_Krzysztof_ Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Przeglądając forum nie natrafiłem jeszcze na przepis i relację z wędzenia królika.Czy "królika" można wędzić? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Dokładnie próbowałem, tak jak kolega wyżej piszę zrobi się suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lipca 2011 Królik jest bardzo suchym mięsem trudno ci będzie się go wędzić możesz spróbować owinąć go plastrami słoniny i dopiero wędzić lub jak kurczaka sparzyć przed wędzeniem.Jeszcze inne wyjście ja tak wędzę szczupaki temp. ok 60 stopni gęsty dym i duża wilgotność i nie są suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleizis Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Marca 2017 Krzysztof i jak tam ? sprawdziłeś przez te ponad 5 lat jak się takie "coś " wędzi ??? tyle czasu nikt się nie odezwał więc zapewne ja mam nikłe szanse na przepis w ciągu 2 dni no to mi się króliki zmarnują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Marca 2017 Jeśli na naszym forum nie ma przepisu, to znaczy, że nie warto zawracać sobie tym głowy. Mięso jest suche i łykowate. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleizis Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Marca 2017 tylko ze kolega ma hodowle królików - robiliśmy już wszystko oprócz wędzonki - więc chcąc niechcąc muszępopełnić ten grzech - pytanie tylko czy wedzić to tradycyjnie(obsuszyc bez dymy - wedzic 50 stopni- przepraszam za słowo tradycyjnie -co zapewne wiekszosc urazi ) czy cos na zasadzie mokrego w dym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Marca 2017 no to mi się króliki zmarnują więc chcąc niechcąc muszępopełnić ten grzech - pytanie tylko czy wedzić to tradycyjnie(obsuszyc bez dymy - wedzic 50 stopni- przepraszam za słowo tradycyjnie -co zapewne wiekszosc urazi ) czy cos na zasadzie mokrego w dym Wędzić należy zawsze "tradycyjnie" bo inaczej mięso będzie kwaśne. Ja też mam minihodowlę królików ale nigdy nie wędziłam .Gdybym miała taki zamiar to do wędzenia przeznaczyła bym tylne nogi i comber a nie całą tuszkę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca 2017 ....królik to podobna parafia co nutria - a z niej kiełbasy są całkiem całkiem - może ktoś coś na temat wędzenia nutrii...? A na forum jest przepis podany przez karolszymczaka z jego książekhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6330-czy-mozna-uwedzic-mieso-z-krolika/ Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Marca 2017 A ja tak na chlopski rozum..no moze babski skoro robimy pasztet z krolika ,to moze zrob pasztetowa i uwedz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Marca 2017 Co do wędzonego królika - daremny trud- i łykowaty - generalnie za suchy = stąd króliki w potrawce - nasycone w sosiku - po ugotowaniu łatwo odchodzi mięsko od kostek ( idealne do pasztetu ale też z dodatkiem mięs tłustych)- to prawie tak jak byś uwędził łby ze świnki - uwędzone będą - jakość jedzonka -żadna , ale już w salcesonie .... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleizis Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Cała tuszke trzymalem w solance przez dobe(2 lyzki stolowew soli na litr ).Przygotowuje w miseczce drobno posiekany, czosnek( ok 4 zabki) Do tego wyciskam sok z 2 cytryn. rozgrzewam 4 lyzki stolowe masła i wlewam do miseczki. Dosypuje przyprawy, pieprz,sol, papryka(wedle uznania ). Po wymieszaniu nacieram cała tuszke sporzadzona mikstura( plus nastrzyk !! (pomysl Maxell - moim zdaniem sie sprawdzil).Odstawiam na 4-5 h w szczelnym naczyniu, potem tuszke zlewam solanka tak by z wierzchu nie bylo nadmiaru czosnku i przypraw,nastepnie pakuje ja w wedzarke-osuszanie w temp 60 stopni bez dymu okolo 30 minutpotem wedzenie -okolo 3 godz temperature do 60 stopninastepnie 30 min w temperaturze 78 stopni wykonczenie i moim zdaniem wyszedl w miare smaczny wedzony krolik czemu w "miarę" ? bo dopiero go wyjalem z wedzarni nie moglem sie oprzec i dorwałem cieplego - bardzo w konsystencji przypomina wedzonego kurczaka - natomiast na cieplo za bardzo czuc tą cytryne - chyba 1 by wystarczyła nastepnym razem sprobuje bez cytryn . dziwny sposob uwieszenia krolikow spowodowany brakiem doswiadczenia i nie znalezieniem nic na ten temat w google specjalnie brzuchem do gory zeby maselko nie obciekalo tylko na brzuchu powoli sie sączyło na całosc .i haki zeby przypadkiem mieso nie spadlo ( nastepnym razem sam sznurek na lapki - i krolik bardziej rozciagniety -tak ze lewe lapki (przednia i tylna) na jeden kij - a prawe na drugi . Edytowane 21 Marca 2017 przez eleizis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleizis Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Marca 2017 po ostygnieciu - kwasku po cytrynie ani sladu -wiec moga byc dwie smak zdaniem tych co jedli troche przypomina kurczaka wedzonego ale lepsze :Pmieso w konsystencji przypomina jednak bardziej poledwice lososiowa anizeli kurczaka i na pewno duzym bledem bylo powieszenie zlozonego krolika - tak jak pisałem : ( nastepnym razem sam sznurek na lapki - i krolik bardziej rozciagniety i rozkrojony -tak ze lewe lapki (przednia i tylna) na jeden kij - a prawe na drugi) po takim ukrzyzowaniu powinien bardziej dojsc,i jeszcze raz dzieki za pomysl zeby nastrzyknac mieso masłem - wyszlo nieprzesuszone delikatne miąsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.