Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Wyroby Roger-owe ...... różne i poprzeczne i podłużne ... ;)
#41
Napisano 21 paź 2011 - 21:17
Pozdrawiam
#42
Napisano 21 paź 2011 - 21:21
Pewnie za jakiś czas jak Roberto odsapnie po tym jakże wspaniałym "płodzeniu" moze się podejmie tuningu :grin:Roger Ci go wyprostuje i zrobi z tego normalną kolumnę.
Pozdrawiam
Na razie popsocę sobie jak jest. Też krzywdy nie będzie :tongue:
#43
Napisano 21 paź 2011 - 21:59
#44
Napisano 25 lis 2011 - 23:23
A ta blond główka i kobiece rączki to dużo pomagają??
#45
Napisano 26 lis 2011 - 08:22
Ten "kij hokejowy" podbije nasz kraj.
Niech nam żyje i dorasta ......... wiecie kto. :wink:
#46
Napisano 26 lis 2011 - 15:01
Pozdrawiam serdecznie
#47
Napisano 28 lis 2011 - 16:08


Pierwszy farsz to mielone mięso wieprzowe od szynki 0,5kg, 3 cebule, 10-15 pieczarek, marchewka, pietruszka, czosnek, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosmaczyć (sól ,pieprz, zioła,cukier) po swojemu. To wszystko podsmażamy i do przestudzonego dodajemy jajko. To starczyło na 2 rolady. Tu napiszę jeszcze prosty patent jak chcemy żeby mielone mięso ładnie się podczas smażenia rozdzielało i nie kawaliło dodajemy cukru



Drugi farsz to wątróbka drobiowa 0,5kg drobno posiekana nożem i lekko podsmażona do tego bułka namoczona w mleku i duża garść rodzynek oraz posiekany duży pęczek natki pietruszki (sól i pieprz do smaku). Do ostudzonego farszu również dodajemy całe jajko, mieszamy i na ciasto francuskie

Trzeci farsz to kostka mrożonego szpinaku (świeżego niestety nie dostałem), skwarki przesmażone z boczku z dużą ilością czosnku, śmietana + jajko całość przesmażona na patelni i doprawione do smaku solą i pieprzem po wystudzeniu dodajemy jeszcze jedno jajko i ser pokrojony w kostkę albo typu Rockpoll albo Camembert co kto lubi ja preferuję ostre pleśniaki


Rozkładając farsz zostawiamy wolne miejsce około centymetra na 3 brzegach można zetrzeć ser żółty na farsz i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Początek i koniec rozciągamy i sklejamy palcami jak pieroga podwijając pod spód klejenie. Układamy na blasze (2 szt maks 3 na blachę ) na papierze do pieczenia smarując rozbełtanym jajkiem wierzch i pieczemy w 180st C 30-35min.


No za długo to się całe nie uchowało ledwo zdjęcia "zwłok" dałem radę zrobić



Polecam bo to fajne i smaczne danie a dowolność komponowania farszu nawet słodkiego jest ogromna.

#48
Napisano 28 lis 2011 - 16:37
Troszkę z nudów troszkę z potrzeby chwili a tak naprawdę dlatego że wreszcie znalazłem chwilkę zrobiłem Zbójową roladę w cieście francuskim ..
No to zaszalałeś Robercie... :grin: aż 4 :shock:
Ale smaczności, nie ukrywam ..zjadłabym po jednym kawału z każdej... :wink: :thumbsup: albo chociaż kawałek ze szpinakiem :thumbsup:
#49
Napisano 28 lis 2011 - 16:44


A robiłem cztery za jednym zamachem bo wiedziałem ze to szybko znika :grin:
#50
Napisano 28 lis 2011 - 17:18
:grin: :grin:zrobiłem Zbójową roladę w cieście francuskim

:rolleyes: qrcze, na taki rodzaj farszu to bym nigdy nie wpadł, znaczy się na połączenie takich składników :lol: ale bardzo mnie ciekawi smak, jak nie zapomnę to za jakiś czas wypróbuję ten rodzaj farszu. Czy nie jest gorzkawy posmak po połączeniu wątróbki i ciasta franc.?? :grin:Drugi farsz to wątróbka drobiowa 0,5kg drobno posiekana nożem i lekko podsmażona do tego bułka namoczona w mleku i duża garść rodzynek oraz posiekany duży pęczek natki pietruszki
Ale żeś wymyślił "wątrobiankę" :lol: :tongue:
#51
Napisano 28 lis 2011 - 20:34

Oczywiście ma smak drobiowej watrobki bo skąd ma mieć inny ale połączenie z rodzynkami i duża ilością natki jest zaskakująco dobre... Kiedyś tak na leniwca zapiekalem taki farsz w keksowce owiniety w rozbite piersi kuraka i tez było OK ... Jak lubisz watrobke to jestem spokojny o wrażenia smakowe

Normalnie mieli się watrobke a posiekalem ja z czystego lenistwa bo nie chciało mi się myć maszynki :blush:
#52
Napisano 06 gru 2011 - 10:21

-1/2kg mielonego mięsa wieprzowego
-3 cebule
-mieszanka warzywna mrożona (zupa jakaś tam X z brukselką pietruszką kalafiorem i marchwią)
-5-6 pieczarek
-3 jajka (2 rozmieszane z przestudzonym farszem, 3-e do posmarowania przed pieczeniem)
-dwie łyżki koncentratu pomidorowego
-dwa płaty gotowego ciasta francuskiego (Lidl 2,60pln

- przyprawy do smaku
Mięso przesmażyć z warzywami - ja podsmażam oddzielnie mięso, oddzielnie cebulę z pieczarkami doadaję warzywa i mięso i doprawiam.

Rozkładam równo na rozwinięte płaty ciasta

Zawijam

Sklejam od spodu i z boku

Podwijam klejenie

Odwracam


Smaruję jajkiem

Potem do nagrzanego piekarnika 180-200stC na 30-35 minut (do koloru)


http://img525.images...84/dsc0826t.jpg
W weekend troszkę z nudów zrobiłem parę kilo kabanosów klasycznych i diabelskich :devil:
http://img710.images...2/dsc0807wq.jpg
http://img542.images...162/dsc0809.jpg
ten farsz po lewej i te osadzające się z przodu to te "ogniste" z zacna porcją substancji palących trzewia


Przy okazji podczas nadziewania mały wypadek - tradycyjny dla "chińczyka" mianowicie "wybuch" dolnej silikonowej uszczelki


http://img72.imagesh...91/dsc0813k.jpg
http://img16.imagesh...44/dsc0814a.jpg
http://img843.images...2/dsc0815xu.jpg
:grin: to działa



#53
Napisano 06 gru 2011 - 11:33
Ja w swoim chińczyku na szybko użyłem takiej czerwonej gumy od słoika typu WEK, potem drobna przeróbka i na razie działa.Przy okazji podczas nadziewania mały wypadek - tradycyjny dla "chińczyka" mianowicie "wybuch" dolnej silikonowej uszczelki
ponieważ potrzeba jest matką wynalazku trzeba było coś "na szybko" pomajstrować i pomajstrowałem tak : - TYLKO nie śmiać się prosze
ale ten pomysł :shock: :clap:
#54
Napisano 06 gru 2011 - 19:05
te roladki to ja pojutrze zrobię

#55
Napisano 20 sty 2012 - 13:01





3 balony po 5l Łychy 60% - dodany do leżakowania pieczony dąb szypułkowy po 2gr na litr i po 40ml/litr esencji dębowej produkcji własnej (wanilia, dąb palony, rodzynki, migdały i parę innych patentów) ... teraz minimum 3 miesiące dojrzewania - ponieważ powierzchniowo ilość dębu mająca kontakt z destylatem jest zbliżona do beczki mimo szklanego balona trunek będzie się uszlachetniał stale ... im dłużej poleży tym lepiej ...

Morelówka robiona sierpień/wrzesień potem mozolnie długo klarowana a teraz wzmocniona super spirytem (96 +++++




#56
Napisano 20 sty 2012 - 14:00
#57
Napisano 20 sty 2012 - 14:32
jak z tym kombinujesz!!!
#58
Napisano 20 sty 2012 - 14:46
Taka "łycha" na szybko to 40-60ml esencji na 0,7 czystej i doba w lodówce ...

Ta na zdjęciach jest robiona troszkę inaczej bo na śrucie kukurydzianej


#59
Napisano 20 sty 2012 - 15:02
PS Ostatnio w TV powtórka przebiegu produkcji była od beczek po produkt zabutelkowany :rolleyes:
#60
Napisano 20 sty 2012 - 15:44
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych