2.jpg

 

http://img29.imageshack.us/img29/7909/produkcja3.jpg

 

3 balony po 5l Łychy 60% - dodany do leżakowania pieczony dąb szypułkowy po 2gr na litr i po 40ml/litr esencji dębowej produkcji własnej (wanilia, dąb palony, rodzynki, migdały i parę innych patentów) ... teraz minimum 3 miesiące dojrzewania - ponieważ powierzchniowo ilość dębu mająca kontakt z destylatem jest zbliżona do beczki mimo szklanego balona trunek będzie się uszlachetniał stale ... im dłużej poleży tym lepiej ... ;)

Morelówka robiona sierpień/wrzesień potem mozolnie długo klarowana a teraz wzmocniona super spirytem (96 +++++ ;) - mierzone w niecałych 20stC ) i do leżakowania .... ;)

 

http://img856.imageshack.us/img856/4905/tempwli.jpg

 

http://img259.imageshack.us/img259/4974/procenty.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ ja lubię smaczek Danielsa więc bardziej burbona niż łychy to esencja ma mocną nutę waniliową na naturalnych laskach wanilii rozciętych na pół (około 8 sztuk na 2,5 litrowy słoik) i dąb jest zdecydowanie mocno pieczony (około 3h w 220-230st) wtedy słodkie waniliowe aromaty są najmocniejsze ... do esencji daję dębu minimum 20-30gr na litr i destylat 50-55%. Dodatkowo daję pieczone migdały i rodzynki oraz lekko palony karmel - żeby nie był spalony i gorzki .... Taka esencja stoi minimum pół roku ...

Taka "łycha" na szybko to 40-60ml esencji na 0,7 czystej i doba w lodówce ... ;) a słoiczek uzupełniam czystym alkoholem ...

 

Ta na zdjęciach jest robiona troszkę inaczej bo na śrucie kukurydzianej ;) ale to nie temat na tu i teraz ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale to nie temat na tu i teraz ;)

Mogę prosić więcej na PW ???

 

Z góry dziękuję :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roger, gratuluję super wyniku.

Fotki mówią same za siebie. To jest najlepszy przykład,

że dobrze działająca kolumnę można zbudować przy odrobinie

chęci, i garści narzędzi, materiałów oraz wiary w końcowy sukces.

Na pohybel "Polmosowi" pijmy zdrowo i ekologicznie.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu napiszę jeszcze prosty patent jak chcemy żeby mielone mięso ładnie się podczas smażenia rozdzielało i nie kawaliło dodajemy cukru

Robert, możesz napisać coś więcej, o tym patencie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju mielone mięso podczas smażenia (do spaghetti bolognese na przykład) ma tendencje do kawalenia się jak posypiesz je lekko cukrem rozpada się ładnie podczas mieszania ... i nie kawali ... ;)

Nie potrafię tego wyjaśnić fizyko chemicznie ale pokazał mi to kucharz z dużego Warszawskiego hotelu od tego czasu zawsze tak robię smażąc mielone mięso i to faktycznie działa ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No i znowu "popełniłem" kotleciki jajeczne ;)

 

http://img689.imageshack.us/img689/6158/dsc0920t.jpg

 

http://img59.imageshack.us/img59/9567/dsc0923sb.jpg

 

http://img818.imageshack.us/img818/80/dsc0922b.jpg

 

http://img525.imageshack.us/img525/1151/dsc0925q.jpg

 

http://img710.imageshack.us/img710/5471/dsc0929lk.jpg

 

Do tego galaretka warzywna z gotowanymi żołądkami - też troszkę zapomniane ;)

 

http://img809.imageshack.us/img809/102/dsc0935rb.jpg

 

http://img713.imageshack.us/img713/1659/dsc0941e.jpg

 

http://img812.imageshack.us/img812/3613/dsc0948q.jpg

 

I jedno-garnkowy kurczak duszony na kapuście po Czesku ( dokwaszana octem z cukrem, kminkiem i pomidorami) i kiełbachą (całą) ... i kawałkami słodkier kapusty ... do takich rzeczy wykorzystuję wolnowar ... ;)

 

http://img851.imageshack.us/img851/7628/dsc0930g.jpg

 

http://img62.imageshack.us/img62/8386/dsc0931zt.jpg

 

A to zestawik obiadowy do pracy ;)

 

http://img20.imageshack.us/img20/3373/dsc0933t.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smakowicie to wygląda, ale narobiłeś mi smaka na takie kotleciki, nie jadłem takich od kilku lat :thumbsup: :thumbsup: , Na pewno zrobię je w tym tygodniu.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam Zbyszku bo to "ten PRL-owski smak" ;) - hahaha powrót do szkoły i przedszkola ;)

 

10 jajek ugotowanych na twardo,

2 - surowe jajka,

bułka kajzerka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta + 3-4 ziemniaki gotowane i "utłuczone"

troszkę masła (1 łyżkę),

sól,

pieprz,

ewentualnie inne przyprawy,

posiekany szczypiorek lub pietruszka można też koperek (ja daję duży pęczek szczypiorku lub dymki - te marketowe to dwa )

bułka tarta i tłuszcz do smażenia

 

 

Jajka utrzeć na warzywnym oczku tarki lub posiekać (lepsze są tarte) , bułkę rozdrobnić wymieszać z przyprawami, surowym jajkiem, masłem i zieleniną, gdyby było za rzadkie dosypać można trochę tartej bułki ( masa nie powinna być zbyt gęsta - luźniejsza niż mięsna do mielonych). Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przypomnienie przepisu, robiłem je bardzo podobnie ale do gotowania ziemniaków dodawałem jeszcze białą część pora i razem je "gniotłem" :thumbsup: .

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam Zbyszku bo to "ten PRL-owski smak" ;)

Jaki tam PRL-owski :grin: Ostatnio po całych wiekach zaszedłem na obiad do Baru Mlecznego a tam główna pozycja w menu to kotlety jajeczne :grin: I podobno miałem farta ze się załapałem taką się cieszą popularnością wśród konsumentów. Oj przypomniały się człowiekowi stare czasy, łezka w oku zakręciła :lol:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam

roger !!! Zrobię na 100% jutro na obiadek !!! Dzieki za przepis :) Ja jak przez siedem lat swego czasu byłem wegetarianinem, robiłem różniaste mielone, z kapusty, soi, kalafiorów :)

Pozdrawiam, wszystko wyglada apetycznie !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, dziwota, nie!! ja też kilka lat temu nie jadłem mięsa ponad 6 lat a z rybami trzymałem ponad 3 lata, / bez żadnych ideologii/ a potem wrócił tak zwany zew mięsa, do tej pory nie umiem sobie wytłumaczyć tego, niemniej warto było, pozdrawiam!!!

 

ps. aż trudno w to uwierzyć.....

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.