Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dżem truskawkowy..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 31 maj 2011 - 19:08

Czesc...

Dostalem kilka kilo truskawek od znajomego..Dzieciaki troszke pojadly ale duzo zostalo..

Wlasnie je podgotowalem z cukrem zelujacym oraz sokiem z cytryny.

Moje pytanie : Wlac ta goraca mase do sloiczkow czy przechlodzic troszke a puzniej w garnku zaparzyc sloiczki jeszcze raz ?

Dzieki za odp.. :-)

pozdrawiam

#2 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7615 postów

Napisano 31 maj 2011 - 19:20

Możesz wlać teraz do słoiczków jak jest gorące szkoda tylko że dałeś cukier żelujący.

#3 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5509 postów

Napisano 31 maj 2011 - 19:28

Ja używam Żel-fix 3:1 firmy Dr. Oetker do wszelakich dżemów.

#4 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 31 maj 2011 - 20:32

Możesz wlać teraz do słoiczków jak jest gorące szkoda tylko że dałeś cukier żelujący.

A jaki jest inny sposob bez cukru zelujacego ?

dzieki za odp. :-)

[size=9][ Dodano: Wto 31 Maj, 2011 21:35 ][/size]

Ja używam Żel-fix 3:1 firmy Dr. Oetker do wszelakich dżemów.

Ja wziolem ten z Diamant 2:1 .. Jak sie nie uda to wyprobuje ten ktory podalas :-)

Jesli dostane znowu truskaweczki ;-)

#5 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów

Napisano 31 maj 2011 - 20:36

szkoda tylko że dałeś cukier żelujący

czemu?
Ja co roku robię z cukrem żelującym, inaczej przecież nie wyjdzie, jeśli ktoś ma sposób że wyjdzie, to chętnie spróbuje, ale wg mnie nie ma szans, co innego z porzeczkami, one same się żelują.
Ja od kilku lat robię wg tego przepisu, dżem jest bardzo smaczny, zawsze wychodzi http://www.diamant.p...=przepis&id=211

#6 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 31 maj 2011 - 20:47

Sloiczki (uprzednio sparzone) napelnilem prawie do konca i szczelnie zakrecilem..Zostawic je tak stac na stole , czy odrazu do lodowki ?

Sa jeszcze mocno cieple..

pozdro :-)

#7 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 31 maj 2011 - 20:52

Czy to cukier żelujący czy żelfix to jeden pies :tongue: - oba produkty zawierają pektynę i vitC....
nie wszystkie owoce (jak napisała Madlinka) zawierają wystarczającą ilość pektyn aby same stworzyć ścisły dżem, mimo silnego odparowywania

czy odrazu do lodowki ?

znudziła Ci się lodówka? :tongue:
a po co w ogóle chłodzić??? - jak ostygnie wynosisz do jakiejś piwniczki i może stać sobie i dwa lata

#8 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 31 maj 2011 - 20:58

madlinka, Ja wszystkie słodkości zrzucam na druga połowę :grin: Ale w zamian mam super powidła bez cukrów żelujących. Truskawki lub śliwki węgierki czy wiśnia - owoce umyte zasypane cukrem. Następnie kilka dni gotowane na małym gazie do silnego odparowania wody. ( gaz mam ryczałt ) W smaku jest lekko karmelizowane i bardzo geste. Tak przygotowane powidła mogą w słoiczkach leżeć kilka lat. Moje ulubione powidła śliwkowe są z dodatkiem imbiru. Polecam. :thumbsup:

#9 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 31 maj 2011 - 21:08

Andyandy - a Ty rozróżniasz te dwa produkty? -powidła to nie dżem
a używanie substancji żelującej jest takim samym "przestępstwem" jak używanie soli

#10 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5509 postów

Napisano 31 maj 2011 - 21:27

Czy to cukier żelujący czy żelfix to jeden pies - oba produkty zawierają pektynę i vitC....

Zgoda ale ja używam właśnie żel-fix'u 3:1 dlatego ,że do niego trzeba użyć najmniejszą ilość cukru w stosunku do owoców . A powidła oczywiście smażę z samym zwykłym cukrem :lol:

#11 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 31 maj 2011 - 21:40

używam właśnie żel-fix'u 3:1 dlatego ,że do niego trzeba użyć najmniejszą ilość cukru w stosunku do owoców

chciałbym nieśmiało zauważyć że cukier Diamatna występuje w trzech odmianach:
1:1 ; 2:1 ; 3:1...

ja też używam żelfixa bo mam uprzedzenie do diamanta a poza tym również wolę "niskosłodzone"

#12 nestor

nestor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1012 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 31 maj 2011 - 22:16

W ubiegłym roku kupiłem Dżemix 3:1 ,gdy przeczytałem na odwrocie ,że zawiera benzoesan sodu i sorbinan potasu,odłożyłem do szafki i poleży do końca ważności a potem na śmietnik.

#13 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5509 postów

Napisano 31 maj 2011 - 22:30

Jak wolisz długo odparowywane owoce w dużej ilości cukru -Twoja wola :rolleyes: .

#14 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 03 cze 2011 - 16:35

Dzemik byl rewelacyjny !!!

Pierwszy raz widzialem jak ludzie podczas grillowania omijali steki oraz kielbaski z grilla , dobierajac sie do sloiczkow z moim dzemikiem :grin: :grin:

Byl nakladany na chlebki tostowe lekko zarumienione na ruszcie grilla..Poprostu przeboj wieczoru , ale bylo naprawde cieplo na dworze i moze dlatego woleli lekka przekaske ?

Dziekuje za pomocne podpowiedzi i uwagi :-)

#15 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 03 cze 2011 - 18:27

Nestorze drogi, trzeba było poczytać w sklepie co na opakowaniu było....:cool:
Np. w takim żelfixie w skład wchodzi pektyna kwas cytrynowy i kwas sorbowy uważany za nieszkodliwy (ze względu na szybki rozkład metaboliczny)

co ciekawe podobno cukry zelujące stosowane 1:1 ze względu na wysoką zawartość słodyczy nie potrzebują konserwantów :wink:

a teraz pytanie: jakie szanse mają witaminy w tak zachwalanych długogotowanych konfiturach ? :tongue:

#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12196 postów

Napisano 03 cze 2011 - 19:01

jakie szanse mają witaminy w tak zachwalanych długogotowanych konfiturach


Marne :wink:

#17 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 03 cze 2011 - 19:30

Nestor...

Do moich dzemikow uzylem Diamant 2:1...W skladzie nie ma "benzoesan sodu" , sa jednak te skladniki ktore Abratek opisal..W paczuszce ktora mam przed soba jest jeszcze na skladnikach dopisane "Olej roslinny"..

Jestem b.zadowolony z produktu..

Witaminki moze sa dlatego jeszcze w tym cukrze dodane bo te w owocach beda podczas gotowania tracily na wartosci ??..;-)

#18 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 03 cze 2011 - 20:30

W paczuszce ktora mam przed soba jest jeszcze na skladnikach dopisane "Olej roslinny"..

tez mnie to troszkę początkowo zdziwiło ale tu chyba chodzi o to że po napełnieniu słoika tworzy się na wierzchu cienka powłoka tłuszczu uniemożliwiająca dostęp resztkom powietrza

#19 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7614 postów

Napisano 21 cze 2011 - 12:46

Ja używam Żel-fix 3:1 firmy Dr. Oetker

Tak samo i ja znaczy się moja mama, ja za leniwy do takich wyrobów :lol:

Przy okazji robienia nalewek "zrobiło się" kilka dżemików, wezmę ze dwa może trzy słoiczki na zlot.
Może Marek z Bielska będzie robił jakieś naleśniki jak na filmie ze zlotu nr 3, taki dżemik jest akuratni do naleśniczków :thumbsup: :thumbsup:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Mam chyba jeszcze jakieś z zeszłego roku :rolleyes: :rolleyes:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów

Napisano 22 cze 2011 - 10:26

U nas truskawki jeszcze drogie, nie wiem kiedy zrobię demy :rolleyes:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych