Gregtom Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Maja 2011 Czesc... Dostalem kilka kilo truskawek od znajomego..Dzieciaki troszke pojadly ale duzo zostalo.. Wlasnie je podgotowalem z cukrem zelujacym oraz sokiem z cytryny. Moje pytanie : Wlac ta goraca mase do sloiczkow czy przechlodzic troszke a puzniej w garnku zaparzyc sloiczki jeszcze raz ? Dzieki za odp.. :-) pozdrawiam Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Maja 2011 Możesz wlać teraz do słoiczków jak jest gorące szkoda tylko że dałeś cukier żelujący. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Maja 2011 Ja używam Żel-fix 3:1 firmy Dr. Oetker do wszelakich dżemów. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Maja 2011 Możesz wlać teraz do słoiczków jak jest gorące szkoda tylko że dałeś cukier żelujący.A jaki jest inny sposob bez cukru zelujacego ? dzieki za odp. :-) [ Dodano: Wto 31 Maj, 2011 21:35 ] Ja używam Żel-fix 3:1 firmy Dr. Oetker do wszelakich dżemów.Ja wziolem ten z Diamant 2:1 .. Jak sie nie uda to wyprobuje ten ktory podalas :-) Jesli dostane znowu truskaweczki ;-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Maja 2011 szkoda tylko że dałeś cukier żelującyczemu? Ja co roku robię z cukrem żelującym, inaczej przecież nie wyjdzie, jeśli ktoś ma sposób że wyjdzie, to chętnie spróbuje, ale wg mnie nie ma szans, co innego z porzeczkami, one same się żelują. Ja od kilku lat robię wg tego przepisu, dżem jest bardzo smaczny, zawsze wychodzi http://www.diamant.pl/index.php?a=przepisy&co=przepis&id=211 Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Maja 2011 Sloiczki (uprzednio sparzone) napelnilem prawie do konca i szczelnie zakrecilem..Zostawic je tak stac na stole , czy odrazu do lodowki ? Sa jeszcze mocno cieple.. pozdro :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Maja 2011 Czy to cukier żelujący czy żelfix to jeden pies :tongue: - oba produkty zawierają pektynę i vitC.... nie wszystkie owoce (jak napisała Madlinka) zawierają wystarczającą ilość pektyn aby same stworzyć ścisły dżem, mimo silnego odparowywania czy odrazu do lodowki ?znudziła Ci się lodówka? :tongue: a po co w ogóle chłodzić??? - jak ostygnie wynosisz do jakiejś piwniczki i może stać sobie i dwa lata Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Maja 2011 madlinka, Ja wszystkie słodkości zrzucam na druga połowę :grin: Ale w zamian mam super powidła bez cukrów żelujących. Truskawki lub śliwki węgierki czy wiśnia - owoce umyte zasypane cukrem. Następnie kilka dni gotowane na małym gazie do silnego odparowania wody. ( gaz mam ryczałt ) W smaku jest lekko karmelizowane i bardzo geste. Tak przygotowane powidła mogą w słoiczkach leżeć kilka lat. Moje ulubione powidła śliwkowe są z dodatkiem imbiru. Polecam. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Maja 2011 Andyandy - a Ty rozróżniasz te dwa produkty? -powidła to nie dżema używanie substancji żelującej jest takim samym "przestępstwem" jak używanie soli Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Maja 2011 Czy to cukier żelujący czy żelfix to jeden pies - oba produkty zawierają pektynę i vitC.... Zgoda ale ja używam właśnie żel-fix'u 3:1 dlatego ,że do niego trzeba użyć najmniejszą ilość cukru w stosunku do owoców . A powidła oczywiście smażę z samym zwykłym cukrem :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Maja 2011 używam właśnie żel-fix'u 3:1 dlatego ,że do niego trzeba użyć najmniejszą ilość cukru w stosunku do owocówchciałbym nieśmiało zauważyć że cukier Diamatna występuje w trzech odmianach: 1:1 ; 2:1 ; 3:1... ja też używam żelfixa bo mam uprzedzenie do diamanta a poza tym również wolę "niskosłodzone" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Maja 2011 W ubiegłym roku kupiłem Dżemix 3:1 ,gdy przeczytałem na odwrocie ,że zawiera benzoesan sodu i sorbinan potasu,odłożyłem do szafki i poleży do końca ważności a potem na śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Maja 2011 Jak wolisz długo odparowywane owoce w dużej ilości cukru -Twoja wola :rolleyes: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Dzemik byl rewelacyjny !!! Pierwszy raz widzialem jak ludzie podczas grillowania omijali steki oraz kielbaski z grilla , dobierajac sie do sloiczkow z moim dzemikiem :grin: :grin: Byl nakladany na chlebki tostowe lekko zarumienione na ruszcie grilla..Poprostu przeboj wieczoru , ale bylo naprawde cieplo na dworze i moze dlatego woleli lekka przekaske ? Dziekuje za pomocne podpowiedzi i uwagi :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Nestorze drogi, trzeba było poczytać w sklepie co na opakowaniu było....Np. w takim żelfixie w skład wchodzi pektyna kwas cytrynowy i kwas sorbowy uważany za nieszkodliwy (ze względu na szybki rozkład metaboliczny) co ciekawe podobno cukry zelujące stosowane 1:1 ze względu na wysoką zawartość słodyczy nie potrzebują konserwantów :wink: a teraz pytanie: jakie szanse mają witaminy w tak zachwalanych długogotowanych konfiturach ? :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Czerwca 2011 jakie szanse mają witaminy w tak zachwalanych długogotowanych konfiturach Marne :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Nestor... Do moich dzemikow uzylem Diamant 2:1...W skladzie nie ma "benzoesan sodu" , sa jednak te skladniki ktore Abratek opisal..W paczuszce ktora mam przed soba jest jeszcze na skladnikach dopisane "Olej roslinny".. Jestem b.zadowolony z produktu.. Witaminki moze sa dlatego jeszcze w tym cukrze dodane bo te w owocach beda podczas gotowania tracily na wartosci ??..;-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Czerwca 2011 W paczuszce ktora mam przed soba jest jeszcze na skladnikach dopisane "Olej roslinny"..tez mnie to troszkę początkowo zdziwiło ale tu chyba chodzi o to że po napełnieniu słoika tworzy się na wierzchu cienka powłoka tłuszczu uniemożliwiająca dostęp resztkom powietrza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Ja używam Żel-fix 3:1 firmy Dr. OetkerTak samo i ja znaczy się moja mama, ja za leniwy do takich wyrobów :lol: Przy okazji robienia nalewek "zrobiło się" kilka dżemików, wezmę ze dwa może trzy słoiczki na zlot. Może Marek z Bielska będzie robił jakieś naleśniki jak na filmie ze zlotu nr 3, taki dżemik jest akuratni do naleśniczków :thumbsup: :thumbsup: Mam chyba jeszcze jakieś z zeszłego roku :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Czerwca 2011 U nas truskawki jeszcze drogie, nie wiem kiedy zrobię demy :rolleyes: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Moja Mama do robienia dżemów (truskawki, wiśnie, maliny, borówki, brzoskwinie) używała pektyny i cukru. Pektynę kupowała w torebkach ok. 100 g. Pamiętam, ze produkowana była przez Pektowin z Jasła.A dawniej to dżemy smażyło się tylko na cukrze (owoce, cukier i czas aż owoce staną się takie szkliste-przeźroczyste). Technologia zbliżona do wyrobu powideł śliwkowych, tylko trochę krócej. Bardzo dobre są też truskawki zasypane cukrem w słoikach i zapasteryzowane. Można używać do deserów lub jogurtu czy twarożku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Albacora podaj szczegóły dotyczące tych truskaweczek zasypanych cukrem i pasteryzowanych , proporcje ,czasy itd. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Czerwca 2011 W niemczach truskawki za dalej drogie..Cena wacha sie od 3 - 5 Euro za Kg..Prawie tyle co kilogram schabu b/K .. Wlasciwie , jak dlugo (do kiedy) trwa sezon na truskawki ?? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Albacora podaj szczegóły dotyczące tych truskaweczek zasypanych cukrem i pasteryzowanych , proporcje ,czasy itd. pozdrawiam. Umyte truskawki wkładamy do słoika (Mama robi w 330 ml), dodajemy 3-4 łyżki cukru, zakręcamy i pasteryzujemy 40-50 min. Nie dodajemy wody do truskawek, owoce same puszczą sok. Gotowy słoik jest wypełniony w trochę więcej niż 1/2, ale przechowuje się w spiżarce czy piwnicy bdb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Dzięki bardzo.W tym sezonie postaram sie tak zrobić.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.