roger Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Maja 2011 Ponieważ staram się wklejać to co robię tematycznie na forum to gdzieś tam w przepastnych meandrach tej strony są różne moje mniej lub bardziej udane wyroby ...... ale brakowało mi kawałka wirtualnego miejsca łatwego do odnalezienia ..... Idąc więc w ślady kolegów postanowiłem zagospodarować maleńki kawałek "dymnej przestrzeni" i tu postaram się powklejać różne swoje produkcje .... Na początek to co świeże ...... Rillettes de porc - a po naszemu "Ryjeta wieprzowa" http://img51.imageshack.us/img51/6140/rillettes2.jpg http://img535.imageshack.us/img535/3365/rillettes4.jpg http://img831.imageshack.us/img831/9425/rillettes5.jpg Przepis TUTAJ Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Maja 2011 Parę fotek żeby tu pusto nie było ..... Basturma i kiełbaska z dzika ... http://img834.imageshack.us/img834/5102/basturmaikielbaska.jpg Polędwica i szynka A'la Parma http://img687.imageshack.us/img687/189/mieskonasolone.jpg http://img440.imageshack.us/img440/2874/gotowedodojrzewania.jpg http://img842.imageshack.us/img842/1248/dojrzewawkominku1.jpg http://img834.imageshack.us/img834/4642/parma1.jpg Kiełbaska prawie węgierska paprykowa http://img200.imageshack.us/img200/7395/dsc0398et.jpg Kiełbasa siekana dojrzewająca http://img715.imageshack.us/img715/6697/dsc0526b.jpg http://img709.imageshack.us/img709/7529/dsc0529h.jpg http://img812.imageshack.us/img812/3394/dsc0686.jpg Prawie Kindziuk http://img813.imageshack.us/img813/2535/kindziuk2.jpg Łosoś na zimno http://img339.imageshack.us/img339/5743/dsc0540cg.jpg Parę wędzonek http://img189.imageshack.us/img189/1974/gotowewyroby2.jpg http://img708.imageshack.us/img708/4191/poledwicabaleronprzekro.jpg http://img258.imageshack.us/img258/128/produkcja4.jpg http://img213.imageshack.us/img213/1541/produkcja2.jpg http://img24.imageshack.us/img24/9532/dsc0688qs.jpg http://img600.imageshack.us/img600/7564/dsc0532a.jpg http://img28.imageshack.us/img28/5477/poledwicakielbasaprzekr.jpg Porzeczkowiec http://img228.imageshack.us/img228/5319/porzeczkowiec3.jpg http://img560.imageshack.us/img560/6810/porzeczkowiec4.jpg Placek drożdżowy "Nierób" - bez wyrabiania !!! http://img841.imageshack.us/img841/722/placeknieroba.jpg Rogaliki drożdżowe z marmoladą http://img689.imageshack.us/img689/9517/rogalikiz.jpg http://img827.imageshack.us/img827/6039/rogaliki4.jpg http://img827.imageshack.us/img827/6039/rogaliki4.jpg http://img153.imageshack.us/img153/5052/rogaliki9a.jpg http://img836.imageshack.us/img836/6266/rogaliki9c.jpg Tagiatella serowa http://img143.imageshack.us/img143/5885/tagiatellaserowa.jpg Sałatka brokułowa z cury http://img215.imageshack.us/img215/1589/salatkabrokulowa.jpg Kahlua http://img51.imageshack.us/img51/1345/kahlua3.jpg http://img855.imageshack.us/img855/7296/kahlua4.jpg Parę chlebków http://img694.imageshack.us/img694/2948/mojechleby.jpg http://img146.imageshack.us/img146/4069/pszennozytniprzekroj.jpg http://img822.imageshack.us/img822/6733/razowyprzekroj.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Maja 2011 Robercie,oświeć nas,KAHLUA to drink czy likier i co wykonałeś? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Maja 2011 Kahlua to jest likier - ekstrakt kawy , wanilia cukier i alkohol .... A przepis wg Wodza na te dobroci ... jest TUTAJ Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Maja 2011 Nie no Roger! Piękne wyroby! Idę na obiad, bo zgłodniałem :wink: Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Maja 2011 No to poszedłeś ,, po bandzie " z tym całokształtem :tongue: :thumbsup: E tam Jareczku to zaledwie cząstka z odnalezionych gdzieś tam na kartach zdjęć .... Jeszcze parę różności ..... Było o wolnowarze to jego pierwsza "produkcja" gołąbki http://img819.imageshack.us/img819/7359/goabkiwolnowar.jpg Kurczak luzowany faszerowany wątróbką z rodzynkami i natką http://img42.imageshack.us/img42/658/kurczakfaszerowany.jpg http://img857.imageshack.us/img857/5306/kurczakfaszerowany2.jpg http://img850.imageshack.us/img850/1605/kurczakfaszerowany3.jpg http://img546.imageshack.us/img546/9571/kurczakfaszerowany4.jpg http://img198.imageshack.us/img198/4945/kurczakfaszerowany5.jpg Porzeczkowiec w przekroju ... :thumbsup: http://img42.imageshack.us/img42/8302/porzeczkowiec.jpg Chleb pszenny na zakwasie z siemieniem i słonecznikiem http://img577.imageshack.us/img577/9268/pszennynazakwasie.jpg http://img29.imageshack.us/img29/7959/pszennynazakwasie2.jpg Moje shusi ... http://img847.imageshack.us/img847/2231/mojeshusi.jpg http://img859.imageshack.us/img859/1512/mojeshusi2.jpg Kabanosy i wiejska http://img46.imageshack.us/img46/5752/kabanoskiwkolagenieiwie.jpg Krakowska sucha http://img546.imageshack.us/img546/6387/krakowskasuszona.jpg Kiełbasa autorska "Diabelska" fermentująca http://img32.imageshack.us/img32/2756/diabelskafermentujaca.jpg http://img193.imageshack.us/img193/2600/diabelskafermentujaca2.jpg http://img710.imageshack.us/img710/7974/diabelskafermentujaca3.jpg http://img853.imageshack.us/img853/9051/diabelskafermentujaca4.jpg I jeszcze parę wędzonek http://img8.imageshack.us/img8/2550/rozne2.jpg http://img16.imageshack.us/img16/5563/roznen.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Ponieważ ostatnio miałem problem z dostaniem świeżych liści szpinaku postanowiłem zrobić patent "Grzegorza565 z WD" .... Zrobiłem "szpinak" z młodych pokrzyw .... . Pokrzywy oczywiście zbieramy w miejscu czystym z dala od jezdni ... ..zrywamy tylko 4 listki z czubka z razem z łodyżką. http://img135.imageshack.us/img135/6797/pokrzywa2.jpg http://img808.imageshack.us/img808/5530/pokrzywa6.jpg http://img14.imageshack.us/img14/3802/pokrzywa7.jpg Pokrzywę płuczemy i blanszujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na wrzątek na 2 minutki wyjmujemy na cedzak i hartujemy pod zimna wodą) i zostawiamy do odcieknięcia w tzw międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz razem z cienko pokrojonym czosnkiem (uważać żeby nie spalić czosnku ma być miękki ale biały) na tłuszcz wrzucamy pokrzywę (można ją troszkę pokroić) i na dużym ogniu smażymy całość 3-4 minuty dodając sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy 4-5 łyżek śmietany i ewentualnie jajko (jajka) intensywnie mieszając ..... dosmaczamy solą i pieprzem na gotowo .... i mamy super delikatny szpinaczek .... można jeść jako warzywko ..... na grzance czosnkowej ..... czy tez jako dodatek do makaronu - wtedy warto dodać ser pleśniowy typu "lazur" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Witaj, piękne wyroby :clap: :thumbsup: , czy możesz coś więcej napisać o autorskiej "Diabelskiej"? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zbyszku ..... oczywiscie że napiszę ....... w weekend będzie "rozdziewiczenie" .... mam parę obaw bo już teraz wiem co zrobiłem źle .... mam nadzieję że "szybka akcja ratunkowa" przyniosła pozytywne efekty ....... PSNapisze nawet jak będzie wtopa z tą kiełbachą .... ... obiecuję Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Dzięki, trzymam kciuki za powodzenie... Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Przepis TUTAJCzy możesz podać linka na ten przepis ? Danie jest :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: [ Dodano: Wto 21 Cze, 2011 11:56 ] po naciśnieciu TUTAJ nie odpala się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Czerwca 2011 vlodi, użyj "Szukaj" - przepis jest na forum. Cytuj "Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Kliknij słowo "TUTAJ" w pierwszym poście i jesteś na przepisie ... Upsssss faktycznie link nie chodzi ..... tu masz poprawny ja już nie mam możliwości edycji tego posta : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7276 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Czerwca 2011 dzięki, na pewno skorzystam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lipca 2011 A to jedna z moich wędzarni beczkowych ... http://img577.imageshack.us/img577/9206/dsc0069mw.jpg http://img840.imageshack.us/img840/4072/dsc0074sy.jpg http://img198.imageshack.us/img198/9151/dsc0247c.jpg http://img715.imageshack.us/img715/9646/dsc0253ja.jpg http://img684.imageshack.us/img684/7862/dsc0239nt.jpg więcej tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=199917#199917 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Lipca 2011 Zachęcony Waszymi serami twarogowymi wędzonymi postanowiłem niejako przy okazji zobaczyć co to za cudo ..... surowiec stanowiły sery twarogowe "PILOS" półtłuste i tłustehttp://img198.imageshack.us/img198/4051/dsc0256ln.jpgSolanka 10% na 12 godzinhttp://img21.imageshack.us/img21/3456/dsc0257za.jpgNocka ociekaniehttp://img32.imageshack.us/img32/217/dsc0261uk.jpgWędzenie bez osuszania około 4 godzin w 50-55st C http://img560.imageshack.us/img560/2843/dsc0265pn.jpg http://img232.imageshack.us/img232/613/dsc0289da.jpg Przekrójhttp://img823.imageshack.us/img823/6413/dsc0291ey.jpg Oscypek to nie jest ale smak jest bardzo ciekawy ...... powtórzę to ale bedę wędził w większej temperaturze i krócej ... powinien się lepiej "scalic / przetopić" w środku .... [ Dodano: Nie 24 Lip, 2011 11:44 ]Haczyki do wędzenia:Do wędzenia używamy często haków …. Ja używam trzech różnych rodzajów są to „S”-ki, podwójny boczny, i haczyki do ryb opisane już na forum. http://img10.imageshack.us/img10/3592/dsc0306bd.jpg Haki robię sobie sam te grubsze z długich mocowań sufitów podwieszanych a do ryb z najdłuższych szprych rowerowych. Aby wyginanie było łatwiejsze „na szybko” zrobiłem taki „przyrząd” :http://img580.imageshack.us/img580/6926/dsc0312x.jpg http://img94.imageshack.us/img94/2562/dsc0278ny.jpg http://img813.imageshack.us/img813/3852/dsc0277w.jpg http://img820.imageshack.us/img820/1926/dsc0283o.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Lipca 2011 Haki robię sobie sam roger , warto poucinać końcówki szprych . Ułatwi to przekładanie haczyka przez głowę ryby . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Lipca 2011 No teoretycznie łatwiej Andrzeje ale jak są tak wygiete to prościej je zdejmować z kija ... - sprawdzone ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Nowa wersja dymogeneratora: http://img825.imageshack.us/img825/2633/dsc0356lr.jpg http://img33.imageshack.us/img33/4879/dsc0357ve.jpg http://img685.imageshack.us/img685/4916/dsc0363k.jpg A tutaj krótki filmik: http://imageshack.us/clip/my-videos/651/u45x.mp4/ Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 roger, Bardzo dobre rozwiązanie, bez komory pośredniej. Czyszczenie też bez problemu. Najważniejsze, że nie odgotowujesz dziegcia i można zbierać do pojemnika bez wpływu na smak wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Andrzej to prototyp nowy wygląda tak : http://img856.imageshack.us/img856/7601/dsc0469g.jpg A tu masz więcej na ten temat : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=206030#206030 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 roger...Bardzo dobre rozwiązanie... No! :grin: BTW Witaj Drogi Kolego, jak miło widzieć Twoje posty. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Weekend bez dymienia to weekend "stracony" więc zamontowałem nowy generator i nie dałem odpocząć beczce żeby nie odwykła ... ja wziąłem się za koszenie "pourlopowej trawy" a ona sobie przerabiała serki i pałki kurczaka do piwka ... http://img35.imageshack.us/img35/8504/dsc0531o.jpg Pałeczki wcześniej parzone 45min w solance z warzywami .... a do wieszania wykorzystałem haczyki do ryb .... proste i skuteczne rozwiązanie.... http://img153.imageshack.us/img153/7131/dsc0535y.jpg Po wędzeniu: http://img638.imageshack.us/img638/8493/dsc0537i.jpg Serki Pilos "Typ włoski" 12h w solance i 3-3 1/2 godzinki w 60-65st C w gęstrzym dymie .... i tak teraz będę je robił bo jak dla mnie są super ... http://img193.imageshack.us/img193/4512/dsc0540l.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Września 2011 Moje 3 wersje obudowy sterowników do wędzarni elektrycznych: To pierwsza mała obudowa sterownika NA20 dwu-czujnikowego ale ustawionego na pracę jedno-czujnikową: http://img684.imageshack.us/img684/9987/na201.jpg To kolejna wersja obudowy tego samego sterownika.... : http://img706.imageshack.us/img706/1209/na202.jpg ta jest bardziej kompaktowa mimo że troszkę większa ..... ponieważ potrzebowałem jedno gniazdko do pompki (stałe) a drugie do grzałki (wysterowane) konieczna była separacja w tym podwójnym gnieździe . Zwyczajnie przeciałem listwę dokładając dwie śrubki ze starego wyłącznika światła dzięki temu zrobiły się dwa niezależne gniazda w jednej obudowie .. I kolejny sterownik tym razem DC20 ..... to sterownik dwu-obwodowy i dwu-czujnikowy ..... kazdy z obwodów steruje swoim wyjściem niezależnie .... dlatego zamontowałem w jedną obudowę dwa gniazda z uziemieniem sterowane z obwodów sterownika i jedno stałoprądowe bez uziemienia do pompki.... http://img833.imageshack.us/img833/1148/dc201p.jpg http://img191.imageshack.us/img191/9050/dc202s.jpg Jedna uwaga !!! Wszystkie obciążenia rezystancyjne typu grzałki muszą być podłączane do gniazd uziemionych to ze względu na Wasze bezpieczeństwo ..... sterowniki również powninny być podłączone do prądu zgodnie ze sztuką czyli faza tam gdzie Bóg przykazał "0" również ...... co prawda będzie to funkcjonowało i odwrotnie tylko jak już coś robimy to róbmy to porządnie ..... Mnie całe życie uczyli starzy rzemieślnicy że podłączając gniazdo elektryczna jak patrzę na nie z przodu majac bolec uziemienia na górze to po lewej ma być faza a po prawej "0" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.