Skocz do zawartości

Wyroby Roger-owe ...... różne i poprzeczne i podłużne ... ;)


roger

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ staram się wklejać to co robię tematycznie na forum to gdzieś tam w przepastnych meandrach tej strony są różne moje mniej lub bardziej udane wyroby ...... ale brakowało mi kawałka wirtualnego miejsca łatwego do odnalezienia ..... :( Idąc więc w ślady kolegów postanowiłem zagospodarować maleńki kawałek "dymnej przestrzeni" i tu postaram się powklejać różne swoje produkcje .... ;)

 

Na początek to co świeże ...... Rillettes de porc - a po naszemu "Ryjeta wieprzowa"

 

http://img51.imageshack.us/img51/6140/rillettes2.jpg

 

http://img535.imageshack.us/img535/3365/rillettes4.jpg

 

http://img831.imageshack.us/img831/9425/rillettes5.jpg

 

Przepis TUTAJ

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 190
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Parę fotek żeby tu pusto nie było ..... ;)

 

 

Basturma i kiełbaska z dzika ... ;)

http://img834.imageshack.us/img834/5102/basturmaikielbaska.jpg

 

Polędwica i szynka A'la Parma

http://img687.imageshack.us/img687/189/mieskonasolone.jpg

 

http://img440.imageshack.us/img440/2874/gotowedodojrzewania.jpg

 

http://img842.imageshack.us/img842/1248/dojrzewawkominku1.jpg

 

http://img834.imageshack.us/img834/4642/parma1.jpg

 

Kiełbaska prawie węgierska paprykowa

http://img200.imageshack.us/img200/7395/dsc0398et.jpg

 

Kiełbasa siekana dojrzewająca

http://img715.imageshack.us/img715/6697/dsc0526b.jpg

 

http://img709.imageshack.us/img709/7529/dsc0529h.jpg

 

http://img812.imageshack.us/img812/3394/dsc0686.jpg

 

Prawie Kindziuk

http://img813.imageshack.us/img813/2535/kindziuk2.jpg

 

Łosoś na zimno

http://img339.imageshack.us/img339/5743/dsc0540cg.jpg

 

Parę wędzonek

http://img189.imageshack.us/img189/1974/gotowewyroby2.jpg

 

http://img708.imageshack.us/img708/4191/poledwicabaleronprzekro.jpg

 

http://img258.imageshack.us/img258/128/produkcja4.jpg

 

http://img213.imageshack.us/img213/1541/produkcja2.jpg

 

http://img24.imageshack.us/img24/9532/dsc0688qs.jpg

 

http://img600.imageshack.us/img600/7564/dsc0532a.jpg

 

http://img28.imageshack.us/img28/5477/poledwicakielbasaprzekr.jpg

 

 

Porzeczkowiec

http://img228.imageshack.us/img228/5319/porzeczkowiec3.jpg

 

http://img560.imageshack.us/img560/6810/porzeczkowiec4.jpg

 

Placek drożdżowy "Nierób" - bez wyrabiania !!!

http://img841.imageshack.us/img841/722/placeknieroba.jpg

 

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

http://img689.imageshack.us/img689/9517/rogalikiz.jpg

 

http://img827.imageshack.us/img827/6039/rogaliki4.jpg

 

http://img827.imageshack.us/img827/6039/rogaliki4.jpg

http://img153.imageshack.us/img153/5052/rogaliki9a.jpg

 

http://img836.imageshack.us/img836/6266/rogaliki9c.jpg

 

Tagiatella serowa

 

http://img143.imageshack.us/img143/5885/tagiatellaserowa.jpg

 

Sałatka brokułowa z cury

http://img215.imageshack.us/img215/1589/salatkabrokulowa.jpg

 

Kahlua

http://img51.imageshack.us/img51/1345/kahlua3.jpg

 

http://img855.imageshack.us/img855/7296/kahlua4.jpg

 

Parę chlebków

http://img694.imageshack.us/img694/2948/mojechleby.jpg

 

http://img146.imageshack.us/img146/4069/pszennozytniprzekroj.jpg

 

http://img822.imageshack.us/img822/6733/razowyprzekroj.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to poszedłeś ,, po bandzie " z tym całokształtem :tongue: :thumbsup:

E tam Jareczku to zaledwie cząstka z odnalezionych gdzieś tam na kartach zdjęć .... ;)

 

Jeszcze parę różności .....

 

Było o wolnowarze to jego pierwsza "produkcja" gołąbki

http://img819.imageshack.us/img819/7359/goabkiwolnowar.jpg

 

Kurczak luzowany faszerowany wątróbką z rodzynkami i natką

http://img42.imageshack.us/img42/658/kurczakfaszerowany.jpg

 

http://img857.imageshack.us/img857/5306/kurczakfaszerowany2.jpg

 

http://img850.imageshack.us/img850/1605/kurczakfaszerowany3.jpg

 

http://img546.imageshack.us/img546/9571/kurczakfaszerowany4.jpg

 

http://img198.imageshack.us/img198/4945/kurczakfaszerowany5.jpg

 

Porzeczkowiec w przekroju ... :thumbsup:

 

http://img42.imageshack.us/img42/8302/porzeczkowiec.jpg

 

Chleb pszenny na zakwasie z siemieniem i słonecznikiem

http://img577.imageshack.us/img577/9268/pszennynazakwasie.jpg

 

http://img29.imageshack.us/img29/7959/pszennynazakwasie2.jpg

 

 

Moje shusi ... ;)

http://img847.imageshack.us/img847/2231/mojeshusi.jpg

 

http://img859.imageshack.us/img859/1512/mojeshusi2.jpg

 

Kabanosy i wiejska

http://img46.imageshack.us/img46/5752/kabanoskiwkolagenieiwie.jpg

 

Krakowska sucha

http://img546.imageshack.us/img546/6387/krakowskasuszona.jpg

 

Kiełbasa autorska "Diabelska" fermentująca

http://img32.imageshack.us/img32/2756/diabelskafermentujaca.jpg

 

http://img193.imageshack.us/img193/2600/diabelskafermentujaca2.jpg

 

http://img710.imageshack.us/img710/7974/diabelskafermentujaca3.jpg

 

http://img853.imageshack.us/img853/9051/diabelskafermentujaca4.jpg

 

I jeszcze parę wędzonek

http://img8.imageshack.us/img8/2550/rozne2.jpg

 

http://img16.imageshack.us/img16/5563/roznen.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ponieważ ostatnio miałem problem z dostaniem świeżych liści szpinaku postanowiłem zrobić patent "Grzegorza565 z WD" ....

Zrobiłem "szpinak" z młodych pokrzyw .... ;). Pokrzywy oczywiście zbieramy w miejscu czystym z dala od jezdni ... ;)..zrywamy tylko 4 listki z czubka z razem z łodyżką.

 

http://img135.imageshack.us/img135/6797/pokrzywa2.jpg

 

http://img808.imageshack.us/img808/5530/pokrzywa6.jpg

 

http://img14.imageshack.us/img14/3802/pokrzywa7.jpg

 

Pokrzywę płuczemy i blanszujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na wrzątek na 2 minutki wyjmujemy na cedzak i hartujemy pod zimna wodą) i zostawiamy do odcieknięcia w tzw międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz razem z cienko pokrojonym czosnkiem (uważać żeby nie spalić czosnku ma być miękki ale biały) na tłuszcz wrzucamy pokrzywę (można ją troszkę pokroić) i na dużym ogniu smażymy całość 3-4 minuty dodając sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy 4-5 łyżek śmietany i ewentualnie jajko (jajka) intensywnie mieszając ..... dosmaczamy solą i pieprzem na gotowo .... i mamy super delikatny szpinaczek .... można jeść jako warzywko ..... na grzance czosnkowej ..... czy tez jako dodatek do makaronu - wtedy warto dodać ser pleśniowy typu "lazur"

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbyszku ..... oczywiscie że napiszę ....... w weekend będzie "rozdziewiczenie" .... ;) mam parę obaw bo już teraz wiem co zrobiłem źle .... mam nadzieję że "szybka akcja ratunkowa" przyniosła pozytywne efekty ....... ;)

 

PS

Napisze nawet jak będzie wtopa z tą kiełbachą .... ;) ... obiecuję ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kliknij słowo "TUTAJ" w pierwszym poście i jesteś na przepisie ... ;)

 

Upsssss faktycznie link nie chodzi ..... tu masz poprawny ja już nie mam możliwości edycji tego posta :( :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7276

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A to jedna z moich wędzarni beczkowych ...

http://img577.imageshack.us/img577/9206/dsc0069mw.jpg

 

http://img840.imageshack.us/img840/4072/dsc0074sy.jpg

 

http://img198.imageshack.us/img198/9151/dsc0247c.jpg

 

http://img715.imageshack.us/img715/9646/dsc0253ja.jpg

 

http://img684.imageshack.us/img684/7862/dsc0239nt.jpg

 

 

więcej tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=199917#199917

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zachęcony Waszymi serami twarogowymi wędzonymi postanowiłem niejako przy okazji zobaczyć co to za cudo ..... ;) surowiec stanowiły sery twarogowe "PILOS" półtłuste i tłuste

http://img198.imageshack.us/img198/4051/dsc0256ln.jpg

Solanka 10% na 12 godzin

http://img21.imageshack.us/img21/3456/dsc0257za.jpg

Nocka ociekanie

http://img32.imageshack.us/img32/217/dsc0261uk.jpg

Wędzenie bez osuszania około 4 godzin w 50-55st C

http://img560.imageshack.us/img560/2843/dsc0265pn.jpg

 

http://img232.imageshack.us/img232/613/dsc0289da.jpg

 

Przekrój

http://img823.imageshack.us/img823/6413/dsc0291ey.jpg

 

Oscypek to nie jest ale smak jest bardzo ciekawy ...... powtórzę to ale bedę wędził w większej temperaturze i krócej ... powinien się lepiej "scalic / przetopić" w środku .... ;)

 

[ Dodano: Nie 24 Lip, 2011 11:44 ]

Haczyki do wędzenia:

Do wędzenia używamy często haków …. Ja używam trzech różnych rodzajów są to „S”-ki, podwójny boczny, i haczyki do ryb opisane już na forum.

http://img10.imageshack.us/img10/3592/dsc0306bd.jpg

 

Haki robię sobie sam te grubsze z długich mocowań sufitów podwieszanych a do ryb z najdłuższych szprych rowerowych. Aby wyginanie było łatwiejsze „na szybko” zrobiłem taki „przyrząd” :

http://img580.imageshack.us/img580/6926/dsc0312x.jpg

 

http://img94.imageshack.us/img94/2562/dsc0278ny.jpg

 

http://img813.imageshack.us/img813/3852/dsc0277w.jpg

 

http://img820.imageshack.us/img820/1926/dsc0283o.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nowa wersja dymogeneratora:

http://img825.imageshack.us/img825/2633/dsc0356lr.jpg

 

http://img33.imageshack.us/img33/4879/dsc0357ve.jpg

 

http://img685.imageshack.us/img685/4916/dsc0363k.jpg

 

A tutaj krótki filmik:

http://imageshack.us/clip/my-videos/651/u45x.mp4/

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Andrzej to prototyp nowy wygląda tak :

 

http://img856.imageshack.us/img856/7601/dsc0469g.jpg

 

 

A tu masz więcej na ten temat ;) :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=206030#206030

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weekend bez dymienia to weekend "stracony" więc zamontowałem nowy generator i nie dałem odpocząć beczce żeby nie odwykła ... ;) ja wziąłem się za koszenie "pourlopowej trawy" a ona sobie przerabiała serki i pałki kurczaka do piwka ... ;)

 

http://img35.imageshack.us/img35/8504/dsc0531o.jpg

 

Pałeczki wcześniej parzone 45min w solance z warzywami .... a do wieszania wykorzystałem haczyki do ryb .... proste i skuteczne rozwiązanie.... ;)

 

http://img153.imageshack.us/img153/7131/dsc0535y.jpg

 

Po wędzeniu:

 

http://img638.imageshack.us/img638/8493/dsc0537i.jpg

 

 

Serki Pilos "Typ włoski" 12h w solance i 3-3 1/2 godzinki w 60-65st C w gęstrzym dymie .... i tak teraz będę je robił bo jak dla mnie są super ... ;)

 

http://img193.imageshack.us/img193/4512/dsc0540l.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Moje 3 wersje obudowy sterowników do wędzarni elektrycznych:

 

To pierwsza mała obudowa sterownika NA20 dwu-czujnikowego ale ustawionego na pracę jedno-czujnikową:

http://img684.imageshack.us/img684/9987/na201.jpg

 

To kolejna wersja obudowy tego samego sterownika.... :

http://img706.imageshack.us/img706/1209/na202.jpg

 

ta jest bardziej kompaktowa mimo że troszkę większa ..... ponieważ potrzebowałem jedno gniazdko do pompki (stałe) a drugie do grzałki (wysterowane) konieczna była separacja w tym podwójnym gnieździe . Zwyczajnie przeciałem listwę dokładając dwie śrubki ze starego wyłącznika światła dzięki temu zrobiły się dwa niezależne gniazda w jednej obudowie ..

I kolejny sterownik tym razem DC20 ..... to sterownik dwu-obwodowy i dwu-czujnikowy ..... kazdy z obwodów steruje swoim wyjściem niezależnie .... dlatego zamontowałem w jedną obudowę dwa gniazda z uziemieniem sterowane z obwodów sterownika i jedno stałoprądowe bez uziemienia do pompki....

http://img833.imageshack.us/img833/1148/dc201p.jpg

 

http://img191.imageshack.us/img191/9050/dc202s.jpg

 

Jedna uwaga !!!

Wszystkie obciążenia rezystancyjne typu grzałki muszą być podłączane do gniazd uziemionych to ze względu na Wasze bezpieczeństwo ..... sterowniki również powninny być podłączone do prądu zgodnie ze sztuką czyli faza tam gdzie Bóg przykazał "0" również ...... co prawda będzie to funkcjonowało i odwrotnie tylko jak już coś robimy to róbmy to porządnie .....

Mnie całe życie uczyli starzy rzemieślnicy że podłączając gniazdo elektryczna jak patrzę na nie z przodu majac bolec uziemienia na górze to po lewej ma być faza a po prawej "0"

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.