Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Śledź po kaszubsku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#1 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 21 maj 2011 - 17:52

Cześć! naoglądałem się dziś Gesslerowej i złapałem chęć na śledzie po kaszubsku...ale luba moja tak coś ględziła, że nie zarejestrowałem nic z przepisu...wie ktoś z Was moi drodzy jak zrobić takie prawdziwe śledzie, które mogą stać długo i są ponoć wyśmienite i czy robi się je z filetów np a'la matias czy z takich świeżych hm?

[size=9][ Dodano: Sob 21 Maj, 2011 18:54 ][/size]
aha...a teraz Wam marudziłem i z kolei nie usłyszałem jaka to super zupa "hamburska" chyba też rybna...kurcze mam nadzieję , ze podczas walk znajdzie sobie moja białogłowa jakieś zajęcie bo jak będzie tak zakłócać swoim nadawaniem to na 99 procent dzisiejszy wieczór skończę w jakimś areszcie za awantury domowe ehehehe

#2 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6742 postów

Napisano 21 maj 2011 - 18:09

tu masz sprawdzony przepis:

http://wedlinydomowe...les.php?id=1118

[size=9][ Komentarz dodany przez: vtec: Pon 23 Maj, 2011 20:19 ][/size]
Poprawiłem link, ponieważ prowadził do starej wersji naszej strony głównej /vtec

#3 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 21 maj 2011 - 19:43

o.k...dzięki piękne...a ta zupa hamburska? ktoś wie?? oglądamy KSW 16!!! Khalidov GO GO GO!!!!!!!

#4 harapug

harapug

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćLibiąż

Napisano 22 maj 2011 - 14:05

Robiąc śledzie po Kaszubsku według Geslerowej musisz do nich wsypać garść łupieżu i pęczek włosów.
Ona jest tak dobrą kucharką jak imć Baranowski żeglarzem :sad:


Henio, co jak co, ale kocham Cię bracie za te słowa.
Myślałam, że jestem jedyną, która odrzuca na sam widok tej jej szopy włosów, wpychanych we wszystkie garnki... ufff.

#5 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 22 maj 2011 - 14:13

eheheh...to prawda sama w sobie jest makabryczna...a jak jeszcze gdzieś sie wypowiedziała, że pachnie czekoladą i czymś tam to myślałem, że sobie w łeb palnę z łuku...no ale nieistotne chodzi mi o przepis bo wydał mi się ciekawy...natomiast ta pani do gotowania rzeczywiscie pasuje jak pięść do nosa :)

#6 Janusz1945

Janusz1945

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 22 maj 2011 - 15:53

Coś nie mam przekonania do tego przepisu, ponieważ Małgosia nie raczyła odpowiedzieć na pytania, jakie mają być ogórki? Czy w takim ogromnym portalu jest tylko jeden przepis? Wolałbym konkretny przepis bez wariacji.

#7 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3332 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 22 maj 2011 - 16:07

Śledzie po kaszubsku - składniki:

- 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dkg cebuli
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- ziarenka gorczycy

Śledzie po kaszubsku - sposób przygotowania:
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, zielę ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarynują i przejdą smakiem przypraw.

#8 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5644 postów

Napisano 22 maj 2011 - 16:35

Coś nie mam przekonania do tego przepisu, ponieważ Małgosia nie raczyła odpowiedzieć na pytania, jakie mają być ogórki? Czy w takim ogromnym portalu jest tylko jeden przepis? Wolałbym konkretny przepis bez wariacji.


Czy to do mnie personalnie się tyczyło???
Jeśli tak to sorki..nie zaglądałam dawno w swoje przepisy .Ale istnieje "dobry człowieku" taka funkcja jak PW..i wtedy bezpośrednio zwracasz się z pytaniem "tu i teraz" ..
Więc nie biadol nad swym losem i nad tym ,że "Małgosia nie raczyła" ( bo nie raczy w większości :devil: ) tylko pisz na PW!
Pozdrawiam

#9 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 23 maj 2011 - 11:11

Dzięki Henio!!!!!!...ale tu się debata wywiązała hehe...a ktoś wie co to za zupa hamburska hm?
A co do zup to mi się od wczoraj pyrka na małym ogniu rosół z gęsi...jak wpadnie mi pod rękę brukiew ale chyba wszystko juz zużyte...to zrobię pyszną zupkę z brukwią

#10 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1620 postów

Napisano 23 maj 2011 - 11:31

Witam mam do uwędzenia dorsze i belony ,zastosować tradycyjną solankę czy zasolenie solą na sucho,proszę o poradę nie posiadam doświadczenia z rybami :blush:

#11 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 23 maj 2011 - 11:39

Solanka i będzie dobrze.

Pozdrawiam serdecznie.

#12 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1620 postów

Napisano 23 maj 2011 - 11:56

Wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości chłopie z warmii, pozdrawiam :grin:

#13 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 23 maj 2011 - 13:55

Witam mam do uwędzenia dorsze i belony ,zastosować tradycyjną solankę czy zasolenie solą na sucho,proszę o poradę nie posiadam doświadczenia z rybami :blush:


Tylko na sucho, żadnej solanki. Ryba nieżywa nie potrzebuje już wody, jest wręcz niewskazana :cool:

#14 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 23 maj 2011 - 14:07

Tylko na sucho, żadnej solanki. Ryba nieżywa nie potrzebuje już wody, jest wręcz niewskazana :cool:

Dlaczego? Z moich skromnych doswiadczeń wynika odwrotnie. Ryba trzymana w solance jest równo nasolona. A godzina czy dwie oduszania przed wędzeniem to chyba nie problem.
Pzdr.

#15 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 23 maj 2011 - 14:49

Biotit,to żywą rybę chcesz do solanki wkładać :rolleyes: :rolleyes:
Zastanów się :grin:

Pozdrawiam serdecznie.

#16 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 23 maj 2011 - 15:45

Nie. :cool:

#17 zetes

zetes

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 23 maj 2011 - 20:35

Witam!
Przepis na "śledzie po kaszubsku" porównałem ze znanym już sobie przepisem na "śledzie w pomidorach" - prawie identyczne.
Pozdrawiam

#18 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 26 maj 2011 - 09:20

Oprócz przepisu Henia i Małgoś/chyba najpopularniejsze/jest jeszcze parę innych przepisów mających w nazwie przymiotnik"kaszubski".wszak Kaszuby to królestwo śledzia :thumbsup:

Podaję przepis zapisany w moich notatkach jako "śledzie po kaszubsku 2":

4 filety śledziowe.

2 łyżki rodzynek.

Marynata:

1 szklanka białego octu winnego,

1 łyżeczka ziaren gorczycy,

3 utłuczone ziarna ziela ang.

1 liść laurowy,

szczyptę cukru,

pieprz.

Sos:

po 1/3 szklanki keczupu i oleju,

1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej papryki,

1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki.

Wykonanie:

do rondla wlać 1,5 szklanki wody,ocet,dodać gorczycę ziele,liść laurowy,cukier,pieprz.Zagotować.Do letniej marynaty dodać filety,trzymać w niej 24 godz.Rodzynki namoczyć w letniej wodzie.Śledzie osuszyć,pokroić w w wąskie ukośne paski i zwinąć w koreczki.Ułożyć na półmisku,włożyć do każdego rodzynkę.Zmiksować keczup z olejem,dodać paprykę i natkę,doprawić pieprze.Sosem polać śledzie.Wstawić na 24 godz. do lodówki.


Przepis następny:

5 płatów matiasów,

2 łyżki miodu,

4 średnie cebule,

2 łyżki octu winnego,

1-3 łyżki koncentratu pomidorowego,

1/3 szklanki oleju,sól ,pieprz.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w plastry,dusić do miękkości na rozgrzanym oleju,dodać miód,ocet,koncentrat pomidorowy,wymieszać,doprawić solą i pieprzem.Sos wystudzić.Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na zgrabne kawałki.Układać w słoju,lub salaterce warstwami.Macerować minimum 2 dni.

Ten przepis jest inny."Śledż po kaszubsku w śmietanie",ale naprawdę godny polecenia.

1/2 kg.filetów śledziowych,

1 szklanka oleju lub dobrej oliwy,

2 cebule,

2 opakowania śmietany 18%/minimum/,

5 dag.rodzynek,

1-3 łyżki cukru,

pęczek pietruszki,

grubo mielony,lub utłuczony pieprz.

Filety wymoczyć i pokroić w drobną kostkę.W kamiennym garnku/słoju/ułożyć warstwami śledzie przesypując cebulą pietruszką i pieprzem.Zalać olejem i wstawić do lodówki na min.14 godz.Przed podaniem wyjąć z zalewy i odcedzić.Włożyć do miski,dodać śmietanę ,cukier i namoczone rodzynki/można je pominąć/. Wszystko dokładnie wymieszać tak by olek połączył się ze śmietaną.


Użytkownik Kruszynka edytował ten post 11 gru 2014 - 15:25


#19 vlodi

vlodi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 06 cze 2011 - 18:24

o.k...dzięki piękne...a ta zupa hamburska? ktoś wie?? oglądamy KSW 16!!! Khalidov GO GO GO!!!!!!!

Zupa z Hamburga według Kuchni Niemieckiej z seriiPodróże kulinarne to: zupa z węgorza z suszonymi śliwkami, gruszkami, marchwią, szparagami itd. Jak mi naprawią skaner a będziesz zainteresowany całym przepisem to mogę go wrzucić :wink:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10899 postów

Napisano 06 cze 2011 - 19:04

A ja zrobiłem śledzie po kaszubsku wg. przepisu Henia.To były najlepsze śledzie jakie jadłem a czym starsze tym lepsze.Przepis bez żadnych udziwnień i to mi odpowiada najlepiej.Może następnym razem dam tylko mniej koncentratu ,ale i tak były pyszne.I to nie jest tylko moja opinia bo było paru degustatorów. Dzięki Ci Heniu. :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych