Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dżem truskawkowy..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#41 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6134 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 lip 2020 - 15:21

Czy dobrze zrozumiałem zagotowujesz zlany sok i do gotującego soku  powoli wsypujesz truskawki ?
  tak , jak jest duzo soku to nawet go troche odparowuje zeby byl gesciejszy wtedy nie trzeba tak dlugo dusic i owoce sa w calosci

Tak samo robie i wisnie .



#42 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 08 lip 2020 - 22:20

Sezon truskawkowy w pełni - jakieś ciekawe przepisy na dzem ?

Raczej już koniec sezonu.

Jest to czas, gdy poluję na te ostatnie, dojrzałe i bardzo małe. Po oderwaniu "ogonków' przekrawam każdą na pół, zasypuję cukrem i podgrzewam do pierwszego zagotowania, po czym pozostawiam na drugi dzień, aby "naciągnęły" cukru. Nadmiar soku/syropu odlewam i pasteryzuję w słoikach (zimą piję ten syrop rozcieńczony do obiadów). Na drugi dzień znów podgrzewam do zagotowania i napełniam nimi wyparzone wrzątkiem słoiki oraz zakręcam także wyparzonymi pokrywkami. Ta konfitura raczej, niż dżem, jest wtedy dobra, gdy jest gęsta a połówki truskawek (w całości) z wyglądu są dość ciemne i szkliste.

Pychota!  :tongue: Najlepsze  (jak dla mnie) - na kanapkę z białym twarożkiem!  :tongue:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#43 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 09 lip 2020 - 04:49

Pychota!
:thumbsup:  




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych