Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dżem truskawkowy..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#21 albacora

albacora

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 99 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 cze 2011 - 11:10

Moja Mama do robienia dżemów (truskawki, wiśnie, maliny, borówki, brzoskwinie) używała pektyny i cukru. Pektynę kupowała w torebkach ok. 100 g. Pamiętam, ze produkowana była przez Pektowin z Jasła.
A dawniej to dżemy smażyło się tylko na cukrze (owoce, cukier i czas aż owoce staną się takie szkliste-przeźroczyste). Technologia zbliżona do wyrobu powideł śliwkowych, tylko trochę krócej.
Bardzo dobre są też truskawki zasypane cukrem w słoikach i zapasteryzowane. Można używać do deserów lub jogurtu czy twarożku.

#22 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1412 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 22 cze 2011 - 13:25

Albacora podaj szczegóły dotyczące tych truskaweczek zasypanych cukrem i pasteryzowanych , proporcje ,czasy itd. pozdrawiam.

#23 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 22 cze 2011 - 14:03

W niemczach truskawki za dalej drogie..Cena wacha sie od 3 - 5 Euro za Kg..Prawie tyle co kilogram schabu b/K ..

Wlasciwie , jak dlugo (do kiedy) trwa sezon na truskawki ??

#24 albacora

albacora

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 99 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 cze 2011 - 14:21

Albacora podaj szczegóły dotyczące tych truskaweczek zasypanych cukrem i pasteryzowanych , proporcje ,czasy itd. pozdrawiam.


Umyte truskawki wkładamy do słoika (Mama robi w 330 ml), dodajemy 3-4 łyżki cukru, zakręcamy i pasteryzujemy 40-50 min. Nie dodajemy wody do truskawek, owoce same puszczą sok. Gotowy słoik jest wypełniony w trochę więcej niż 1/2, ale przechowuje się w spiżarce czy piwnicy bdb.

#25 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1412 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 22 cze 2011 - 15:04

Dzięki bardzo.W tym sezonie postaram sie tak zrobić.Pozdro

#26 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 22 cze 2011 - 22:13

Coś z klasyki


Truskawki – konfitura wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej, według wydania z 1885 roku

“Z truskawek smaży sie śliczna konfitura i bardzo różnorodna, gdyż ile jest gatunków truskawek, z każdego można smażyć; najpiękniejsze są z białych ananasowych lub czerwonych okrągłych włoskiemi zwanych; hiszpańskie czerwone podługowate, najmniej się dobrze smażą.
Obrać korzonków truskawki nie pogniecione i świeżo rwane w suchy dzień, pierwej jednak każdą opłukać w spirytusie 12 próby, lub w araku dla oczyszczenia z piasku i ziemi, jaka zawsze na truskawkach się znajduje z powodu ich poziomego wzrostu. Na funt truskawek wziąć 2 funty cukru, zrobić syrop bardzo gęsty, i na wrzący wrzucić truskawki; gotować z początku na wielkim ogniu, trzy razy je zdejmując z ognia, i odstawiając za każdą razą na 5 minut, gdy się zagotują , a później na wolnym dosmażyć, często naczyniem potrząsając, żeby się równo smażyły i w czasie tego smażenia po trzykroć zdejmując naczynie z ognia, i znów je wstawiając na chwilkę. Szumowiny, których tu jest wiele, zbierać bardzo ostrożnie, dotykając tylko powierzchni tylcem łyżki srebrnej, aby nie zgnieść jagód; gdy już syrop zgęstnieje, zestawić z ognia, niech chwilkę przestygną, dopiero zlać na salaterkę do ostudzenia, na drugi dzień wlać w słoiki ostrożnie, gdyż na spodzie ustoją się pesteczki i prochy z truskawek. Smażyć od 20 do 25 minut nie dłużej.
Sposób 2
Odważyć na funt jagód, koniecznie w dzień pogodny zbieranych, 2 funty cukru, 1/3 część utłuc miałko i posypać nim ułożone na półmisku jagody, które trzeba wpierw skropić spirytusem lub arakiem, a lepiej każdą z osobna w nim umoczyć, i postawić na noc do piwnicy lub na lód. Nazajutrz wziąść szklankę wody na każdy funt cukru, zrobić syrop z pozostałymi od wagi cukrem, a do wrzącego włożywszy jagody, smażyć jak zwyczajnie, pierwej na dużym ogniu, zagotowując trzy razy, a potem dosmażając na żarze póty, aż w jagodach żadnego kwasu nie czuć, a powierzchnia syropu po zastudzeniu marszczyć się będzie. Konfitury te szumując z lekka, nigdy łyżką nie cisnąć, ani mięszać, bo się jagody pognietą, trzeba tylko potrząsać, i na wszystkie strony obracać miedniczkę.”



i jak widać żelfixy zbędne ;)

#27 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 22 cze 2011 - 23:03

A ja po raz kolejny proszę zanim wystrzeli się kolejną rewelacją o :

1. zwrócenie uwagi jaki jest tytuł tematu
2. zaznajomienie się z definicjami konfitur, dżemów czy mamrolad

#28 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4171 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 23 cze 2011 - 00:22

zwrócenie uwagi jaki jest tytuł tematu

abratku, nie "nerwujsija". przeciez to tak spontanicznie wychodzi... ja przynajmniej wiem że dżem to dżem a konfitura to konfitura 9ech moja babcia to umiała zrobić... nie raz i 5 dni potrafiła smażyć... (powidła) :)

#29 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 23 cze 2011 - 12:49

Nie miałem zamiaru wstrzeliwać się z rewelacją, chciałem pomóc, przepraszam że Pana akuratnego i idealnego uraziłem, poprawię się i douczę w definicjach przetworów. :devil:

#30 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 23 cze 2011 - 22:26

A ja poproszę o mniejszą dawkę sarkazmu...... albo raczej odpowiednią dawkę..............

#31 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów

Napisano 30 cze 2011 - 21:15

Dżem truskawkowy już w spiżarni, ale kucharek było sześć... a serio przez pomoc męża nie pokroiliśmy truskawek, w rezultacie na dole jest dżem, a u góry truskawki w sosie :D
Dołączona grafika

#32 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów

Napisano 01 lip 2011 - 11:34

...że źle? :)

#33 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 01 lip 2011 - 16:13

Bardziej jak kompot....
....ale i tak lepiej niż mój, którego nie ma, bo przespałem szczyt truskawkowy....

#34 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 01 lip 2011 - 17:01

madlinka, kochana dużo wody dodawałaś do truskawek. Troche nało odparowane chyba.?

#35 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów

Napisano 02 lip 2011 - 09:07

nie, one nie są jak kompot, może na zdjęciu tak wyglądają, ale dżem na dole jest gęsty jak co roku,o normalnej konsystencji dżemu tylko przez to że truskawki były nie pokrojone, one się tak na górze w tym roku zatrzymały i lekko pływały (choć po wstawieniu do piwnicy się z żelowały choć nie tak jak dżem na dole), o tak wygląda na talerzyku:
Dołączona grafika

#36 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 07 lip 2020 - 19:02

Sezon truskawkowy w pełni - jakieś ciekawe przepisy na dzem ?



#37 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6134 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 lip 2020 - 10:51

U mnie sie robi konfitura truskawkowa , werja bedzie z bazylia  i i melisa i z laska wanii



#38 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 08 lip 2020 - 10:53

U mnie sie robi konfitura truskawkowa
Podaj prosze dokładny przepis   :D

#39 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6134 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 lip 2020 - 11:50

@Muski

robie tak ..odszypulkowane i umyte truskawki zasypuje cukrem zeby puscily sok 

cukier to rzecz gustu i slodkosc truskawek 

na 10 l truskawek zaczelam od 1 kg .

powstaly sok zlewam zagotowuje i powoli dodaje truskawki staram sie jak najmniej mieszac zeby pozowtaly w calosci 

Najlepiej uzyc jak najmniejszych truskawek.

gdy juz wszystkie sa w garnku doprowadzam do prawie wrzenia ale tylko zaby zaczynaly sie bulgotac mieszam i odstawiam az wystygna , po tym sprawdza jak ze slodkoscia jak malo to dosypuje cukru i znow zagotowuje mieszam i odstawiam , az wystygna .

Tak robi az uzyskaja zadowalajaca mnie konsystencje ., staram si ejak najmniej mieszac zeby pozostaly w calosci. 

Załączony plik  20200708_1159581.jpg   81,42 KB   4 Ilość pobrań



#40 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 08 lip 2020 - 13:13

Czy dobrze zrozumiałem zagotowujesz zlany sok i do gotującego soku  powoli wsypujesz truskawki ?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych