Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Roger-owe ...... różne i poprzeczne i podłużne ... ;)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
190 odpowiedzi w tym temacie

#1 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 maj 2011 - 11:38

Ponieważ staram się wklejać to co robię tematycznie na forum to gdzieś tam w przepastnych meandrach tej strony są różne moje mniej lub bardziej udane wyroby ...... ale brakowało mi kawałka wirtualnego miejsca łatwego do odnalezienia ..... :( Idąc więc w ślady kolegów postanowiłem zagospodarować maleńki kawałek "dymnej przestrzeni" i tu postaram się powklejać różne swoje produkcje .... ;)

Na początek to co świeże ...... Rillettes de porc - a po naszemu "Ryjeta wieprzowa"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Przepis TUTAJ

#2 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 maj 2011 - 13:20

Parę fotek żeby tu pusto nie było ..... ;)


Basturma i kiełbaska z dzika ... ;)
Dołączona grafika

Polędwica i szynka A'la Parma
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kiełbaska prawie węgierska paprykowa
Dołączona grafika

Kiełbasa siekana dojrzewająca
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Prawie Kindziuk
Dołączona grafika

Łosoś na zimno
http://img339.images...3/dsc0540cg.jpg

Parę wędzonek
http://img189.images...towewyroby2.jpg

http://img708.images...eronprzekro.jpg

http://img258.images.../produkcja4.jpg

http://img213.images.../produkcja2.jpg

http://img24.imagesh...2/dsc0688qs.jpg

http://img600.images...64/dsc0532a.jpg

http://img28.imagesh...lbasaprzekr.jpg


Porzeczkowiec
http://img228.images...zeczkowiec3.jpg

http://img560.images...zeczkowiec4.jpg

Placek drożdżowy "Nierób" - bez wyrabiania !!!
http://img841.images...aceknieroba.jpg

Rogaliki drożdżowe z marmoladą
http://img689.images...7/rogalikiz.jpg

http://img827.images...9/rogaliki4.jpg

http://img827.images...9/rogaliki4.jpg
http://img153.images.../rogaliki9a.jpg

http://img836.images.../rogaliki9c.jpg

Tagiatella serowa

http://img143.images...tellaserowa.jpg

Sałatka brokułowa z cury
http://img215.images...kabrokulowa.jpg

Kahlua
http://img51.imagesh...345/kahlua3.jpg

http://img855.images...296/kahlua4.jpg

Parę chlebków
http://img694.images.../mojechleby.jpg

http://img146.images...tniprzekroj.jpg

http://img822.images...owyprzekroj.jpg

#3 chłop z warmii

chłop z warmii
  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 18 maj 2011 - 14:05

Robercie,oświeć nas,KAHLUA to drink czy likier i co wykonałeś?

Pozdrawiam serdecznie.

#4 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 maj 2011 - 14:10

Kahlua to jest likier - ekstrakt kawy , wanilia cukier i alkohol .... ;)
A przepis wg Wodza na te dobroci ... ;) jest TUTAJ

#5 kitesurf

kitesurf
  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 maj 2011 - 14:30

Nie no Roger! Piękne wyroby! Idę na obiad, bo zgłodniałem :wink:

#6 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 maj 2011 - 16:14

No to poszedłeś ,, po bandzie " z tym całokształtem :tongue: :thumbsup:


E tam Jareczku to zaledwie cząstka z odnalezionych gdzieś tam na kartach zdjęć .... ;)

Jeszcze parę różności .....

Było o wolnowarze to jego pierwsza "produkcja" gołąbki
Dołączona grafika

Kurczak luzowany faszerowany wątróbką z rodzynkami i natką
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Porzeczkowiec w przekroju ... :thumbsup:

Dołączona grafika

Chleb pszenny na zakwasie z siemieniem i słonecznikiem
Dołączona grafika

Dołączona grafika


Moje shusi ... ;)
Dołączona grafika

http://img859.images.../mojeshusi2.jpg

Kabanosy i wiejska
http://img46.imagesh...lagenieiwie.jpg

Krakowska sucha
http://img546.images...wskasuszona.jpg

Kiełbasa autorska "Diabelska" fermentująca
http://img32.imagesh...ermentujaca.jpg

http://img193.images...rmentujaca2.jpg

http://img710.images...rmentujaca3.jpg

http://img853.images...rmentujaca4.jpg

I jeszcze parę wędzonek
http://img8.imagesha...2550/rozne2.jpg

http://img16.imagesh...5563/roznen.jpg

#7 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 07 cze 2011 - 09:11

Ponieważ ostatnio miałem problem z dostaniem świeżych liści szpinaku postanowiłem zrobić patent "Grzegorza565 z WD" ....
Zrobiłem "szpinak" z młodych pokrzyw .... ;). Pokrzywy oczywiście zbieramy w miejscu czystym z dala od jezdni ... ;)..zrywamy tylko 4 listki z czubka z razem z łodyżką.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pokrzywę płuczemy i blanszujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na wrzątek na 2 minutki wyjmujemy na cedzak i hartujemy pod zimna wodą) i zostawiamy do odcieknięcia w tzw międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz razem z cienko pokrojonym czosnkiem (uważać żeby nie spalić czosnku ma być miękki ale biały) na tłuszcz wrzucamy pokrzywę (można ją troszkę pokroić) i na dużym ogniu smażymy całość 3-4 minuty dodając sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy 4-5 łyżek śmietany i ewentualnie jajko (jajka) intensywnie mieszając ..... dosmaczamy solą i pieprzem na gotowo .... i mamy super delikatny szpinaczek .... można jeść jako warzywko ..... na grzance czosnkowej ..... czy tez jako dodatek do makaronu - wtedy warto dodać ser pleśniowy typu "lazur"

#8 zbig3133

zbig3133
  • Użytkownicy
  • 964 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 07 cze 2011 - 09:57

Witaj, piękne wyroby :clap: :thumbsup: , czy możesz coś więcej napisać o autorskiej "Diabelskiej"?

#9 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 07 cze 2011 - 10:05

Zbyszku ..... oczywiscie że napiszę ....... w weekend będzie "rozdziewiczenie" .... ;) mam parę obaw bo już teraz wiem co zrobiłem źle .... mam nadzieję że "szybka akcja ratunkowa" przyniosła pozytywne efekty ....... ;)

PS
Napisze nawet jak będzie wtopa z tą kiełbachą .... ;) ... obiecuję ;)

#10 zbig3133

zbig3133
  • Użytkownicy
  • 964 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 07 cze 2011 - 10:17

Dzięki, trzymam kciuki za powodzenie...:)

#11 vlodi

vlodi
  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 21 cze 2011 - 10:55

Przepis TUTAJ

Czy możesz podać linka na ten przepis ? Danie jest :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

[size=9][ Dodano: Wto 21 Cze, 2011 11:56 ][/size]
po naciśnieciu TUTAJ nie odpala się

#12 vtec

vtec
  • Administratorzy
  • 2453 postów
  • MiejscowośćOrzesze

Napisano 21 cze 2011 - 11:58

vlodi, użyj "Szukaj" - przepis jest na forum.

#13 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 21 cze 2011 - 12:01

Kliknij słowo "TUTAJ" w pierwszym poście i jesteś na przepisie ... ;)

Upsssss faktycznie link nie chodzi ..... tu masz poprawny ja już nie mam możliwości edycji tego posta :( :

https://wedlinydomow...opic.php?t=7276

#14 vlodi

vlodi
  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 21 cze 2011 - 12:47

dzięki, na pewno skorzystam :wink:

#15 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 13 lip 2011 - 09:54

A to jedna z moich wędzarni beczkowych ...
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika


więcej tutaj:
https://wedlinydomow...p=199917#199917

#16 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 24 lip 2011 - 10:17

Zachęcony Waszymi serami twarogowymi wędzonymi postanowiłem niejako przy okazji zobaczyć co to za cudo ..... ;) surowiec stanowiły sery twarogowe "PILOS" półtłuste i tłuste
Dołączona grafika
Solanka 10% na 12 godzin
Dołączona grafika
Nocka ociekanie
Dołączona grafika
Wędzenie bez osuszania około 4 godzin w 50-55st C
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Przekrój
Dołączona grafika

Oscypek to nie jest ale smak jest bardzo ciekawy ...... powtórzę to ale bedę wędził w większej temperaturze i krócej ... powinien się lepiej "scalic / przetopić" w środku .... ;)

[size=9][ Dodano: Nie 24 Lip, 2011 11:44 ][/size]
Haczyki do wędzenia:
Do wędzenia używamy często haków …. Ja używam trzech różnych rodzajów są to „S”-ki, podwójny boczny, i haczyki do ryb opisane już na forum.
Dołączona grafika

Haki robię sobie sam te grubsze z długich mocowań sufitów podwieszanych a do ryb z najdłuższych szprych rowerowych. Aby wyginanie było łatwiejsze „na szybko” zrobiłem taki „przyrząd” :
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

http://img820.images...26/dsc0283o.jpg

#17 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 lip 2011 - 11:35

Haki robię sobie sam



roger , warto poucinać końcówki szprych . Ułatwi to przekładanie haczyka przez głowę ryby .



Pozdrawiam

#18 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 24 lip 2011 - 14:14

No teoretycznie łatwiej Andrzeje ale jak są tak wygiete to prościej je zdejmować z kija ;)... - sprawdzone ...

#19 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 sie 2011 - 15:15

Nowa wersja dymogeneratora:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tutaj krótki filmik:
http://imageshack.us...s/651/u45x.mp4/

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 klodek4

klodek4
  • Użytkownicy
  • 216 postów
  • Miejscowośćelda/alicante-hiszpania

Napisano 17 sie 2011 - 14:26

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych